Нищо не се дава без молитва

По-долу са глави от книгата на равин Шимшон Пинкус „Врата на молитвата” (с леки съкращения).


Има десет вида молитви: зов, вик, стенание, песен, почукване, страдание, призоваване, падане по лице, молба, просене.
Мидраш Раба, Вечанан

Една много важна истина беше положена в основата на нашата реалност в шестте дни на Сътворението – нищо не се дава без молитва. Всичко, материално и физическо, чака, кога човек ще дойде и отвори с молитвата си вратите на Рая, които са пречка за всички блага на света.

Молитвата е една от основите на света. Както в службата на Б-г, така и в стремежа към успех в материалния и духовния живот всичко зависи от молитвата. „Какво трябва да направи човек, за да стане мъдър, богат, да му се роди син? „Нека моли за милост от Този, на когото принадлежи всичко: мъдрост, богатство, деца“, ни учат мъдреците от Талмуда в Трактат Нида, 70а.

Най-горещата и чиста молитва се излива от евреите пред Стената на плача в Йерусалим
Ние трябва да заимстваме от нашите предци способността им да призовават Б-г и да Го молят за помощ във всичко. Този зов и вик винаги са спасявали евреите от всички беди. Без него отдавна да ни нямаше. Рамчал (Равин Моше Хаим Луцато) в книгата си Дерек Хашем (Път към Б-г) пише: „Концепцията за молитва е една от онези категории, които са създадени от Висшата мъдрост, така че онези, които постоянно се нуждаят от милост свише, веднага да се приближат до Създателя и да могат да измолят милост от него. В зависимост от силата на молбата, ще бъде изпратена помощ и ако не поискат, няма да я получат.“

Първата и най-позната идея за молитвата е, че с нейна помощ, по благодатта на Създателя, човек винаги може да получи това, което е необходимо, дори ако не сме успели да постигнем тази благословия сами и не сме били възнаградени с нея за нашите заслуги. Но има още едно важно определение в понятието молитва. Мъдреците казват, че молитвата е „портата“ или „вратата“ към съкровищницата на Небето. Това означава, че дори ако човек има право на нещо свише или може сам да постигне това от което се нуждае или което иска, вече е подготвено за него, той никога няма да го получи, докато не се помоли.

Еврейските мъдреци учат това от написаното в глава „Берейшит“: „И нищо не растеше на полето, докато Всемогъщият не даде дъжд, и все още нямаше човек, който да работи на земята.“ Великият Раши обяснява: „На шестия ден от Сътворението, преди създаването на човека, все още нищо не растеше на земята; и това, което е написано на третия ден „и порасна…“ означава, че цялата растителност беше готова и чакаше своя час в самото устие на земята до шестия ден…. Поради каква причина Всевишният не изпрати дъжд? Защото нямаше човек, който да обработва земята и да разбере колко е нужен дъжда. И когато човека дойде и осъзна нуждата от това за всички живи същества, помоли се за него, тогава започна да вали и всички дървета и трева израснаха веднага. Това разсъждение на мъдреците в Трактат Хулин, 60а ни учи, че Всемогъщият „жадува“ молитвите на праведните.

За Исаак е писано: „И отговори Б-г на неговата молитва…” Въпреки че на Авраам вече беше обещано продължение на рода, обещанието не се изпълнени без молитва. Едва след дълга молитва Всемогъщият отговори на Исаак.

И освобождението от египетско робство, за което Всевишният се закле на нашите предци, стана само след молитва за него. За това е писано: „И Бог чу стенанията им …“

Известно е според една легенда от равин Хаим Витал, че по времето на Талмуда мъдреците са работили най-много върху познаването на дълбочината на мъдростта на Тора. Днес, в навечерието на идването на Месията, основната работа се извършва чрез молитва. Разбира се, Тора все още е над всичко. Една-единствена дума от Тора има неизмеримо по-голяма тежест от всички молитви, взети заедно.

Следният пример може да обясни казаното. В деня на Страшния съд, Рош Хашана, изучаването на Талмуда е много по-важно от надуването на шофар, тъй като в този ден работи правилото: Тора е по-висша от всички заповеди. Основната заповед на Рош Хашана обаче е надуване на шофар. Този, който е изучавал Талмуда цял ден, но е пропуснал да надува шофар, няма да получи награда за изучаването, защото Рош Хашана е предназначена за изпълнение на тази заповед. Така че в нашето поколение молитвата има особено значение, въпреки че изучаването на Тора е много свято и носи голяма полза за човешката душа. Сегашното поколение е сравнимо с мост, свързващ нашия и новия месиански свят. Когато се съединят заедно всички часове в изучаване на Тора, всички изпълнени заповеди, всички молитви, мъки, страдания и безкористност на еврейския народ във всички времена, избавлението ще дойде при нас. И въпреки че всичко ще бъде готово за това, ако не отворите вратата с молитва, Всевишният няма да може да ни спаси. В книгата на пророк Еремия е написано: „Ще дойдат с плач, ще ги водя с молитва …” Това означава, че изкуплението ще дойде само с молитва.

Сега стават ясни горните думи на мъдреците, казани в трактата Нида: „Какво трябва да направи човек, за да постигне мъдрост? „Оставете го да изучава старателно Тора. Но мнозина го направиха и нищо не излезе от тях? Нека да молят за мъдрост този, на когото принадлежи, както се казва в притчите: „Всевишният дава мъдрост, от неговата уста знание и разум.“ Раши пита: „Защо изобщо ни е нужен първият съвет – да изучаваме Тора, ако така или иначе всичко се случва само по милостта на Създателя?“ Казват ни, че едното зависи от другото.

Трите най-големи дара, които могат да бъдат получени от Създателя са: мъдрост, богатство, деца. Те могат да бъдат заслужени. Молитвата е последната стъпка към постигането на тези и много други блага, защото не се знае колко дарове са съхранени за нас на Небето. Те чакат да отворим „вратата“ с нашата молитва.

Много е важно да намерите правилния път в молитвата, да се научите да разбирате нейните думи по-дълбоко, да положите специални усилия, за да я разберете, защото молитвата е завършек на всяко действие в живота на човек. Можете да изразходвате много енергия, за да постигнете някаква цел и да останете без нищо, ако не се молите.

За да бъдеш успешен в молитвата, е необходимо постоянно самоусъвършенстване. Когато изучаваме Тора, пътят към разбирането на мъдростта на Създателя е постоянно движение нагоре, преодолявайки една стъпка след друга. В края на краищата всеки, който след много години остане на същото ниво на разбиране на Тора, от което е започнал, ще разбере, че такъв резултат е най-очевидният знак за провал. Така е и в молитвата. Освен това трябва да се расте от ден на ден, от година на година. Молитвата на първокласник не трябва да бъде като молитвата на млад мъж, който седи зад книгите в продължение на няколко години. И ако е успял в познаването на Талмуда, тогава молитвата му трябва да бъде възвишена, изпълнена с голяма сърдечна топлина и желание да се доближи още повече до Създателя. Но днес с тъга може да се види как завършилите йешива, обогатени с мъдростта на Тора, в молитвата са все същите деца, защото днес сериозното отношение към молитвата е рядкост. А без сериозни усилия е невъзможно да се постигне нещо в духовното израстване.

За цар Навуходоносор е писано: „И той изгори Божия дом и изгори всички големи къщи с огън“. Мъдреците обясняват, че „големите къщи“ са тези, в които човек расте в Тора и молитва. Ако йешивата е предназначена за духовно израстване в познаването на Тора, синагогата е място, където човек се усъвършенства в молитвата. За това мъдреците са казали: „На какво се крепи светът, а всички го пренебрегват, това е молитвата…” Как да стигнеш до Рая, без да използваш стълбата, която води там? В края на краищата, ако застанете близо до това стълбище, обиколите го с копнеж в сърцето, но не вдигнете крак, тогава ще минат години и ще останете на земята.

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *