Познание за вярата 54. Отговорът на Елиу и речта на Създателя - тълкувания на Рамбан и Рамхал

С човек, чиято душа е реинкарнирана, може да се случи това, което той е заслужил в предходното си прераждане.

Отговорът на Елиу според Рамбана

Рамбан обяснява, че в отговора на Елиу е открито, че надзорът се извършва в съответствие с единението с Бога, но това не е отговор на оплакването на Йов, който е бил съвършен в своето единение с Твореца. Елиу критикува своите приятели, които обвиняват Йов в грехове, тъй като Йов никога не е грешил.

Отговорът на Елиу представлява тайна, която би трябвало да бъде скрита, и за която се е знаело по предание от пророките до Моше Рабейну от устата на Всесилния. Тази тайна се нарича „сод а-ибур“ („тайна на инкубацията“).

„Но в тази тема има велика тайна от тайните на Тора, която не може да бъде разбрана чрез размисъл, а само може да бъде позната от онзи, който учи от учител, до Моше Рабейну, мир с него, от устата на Всесилния. И тя е спомената в думите на Елиу. Също така в този псалм (псалом 73, който говори за праведника, който страда, и злодея, който процъфтява) има намек за нея в стиха: “Както сън след събуждане, така ще направиш презрителен обликът им в града, Владико”, т.е. след събуждането в града, образът им се оказва презрителен, вместо да бъде славен (и им се налага да се реинкарнират в света). А праведникът не се нуждае от преминаване през огнището на пречистването, но винаги ще бъде един с Бога“ (Рамбан, предисловие към Йов).

И така Рамбан обяснява отговора на Елиу (Йов 33:29): „Ето какви неща Бог прави два или три пъти с човека“ — и така той отговаря на въпроса за праведника, който страда, и отговорът му дава решение и на въпроса за злодея, който процъфтява… И ако искаш да разбереш тази велика тайна, наклони сърцето си към моите думи, и твоят вътрешен свят ще се напрегне и ще започнеш да скърбиш (титьонен) за греха [става дума за греха на Онан, споменат в този откъс, свързан с традицията на йибум, в който се съдържа тайната на реинкарнацията (сод а-гилгул)], и облак ще покрие лицето ти, очите ти ще видят царя и булката (това са Йуда и Тамар) и ще започнеш да очакваш Избавлението (тъй като оттам произхожда душата на Машиаха), ще видиш две еленчета, деца на елен (това са Перец и Зерах).

В глава Вайешев Рамбан също намеква за тази велика тайна. В коментара на Реканти там се обяснява, че това е тайна на реинкарнацията „и тя е основата на книгата на Йов“. И пише там коментарът на Левуш: „До тогава, как отговори на него Елиу: „И така, всичко това Бог прави два или три пъти с човека“, когато му предаде тази тайна, че праведникът, на когото е зле — това е душата на злодей, изпитваща наказания за миналите си грехове, а злодеят, на когото е добре — напротив“.

И повече от това обяснява Рамхал: „Има още един принцип в ръководството на делата на този свят, а именно, че висшата мъдрост е предвидила да увеличи спасението, както казахме, че някоя душа идва в този свят няколко пъти в различни тела, така че да може да поправи в едно прераждане това, което е развалила в друго, или да завърши това, което не е завършила. Но в резултат на всички прераждания, в съда който ще бъде в края на времето, ще бъде съдено съобразно всичко, което се е случвало с нея във всички прераждания, в които е била, и с тези ситуации, в които е била.

И така, може да се случи, че с този човек, чиято душа е реинкарнирана, ще се случи това, което е заслужил в предходното си прераждане, и той ще се окаже в такава ситуация в този свят, която съответства на това, и според тази ситуация ще бъде наложено на него бреме, както казахме по-горе. И съдът на Всевишния е справедлив в точност към всеки човек, такъв какъвто е във всички свои аспекти, т.е. във всички нюанси на неговата ситуация. Така че никога няма да бъде наложена на човек в бъдещия свят, който е истинското благо, такава вина, която той всъщност няма, но в този свят ще има такова бреме и такова отношение към него, каквото висшата мъдрост определи, и съобразно това ще бъдат съдени неговите постъпки.

И детайлите на много аспекти се разкриват в тази идея за реинкарнацията, как точно ще се съди човек за неговото поведение в това прераждане и за това, какво е било в предходното прераждане, така че всичко ще бъде съобразно с истинския и справедлив съд, и всичко това е казано: Твърдина, делата на Който са безупречни, защото всички пътища Негови са законен съд. И няма у сътворените такова знание, с което да се измерят мислите на Всевишния и дълбочината на Неговия план, и само това правило ни е известно, както всички други правила, че един от източниците на това, което се случва с човека в този свят, е реинкарнацията, съобразно с праведните закони и постановления, които Всевишният е намерил за угодно да изпълни този процес“ (Дерех а-Шем, част 2, глава 3).

Аризал разкри предишното прераждане на Йов: „Обаче, известно е, че Терах, бащата на Авраам, се е реинкарнирал в Йов, наречен боящ се Бога. И чрез страданията, които го сполетяха, той извърши пълно покаяние, и намек за това е казаното: „ти ще се върнеш при праотците си в света“. И както казаха мъдреците: Терах е извършил покаяние“ (Аризал, шаар а-псуким, глава Лех-леха).

Думите на Твореца

Рамбан обяснява същността на отговора на Бога към Йов: „Смисълът на по-голямата част от наставленията на Бога към Йов е да покаже висотата на Неговите чудесни дела и да демонстрира недостатъчността на знанието на Йов за основите на сътворението, тъй като той не знае тайните на земята и небето, на зверовете и птиците, морето и неговите обитатели, и въобще на делата на сътворението. Искайки да каже с това, че този, който не знае всички тези неща, въпреки че вижда в тях надзор, съвършен ред и управление, въпреки че в това няма аспекти на заслуга и вина, не следва ли да мисли за това, че всички закони на Бога относно хората са скрити, а тайните на сътворението на душата и тялото са запечатани и скрити, и защо не въздава справедливост, на своя Създател виждайки общото Му милосърдие и добър надзор в по-нисшите създания, и защо започва да разсъждава за това, което е направил Царят.

И също така се отнася и към това, което още е съобщено на Йов относно вероотстъпничеството, съдържащо се в неговите думи, а именно, че поради недостатъчността на човека в очите на неговия Създател, Той не надзирава над него нито за добро, нито за зло. И сега Творецът обяснява добротата на Своя надзор над всяко създание, от хората до най-малките същества на земята и в морето, Неговото равномерно ръководство над всички за благото на общия ред, и в това е смисълът на отговора на Бога, с намеците, съдържащи се в думите на този отговор, относно причината, спомената от Елиу за въпросите на праведника, на когото е зле, в стиховете, които са известни на знаещите Кабала“ (Шаар а-гмул).

Рамбан обяснява, че Творецът в Своя отговор към Йов показал истинността на тази тайна (38:14): „Променя се като глина под печата“, и подробно обяснява рабейну Бехайе в своята книга „Кад а-кемах“: „Защото това също е добро и милосърдие по отношение на създанията, за да може целият Израел да бъде удостоен с вечен живот, в съзерцаването на висшата светлина, и да не изпадне в отдалечаване, което е Геином“.

„И Йов съжаляваше за това и принесе покаяние на своя Творец, тъй като вече знаеше от думите на Елиу, че този довод, който му беше предаден, е добър и правилен, и той е пределът на разбирането на човека в този въпрос, след който няма място за въпрос в съзнанието на човека, и това му стана напълно ясно в неговото пророчество, когато чу думите на Бога, че във всичките Му дела има ред и надзор, и в тях има още запечатани и скрити смисли, недостъпни за човешкия ум, но достъпни само за мисълта на Този, Който е бил преди сътворението на света, благословено е Името Му и Неговата Воля, и да бъде възвишен Той вечно“ (Рамбан, Шаар а-гмул).

Автор-Рав Еуд Авицедек

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *