Тази част ще обясни подробностите за различните закони. Изпълнението на заповедите възпитава положителни черти на характера на човека. Подобрявайки своя характер, човек се приближава до Бога. Човек е длъжен да подражава на Твореца: Творецът е благ, милостив и милосърден и човек трябва да се държи по същия начин.

Ако определено поведение не е изрично посочено в заповедите, но следва от стандартите за приличие и морал, човек трябва да го спазва.

Заповедите са разделени на две групи: заповеди по отношение на Създателя и заповеди по отношение на другите хора. Това разделение е условно, тъй като всяка заповед по отношение на човека е заповед и по отношение на Бога, тъй като именно Той е наредил изпълнението на тези заповеди. Въпреки това заповедите по отношение на другите хора се различават по това, че ако човек е нарушил една от тях, той, разкайвайки се, трябва да поиска прошка от жертвата, да компенсира причинените щети и да сключи мир с нея.

Закони за храната


Народите на земята не са били ограничени от закона за консумация на определени храни (с изключение на забраната за ядене на орган, отрязан от живо животно). Следователно те могат да ядат всяка храна, която е годна за консумация и не е опасна за здравето.

Животните (предимно топлокръвни, които изпитват болка) трябва да бъдат убивани по възможно най-безболезнения и най-малко жесток начин.

Забрана за ядене на орган, отрязан от живо животно. Месото, отрязано от живи говеда или птици, е забранено за консумация, дори ако животното вече е мъртво към този момент.

Ако гърлото на животно е прерязано, но все още се гърчи, тогава месото, отрязано от него, се счита за отрязано от живо животно.

Забраната за „месо от живо животно“ не важи за риби, насекоми и земноводни (може би основната причина е, че те не са топлокръвни, т.е. тяхната нервна система е различна от нервната система на топлокръвните животни. Въпреки това и на тези животним, също трябва да се стремим да причиняваме възможно най-малко болка).

Ако животното е убито чрез отрязване на врата, тогава е забранено да се ядат вътрешните органи, свързани с ларинкса и хранопровода (бели дробове, стомах и др.). Ако животно е заклано от евреин според правилата на шечита, тогава тези органи могат да бъдат изядени. Животните обаче обикновено се колят по различен начин.

Вегетарианство. През първите десет поколения човечеството се е хранило изключително с плодовете на земята. След потопа Създателят позволи на хората да ядат месо. И въпреки че месото е разрешено, препоръчително е да не се злоупотребява с него и да не се яде много месо, освен ако нуждата от него не е продиктувана от здравословни съображения. Човек обаче не може напълно да се въздържа от месо (освен поради медицински противопоказания), защото в този случай има опасност принципиалната разлика между хората и животните да бъде заличена и хората да насочат присъщото си качество на милосърдие към животните, а хората да бъдете третирани жестоко. Известно е например, че нацистки престъпник, отговорен за смъртта на милиони хора, е проявил състрадание към мишките, които са живели в килията му. А офицер от СС, който дълги години управлявал лагерът на смърта в Треблинка, не ядял месо, защото веднъж бил шокиран от очите на теле, което водели на клане.

Натурална храна. Един от начините да служите на Създателя е да се грижите за собственото си здраве. В крайна сметка за болния човек е по-трудно да реализира целта на живота си.

Тъй като човек трябва да си постави за цел преди всичко поддържането на здравето, а не просто получаването на удоволствие, трябва да се обърне внимание преди всичко на полезността на продуктите, а не на техния вкус. Но удоволствието, което получавате от яденето, също играе важна роля, тъй като вкусната храна се усвоява по-добре. Освен това, когато човек получава удоволствие от храната, той чувства милостта на Създателя, който е създал света Си по такъв начин, че самото съществуване доставя удоволствие на всяко творение.

Тъй като основната цел на храненето е поддържането на тялото, а удоволствието от храненето е от второстепенно значение, трябва да се предпочитат здравословните храни. Ако лекарите препоръчват естествена храна и здравословен начин на живот, трябва да се опитате да следвате техните съвети.

Въздържание от пиянство. Човек не трябва да злоупотребява с алкохолни напитки. Опияненият Ной е критикуван в Тора. Пиенето е вредно за психическото и физическото здраве.

Благословия върху храната. Човек трябва да благодари на Създателя за Неговите милости. Затова е препоръчително храната да се благославя. Има смисъл да се казва благодарност преди хранене, подобно на благословиите, които евреите казват. Най-малкото трябва да се чете благословия поне след основното хранене за деня, а ако има няколко важни хранения на ден, препоръчително е да благославяте след всяко от тях.

Предпазливост, предотвратяване на опасности


Тора казва: „Само вашата кръв от душите ви ще поискам“ (Битие 9:5) и от тук се учи, че е необходимо да се отнасяме внимателно към човешкия живот. Човек не е господар на собствения си живот, той е сякаш му е даден от Бога за съхранение и затова е забранено да се самоубива. Самоубийството е изключително голям грях и наказанието за него е много голямо. Човек трябва да се грижи за здравето си и да не употребява наркотици, никотин и алкохол в количества, които могат да навредят на здравето му. Същото важи и за други вредни вещества. Трябва да се въздържате от ненужни приключения, свързани с опасност.

За да се храните и да подобрявате света, може да се изложите на определена опасност. Например професиите на строителя или ловеца са свързани с опасности и все пак Тора позволява тяхното практикуване.

Етични отговорности


Всеки човек трябва да се стреми да придобие положителни черти на характера и да бъде морален човек. По-долу изброяваме няколко черти на характера, на които си струва да обърнете специално внимание. Човек трябва да се придържа към златната среда във всяко качество на характера и да не стига до крайности. Например да не е алчен и да не е прекалено разточителен, а да бъде щедър и така нататък – във всяка черта. И само ако той по природа има лоша черта, той трябва да прави обратното, противно на лошата си черта, докато намери баланс.

Милосърдие. Човекът трябва да проявява милост към всички създания, както се казва (Псалми 145): „И Неговата (на Създателя) милост е за всичките Му деяния.“ Затова не трябва да причинявате ненужна болка на животните. Позволено е да им се причинява болка само за задоволяване на човешките нужди: например, за да се използват за работа, за храна, за медицински изследвания и т.н.

Ловът трябва да се извършва само за полезни цели, като получаване на месо и кожи или убиване на вредни животни. Ловът за чисто удоволствие е нещо негативно и трябва да се избягва.

Милосърдие по отношение на хората. Човек трябва да проявява милост към хората (с изключение на злодеите и престъпниците), да им помага според неговите възможности и да бъде милостив към онези, които са под негова власт.

Скромност. Човек трябва да се държи скромно по отношение на Създателя и другите хора. В същото време е необходимо да поддържа чувство за самоуважение и да не се отнасяте към себе си пренебрежително, защото ако човек не уважава себе си, той няма да се старае да използва своите таланти и способности за слава на Създателя и за благо на човечеството.

Стремеж да не се изпъква. Това е свързано с качеството на скромността. И все пак скромността не означава нежелание да се поеме отговорност за другите хора, отказ да се заеме обществена позиция, когато е необходимо.

Скромност в облеклото и външния вид. Човек трябва да бъде скромен в облеклото си, за да не събужда завист и други лоши чувства. Няма нужда да носите неща, които са твърде скъпи или, обратно, твърде евтини. Облеклото трябва да е чисто, спретнато и прилично, съответстващо на социалния статус на лицето.

Трябва особено да следите за това, облеклото да е скромно, да покрива тялото, да е прилично в съответствие с местните обичаи.

Правдивост. Човек трябва да положи всички усилия да говори истината и да не лъже. Но ако истината не води до добро, може да излъже, за да запази мира между хората. Но дори и в този случай е необходимо да се опита да не лъже явно, а да каже нещо двусмислено, което слушателят ще разбере по определен начин.

Благодарност. Човек трябва да показва благодарност към тези, които са му направили добро. Затова специално задължение на всеки човек е да почита своите родители, защото те са му показали доброта повече от всеки друг. Хам, синът на Ной, беше много жестоко наказан за неуважението, което прояви към баща си. Човек трябва да почита и този, който го е довел до вяра в Бога, научил го е на Божиите закони, както и тези, които са го научили на мъдрост и професия. Благодарността трябва да се показва не само на този, който е оказал голяма услуга на човек, но и на всеки, който му е помогнал по някакъв начин.

Добронамереност. „Доброто око“, за разлика от „злото око“, е на човек, който се радва на успехите на другите и не им завижда. Каин уби брат си от ревност. Човек трябва да увеличава мира с другите хора и също така да насърчава мирните отношения между хората и нациите.

Труд. Мъдреците са ни учили, че трудът е изключително важен както за целия свят, така и за самия човек. Трудът е важен за света, доколкото човек трябва да го подобрява. Това е волята на Създателя. Работата е важна и за самия човек: тя допринася за неговото физическо и психическо здраве. Следователно всеки човек трябва да има някакво занимание, дори ако е богат и може да живее без да работи. Мъдреците са казали, че безделието води до грях.

Земеделието е най-добрата от всички професии, тъй като човек, който се занимава със селско стопанство, е по-близо до Бога, тъй като чувства постоянна зависимост от Създателя. Той се моли на Бог за навременен дъжд, за добър растеж на посеятото и т.н. Този занаят също така развива честността и невинността на ръцете повече от другите. Човек трябва да се опита да намери специалност, която ще бъде по-близо до вярата и честността и далеч от измамата, нечестността и греха.

Наемен работник. Човек, който работи за друг, трябва да работи честно и отговорно и да поддържа висок трудов морал. Това задължение произтича от заповедта – забрана за кражба – в крайна сметка служител, който изпълнява задълженията си недобросъвестно, сякаш краде заплатата, която получава.

Частен предприемач. Тези, които не са наемни работници, също трябва да работят пълноценно, с оглед да бъдат от полза за света и обществото. Естествено е необходимо да водят бизнеса си честно, без да мамят клиенти и бизнес партньори или да ги заблуждават.

Забранени действия в селското стопанство. Забранено е да се кастрират животни и още повече хора. В случаите, когато това е необходимо, трябва да се консултирате със специалист познаващ закона. Забранено е да кръстосвате различни видове животни (например кон и магаре) и дървета. Разрешено е обаче използването на нов вид, получен чрез кръстосване, и е разрешено да се ядат плодовете на кръстосани дървета.

Опазване на околната среда. На човека е заповядано да насели света и следователно му е позволено да изсича гори и да прави други промени в околната среда за човешки нужди. Това обаче не отрича необходимостта от опазване на природата – човек е длъжен, доколкото е възможно, да съхрани природата в нейния първообраз. Това включва опазване на застрашени видове животни и растения, грижа за чистотата на природната среда и др. Обаче всяка дейност по опазване на околната среда не трябва да застрашава хората. Например, човек не трябва да предприема много рисковани пътувания и т.н.

Изкуство


Изкуството е важна човешка дейност, защото помага за развитието на способността за изразяване и творчество. Когато се използва за слава на Създателя и за развитие на духовни ценности, то играе положителна роля. Човек трябва да използва дадените му от Бога таланти за тези цели. Например, ако има красив глас, той може да го използва, за да води публична молитва. Необходимо е обаче много да се внимава изкуството да не се превърне в самоцел, а в инструмент за подобряване на действията на хората. Свидетели сме как преклонението пред изкуството като самоцел води до духовен упадък, изкуството се използва за разпалване на долни страсти, насърчаване на насилие, за клевета и осмиване на хората.

Хора, които се занимават с литературна дейност или пишат научни статии, трябва да внимават думите им да не противоречат на вярата в Бог и да не са насочени срещу ценностите на Тора и заповедите. Всички човешки таланти и сили трябва да се използват за слава на Всемогъщия и за благото на хората.

Наука


Занимаването с наука е положително нещо, тъй като по този начин човек разбира по-добре чудесната структура на света, величието на Създателя и Неговата милост към създанията. Науката също е инструмент за подобряване на света. То помага за подобряване на условията на живот на хората и по този начин учените са от полза за обществото.

Но науката е добра само когато се използва в съответствие с волята на Създателя, а не за завладяване на природата, с цел да се „добие независимост“ от Създателя. Следователно всеки напредък в науката трябва да включва разбирането, че всичко наоколо е създадено от Бог и трябва да се подчинява на Неговата воля. В противен случай има сериозна опасност прогресът да послужи като средство за унищожаване на света. Символично е, че в наше време научният прогрес се използва предимно за изобретяването на все нови и нови средства за масово унищожение. Но когато човечеството започне да използва науката, за да помогне на хората да служат на Създателя – за да не са принудени да работят усилено, за да си изкарват прехраната, човек ще има повече време за духовни занимания. Маймонид пише, че в бъдеще Създателят ще даде на хората знания, за да подобрят света, така че хлябът, получен днес с пот на челото, ще бъде толкова лесно достъпен, сякаш е израснал готов от земята. Така ще бъде във времето на Мошиах: човечеството ще бъде освободено от светските дела, за да посвети всичките си сили в служене на Създателя.

Медицина


Лечение. Не трябва да говорите: „Бог наказа човека и той се разболя. Как може един лекар да тръгне против волята на Създателя и да лекува този човек?“ Тора даде на лекаря разрешение да лекува. И това е не само разрешение, но и задължение. Пациентът трябва да отиде на лекар и да следва медицинските указания, но в същото време трябва да разчита само на Създателя, който изпраща изцеление и който ни е наредил да положим естествени усилия за възстановяване, така че изцелението да не изглежда очевидно чудо. Затова човек трябва да се моли на Бог за оздравяване и да направи всичко необходимо от медицинска гледна точка.

Изучаване на медицина. Всеки, който е в състояние да научи основите на лечението, за да може да помогне на нуждаещите се от медицинска помощ, трябва да го направи. Затова е препоръчително всеки, който има такава възможност, да премине курсове по първа помощ, да овладее техниката на изкуственото дишане и други действия, които могат да спасят човешки живот.

Целта на медицината. Медицината трябва да се изучава с цел удължаване на човешкия живот, а не съкращаване, както и с цел намаляване на човешкото страдание. Лекарството не трябва да се използва за действия, противоречащи на волята на Създателя, например за извършване на аборти (освен когато животът на майката е в опасност) или за предотвратяване на бременност в случаите, когато това не е оправдано от гледна точка на Законът. Лекарите, чиито служебни задължения включват съдействие за прекъсване или предотвратяване на бременност, трябва да се консултират със специалист по Закона и да получат указания от него в кои случаи това може да се направи и в кои не.

Аборт. Когато има опасност за живота на майката, абортът е разрешен. Но има и забранително мнение. В случай, че детето няма шанс да оцелее, според всички мнения може да се направи аборт, за да се спаси животът на майката. Не може да правите аборт, ако целта му е да предотврати раждането на болно дете или дете с увреждания и особено по други причини. В практически случаи човек трябва да се консултира с равини познаващи добре Закона.

Трансплантация на органи. Разрешено е да се трансплантират органи на починал човек, за да се спаси човешки живот, но е забранено да се вземат органи от умиращ човек, тъй като това съкращава живота му.

Евтаназия. Човек не е господар на живота си и е забранено да го съкращава, дори ако той сам го поиска и дори ако много страда. Но няма задължение да се свързват животоподдържащи устройства към пациент, който вече е в агония и страда сериозно и няма шанс да оцелее, тъй като това само удължава страданието му. Един лекар трябва да се консултира с човек познаващ добре Закона, за да получи подробни обяснения по този въпрос.

Медицински процедури, които са изпълнени с опасност. Разрешено е извършването на животозастрашаващи операции, ако е известно, че без операция пациентът ще умре. Но не може да правите козметична операция, ако е животозастрашаваща.

Медицински експерименти. Когато трябва да се тества нов лекарствен продукт и тестът крие опасност за пациента, не е достатъчно само разрешението на пациента и семейството му, а е необходима консултация със специалист по Закона, който разбира от медицина. Такъв експеримент може да бъде разрешен, ако вероятността новото лекарство да спаси живота на пациента е достатъчно висока. В случаите, когато експериментите могат да причинят вреда, но не са животозастрашаващи, е необходимо да се получи разрешението на самия пациент и само разрешението на семейството му не е достатъчно.

Експерименти, които няма да бъдат от полза за самия пациент, но могат да помогнат на други хора, не могат да се правят без негово разрешение. Ако тези експерименти са свързани с опасност, определено трябва да се консултирате с експерти по Закона, които ще дадат инструкции за всеки конкретен случай.

Отдих и развлечения


Почивка. Човек се нуждае от дни и периоди на почивка, за да поддържа физическото и психическото си здраве. Но трябва да се внимава почивката да не се превърне в безделие, което нанася големи щети на човешката личност. Следователно почивката трябва да се комбинира с учене, например, слушане на образователни или научни лекции, с екскурзии сред природата, което ви позволява да усетите красотата на творението, посещения на научни изложби, исторически забележителности и др.

Развлечение. Хората обичат да си прекарват времето приятно. Но трябва много да се внимава забавлението да не е свързано с разпалване на низки страсти. Трябва също да се пазите и от лекомислие – може да доведе до падане. Мъдреците са казали: „Смехът и лекомислието привикват човека към разврат.“ Затова е необходимо забавлението, да позволява на човек да се отпусне и в същото време да развива благородни, изтънчени чувства и да подпомага личностното израстване. За тази цел могат да служат например музиката, представленията и филмите, създадени от духовно здрави хора и преподаващи морал и етика, здравословен спорт, пътуване и др.

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *