Познание за вярата 17. Същността на наказанието в материалния свят

Ако служите на Всевишният с радост и следвате Неговия път, Той ще ви даде всички тези благословии и ще премахне всички проклятия от вас и ще бъдете свободни да разберете мъдростта на Тора и да я изучавате, и ще бъдете достойни за живот в бъдещият свят.

Същността на наказанието в материалния свят

„В същото време Тора ни предупреждава, че ако я оставим в името на ежедневната суета, както се казва: „И Йешурун надебеля и започна да рита…“ (Дварим 32:15), тогава Праведният Съдия ще отнеме от онези които са го напуснали всички благословения на този свят, които са били причината за техния бунт, и ще изпрати върху тях бедствия, които ще им попречат да получат наследството си в бъдещия свят и те ще загинат в тяхното нечестие. И за това е писано в Тора: „И ще служиш на врага си, когото Господ изпрати против теб…“ (Дварим 28:48) – „защото не служи с радост на Господа, твоя Бог, с цялото си сърце (когато ти беше дадено пълно изобилие” (Дварим 28:47).

Това обяснява всички благословии и проклятия, споменати в Тора: ако служите на Всевишния с радост и следвате Неговия път, Той ще ви даде всички тези благословии и ще премахне всички проклятия от вас и ще бъдете свободни да разберете мъдростта на Тора и да я изучавате, и ще бъдете достоини за живот в бъдещия свят. „И ще бъдете възнаградени с добро“ (Дварим, 22:7), – в свят, където царува доброто и „дните ви ще бъдат дълги“ (Дварим, 22:7), – в свят, където царува вечността. Така ще бъдете възнаградени с дял в двата свята: проспериращ живот в този свят и, като следствие от това, живот в бъдещия свят. Защото защо ще бъде възнаграден с дял в бъдещия свят, този който не е придобил тук мъдрост и не е извършил добри дела? Както е казано: „Защото в преизподнята няма нито дела, нито мисли, нито разбиране, нито постижения“ (Кохелет, 9:10). И ако вие, казва Тора, оставите Всемогъщия и потънете в лакомия, пиянство, блудство и други подобни, тогава Той ще изпрати всички тези проклятия върху вас и ще ви лиши от всички благословии и дните ви ще преминат в объркване и страх, и няма да имате ясен ум и тяло, за да спазвате заповедите, и ще загубите живот в бъдещия свят. Така ще загубите дяла си и в двата свята, защото когато човек е измъчван от болести, във времена на война и глад, той не може да се посвети на разбирането на мъдростта и изпълнението на заповедите” (пак там).

Рамбан обяснява този принцип по-подробно

„В края на краищата всяко добро като награда за изпълнение на заповед или всяко нещастие като наказание за грях не може да дойде при човек освен чрез чудо. И ако човек беше оставен на естествения ход на събитията и на „силата“ на съзвездията, тогава действията му нямаше да отнемат или добавят нищо към съдбата му. Но в този свят всяка награда и наказание, за което се говори в Тора, идва при човек по чудотворен начин. И това са „скрити чудеса“, тъй като на тези, които ги виждат, може да им изглежда, че се случва по естественият ход на нещата, но всъщност това е награда или наказание. Поради това Тора подробно описва обещанията, отнасящи се до материалния свят, и не обяснява обещанията, отнасящи се до душата в света на душите. В края на краищата това са чудеса, които противоречат на естествения ход на събитията, докато продължаващото съществуване на душата и нейното прилепване към Бога е нещо естествено за нея, че тя ще се върне при Бог, който я е дал” (Шмот 6:2) .

Това управление се отнася както за обществото, така и за индивида: „Тези всеобхватни благословии, предвещаяват добри дъждове, изобилие, мир и умножаване на хората, се различават от кратките благословии, дадени преди, където се казва: „Той ще благослови хляба ви и вашата вода”, а също и: “И ще премахна болестта изсред вас” (Шмот 23:25). Преди това Създателят обеща, че благословията ще бъде върху храната и напитките и благодарение на това няма да имаме болести. Репродуктивните органи ще бъдат съвършени и здрави и следователно ще се роди силно потомство, което ще изживее целия си живот, както е писано: „Няма да има спонтанен аборт или безплодна (жена) във вашата страна; аз ще направя броя от дните на живота ти пълен” (пак там 23:26). И още по-рано се казва: „Аз съм Бог, вашият изцелител“ (пак там 15:26). И въпреки че изпълнението на всички тези благословии включва чудеса, това са скрити чудеса, за които се говори на много места в Тора, както вече обясних. Такива чудеса са обещани дори на отделният човек, който служи на Създателя. В края на краищата, когато благочестив човек изпълнява всички заповеди на своя Бог, Всемогъщият го спасява от болест, безплодие, бездетност и му дава пълен срок на добър живот.

Но благословиите, дадени в тази глава, се отнасят за нацията като цяло. Те ще се осъществят, когато всеки в нашия народ стане праведен. И следователно във всички тези благословии се споменава „страна“ или „земя“ – „земята ще даде своята реколта“ (Вайкра 26:4), „и ще живеете мирно в страната си“ (26:5), „ и ще установя мир на земята, …и ще изгоня дивите зверове от земята, и мечът няма да мине през земята ви” (26:6).

И вече изяснихме, че изпълнението на всички тези благословии включва чудеса. В крайна сметка, наистина ли е естествено явление, че ако спазваме законите и заповедите на Тора, валежите ще започнат да падат в точното време, ще се установи мир на земята и такъв страх ще бъде вселен в сърцата на нашите врагове, че сто от тях ще избягат от петима евреи? И наистина ли е естествено явление нещастията да сполетяват хората поради обработването на земята в съботната година?! И въпреки че това са скрити чудеса, в които все още действат законите на природата, те ще станат очевидни за целия свят, защото ще се случват постоянно.

В края на краищата, ако Създателят излекува определен праведен човек от болест и му даде дълголетие, (това чудо няма да стане очевидно), тъй като понякога подобни неща се случват с нечестивите. Но когато в една от страните благословените дъждове започнат да валят навсякъде навреме и хората, населяващи тази страна, установят постоянно изобилие, мир и спокойствие, когато жителите на страната са силни и здрави, както никъде другаде по света, ще стане ясно на всички, че „дойде от Б-г“. И затова е писано: „И всички народи на земята ще видят, че името на Б-г е наречено на теб, и ще се уплашат от теб“ (Дварим 28:10)“ (Рамбан, Вайикра 26:11)

Автор-Рав Еуд Авицедек

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *