кабала

За да разберем това, нека попитаме: „Защо изобщо преподават Кабала? Каква е тяхната цел? Измислени са много отговори на това, главно за да се привлекат широки слушателски маси. Но зад всички тях може да намерите различен отговор: „Целта на изучаването на кабала е да се постигне съвършенство на човек, доближавайки го до Създателя“. И наистина, това е написано във всички книги по кабала в различни формулировки. Един от най-великите авторитети на кабала на всички времена, равин Моше Хаим Луцато, с брилянтна простота определя целта на човека:

„Човекът е създаден, за да се наслаждава на Всевишния и да получава сиянието на Неговата светлина (зив шхинато) – защото това е истинско наслаждение и няма по-голямо удоволствие, от това. Но мястото на това удоволствие е бъдещият свят (олам ха-ба), който е създаден и правилно подготвен. И пътят, който трябва да изминем, за да постигнем желания бъдещ свят, минава през този свят… Средството, чрез което можем да постигнем тази цел, са заповедите (мицвот) на Всевишния. И тези заповеди могат да бъдат изпълнени само в този свят. Следователно Човекът първоначално е бил поставен в този свят, така че чрез изпълнение на заповедите да може да придобие правото да достигне мястото, определено за него в бъдещия свят и там да се наслаждава на благата, които е придобил за себе си чрез тези средства” (“Месилат Яшарим” ”, началото на първа глава ).

Така че духовната близост с Твореца е възможна само благодарение на специално предназначените за това средства – мицвот, практическите заповеди на Твореца. Следователно във всички книги по Кабала, отвъд анализа на дълбоките тайни на Сътворението, има една практическа цел – спазването на мицвот. С други думи, крайната цел на изучаването на Кабала е да разберем как да постигнем най-пълното и съвършено изпълнение на заповедите и чрез това да бъдем възнаградени с духовната близост на Създателя! И това е, което пише „Шомер эмуним кадмон”, първи диспут, 31: „Човек не е в състояние да постигне съвършенство в изпълнението на мицвот без познаване на Кабала…”.

И ако това е така, как тогава „новите кабалисти“ съчетават абсурдната идея за търсене на духовна близост с Създателя с желанието да премахнат необходимото средство за постигане на тази близост – спазването на заповедите на Създателя?

Няма нужда да търсите специални причини за желанията на човек. Когато не искате да носите тежестта на изпълнението на заповедите, те просто решават, че Кабала и заповедите по никакъв начин не са свързани помежду си.

Но, разбира се, „новите кабалисти” търсеха по-обосновано покритие за своите желания и всъщност ги намериха в произведенията на Баал Сулам – Раби Ашлаг, като същевременно изкривиха първоначалния смисъл и му дадоха желаното тълкуване. Така например в предговора към произведението „Талмуд есер асферот“ се казва, че „когато човек изучава мъдростта на Кабала и споменава имената „Келим“ и „Орот“, тоест имената на съдъдовете и светлините, които от гледна точка на неговата душа му принадлежат, – веднага получава светлина в определена степен … и светлината, която получава всеки път по време на урок, привлича към него очарование от небето и го изпълва с изобилие от святост и чистота, което приближава човека много по-близо до постигането на съвършенство.“ Глава 155

От тук донесоха доказателства, че за постигане на духовна чистота и близост с Всевишния е достатъчно да се изучава Кабала, без да се изпълняват заповедите…

Но, как така от този цитат „когато човек се занимава с мъдростта на Кабала“, следва че спазването на заповедите вече не е необходимо? Освен това има ясно противоречие с това в същия предговор на Баал Сулам, където той, напротив, задължава всички да овладеят практическите знания в Халаха: „… и един грешник ще унищожи много блага“. Затова (за да не се нарича грешник) той непременно трябва да повтаря законите, колкото му е нужно, за да не допуска грешки при изпълнението им… …казва Рав Хаим Витал, че душата се свързва с тялото само ако то е съвършено изправено от заповедите на Тора, 613 заповеди. гл. 24. Тоест, без изпълнение на заповедите, смисълът на чародейството за произнасяне на имената от „грешници“ е приблизително същият като на човек, който седи до врата в кал и излива чиста вода…на калта.

Ето само един пример за манипулативната интерпретация на произведенията на Баал Сулам.
От всичко казано по-горе има още един извод:

Няма нито смисъл, нито полза от изучаването на Кабала без спазване на заповедите.

Автор: равин Ашер Кушнир

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *