Ако изпитвате силна нужда да се измените, определено ще успеете

Коренът на всички наши качества включва една положителна и една отрицателна характеристика.

А) Виленският гаон отбелязва, че ако човек се събуди сутрин и вземе положителни решения, той получава необходимата помощ за изпълнение на тези планове (Sichot Mussar Shel Rabbi Noson Wachtfogel, p.68).

Б) Няма пречки или препятствия, които човек да не може да преодолее, ако наистина иска (Равин Нахман от Бреслав; Ликутай Айцот Хашолайм).

В) Ако имате силно желание да промените себе си и да станете по-добър човек, няма съмнение, че ще успеете. Нищо не може да попречи на човешката воля. Ако наистина искате да промените себе си, ще намерите необходимите средства и методи за това (Rabbi Y. Hurwitz; Madraigot Haadam: Tikun Hamidot).

Равин Йосеф Гурвич от Невардок каза: „Никога не съм мислил дали мога или не мога да направя нещо.“ Цялото ми внимание беше насочено към един въпрос: „Трябва ли ми това или не?“ И веднага щом разбрах, че трябва да направя нещо, винаги успявах да го направя (Chayai Hamussar, vol.1, p.49).

Г) Чазон Иш пише, че коренът на всички наши качества включва една положителна и една отрицателна характеристика. Отрицателната характеристика позволява на живота ни да се развива естествено и без да се налага да работим върху себеусъвършенстването. И дори без никакви усилия можете да станете експерт в притежаването на лоши качества. Ще станем експерти по темперамент, експерти по отмъстителност, майстори в арогантността и т.н. Няма да пропуснем нито едно от отрицателните качества, които нашите мъдреци споменаха. Основната положителна характеристика, напротив, се определя от решимостта да следваш своите морални и етични принципи, а не да се стремиш към собствените си желания. И с този подход ние ще се борим заедно с всичките си зли качества (Chazon Ish; Emunah Ubitochon).

Д) Ако човек има сериозно желание да израсне духовно, той неволно ще си помисли, че е в състояние да постигне целта. Ако той чувства, че не може да промени себе си и не е в състояние да стане по-добър, това не означава, че няма способността да направи това. Понякога това се случва, защото му липсва необходимата амбиция да прави промени. Той трябва да се съсредоточи върху укрепването на волята си, за да постигне по-големи висоти в духовното израстване. И ако той успее да развие в себе си повишена амбиция за духовно израстване, той веднага ще почувства, че е в състояние да направи това (Михтав Ми Елияху, том 3, стр. 20).

Д) Ако не успеете да коригирате това, което сте планирали, не се опитвайте да оправдавате провала с всякакви извинения. Единственото, което ви липсва, е желанието за промяна. Ако искрено се стремите към духовно израстване и използвате целия си потенциал, тогава несъмнено ще успеете да постигнете целта си (Ор Йохаил, том 3, стр. 54).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *