Познание за вярата 19. Повеленията на заповедите, главно в земята на Израел

Важността на спазването на заповедите на Тора в земята на Израел от евреи и други народи

Повеленията на заповедите, главно в земята на Израел


Праотците изпълняваха цялата Тора, въпреки че тя все още не им беше дадена като повеление, само в земята на Израел: „Струва ми се, че мисълта на мъдреците е следната: праотецът Авраам изучава цялата Тора чрез дух на святост и се занимаваше, със значението на заповедите и техните тайни, и спазвеше всичко като незадължен, но изпълняващ. Спазваше само в земята на Израел и Яков се ожени за две сестри в чужбина, а Амрам също (се ожени за леля си), тъй като заповедите са законът на Бога на тази земя, въпреки факта, че задължението лежи върху нас във всяко място…“ (Берешит 26:5).

Горното може да се обясни в съответствие с написаното в Нефеш аХаим: „Въпреки че мъдреците са казали, че предците са изпълнявали цялата Тора… Това не означава, че са били длъжни и са имали алаха и закон точно такъв, но както писах… че са изпълнявали Тора, защото са постигнали чрез чудотворното си постижение коригиране на световете и порядъка на висшите сили, които ще бъдат коригирани от всяка заповед. Но също така им беше позволено да служат на Всемогъщия с други действия и дела, освен заповедите, и дори да нарушат някоя заповед, в противоречие на Тора, в съответствие с това, което видяха и разбраха, че точно това действие тогава беше необходимо за поправяне на световете.”

Чрез тяхното разбиране на духа на светостта те видяха, че корекцията, направена от заповедите, може да се извърши главно в земята на Израел и основното им изпълнение, дори тези, свързани със задълженията на тялото (разбира се, преди Тора да бъде дадена), е в земята Израел, разположена срещу Висшата земя.

Рамбан обяснява, че въпреки че заповедите (които не са свързани със земята) са отговорност на тялото и са валидни навсякъде, в това има тайна: основното им изпълнение е в земята на Израел.

Основното изпълнение на заповедите е в страната, която стои срещу Висшата земя, Земята на живота. На място, където обитава Божественото присъствие и има съвършено единство между Всемогъщия и Неговия народ. На място, където провидението пребивава директно върху Неговите хора и не трябва да се облича с духовни покровители, за да приеме техните действия (в молитва и т.н.) или да даде благодат чрез тях.

Дори нациите по света получават наказание в земята на Израел за прикрепване на спомагателен образ (шитуф) към Бог.


„На Израел е заповядано да спазва Тора дори в чужбина, а в земята на Израел заповедта се отнася дори за неевреи и затова самаряните получиха наказанието, че „не познаваха закона на Бога на тази земя“ ( Гаон, Адерет Елияху 1:6). Това твърдение, което на пръв поглед изглежда странно, трябва да се обясни в съответствие с думите на Рамбан – че се има впредвид прикрепването на спомагателен образ (шитуф) към Бога.

Това е разбираемо в съответствие с казаното по-горе, че разрешението на народите по света да служат на определен спомагателен образ (според мнението на законоучителите, че това не е забранено за тях) се дължи на факта, че техните духовни покровители имат власт над тях – те действат като посредници на Създателя. А в земята на Израел най-висшите покровители нямат власт, както пише Гаон: „В земята на Израел заповедта се отнася дори за неевреин и затова самаряните получиха наказание, защото „не познаваха закона на Бога на тази земя.”

Тежестта на индивидуалното провидение по сравнение с управлението чрез ангел


(Шмот 32:2-3): „И ще изпратя ангел пред теб… защото сам няма да отида сред вас, защото сте упорит и жесток народ, за да не ви погубя по пътя.“

От това става ясно, че контролът чрез ангел съдържа облекчението на съда. И в Земята на Израел, където провидението идва директно от Създателя, качеството на Съда действа незабавно и изгонва грешниците по свръхестествен начин, както научаваме от горните думи на Рамбан. Но трябва да разберете: в същата глава от Тора четем на пръв поглед нещо обратно (Шмот 23:20-21): „Ето, изпращам ангел пред теб… пазете се от него и слушайте гласа му … защото той няма да отнеме вашите зли дела.” Това показва ли, че хората на Израел трябва да се страхуват повече от това да бъдат управлявани от ангел?

Този въпрос беше обсъден от Ран в неговите проповеди и той също попита следното: „Втори въпрос: как Той каза „защото Той няма да понесе вашите злодеяния, а Раши написа, че той е пратеник и не може да прощава? Това е странно, защото прошката, разбира се, не може да дойде от ангел, а само от Всевишния и Той може да прощава, както и преди. Ако кажем, че това означава, че Всемогъщият няма да иска да прости, трябваше да бъде написано „защото няма да нося греховете ви“. Твърдението „той няма да отнеме“ е много странно, сякаш показва, че почти сме били предадени да го приемем като божествен посредник между Всевишния и нас.

Отговорът на Рана се основава на това, което беше обяснено в петия принцип – че ангелите и небесните покровители нямат собствена сила: „всички те действат според природата си и техните действия не подлежат на съд и няма свобода на избор в тях” (Рамбам). Покровителите са функции, назначени от Създателя и чрез тях Той контролира Своето провидение и въздействие върху народите по света. Наградите и наказанията идват само от Създателя, но грехът може да повреди канала на влияние или да го задръсти.

Въпросът е следният. Два стиха – „Аз сам няма да отида между вас, защото вие сте упорит и жесток народ, за да не ви погубя по пътя“ и „Ето, изпращам пред вас ангел… пазете се от него и слушайте гласа му“ … защото той няма да понесе вашите зли дела” се казват в различни контексти. Когато Всемогъщият пряко контролира един народ и те се разбунтуват срещу него, наказанието може да бъде ужасно и да застраши самото им съществуване. И злото, което възниква в резултат на нарушаване на думите на ангела, не е наказание, а само последствията от нарушаването на реда на потока на благодатта отгоре. Такова зло не може да бъде коригирано, но в същото време не е толкова опасно.

Когато Самият Всевишен управлява хората и те не се подчиняват, злото идва под формата на наказание и има отрицателни и положителни страни в това. Негативното е, че наказанието може да бъде толкова тежко, че да доведе до смъртта им, както се казва „за да не те унищожа по пътя“. А положителното е, че ако Всемогъщият пожелае да им прости греха, те ще бъдат готови да получат Неговата благодат и управление, както преди, тъй като благодатта, идваща от Него без посредник, не зависи от желанието на получателите.

Влиянието, идващо от духовните сили на Вселената, е подобно на влиянието на материалните обекти, например светлината на слънцето. Ако човек правилно се подготви да получи светлина, топлина или енергия, той ще може да ги използва за своите нужди, но в противен случай това влияние ще спре, независимо от връзката с близостта или отдалечеността на човека от духовните сили на вселена. Обратно, въздействието от страна на Всемогъщия става само по Негова воля и не зависи от естествените приготовления.

Затова Всевишният, съжалявайки евреите, ги уведомява, че трябва да следват указанието на ангела: „Пазете се от него, не му противоречете…” Това не е заповед или предупреждение, а инструкция за тяхна полза, защото в духовните светове всичко е установено по определен начин и не може да се промени; и ако не действате в съответствие с тази заповед, тогава са възможни катастрофални последици. Всеки ангел и покровител има определена индивидуална сила и функция и не може да промени нищо. Всеки, който получава влияние от ангел и променя нещо в зададените параметри на такова получаване, е непоправим. Затова се казва: „Той няма да понесе престъплението ти“.

В бъдеще управлението чрез покровители ще бъде премахнато.

Управлението чрез покровител е наказание, както се случи с нациите по света за техните грехове в поколението на Разделението. Няма съмнение, че за народа на Израел, който е предназначен за индивидуално провидение, това е състояние на изгнание и дистанция. В бъдещето, когато цялата вселена ще се обедини в светлината на лицето на Всемогъщия, контролът чрез покровители ще бъде премахнат.

Автор-Рав Еуд Авицедек

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *