Заповеди по отношение на ближния

Благотворителност и добродетел

Благотворителност. Всеки трябва да помага на нуждаещите се. Препоръчително е да давате една десета от доходите си за тези цели. Содом беше унищожен отчасти, защото не помагаха на нуждаещите се.

В случай, че в най-близкото ви обкръжение няма хора, които се нуждаят от финансова помощ, струва си да създадете касичка, в която може да правите дарения – всеки ден, всяка седмица или всеки месец и след това да дарявате парите на нуждаещи се или на благотворителни организации.

Добри дела. Светът се гради върху добрите дела. Затова всеки човек трябва да помага на другите – било то с материална помощ или морална подкрепа, добър съвет и т.н.

Необходимо е да проявите гостоприемство и да приемате в дома си онези, които се нуждаят от подслон. Еврейските източници казват, че когато Авраам отишъл да посети сина си Исмаил и видял колко негостоприемна е жена му, той предложил да се разведе с нея – ето колко важно беше това.

Трябва да се стараете да заемате на другите вещи, които е прието да се дават на заем, например пари и т.н.

Ако човек се е заклел да дари определена сума пари за благотворителност, той е длъжен да изпълни обещанието си.

Патриотизъм

Човек трябва да бъде лоялен към своята страна и държава и да не нарушава законите, тъй като законът на държавата е валиден от гледна точка на Тора (стига да не противоречи на Тора, както напр. комунистическите страни). Не трябва да избягвате плащането на данъци или мита.

Необходимо е да се молим за световен мир.

Защита на частната собственост (забрана за кражба)

Забранява се грабенето или кражбата на чуждо имущество. Забранено е да се вземе дори много евтина вещ без разрешението на собственика. Този, който вземе чужда вещ, е длъжен да върне откраднатото. Краденето от държавата също е забранено. Не може да принудите друг човек да продаде нещо, което той не иска да продаде. Забранява се причиняването на щети на чуждо имущество.

Забранява се измамата при покупко-продажба, задължение на продавача е да използва правилните везни и други измервателни уреди.

Забранено е да желаете чужда собственост, тоест да кроите и планирате осъдителни начини за придобиване на чужда собственост.

Забранено е да се дава подкуп на съдия, както и на съдията е забранено да взема подкуп, дори ако възнамерява да съди честно.

Ако в страната има закон, който изисква връщане на находки, това трябва да се направи.

Забранено е да се удрят хора, а още по-малко да им се причиняват телесни повреди. Но родителите и възпитателите (за образователни цели), както и за отдалечаване на човек от греха, ако няма друг начин за това, имат право да използват физическа сила.

Разрешено е използването на сила при самоотбрана.

Забранено е да посрамвате, унижавате хората, да ги карате да се изчервяват, особено в присъствието на други.

Забрана за убийство

Необходимо е да пазим човешкия живот – както своя, така и този на другите – като най-великия дар, даден от Твореца. Следователно е забранено да застрашавате себе си, още по-малко другите. Трябва да се грижите за здравето и живота си и за здравето и живота на другите хора и да не правите нищо, което може да им навреди, например шофиране с превишена скорост и др.

Забрана за убиване. Забранено е да се убива всеки човек – дете или възрастен, мъж или жена, и дори плод в утробата. Този, който е изпратил друг да убива, все едно сам е убил. За убиец се счита и този, който е причинил смъртта на друг, например, затворил го е в стая и той е умрял от глад.

Забранено е да се убива болен човек, дори ако той няма надежда да оздравее, дори ако изпитва силна болка и иска да бъде убит. Забранено е да се ускорява смъртта на човек в агония, дори да се вземат органите му, за да се спасят други хора. Но един безнадежден, агонизиращ пациент не е необходимо да се свързва с животоподдържащи устройства, защото това ще удължи страданието му. Ако вече е свързан към система за изкуствено поддържане на живота, той не може да бъде изключен, но когато доставката на, да речем, кислород изтече, няма нужда да зареждате нова порция, тъй като това се счита за ново свързване.

Престъпник. Той може да бъде екзекутиран само с присъда на съда.

Самозащита. Ако един човек преследва друг, за да го убие, тогава преследваният ако има възможност да се спаси, като повреди някой от органите на нападателя, например като го простреля в краката, в такъв случай не трябва да стреля в главата или сърцето. Но ако преследваният няма друг начин да избяга, той може и трябва да убие преследвача. Същият закон важи и за спасяването на чужд живот: ако няма друг изход, е възможно и необходимо да се спаси преследваният с цената на живота на нападателя.

Превишаване пределите на неизбежна отбрана. Ако нападателят няма намерение да убива, а само да причини телесна повреда, нападнатия няма право да го убие. (но има право да причини щети на нападателя).

Забрана за самоубийство. Забранено е самоубийството или съкращаване на собствения живот по какъвто и да било начин. Но ако човек е принуден под страх от смърт да извърши акт на идолопоклонство, той може да откаже и да избере смъртта, за да освети Името на Създателя. Ако е принуден да убие друг човек, той трябва да умре, но не и да извърши убийство.

Война. Войната е голямо бедствие, отнемащо огромен брой човешки животи и от двете страни. Оправдана е само отбранителната война. Също така е разрешено да се нанесе превантивен удар за предотвратяване на вражеска атака. Забранено е да се убиват затворници, които не представляват опасност.

Святост на семейния живот

Човек, по волята на Твореца, има потенциал да ражда деца, за да продължи своя род. За да се съгласи човек да поеме игото на семейните грижи, Създателят го е надарил със силно полово влечение и човек трябва да го пази в святост. Затова е добре мъжът да се жени, а жената да е омъжена.

Еднополовите връзки (хомосексуализъм и лесбийство) и съвкупление с животни са забранени.

Мненията на мъдреците по повод дали това е забранено на синовете на Ной да еякулират напразно (онанизъм)се разделиха.

Забрана за близост със забранени жени
На мъжа е забранено да целува, прегръща или гали жена, с която му е забранено да има полов контакт, като омъжена жена или близка роднина, или да извършва други действия, водещи до такава връзка. Препоръчително е да се държите по същия начин с другите жени. Но може да целунете и прегърнете майка си, баба, сестра, дъщеря или внучката си. По-добре е да не оставате насаме (в затворена стая и т.н.) със забранена жена, за да не попаднете в грях.

Ако е необходимо, лекарят има право да докосва тялото на всяка жена, за да извърши прегледи и медицински процедури.

Социални събития

Трябва да се положат усилия социалните събития да не протичат в атмосфера на лекомислие и всепозволеност. Определено не трябва да има сексуално напрежение между половете.

Необходимо е да се държите скромно, както в облеклото, така и в поведението, за да не съгрешавате.

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *