Ами ако не сте постъпили правилно

Когато се ангажирате да дадете определена сума пари като глоба, уверете се, че сте дали парите на същия ден или не по-късно от следващия.

 Какво да направите, ако не сте постъпили правилно

А) Много ефективен метод за отказване от лош навик е използването на система от самоналожени глоби за неспазване на вашите задължения. Тези наказания са, че ще трябва да направите нещо и това „нещо“ трябва да е достатъчно болезнено, за да служи като силен мотивиращ фактор за вас да изпълните решението си. Например, можете да си кажете, че ако говорите зло за някого, следващият път обядът ви ще бъде много оскъден. Други примери: да дарите пари за благотворителност, да прочетете определен брой псалми, да спите на пода… (Erech Apaim, p.71).

Б) И дори ако размерът на паричната глоба не е много голям, самата глоба има силата да ви мотивира да бъдете по-внимателни в това, което правите. Равин Елханан Васерман разказва как Хафец Хаим е плащал глоби за нарушаване на задължение, така че никой не трябва да мисли, че подобен метод е под достойнството му (Maarchai Laiv, стр. 195).

В) Когато се ангажирате да се откажете от определена сума пари като глоба, не забравяйте да дадете парите на същия ден или не по-късно от следващия. Като не направите това, вие ще обезсилите ефективността на вашия обет (Равин Реувен Дов Деслер; Тнуат Хамусар, том 5, стр.175).

Г) Понякога само отбелязване на лист хартия след всяко действие ще повиши информираността ви за това, което искате да избегнете, и ще ви позволи да спрете да правите лоши неща (Диврай Йехошуа 2:7)

Д) Ако не успеете да изпълните задълженията си, трябва да вземете по-драстични мерки, за да сте сигурни, че ще можете да ги изпълните в бъдеще. Равин Алтер от Невардок прави паралел на тази ситуация с човек, който е бил ограбен. Крадците разбили ключалката на вратата и проникнали в къщата. Сега собственикът на къщата няма да използва същата тази ключалка. Той ще се погрижи новите ключалки да са по-здрави и по-трудни за разбиване. По същия начин, ако правите грешки, създайте лекарство за себе си, така че да имате по-добър шанс да не ги повтаряте в бъдеще (Тнуат Хамусар, том 4, стр. 307).

Какво пречи на промяната

А) Една от най-големите пречки, които пречат на човек да се промени, е съмнението, че той наистина може да се промени и да стане по-добър човек. Ако вярвате, че е невъзможно да промените себе си, тогава никога няма да се промените. Всъщност вие имате огромни възможности за усъвършенстване и духовно израстване във всички аспекти на вашата личност и във вашите действия. Ако имате силно желание да станете по-добър човек, решимостта ви ще ви позволи да направите значителни подобрения в характера и действията си (Divrai Yehoshua 1:7).

Б) Но когато правите план за самоусъвършенстване, опитайте се да не „отхапвате повече, отколкото можете да дъвчете“. Ако решите да направите нещо, което надхвърля вашите възможности, най-вероятно ще бъдете разочаровани. Когато си поставяте задача, уверете се, че нейното решение е във вашите възможности (Алай Шур, стр.362).

В) Някои хора се страхуват да променят поведението си, защото се страхуват, че няма да могат да се придържат към него за дълъг период от време, защото е твърде трудно за тях. Ohr HaChaim (Bamidbar 23:10) пише, че е срещнал нечестиви хора, които са му казали, че наистина искат да се подобрят. Ако знаеха, че ще умрат, веднага щом се покаят, щяха да се покаят. Но те се страхуваха, че няма да могат да се държат правилно за повече от кратък период от време. Затова те просто изпадат в отчаяние, без надежда за промяна.

Противоотровата срещу този страх е осъзнаването, че дори малки подобрения, дори и краткосрочни, си заслужават. А истината е, че когато си силно мотивиран да станеш по-добър човек, ще успееш в желанието си.

Г) Една от най-големите пречки пред самоусъвършенстването е бавенето и отлагането от ден на ден. Склонни сме да отлагаме подобряването на нашите недостатъци и си казваме, че ще започнем да работим върху самоусъвършенстването някъде в бъдеще. Затова нашите мъдреци (Pirke Avot 1:14) казаха: „Ако не сега, тогава кога?“ Единственото време, когато по някакъв начин можете да промените себе си към по-добро, е настоящето. Ако продължите да отлагате изменението, има опасност „по-късно“ да стане „сега“ и отново да отложите промените за „някой ден по-късно“. Ето защо, ако мислите да коригирате нещо в себе си, започнете да действате веднага.

Намерете удоволствие дори в незначителните подобрения

A) Мъдрият човек изпитва радост, когато подобри качествата си (Chason Ish; Emuna Ubitachon 4:15).

За съжаление много хора гледат на коригирането на човешките недостатъци като на болезнен, мъчителен процес, от който трябва да се страхуват. Но правилният подход е да гледате на промяната и подобрението като на източник на удоволствие и наслада. Преживявайки тази положителна перспектива за промяна, ще бъдете мотивирани да подобрявате характера си все повече и повече.

Б) Дори малка промяна към по-добро е нещо велико (Алай Шур, стр.91).

В) Чрез малките дребни действия и дела, които извършвате всеки ден, вие укрепвате специфичните черти на характера, които тези действия и дела отразяват (Торат Авраам, стр. 396).

Г) Ако искате да се промените и да станете по-добри, не се обезсърчавайте и не си казвайте, че това е невъзможно, защото ви предстои много работа. По-добре вземете решение, за да станете поне малко по-добри. Тази малка промяна към по-добро е достатъчна, за да започне процесът на превръщането ви в добър човек (Равин Носон Вахтфогел; Сихот Мусар, стр.125).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *