Може да четете за самоусъвършенстването, но при това да не променяте себе си

Когато учите, първото нещо, което трябва да имате предвид, е разбирането, че сте готови да промените всеки аспект от себе си. Без твърдо и ясно намерение да приложите на практика това, което учите, не може да промените характера си.

А) Като внимателно четете и препрочитате книги за духовните качества, написани от мъдреци, ще може да подобрите характера си. И въпреки че в действителност четенето на книги по мусар не обещава изцеление със сигурност, както и няма стопроцентово лечение за телесните заболявания и резултатът зависи от тежестта на заболяването и степента на увреждане на тялото, по същият начин няма стопроцентови лекове за болестите на душата и покварата на нейните свойства, защото и тук резултатът зависи от тежестта на болестта (Chazon Ish; Emuna Ubitachon 4:14).

Б) Целта на изучаването на трудове по етика не трябва да бъде само сухо академично изследване, средство за търсене и намиране на грешки в другите хора или абстрактно разбиране на принципа на злото. По-скоро целта ви трябва да бъде да промените качествата си от практическа гледна точка (Michtav Mi Eliyahu, Intro., p. 24).

В) Ако човек използва само това, което знае, тогава и най-незначителният човек би могъл да постигне величие (Хашломат Хамидот, стр.3).

Г) Равин Йерухем Лейбович от Йешива “Мир” каза, че когато учите, първото нещо, което трябва да имате предвид, е разбирането, че сте готови за промени във всеки аспект от себе си. Без твърдо и ясно намерение да приложите на практика това, което учите, не можете да промените характера си (Daat Chochmah Umussar).

Д) Четенето ще има въздействие върху вас само когато внимателно обмисляте това, което четете. И четенето без сериозен размисъл върху прочетеното няма да ви повлияе (Ор Йохаил, том 3, стр.44).

Е) Много е трудно дори за най-значимия човек да изкорени напълно в себе си всяко естествено чувство, което е част от неговата личност. Следователно е необходимо да се разбере и правилно да се оцени колко усилия ще са необходими, за да станем по-добри. Освен ако не положите съзнателно, целенасочено усилие да работите върху себе си, дори и да натрупате много знания, личните ви недостатъци пак ще останат с вас (Rabbi Mordechai Gifter; Pirke Emunah, vol.2, p.23).

Ж) Равин Ицхак Хютнер пише на човек, който коментирал неговата брошура: „Въпреки че ви писах, че получих голямо удоволствие от коментарите върху моята брошура, аз, честно казано, щях да получа много повече удоволствие, ако бяхте писали за мен, че брошурата е повлияла на вашите действия на практика. Например, може да сте изпитали по-голяма духовност, докато се молите или правите добри дела. Винаги би ми доставяло повече радост да чуя, че вашите действия стават по-възвишени, отколкото да чуя мислите, които идват на ума ви, когато четете моите творби” (Пачад Ицчок: Igrot Uktavim, стр.6).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *