кабала

В рекламните призиви за изучаване на кабала се полагат огромни усилия да се представи кабала като наука. Голям брой статии са написани, за да убедят читателя в истинността на това откритие. Откъде изведнъж се появи „науката кабала“? Възможно е отговорът на този въпрос да изисква много по-подробен анализ на тези две понятия „кабала” и „наука”. Но това, за съжаление, надхвърля краткия отговор. Достатъчно е да се ограничим до отговора по същество. „Науката кабала“ се появи благодарение на същото желание да се представи кабала на широките маси, доколкото е възможно. И ако масовата психология е готова бързо да приеме кабала под прикритието на „наука“, защо да не я представят в тази форма? Единственият проблем е, че изобретателите не са изчислили напълно всичко.

Ако те обявят, че сами са открили нова научна област – Кабала, като си я припишат напълно, кой може да има претенции към тях? Ако искате вярвайте, ако искате не. На света никога не са му липсвали простотии.

Абсурдното е, че те се опитват да се представят като продължители на пътя на Аризал и Раби Ашлаг. И ако това е така, тогава ще проверим във всичките им книги и ще се уверим, че няма дори намек, че Кабала е наука в нейния класически смисъл. И ако източникът на тази идея не са книгите по кабала, а просто фантазията на „новите кабалисти“, не си струва да се приема на сериозно! Защото Кабала по дефиниция е това, което сме получили, а не това, което сме измислили. За това пише в предговора към книгата „Ец Хаим”: „Тези неща не са предадени на човешкото сърце, в съответствие с човешкия ум. В тяхното обяснение от гледна точка на логиката, се крие огромна опасност…” Източникът на тези думи е книгата Зоар в глава „Итро“ страница 86: „Ако не си чул, не говори.“ Тоест, не може да измислите нещо, което не сте чули от учителя си.

Между другото, ако Кабала е наука, защо този, който я изучава, се нарича равин? И ако сега това се е превърнало в наука, тогава защо не са знаели за това по-рано? (Наистина жалко, че равин Ашлаг не знаеше, че той е велик учен!) И ако Кабала е наука, а не религия, тогава защо нейното изучаване трябва да доближи човека до Създателя и да ускори идването на Мошиах? Защо се отделя десятък? И т.н. Ясно е, че този вид противоречие не ги притеснява. И изобщо не е страшно, ако преводът на кабалистичните редове се коригира в съответствие с техните желания, защото е малко вероятно някой да разбере и проверява тези фини манипулации. Например, във всички преводи на книгите на равин Ашлаг, думите „Хохмат Ха-Кабала“, т.е. мъдростта на Кабала, се превеждат като „наука за Кабала“. .. Но повечето се запознават с тези произведения чрез превод. Така че имат пълната илюзия, че кабала несъмнено е наука…

Ако проверите правилно, може да се уверите, че в статиите си те не предоставят точни препратки към първичните източници, ограничавайки се до общи фрази. И дори да се даде цитат, той се интерпретира в съответствие с предварително желаните заключения. Всичко това показва, че техните „открития” не са от самата Кабала. И ако това е така, тогава откъде идват техните правомощия и авторитет? И въобще как са станали кабалисти? И ако говорим за претенции към науката, тогава нека всичко бъде в съответствие в науката. Там научният авторитет се основава предимно на професионално признание. Ще му хрумне ли на някой да се обяви за световноизвестен учен, направил революционно откритие, без колегите му в тази област да признаят и да се съгласят с откритието му? И кой всъщност ги призна и разреши тези? В края на краищата, освен техните собствени ученици, които очевидно разбират не повече обсъждания въпрос от самия „гуру“, никой не ги смята за мъдреци на Кабала. А тези академични кръгове, които издадоха печата за научни постижения, трябва да се предположи, че го направиха от уважение към броя на избраните произведения. В края на краищата преди това Кабала не беше включена в списъка на научните дисциплини. И така, как внезапно са намерили експерти, които са били в състояние да оценят откритие в област, с която самите те не са се занимавали?

А къде наистина се намират експертите? На тези места, където Кабала се изучава от векове – в йешивите. Благодарение на тях знаем за нейното съществуване. Така че, погледнете там, в тези йешиви, и няма да намерите там нито една книга на „новите кабалисти“. Те не само не се признават, но и се смятат за интелектуална глупост и оскверняване на Кабала.

Или опитайте да проверите дали имат препоръки за своите книги? Няма да ги намерите! Сега проверете всички наши еврейски книги и няма да намерите нито една без препоръчителни писма от равини, които са доказателство за професионалното ниво на автора и потвърждение за истинността на самото произведение.


И ако говорим за измислици, нека споменем още една.

Сред многото обещания към поклониците на „науката кабала“ има едно, което има специална привлекателност: „Шестото чувство“. Ако изучавате кабала 3-5 години, ще достигнете до „шестото чувство“. И ако не стигнете до там, ще отнеме още 4-5 години. И тогава… Откъде изведнъж се появи „шестото чувство” в „науката кабала”? От същите изобретения на „новите кабалисти”. В крайна сметка това е отлично търговско наименование, познато и мистериозно и най-важното е нещо практически осезаемо, което може да бъде конкретно предложено. Е, кой би отказал да има „шесто чувство“? Единственият проблем е, че нито една книга по Кабала не споменава това чувство…

И тук стигнахме до важен момент. Всички привърженици на новия подход към кабала имат този аргумент.

Автор: равин Ашер Кушнир

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *