За живота и неговия край

Светостта на живота

Най-ценното нещо, което човек има, е животът. Той принадлежи не на човека, а на Създателя. Нямаме право да съкращаваме човешкия живот, напротив, трябва да направим всичко възможно да го удължим.

Всеки, който съкращава живота на човек дори с една минута, е убиец. В крайна сметка всяка минута от живота е изключително важна – за една минута човек може да промени целия смисъл на живота си, той може да се покае за действията си и да признае Създателя на света.

Грижи за болни

Задължението на добродетелта и грижата за близките включва и грижа за болните. Тази заповед допълва заповедта за изцеление на болните. Тора ни учи, че въпреки че болестта идва от Създателя като наказание или изпитание, ние трябва да я лекуваме. Следователно пациентът трябва да се съгласи да бъде лекуван.

Също така е необходимо да се молите за болния, за да се възстанови.

Панихида

Ръководителя на общността на синовете на Ной или друг уважаван човек, който е познавал починалия, казва прощални думи, погребална реч.

Целта на погребалната реч е да се отдаде почит на починалия за добрите дела, които е направил през живота си. И е позволено да преувеличаваме малко в това, защото много от добродетелите на човека са ни неизвестни и той несъмнено е направил повече, отколкото знаем. Но не можете да лъжете и да изброявате заслуги, с които той няма нищо общо.

Друга цел на надгробната реч е да научи хората какво е животът, че той е преход от този свят към отвъдния и че смисълът на живота на човека в този свят е да придобие духовно съвършенство чрез истинска вяра в Бог и знание на Неговото величие, добри дела, подобряване на качествата на характера, духовно развитие на индивида.

След това синът на починалия или неговите роднини произнасят молитва за упокой:

„Доброто име е по-добро от скъпия костюм, а денят на смъртта е по-добър от деня на раждането. Нека чуем същността на всичко: бойте се от Бога и пазете Неговите заповеди, защото това е целият човек. Нека благочестивите тържествуват в слава, веселят се на леглата си. Нека починалият (или починалата) да намери покой, на стъпалата свети и чисти, сияещи от сиянието на небето, чиято душа (чиито) Ти взе при Себе Си, както повелява Твоята велика мъдрост и Твоята безкрайна милост. Донесете спасението и милостта по-близо до него (нея) и изкупете неговите (нейните) грехове и престъпления. И дайте му (й) добър дял в райската градина сред праведниците. Ти, Царю на царете, приюти го (я) в покрова на Твоите крила и нека той (тя) живее в Твоите шатри и нека Ти, Господи Боже, бъдеш неговото (нейнот) наследство завинаги и нека той (тя) живее в мир с всички праведници.

Нека великото Име на Твореца бъде възвеличено и осветено в света, който Той създаде според волята Си и установи Своето царство в него и нека се удостоим да видим това приживе.

Да бъде благословено и прославено името Му завинаги, Творецът на всичко създава хората по закон и взема душите им по закон. Нека бъдем възнаградени с времето, когато светът стигне до съвършенство и тогава „смъртта ще бъде погълната и Господ ще избърше сълзите от всяко лице“.

След това се казват псалмите, по-специално 49 и 104.

След това казват прощални думи от свое име и от името на цялата общност и молят починалия за прошка, ако някой го е обидил.

Погребение


Желателно е общността на синовете на Ной да има отделен парцел в местното гробище, за да не ги погребват заедно с хора, които не са били достойни да вярват в Бог и да изпълняват Неговите заповеди.

Надгробната плоча не трябва да се прави под формата на скулптура на човек или изображение. На надгробната плоча се пише нещо подобно: „Тук е погребан този и този, който повярва в Бога и Му служи“.

Покойникът трябва да бъде погребан в земята (не кремиран). Ако ги погребват в затворен ковчег, следят тялото да е в контакт със земята (например избиват една от дъските), за да се изпълни казаното „От прах си и в прах ще се върнеш.”

Траур


Траурът се отбелязва от близките роднини: син, дъщеря, съпруг, съпруга, майка, баща, брат и сестра на починалия. Ако е възможно да си вземете цяла седмица почивка от работа и да останете вкъщи, тогава е по-добре да го направите. В деня след погребението трябва да се молите особено за душата на починалия. В дните на траур приятели и роднини, членове на общността посещават опечалените, споделят скръбта им и ги утешават. Общността провежда специални молитви за душата на починалия.

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *