Стенанието от страдание и болка също е вид молитва.

„И Бог чу стенанията им…“
Шмот, 2
Откъс от книгата на равин Шимшон Пинкус „Врата на молитвата” (с леки съкращения)

Стенанието от страдание и болка също е вид молитва. Затова в Тора не е написано: „Стенете пред Б-г“, а пише: „И Б-г чу стенанията им“. Евреите стенеха от тежки мъчения. И когато на човек му е много трудно, той стене и въздиша, дори и да няма никой наблизо, тъй като подобно поведение е присъщо на природата му. Както е писано (Езекиил 30:24): „Стенеше със стон на ранен пред Всевишния.” Според мъдреците „стон пред Всевишния“ е едно от названията на молитвата. Това означава, че въпреки че стонът е естествен израз на болка, той може да бъде посветен и на Всевишния, с негова помощ можете да предадете трогателността на молбата, както прави човек, който споделя цялата си болка с най-близкия си приятел.

Виждаме, че по волята на Твореца всеки в момент на страдание инстинктивно стене и плаче и дори не може да се удържи да спре да прави това. Тази проява на чувства има важна цел – Създателят ще чуе стенането и ще се притече на помощ. В дълбините на своята същност стененето е вътрешна молитва. Това е молба за премахване на пречките по пътя към щастлив живот, отправена към някой, който има силата да ни помогне. Дори когато човек не осъзнава, че Б-г е този, който може да го спаси, той несъзнателно се протяга към Извора на утехата, към неговата милост. В този смисъл охкането е молитва. Дори в природата на животните го има този принцип – да се стремят към спасение с вик. Но човек има възможност съзнателно да насочи своя стон към Б-г.

Казват за равина Б. Б. Лейбовиц, че като дете понякога си е правил шеги и е бил наказван от по-старите за това. Тогава, плачейки, той вземал сидура, опитвайки се да използва тези сълзи за молитва! Това е невероятна мисъл. Струва си да насочите своя плач към Небето, за да не отиде напразно. Все пак нашите сълзи са скъпоценни лечебни капки. Жалко е да ги проливате напразно, изпускайки ги на земята! Не би ли било по-добре те да отворят портите на рая, носейки със себе си утеха и спасение за нас и за целия свят? Молитвите със сълзи на очи винаги се приемат! И всяка сълза е капка копнеж за близост с Господаря на света.

Трябва да свикнете с това: нещо се случи, сърцето започва да бие и от устните излиза стон – насочете го нагоре, украсявайки с него Короната на величието на Царя на Вселената. Това малко усилие може да донесе истинско щастие.

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *