Светът на сънищата

Кабала ни насърчава да виждаме посланията, предавани в нашите сънища.

От Reishit Chachma от Елияху да Видас

Трябва да се стремите да изследвате сънищата си, защото те са проява на ръководството на Светия, насочено лично към вас. Равин Шимон бар Йохай, блажена му памет, учи (вижте глава четвърта от „ Шаарей Кедуша “) , че може да анализирате поведението си чрез сън, тъй като според това, което правите през деня, такъв е и сънят ( Зоар , Чая Сара 130а). Както Илия каза на Йов: „ В сън, в нощно видение, когато дълбок сън напада човеците, когато сънуват на леглата си, тогава Той отваря ушите на човеците, и запечатва поука в тях.“ ( Йов 33:15)

Доколкото човек е праведен, такава е и истината на сънищата му…

Доколкото човек е праведен, такава е и истината на неговите сънища. Човек понякога ще вижда видения на небесните светове в сънищата си и там ще говори с починали и ще ги разпознава, те ще разкрият на сънуващият учения за Райската градина и Гехином (Ад), както често се е случвало в наши дни. Нашите мъдреци казват: „Равин Йона каза в името на раби Зера, „Този, който няма сън в продължение на седем последователни дни, е престъпник, както се казва в стиха, „И този, който го има, ще почине доволен [на иврит,“ savea ‘] и няма да бъде посетен за зло.’ ( Притчи 19:23 )

Раши, блажена му памет, обяснява, че човек, който греши, не получава напътствието на Божественото Провидение чрез сън. Сън няма да дойде, защото душата му не се издига на високо, докато спи. Душата на такъв човек е като духа на звяра, който слиза в дълбините на земята [парафразирайки Еклисиат 3:21].

Това, което е постановено за човека в небесните светове, се разкрива чрез сънищата. Както обяснява равин Шимон бар Йохай: „Тридесет дни преди една нация да се издигне на власт или преди една нация да претърпи бедствие, предстоящото събитие се обявява по целия свят. Понякога то се съобщава чрез устата на деца или чрез простодушни, или понякога чрез птици, които го възвестяват на света, но никой не е наясно с това, защото никой не разбира. Когато нацията е достойна, предстоящото нещастие се съобщава на праведните водачи на поколението, така че тези да могат издадат предупреждение, така, когато хората чуят за постановлението, те могат да се върнат при своя Създател. И все пак, ако хората не заслужават, това е както казахме.“ ( Зоар , Шемот 6б)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *