Методи и техники за самокорекция

Дръжте се по начин, който е напълно противоположен на вашия недостатък, докато не се научите да действате някъде между тези крайности.

А) За да промените себе си, трябва да намерите конкретни методи, които отговарят на вашата конкретна личност и конкретна ситуация. Индивидуалните нужди на всеки човек са различни, така че ако сте искрени в желанието си да станете по-добър човек, трябва сериозно да обмислите тези въпроси, за да създадете план за самоусъвършенстване (Торат Авраам, стр.410).

Б) Рамбам предлага следното за придобиване на положителните черти на характера, така че те да станат неразделна част от вашата личност: „Правете отново и отново това, което бихте искали да направите част от характера си, докато автоматично започнете да се държите по този начин винаги“ ( Хилхот Дайот 1:7 ).

Равин Яков Ицхак, известен като Йехуди ХаКадош, каза: „Който намира за трудно да върши добри дела, трябва постепенно да свикне да помага на другите. Първо трябва да положи усилия и да се насили да даде на съседа си щипка тютюн или друг дребен подарък. Малка доброта като тази ще ви доведе до навика да помагате на другите хора и ще може да правите по-големи добри дела” (Нифлоат Хайехуди, стр.58).

В) Рамбам пише: „Дръжте се по начин, който е напълно противоположен на вашия недостатък, докато не се научите да действате някъде между тези крайности. Например, ако имате лош характер и лесно изпускате нервите си, опитайте се напълно да игнорирате всички обиди, докато вече не се ядосвате, когато ви обидят. Ако сте високомерни и самоуверени, опитайте се да се държите особено скромно и примирено, докато престанете да изпитвате гордост. И след това може да се държите някъде между тези крайности” (Hilchot Daiot 2:2).

Човекът е изпратен на този свят, за да унищожи естествените си склонности към отрицателни черти на характера. Ако имате естествена склонност да бъдете упорити, вземете твърдо решение, че през следващите четиридесет дни ще правите всичко, което е обратното на това, което обичате да правите. Ако сте мързеливи, правете всичко възможно най-бързо през следващите четиридесет дни. Например, не отлагайте времето за лягане, а рано сутрин, когато се събудите, веднага скочете от леглото. Ако сте срамежливи, нерешителни или лесно се смущавате в присъствието на други хора, казвайте молитвите си и учете високо на глас (Цетел Катан на Рав Елимелех, №16).

Г) Ако ви липсва вътрешна стимулация или инициатива, има метод за създаване на вътрешно усещане – да действате външно така, сякаш вече сте пълни с ентусиазъм и енергия. Вашите външни действия и постъпки влияят на вътрешните ви чувства. Човек винаги има повече контрол върху действията си, отколкото върху емоциите си. Ако се възползвате от това, което можете да контролирате, в крайна сметка ще придобиете контрол над това, което все още не е във вашия контрол (Месилат Йешарим, гл.7).

Д) Равин Израел Салантер настоятелно препоръча всеки от неговите ученици да състави списък с онези изказвания на нашите мъдреци, които имат положителен ефект върху тях. Този списък трябва постоянно да се разглежда, така че да служи като постоянно напомняне (Chayai Hamussar, vol.2, p.154).

Равин Салантер също каза, че ако искате да промените себе си в определена област, вземете едно твърдение и го повтаряйте отново и отново. Ако често мислите за нещо, тези мисли са заложени дълбоко в съзнанието ви и ви оказват силно въздействие. И дори ако не добавите нови мисли към принципите, които повтаряте, вие пак ще почувствате тези идеи много по-дълбоко и те ще ви променят (Михтав Ми Елияху, том 1, стр. 260-261).

Е) Друг мотивиращ фактор, който ще ви накара да останете решени да постигнете целта си, е да съобщите решението си на приятелите и семейството. Например, можете да кажете на приятелите си, че работите върху своя недостатък – който е лесно да изпускате нервите си. Като разказвате на другите за вашите усилия да преодолеете лош навик, вие приемате на себе си обществен натиск да не нарушите обещанието си. Трябва да се опитате да преодолеете желанието си за одобрение от другите и да правите това, което трябва да правите, без никакви скрити мотиви. Но за да останете верни на решението си, използвайте всякакви средства, докато успеете да се отървете от лошият навик (Erech Apayim, стр.73).

Ж) Ако се интересувате да правите добри дела, понякога може да се почувствате обезсърчени: „Е, как мога да продължа да правя това дълго време? – питате се. „Да, нямам нищо против да го направя веднъж или за кратък период от време, но няма да поемам дългосрочен ангажимент.“ За да разрешите този проблем, трябва да си кажете: „Ще направя това само веднъж“ или „Ще правя това за кратък период от време“. Може да промените решението си по-късно и да решите да продължите, но поне няма да се чувствате обезсърчени в началото от отвратителното бреме (Михтав Ми Елияху, том 3, стр. 293).

З) Един от най-мотивиращите фактори за извършване на добри дела е способността да си представим, че този ден може да е последният ден от живота ни. За всеки не е трудно да се държи мило, знаейки, че това е последният му ден. Всеки човек може да усъвършенства поведението си и да върши добри дела в последния ден от живота си. Ето защо много полезен инструмент за самоусъвършенстване е повтарянето на фразата: „Поправи се в деня преди да умреш“. Повтаряйте го отново и отново, без дори да се опитвате да разберете съдържанието му с ума си. Повтаряйки тази фраза достатъчно често, човек ще може да почувства на емоционално ниво реалността на своята смърт и лесно ще натрупа необходимата енергия, за да стане по-добър човек, преди да е загубил възможността да го направи (Rabbi Yeruchem Leibovich; Daat Chochmah Umussar, том 1, стр. 114).

И) Когато работите върху различни аспекти на вашето поведение, би било добра идея да правите това с близък приятел. Кажете му какъв вид действия и в какви области искате да подобрите и го помолете да посочи и да ви напомни за грешките, които правите (Erech Apayim, p.78).

К) Представете си, че вече действате точно както бихте искали. Психически се обучавайте в тези поведения и действия, които сега намирате за трудни за себе си. Повтаряйте това упражнение мислено отново и отново, докато не стане част от вас. Ако тренирате себе си психически, като си представяте ярко това, което искате, това е почти като да го изживеете в реалността и когато си го представяте може да има дълбок ефект върху поведението ви (вижте: Йесод Вешореш Хоавода 1:11).

Л) Но ако наистина искате да промените поведението си, не е достатъчно просто да вземете решение. Необходимо е да промените, трансформирате средата и условията около вас по такъв начин, че просто да бъдете принудени да се промените (Михтав Ми Елияху, том 3, стр. 293).

M) Понякога най-добрият начин да се отървете от лошото качество е да знаете за противоположното му добро своиство, над което може да работите за подобряването му и по този начин автоматично ще се отървете от лошото. Например, ако човек проявява признаци на безмилостност и безсърдечие, може да му е трудно да работи върху директното премахване на тези черти. Но той може да работи върху придобиването на качеството на милосърдие и съпричастност към другите хора (може да промени правилата си, за да се грижи за болен или обиден човек и т.н.) и по този начин той престава да бъде толкова безсърдечен, колкото е бил преди ( Divrai Yehoshua 2:4).

Н) Ако имате силна неприязън към нещо, няма да се занимавате с него. От друга страна, когато се наслаждавате на някаква работа, искате да я вършите възможно най-често. И въпреки че това е очевидно и разбираемо за всички, все пак не всеки знае, че имаме способността съзнателно да развиваме неприязън към това, което искаме да избегнем, и да проявяваме любов към онези неща, които обичаме да правим. Например, може постоянно да си казвате, че не можете да понасяте, когато за някого се говори с презрение. И ако повтаряте това достатъчно дълго, наистина ще се отвратите от лашон хара(злоезичие). Или можете да си повтаряте, че силно желаете да правите добри дела, докато не формирате в себе си неустоимо желание да правите хесед(добро) (равин Шмуел Хуминер; Айца Весошия).

О) Методите за работа върху всяка черта на характера зависят от всяка конкретна характеристика. Има качества, върху които трябва да работите, като промените възгледите и мислите си. Други свойства могат да бъдат променени чрез работа върху поведението и действията. И има такива, върху които трябва да работите, променяйки своите мисли, възгледи и действия. Но и тук – в определени ситуации ще трябва да работите върху действията, преди да работите върху възгледите, а в други ситуации – възгледите трябва да се променят преди поведението (Торат Авраам, стр. 393).

За да илюстрираме тази гледна точка, ще обсъдим две качества, които имат много негативни последици – гордостта и похотта. Начините да станете по-добри във всяка от тези области са различни. Трябва да преодолеете гордостта и да придобиете скромност, като промените предишния си начин на мислене. Помислете добре за вашата липса на интелигентност и способности. Това, върху което трябва да работите, е търпението и толерантността към другите, както и желанието да избягвате почестите. Тук редът на работа върху себе си несъмнено е първо да работите върху промяната на възгледите си и едва след това да се опитате да промените външното проявление на вашите действия, което ще демонстрира скромност и смирение.

Но ако човек се опитва да се държи като скромен човек, но не променя вътрешното си отношение към скромността, той ще бъде лицемер, на който напълно липсва това качество – скромността. Когато става въпрос за справяне с похотта, първата стъпка е да работите върху промяната на поведението си. Както е обяснено в Месилат Йешарим (Пътят на праведните), човек трябва да изгради ограда и да бъде твърд в решимостта си да контролира собствените си плътски похоти. Той също трябва да работи върху своите принципи, за да види колко нерентабилно и теоретично опасно е да следваш страстите. В този случай изоставянето на предишни възгледи е едно от средствата за улесняване на работата върху поведението (пак там, стр.393-394).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *