Изменение и изправяне. Стойността на положителната промяна

Човек трябва да се промени и коригира, преди да започне да изучава Тора и едва тогава Тората, която изучава, става част от него.

А) Виленският гаон каза: „Цялото служене на Б-г зависи от коригирането на човешките качества. Чертите на характера са в основата на изпълнението на заповедите и принципите на Тора. И обратното: всички грехове идват от некоригирани качества” (The Vilna Gaon Views Life, Ch.1, p.1).

Основната цел в живота на човек трябва да бъде постоянното желание да промени личните си характеристики към по-добро. Иначе защо да живеем тогава? (пак там.)

„Човек не трябва да върви напълно срещу природата си, дори и да е много покварен, защото няма да успее. Той трябва само да се образова да следва правия път според природата си. Например, някой, който има склонност да пролива кръв, трябва да се научи да бъде моел” (пак там). (Моел е човекът, който извършва обреда на обрязването).

Има една история за двама братя близнаци. Един от тях беше умен, изобретателен престъпник. А другият е квалифициран криминолог. Способностите и талантът може да са резултат от наследственост. Но да станеш или престъпник, или криминолог, е въпрос на нагласа. Наследствеността е просто материалът, от който човек създава себе си (The Unheard Cry for Meaning, p.49).

Б) Човек трябва да се промени и коригира, преди да започне да изучава Тора, и едва тогава Тората, която изучава, става част от него (Rabeinu Yonah to Pirke Avot 3:17).

Трябва да сте по-усърдни в преодоляването на вашите недостатъци, отколкото в изпълнението на заповедите. Защото, ако човек има положителни качества, за него е много по-лесно да изпълни заповедите (Шаарей Кдуша 1:2).

В) Основната цел на Тора всички нейни заповеди е да научи човек как да коригира своите недостатъци (Вайкра Раба 13:3; виж: Мусар Хатора, стр.50)

Г) Човек създава себе си чрез действия. Неговите мисли и възгледи се създават под влияние на собствените му действия. Който полага усилия да прави колкото се може повече добрини, ще стане добър човек. Ето защо е много важно да наблюдавате поведението си, защото ще станете човек от типа, който е в съответствие с неговите действия (Сефер Хахинух, 16).

Д) С всяко действие, с всяка постъпка човек оформя и извайва себе си. Човек, който е внимателен в делата си, винаги ще прави избори, които ще помогнат на духовното му израстване и всяко действие, което предприема, е още една стъпка в изграждането на чудесна сграда (Daat Chochmah Umussar, vol.1, p.94).

Всяко действие, предприето в съответствие с вашия свободен избор, независимо дали този избор е добър или лош, ви променя. Прави ви различен, отколкото сте били преди да се случи. Когато правите добро дело, всяко отделно действие ви пречиства и оказва влияние върху личността ви. И вашата „нова индивидуалност“ ви тласка още повече да вършите добри дела (Gesher Hachayim, vol.3, p.34).

Е) Действията, които изберете, ще оставят следа в душата ви до края на дните ви. Ефектът от тези действия може да бъде сериозен или незначителен, положителен или отрицателен (Michtav Mi Eliyahu, vol.1, p.115).

Ж) Хафец Хаим каза: „Нашият праотец Яков видя насън стълба, стояща на земята. Това е урок за нас за духовно израстване. Човек намиращ се на стълба не стои дълго време на едно стъпало. Той или застава на стъпало, което ще го повдигне, или слиза на стъпало по-долу и така се спуска. Същото е и от духовна гледна точка: човек не остава дълго време на определено ниво – той или разширява, или стеснява собствените си духовни хоризонти” (Michtevai Chafetz Chayim, p.94).

З) Носите отговорността да коригирате характера си дори преди да коригирате поведението си, тъй като в основата на всяко поведение са именно духовните качества. Човек не прави нещо, било то добро или лошо, ако няма вътрешно желание. Не можете да подобрите поведението си, освен ако не подобрите източника на това поведение. Разбира се, човек може да подчини вътрешните си стремежи и да действа против желанието си, но може да направи това само за кратък период от време. След известно време първоначалните му желания ще започнат да го управляват отново. Всеки, който искрено иска да стане по-добър, няма друг път – освен да коригира първопричината за своите действия, т.е. своя характер. Следователно, първата задача в мусар е да работите върху качествата на вашия характер (Торат Авраам, стр.385).

И) Всяка конструкция трябва да стои на основа, защото без основа сградата няма да издържи дълго. И колкото по-голям е размерът и теглото на конструкцията, толкова по-здрава трябва да бъде опората. И тъй като човекът е най-великата и най-забележителна структура в този свят, той се нуждае от много здрава и особено издръжлива основа. И тази основа е неговата личностна характеристика. Положителни качества като скромност, състрадание, търпение и толерантност, удовлетворение от това, което имате, способност да се радвате, усърдие, любов и щедрост, са здрава и солидна основа, която може да гарантира, че човек действително се придържа към духовните си придобивки чрез изучаване на Тора и извършване на добри дела.

 От друга страна, такива отрицателни качества като гордост, арогантност, жестокост, гняв, завист, омраза, униние, желание за обогатяване и чест, скъперничество – представляват слаба, разрушена основа. Ако човек притежава тези зли качества, дори и да стане велик учен на Тора и да изпълни всяка мицва, цялата му система от вярвания е постоянно в опасност от провал и разпадане. И всичките му работи и усилия ще бъдат сведени до нула. За съжаление, мнозина не осъзнават колко опасни и зли са тези качества и затова хората не работят, за да се коригират в тези области. Но всеки, който внимателно проучи този въпрос, ще осъзнае важността на работата за подобряване на личните си характеристики (равин Довид Кронглас; Sichot Chochmah Umussar, том 4, стр. 13).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *