Закони на заповедите

1. Заповеди по отношение на Създателя

Основата за изпълнение на всички заповеди е вярата в Бог, който е наредил те да бъдат изпълнени.

Това е вяра в съществуването на Всевишния като Създател и Владетел на света, в Неговото единство, в Неговото Провидение – надзор над всеки човек.

Маймонид пише: „Истинските мъдреци, нашите Учители, казаха: „Праведните от народите по света имат дял в Бъдещия свят, ако са разбрали какво е необходимо да знаят за Създателя.“

Задължението за вяра в Бог включва две от седемте заповеди: забраната на идолопоклонство и забрана за богохулство (включително забрана за атеизъм). Човек трябва да изучава основите на вярата, за да създаде и укрепи духовната връзка със Създателя на света и за да разбере кои фактори пречат на създаването на такава връзка.

Вярата включва и следните задължения:

Любов към Бога.
Молитва.
Благодарност към Бог за Неговите милости.
Доверие към Всевишния.
Почитане на Бог.
Освещаване на името на Твореца.
Забрана за оскверняване на Името на Създателя.
Дистанция от онези, които отричат Бог.


Връзката с Бога трябва да бъде пряка, без посредници – не може да се обръщате към ангели, души на мъртви или живи хора, за да могат те да действат като посредници между човека и Твореца.

Заповеди за вярата


1. Всеки човек е длъжен да вярва, че има Създател на света, че Той е вечен, Той е Първият и Последният и Той е един. Това единство не е като другите единични обекти, които включват концепциите за структура и множественост. Това е абсолютно единство, различно от всичко друго. (Категорията абсолютна единност означава, че тя не може да бъде разделена, нито умалена, нито подразделена на качества, че изобщо не подлежи на никакво детайлизиране, т.е. не може да бъде представена като сбор от части).

Няма нищо, което да има сила или способност, различна от тази, която Създателят му е дал. Създателят е източникът на всички сили в света.

2. Човек трябва да изучава въпросите на вярата и да разсъждава върху чудесата на творението, за да познае величието на Създателя на света. Такова размишление и задълбочено изучаване, ще му помогне да разбере великата сила и прекрасната мъдрост на Създателя и неистинността на теорията за случайното възникване и развитие на света, ще стане очевидна за него. Виждайки порядък и целенасочено планиране във Вселената, в законите на природата, в живия свят, човек осъзнава, че само Създателят може да го създаде.

Препоръчително е да рецитирате на глас стихове от Писанието или изказвания, свързани с вярата, за да укрепите вярата в сърцето си, например (Второзаконие 4:35): „И знай този ден и го сложи на сърцето си, че Господ е Бог на небето горе и на земята долу, няма никой друг освен Него.“

Ето основите на вярата, които трябва да се повтарят често:

1. Създателят, благословено да бъде името Му, е създал всичко и контролира всичко и само Той е причината за всичко, което се случва.

2. Творецът е един и няма единство подобно на Неговото и само Той е нашият Бог, Който беше, е и ще бъде.

3. Той не е тяло, не може да бъде разбран и няма подобие.

От това следва, че ние, като Негови създания, не можем да опишем нашия Създател. Опитът да Го опишеш и да си го представиш е още по-абсурден от опита на слепия човек да възприеме красотата на цвета или от опита на глухия човек да долови звуците на музиката. Въпреки това в Библията има изрази като „Божията ръка“, „Божият глас“, „Божиите очи“ и т.н. Но те не са нищо повече от примери и епитети от нашия свят, подбрани, за да направят проявленията на Бога в света по някакъв начин разбираеми за нашите сетива. Ето защо мъдреците на Израел, говорейки алегорично за Бога, често добавят думата „като че ли“, като по този начин подчертават, че говорим само за сравнение. Дори да използваме такива описания на Бог като „Милосърден и Милостив“ или други, това не се прави с намерението по някакъв начин да идентифицираме Божествените качества с човешките. Невъзможно е да се припишат на Бога каквито и да е качества, дори и положителни, защото Бог е над всичко съществуващо и дори над всяка наша представа за Него. На Бог не може да липсва доброта, мъдрост или нещо друго. Всичко, което остава накрая, е само да се опише Бог чрез отрицания, тоест като се опише това, което не отговаря на Бог.

4. Той е първият и последният.

Концепцията за „извън времето“ е непосилна за нашето въображение, тъй като от началото на Сътворението сме живели потопени във времето. Нито това, което предхожда Сътворението, нито това, което ще се случи след края на историята, е достъпно за нашето разбиране. Всичко, което не зависи от времето, е недостъпно за човека и следователно е забранено за изучаване. Въпреки това ни е дадено ограничено разбиране за този факт, че времето е възникнало със създаването на света. Първият стих от Тора „В началото Бог създаде…“ означава, че когато започна да създава света, Бог създаде самото начало.

5. Само на Него трябва да се молим и не трябва да се молим на никой друг.

На човека е забранено да използва услугите на посредници между себе си и Бог. Всеки трябва да се обръща директно към Бога и само към Него. Обръщането към посредници не е нищо повече от вид идолопоклонство и следователно е строго забранено.

6. Творецът даде на хората Закон: определена част от него на децата на Израел, а друга част на всички останали хора, които не са длъжни да изпълняват заповедите на синовете на Израел.

Такова задължение може да възникне само ако неевреин реши да премине гиюр – да се присъедини към народа на Израел или доброволно приеме изпълнението на определени заповеди, които може да изпълни, без да е евреин. Този закон е вечен и никога няма да бъде променен.

Създателят знае всички дела и мисли на хората, възнаграждава онези, които вършат добро, и наказва онези, които вършат зло.
Възмездието за хората ще бъде главно в духовния свят, но в бъдеще ще се случи и в този свят – по времето на Мошиах (Месия), когато цялото творение ще достигне своето съвършенство и мъртвите ще възкръснат.

Неща противоречащи на вярата

1.Забранено е да се служи на идоли. Включва забрана за поклонение на идоли: не може да им носите дарове или да извършвате ритуали в тяхна чест; нито да се вярва, че идолът има някаква независима сила.

Ако човек е заставен да наруши една от тези забрани, той трябва да положи всички усилия да я избегне. Ако в случай на отказ бъде заплашен със смърт, се смята, че той е длъжен да даде живота си за вярата, ако това се случи в присъствието на десет евреи или десет неевреи, които спазват законите на синовете на Ной.

Не може да показвате уважение към идолопоклоннически култ, например като измиете идоли или почистите храма им, не може да целувате или прегръщате идоли или да се кълнете в името им.

Забранено е да се правят идоли за такива, които ги почитат, или дори само за красота. Човек не може да участва в идолопоклоннически култ, дори без да извършва никакви обреди, и е забранено да чете идолопоклоннически книги, за да не попадне под тяхното влияние.

Към идолите трябва да се отнасяме с презрение и да ги наричаме с унизителни имена и не трябва да кръщаваме неща на идоли, както направиха например американците, когато кръстиха космически кораб на гръцкия бог на слънцето. Въпреки че този случай не е толкова сериозен, тъй като вече никой не се кланя на този идол, все пак е по-добре да избягвате подобни неща.

2. Отричането на Бога, атеизмът е още по-тежък грях от идолопоклонството.

Качеството на божественост не трябва да се приписва на нито един създаден обект. Дори светите места, като Храма, не се почитат сами по себе си, а само в знак на уважение към Онзи, който присъства там.

Смята се, че следните неща са забранени за потомците на Ной поради близостта им до идолопоклонството:

А. Обръщане към гадатели

Б. Обръщане към астролози

В. Суеверия: черна котка, номер 13 и др.

Г. Магьосничество – черна магия и др.

Д. Спиритизъм.

Е. Призоваване на мъртвите, отправяне на молби към тях, култ към мъртвите.

Забрана за неуважение към Създателя


Забранено е да се проклина Създателят и някое от Неговите имена. Тоест, при никакви обстоятелства, дори по време на нещастие, човек не трябва да ругае и проклина Бога. Всеки, който вярва, че всичко идва от ръката на милостивия Създател, неизбежно стига до извода, че всичко, което Бог прави, е за добро. Следователно истински вярващият човек няма да се държи като идолопоклонник, за когото Исая каза, че страдайки от нужда и глад, той се гневи и хули своя бог (Исая 8:21). Напротив, истински вярващият приема с любов всичко, дори и много трудните изпитания.

Забранено е да се задават философски въпроси за случилото се преди сътворението на света. Трябва да се занимаваме само с това, което се е случило след сътворението.
Забранява се правенето на хибриди от различни видове растения и животни. Но вътревидова селекция и хибридизация могат да бъдат извършени, за да се развият по-добри сортове от същия вид.

Забранено е да се измисля нова религия. Но неевреин може да поеме върху себе си изпълнението на някои от заповедите, дадени на еврейския народ, за да получи награда. Но не може да се каже, че е длъжен да изпълнява тези заповеди, защото тогава това би било изобретяване на нова религия. На човек също е забранено да казва, че е получил наставление от Всемогъщия да изпълнява определени заповеди и особено нови заповеди, които не са посочени в Тора.
Има мнение, че неевреин не може да изпълнява заповедите за тефилин и мезуза. Спазването на съботата ще бъде обсъдено по-долу.

Почитане на Създателя

1.Човек трябва да почита Създателя и Неговия Закон. Това включва уважение към мъдреците от Тора, свещените еврейски книги, светите места за еврейския народ и гробовете на праведните. Тази заповед включва и уважение към възрастните хора, тъй като те през дългия си живот са могли да видят повече от другите провидението на Създателя и Неговото управление на света.

Ако човек се е заклел в Името на Създателя, той е длъжен да изпълни клетвата си. Също така и този, който се е заклел, без да споменава името на Твореца, трябва да изпълни клетвата си – независимо дали се е заклел в друг или се е заклел пред себе си да направи нещо или да не направи.

2. Когато човек говори за своите планове, препоръчително е да се спомене, че той ще направи това и това „с Божията помощ“, за да помни, че всичко зависи от Създателя и трябва да благодари на Всевишния за успехите си.

3. Човек трябва да изучава задълженията и законите на заповедите, за да знае как да изпълнява заповедите на синовете на Ной. Ако имате въпроси или съмнения, трябва да се свържете с някой, който е запознат с тези закони.

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *