Познание за вярата 79. Страдание без грях

Преди да бъде изграден Храмът, Бог изпраща страдания, за да очисти тези грехове, извършени по грешка, за да могат те да станат чисти за живота в бъдещия свят.

Страдания без грях

„Рав Ами каза: Няма смърт без прегрешение и няма страдания без грях. Няма смърт без прегрешение, както е написано: „Душата, която съгрешава, ще умре, синът няма да понесе греха на бащата, нито бащата греха на сина, праведността на праведника ще бъде за него, а злодейството на злодея ще бъде за него…“ Няма страдания без грях, както е написано: „И ще накажа техните престъпления с жезъл, и техните грехове с бич…“ Попитаха го: а какво да кажем за това, което е казано: „Четирима умряха заради изкушението на змията, а ето ги: Бенямин, синът на Яков, Амрам, бащата на Мойсей, Ишай, бащата на Давид, и Калев, синът на Давид…“ Излиза, че има смърт без прегрешение и страдания без грях!“ Опроверган е Рав Ами, опроверган е!“ (Шабат 55а).

В този фундаментален откъс, свързан с основите на вярата, откриваме спор между нашите мъдреци, а коментаторите също не са единодушни дали този откъс отхвърля позицията на Рав Ами както относно страданията, така и относно смъртта.

Спорът между учителите ни

„И макар в думите му: „Няма страдания без грях“, той да не е бил опроверган…“ (Тосафот там). От тези думи следва, че неговото мнение за крайния извод на Гемара е, че съществуват страдания без грях, въпреки че не е приведено ясно доказателство за това. Също така твърди и Рашба в коментара си на това място, позовавайки се на думите на Рав Ая Гаон. Така пишат и Тосафот (Брахот 46б) от името на автора на „Алахот Гдолот“, че крайният извод на Гемара (в трактата Шабат, който цитирахме по-горе), е, че има страдания без грях.

Така пише и Раши, коментирайки Гемара в трактата Брахот, и дори посочва причината за това: „Ако човек види, че е подложен на страдания, нека внимателно прегледа своите дела, както е казано: „Нека разгледаме пътищата си и да се върнем към Господа“. Прегледа и не намери нищо, нека го отдаде на пропуск в изучаването на Тора, както е казано: „Блажен е човекът, когото Господ е наранил и е научил на Своята Тора“. Ако го отдаде на това, но не откри и този грях, то е абсолютно ясно, че това са страдания на любовта. Както е казано: „Защото когото Господ обича, него и наставлява“. Рава каза от името на Рав Схора от името на Рав Уна: всеки, който е угоден на Всевишния, е подложен на страдания, както е казано: „И Господ пожела да го удари болезнено“ — „Страданията на любовта — Всевишният го измъчва в този свят без никакъв грях, за да умножи наградата му в бъдещия свят повече, отколкото са заслугите му, и Господ пожела да го удари болезнено — онзи, когото Всевишният пожелае, на него нанася болезнени страдания“ (Раши на това място). Същото мнение споделя и Рав Саадия Гаон, както и Маарал в своя коментар към трактата Авот.

Мнението на Рамбам обаче е различно: „Ние вярваме, че всичко, което се случва с хората, става според справедливия съд, и Бог — защото в Него няма неправда — няма да накаже никого, освен този, който заслужава и е достоен за наказание. Това е, което е казано в Тора на нашия учител Моше, че всичко се случва по справедлив съд. И това е мнението на огромна част от нашите мъдреци, у които намираме ясни думи: „Няма смърт без грях, и няма страдания без престъпление“, и също така казаха: „С мярката, с която човек мери, с нея му се отмерва“, — и такива са думите на Мишна. И на всяко място те говорят за това, че справедливият съд трябва да се отнася към качествата на Твореца, тоест че Той въздава на служещите Му за всичко, което те вършат в чистота и истина — и макар да не са получили такава заповед чрез пророк, и че Той въздава за всяко зло деяние — и макар да не е имало забрана от пророк — ако това е нещо, което разумът ни кара да отхвърлим — тоест, забрана за измама и грабеж. Така казаха мъдреците: „Светият, благословен да е Той, не задържа наградата на никого от създадените“, а също така: „Всеки, който казва, че Светият, благословен да е Той, не обръща внимание на престъпленията, ще му откажат вътрешностите. Но Той дълго търпи, а после си взема своето“ (Море Невухим, 3:17).

Това мнение на мъдреците, което Раши привежда, обяснявайки причината за страданията без грях, Рамбам отрича: „В думите на мъдреците има едно добавяне, за което нищо не е написано в Тора, а именно изразът на някои от тях: „Страданията на любовта“ — тоест според това мнение, човек може да бъде поразен без да има предшестващо престъпление, само за да се увеличи наградата му. Такова мнение споделят и последователите на сектата мутазилити. Но няма стих в Тора, който да предполага такова нещо“ (там).

Същото мнение има и Рамбан, който след дълги думи и доказателства заключава: „И така, разбрахме, че страданията са само за изкупление.“

Смисълът на понятието „страдания на любовта“ според това мнение

На пръв поглед е трудно да се разбере, според мнението, че няма страдания без грях, какво представляват „страданията на любовта“. Рамбан обяснява: „Защо тогава се наричат „страдания на любовта“? Всъщност тези страдания, за които говорихме, са наказание за малкото престъпления, които човек е извършил. Например, когато става дума за наказание за извършено по погрешка или по невнимание. Така: човек е изял нещо по погрешка и за това се нарича грешник, защото така го нарича Тора на всяко място. В какво се състои неговият грях? В това, че не е бил достатъчно внимателен и не се е страхувал почтително от словата на Вседържителя, за да не яде или извършва нищо, без първо да провери с пълно внимание дали това е нещо позволено и достойно за него, в съответствие с Божиите заповеди. В този смисъл трябва да се разбира отговорността за греха, извършен по погрешка, във всяка част от Тора. Освен това всяко забранено нещо омърсява душата и я прави нечиста, както е написано: „и ще се оскверните с тях“, така че дори онзи, който съгреши по погрешка, също се нарича грешник. Въпреки това, човек, който съгреши по погрешка, не заслужава наказание за своя грях в ада и преизподнята, но се нуждае от очистване от греха си, за да се очисти и да пребъдва в святост, за да стане достоен за съвършенството, което му се полага за делата му в бъдещия свят. Затова Бог се смили над Своя народ и праведниците му и им даде жертви, за да изкупят греховете, извършени по погрешка.

А когато няма Храм, Той им изпраща страдания, за да очисти тези грехове, извършени по погрешка, за да станат чисти за живота в бъдещия век, така както жертвите са израз на любов и милост към Израил, приближавайки ги под крилата на Шхина, както е казано: „постоянната жертва за поколенията ви, при входа на шатъра на събранието пред Господа, където Аз ще пребъдвам с вас, и там ще пребъдвам със синовете на Израил, и ще се освети той в славата Ми, и ще пребъдвам сред синовете на Израил, и ще бъда техен Бог, и ще узнаят, че Аз съм Господ, техният Бог, който ги изведе от земята на Египет, за да пребъдвам сред тях“. Така и тези страдания са любов и милост за човека. Но във всеки случай, дори тези страдания идват за изкупление и очистване от грях“ (Шаар а-Гмул).

Автор-Рав Еуд Авицедек

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *