Погледни в душата си. Категории човешки характеристики

Може ли човек да използва всичките си качества, за да се облагодетелства и да служи на Б-г? Кратък списък от качества, демонстрирани ежедневно.

А) Равин Хаим Витаал, в класическата си работа Шаарей Кдуша, заявява, че всички основни човешки характеристики могат да бъдат разделени на четири основни категории:

(1) Високомерие и тшеславие. Гневът също е включен в тази категория, защото високомерието е в основата на това човек да се раздразни и да се ядоса, когато другите не правят това, което той иска. Скромният човек няма да се възмути. Поради гнева възниква чувство на негодувание, желание за доминиране, опит за спечелване на чест, а също и омраза.

(2) Негативна реч. Тя включва: лъжа и измама, ласкателство, унизителни коментари за другите хора (лашoн хара), хвалби, губене на време в клюки за напълно маловажни неща.

(3) Търсене на удоволствие и желание за задоволяване на страстите. Това води до желанието да имате това, което принадлежи на другите хора и завист към тези, които имат повече от вас.

(4) Меланхолия и депресия. Това води до мързел и отлагане.

Всички тези качества пречат на човек да се задоволява с това, което има.

За разлика от горните качества, има четири основни положителни характеристики:

(1) Скромност. Това качество не позволява на човек да изпусне нервите си и го предпазва от всички други последствия от високомерие и самонадеяност.

(2) Уместно мълчание. Този, който е усвоил това качество, използва силата на словото си, за да изучава Тора, да се моли, да върши добри дела и да задава практични и конструктивни въпроси.

(3) Желание да стоим далеч от негативните стремежи.

(4) Желание да се наслаждаваш и радваш на това, което притежаваш. Такъв човек разбира, че всичко, което Всевишният прави, в крайна сметка е за негова полза и винаги ще изпитва радост, когато направи добро дело (Shaarei Kdusha, пак там).

За да разберете себе си, трябва да познавате и разбирате всички качества, които попадат в четирите категории по-горе. Най-вероятно ще забележите примери за тях в действията си. Разбирането откъде идват корените на вашите качества ще улесни създаването на план за самоусъвършенстване.

Б) Равин Израел Яков Каневски пише, че всички качества ни носят полза: те или се използват, за да служат на Всевишният, или служат като изпитание. Те също са необходими и за ежедневни практически нужди. Ако на човек липсва поне едно качество, това отсъствие ще стане забележимо в самия начин на живот на този човек. Начинът за прилагане на всяко качество – кое да се използва по-често, от кое да се избягва, как да се подобри тази или онази черта на характера – се обсъжда подробно в етичната литература за Тора.

Кратък списък от качества, проявявани ежедневно: (1) памет и забрава; (2) дълбочина и повърхностност на мисленето; (3) решителност и непоследователност; (4) степен на доверие и подозрение; (5) находчивост и разчетливост; (6) спокойно разсъждение и объркване на мислите; (7) концентрация и леност на мисълта; (8) ефективност при правене на неща и мързел; (9) любов и омраза; (10) високомерие и скромност; (11) гняв и умиротвореност; (12) скъперничество и щедрост; (13) радост и тъга; (14) състрадание и жестокост; (15) усърдие и напразна загуба на време; (16) доверие и страх; (17) смелост и страхливост; (18) упоритост и отстъпчивост; (19) честност и нечестност; (20) търпение и нетърпение; (21) благодарност и неблагодарност; (22) любов към истината и нейната противоположност; (23) желанието за почести и неговата противоположност; (24) радост от чуждите успехи и завист; (25) наглост и учтивост; (26) желание за превъзходство над другите и смирение; (27) простота и хитрост; (28) импулсивност и благоразумие; (29) желание за лукс и удовлетворение от това, което имате; (30) прекомерен нарцисизъм и неговата противоположност; (31) склонност към самота и любов към компанията на други хора; (32) предпочитание към тишината и любов към разговорите; (33) любов към мъдростта и липса на такава любов; (34) срамежливост и наглост; (35) любознателност и неговата противоположност; (Chayai Olam, том 2, гл. 3).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *