Погледнете в душата си. Знайте предварително каква ще бъде вашата реакция

За това колко е важно да обръщате внимание на отношението си към хората и събитията.

А) Баал Шем Тов е казал: „Ако забележите недостатък в някого и изпитвате негативни чувства към този човек поради този недостатък, най-вероятно вие самият имате същия недостатък и в същата форма“ (Мидраш Риваш Тов, том 2, стр. 9).

Б) Обърнете специално внимание на отношението си към нещата, които ви липсват. Обърнете внимание и на това как се наслаждавате на физическите удоволствия. Ако вярвате, че това, което ви липсва в ежедневието, не променя вътрешните ви усещания, че не се притеснявате от липсата на това или онова нещо и не изпадате в прекален ентусиазъм да се сдобиете с някой от нещата, които ви липсват, тогава сте постигнали ниво, към което си струва да се стремите (Hamaspik L’ovdai Hashem, стр.125-126).

В) Трудно или лесно ви е да признаете, че не знаете нещо? Колкото повече човек търси истината, толкова повече той ще търси мъдрост от другите хора, дори ако неговите въпроси карат другите да го възприемат като човек с липса на знание (Равин Хаим от Воложин; Руах Хаим 2:5).

Г) Какво бихте искали да приемете – добри качества, забелязани у другите, или модни дрехи, видени на някого? (Chochmah Umussar, том 2, стр.198).

Д) За какво завиждате на хората? Завиждате ли на малките неща или на мъдростта на другите? (Chochmah Umussar, том 2, стр.336).

Е) Какви дейности и неща ви правят щастливи и какви ви натъжават? Отговорът на този въпрос крие отговора на друг въпрос: Какво наистина обичате? Щастливец е този, чието щастие е в правенето на добри дела. Някои хора намират радост в пазаруването и придобиването. И горко на онзи, чието щастие се крие в причиняването на вреда на хората (Имраи Бина, стр.164).

Ж) Ако имате емоционална реакция, дори и малка, към нещо, което виждате или чувате, запитайте се за какво може да свидетелства такава реакция? (Торат Авраам, стр.397).

З) Как реагирате на хората, които изтъкват вашите недостатъци? Ако искрено се интересувате да станете по-добър човек, ще оцените, когато някой посочи вашите грешки (Chochmah Umussar, vol.2, p.218).

Високомерният човек ще се ядоса на някой, който го коригира. Но скромният човек ще оцени възможността да стане по-добър човек (Maaneh Rach, гл.22).

И) Това, на което сте склонни да обръщате повече внимание, се основава на предишните ви интереси. Например, ако човек не се интересува от колекциониране на марки, той няма да им обърне внимание, докато други пишат цели книги, посветени на това колекциониране. Човек, който чете вестник, ще обърне внимание и ще запомни статии, свързани с неговата област на интерес. Всеки тип бизнесмен ще има склонност да забелязва неща, които са свързани с неговия бизнес. Какво забелязвате? (Михтав Ми Елияху, том 1, стр. 52; Чешбон Ханефеш, № 42).

К) Обърнете внимание какви неща сте склонни да забравяте. Никога няма да забравите това, което смятате за много важно (Michtav Mi Eliyahu, том 1, стр. 86).

Л) За какви неща обичате да слушате и какви неща предизвикват недоволство, когато чуете за тях? (Торат Авраам, стр.397).

М) Какво ви кара да се гордеете? (Торат Авраам, стр.397).

Н) Когато искате да направите нещо и чувствате, че ще ви бъде неудобно, ако някой разбере за това, това показва, че вие, от ваша страна, вътрешно осъзнавате, че това, което се каните да направите, е осъдително. Но ако вярвате, че няма нищо лошо в това, което искате да направите, няма да почувствате никаква неловкост (Торат Авраам, стр.395).

О) Как се чувствате, когато видите или чуете за някой, който върши добри дела? Ако искрено се интересувате да правите добри дела в името на самите добри дела, ще бъдете доволни от факта, че някой друг върши добри дела (Maaneh Rach, гл. 16).

П) Какви емоции изпитвате, когато чуете, че някой има късмет? Радвате ли се на щастливата му съдба или изпитвате нотка завист и раздразнение? (Даркай Мусар, стр.112).

Р) Задайте си въпроса: – Кога се чувствам по-добре – когато дам помощ на беден човек или когато самият аз получа пари от някого? (Торат Ханефеш, стр.103).

С) Много хора се опитват толкова много да избегнат моментите на самота, сякаш бягат от огън. В такива моменти човек сякаш изведнъж се озовава лице в лице с непознат, който е самият човек, и няма да се признае такъв, какъвто е в действителност. Затова той се опитва да се отърве от този непознат възможно най-бързо. Той дори не осъзнава колко е далеч от разбирането на себе си. Мислещият човек обаче ще търси моменти да остане насаме със себе си, защото знае, че в такива моменти става по-близо до себе си и до своя свят. И той не само го оценява като дар, когато настъпят такива моменти, но дори отделя специално време за тази цел (Алай Шур, стр.178).

Т) Равин Йерухем Лейбович разказа как в Келм Мълния удари къщата и уби човек. Равин Нахум Зев Зив познаваше човека и беше ужасно притеснен от смъртта му. Скоро след инцидента той разговаря с няколко от учениците си и им казва: „Ако някой не е шокиран от новината за нечия неочаквана смърт, аз съм сигурен, че такъв човек има потенциал да го убие сам.“ (Daat Chochmah Umussar , том 1, стр. 32).

У) Как устоявате на външен натиск, който застрашава вашите духовни ценности? Когато видим предмет в ръката на човек, не можем да кажем със сигурност дали предметът лежи свободно в ръката или човекът го държи здраво. Само като се опитаме да вземем този предмет от ръката на някой друг, можем да разберем колко здраво е държан в дланта на друг човек. Същото е и с духовните проблеми: когато се появи външна опозиция, можете да проверите колко здраво държите на духовните си ценности (Pachad Yitzchok: Igrot Uktavim, p.202).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *