Какво се разбира под седемте заповеди за потомците на Ной

Под седемте заповеди към потомците на Ной се разбира, пълното наставление, дадено на хората да водят угоден на Бога живот. Своето название това наставление получи от името на праведния Ной, а не от първия човек Адам, въпреки че Адам също получи всички тези заповеди (с изключение на една, която беше дадена само на Ной). Ной, подобно на Адам, е баща на цялото човечество. В този смисъл ролята на Ной не беше по-малка от тази на Адам. Но на Ной беше позволено да яде животни, така че, получихме целия набор от заповеди от Ной.

Всички наставления (Законът за потомците на Ной) съществуват от сътворението на света, въпреки това отново са дадени на Мойсей в Синай, тъй като не е достатъчно моралните наставления да се възприемат само от разума и да имат опора в историята. Не, те също трябва да бъде получени като Божествена инструкция. Затова отново бяха обявени на целия свят на планината Синай.

Маймонид пише: „Всеки, който, признавайки седемте заповеди, се опитва да ги изпълни, принадлежи към праведниците от народите по света и има дял в Бъдещия свят. Такъв човек изпълнява заповедите, защото Бог ги е включил в Тора, заявявайки чрез нашия учител Мойсей, че те са били дадени и на потомците на Ной. В противен случай, дори и човек да ги изпълнява, той не може да се счита нито за пришълец (на иврит – гер тошав), нито за праведник от другите народи, нито дори за мъдрец. Защото дори и да е мъдрец, е невъзможно да постигне съвършенство, защото не го прави според Божествените инструкции” (Мишне Тора).

На планината Синай Бог се яви пред Своя народ Израел с намерението да даде наставления на целия свят. Освен това всички инструкции, т.е. Тора е разделена на три части. Първата съдържа учение, отнасящо се до цялото човечество, „Тора на потомците на Ной“. Освен това Тора съдържа инструкции изключително за еврейския народ, който трябва да служи за пример на човечеството като нация от свещеници. За тази цел на евреите са дадени допълнителни много конкретни заповеди. Освен тези две части, в Тора има още една част за еврейските свещеници, които трябва да са на още по-високо духовно ниво от останалите евреи, тъй като служат в храма. Като цяло Тора като Божествено наставление е дадено на цялото човешко общество, на всеки човек според неговата същност и роля на земята.

И така, потомците на Ной са получили Седемте основни заповеди с техните отделни определения, а евреите са получили 613 отделни заповеди. От потомците на Ной се изисква да спазват седемте заповеди, но тях не ги касаят инструкциите дадени на евреите; и въпреки че им е позволено да спазват последните, има разпоредби, които са им забранени (изучаването на Тора в онези части, които потомците на Ной не трябва да спазват, или спазването на съботата, както ще бъде обяснено по-долу).

В интерес на истината, на потомък на Ной е позволено да приеме еврейската вяра; обаче такова обръщане в никакъв случай не е препоръчително, защото всеки, независимо кой е, може да изпълни волята на Създателя и да получи вечен живот в бъдещия свят. Ето защо мъдреците на Израел не позволяват на хората да се обръщат прибързано към еврейската вяра, опитвайки се да ги убедят, че е по-добре да останат неевреи, ако няма абсолютна убеденост в правилността на направения избор.

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *