Промени и изменения. Познавайте особеностите на вашите постъпки

За това защо е толкова важно да знаете своите силни и слаби страни в процеса на духовно израстване и самоусъвършенстване.

А) Хората са различни един от друг и всеки има свои собствени слаби страни, на които трябва да се обърне внимание в процеса на самоусъвършенстване (Вилна Гаон до Мишле 14:2).

Б) Месилат Йешарим (гл.2) сравнява човек, който не обръща голямо внимание дали постъпва правилно или не, със слепец, който върви по високия бряг на река. Такъв човек рискува да падне във водата и вероятността да се нарани е много по-висока от шанса да избегне нещастието.

В) Човек може да се опита да намери някой на име Реувен, но никога няма да може да го намери. Защо? Защото не го познава от лице. По същия начин всеки, който реши да започне работа по самоусъвършенстване и да се отърве от собствените си недостатъци, трябва преди всичко да разпознае в себе си специфичните действия и мисли, характерни на тези недостатъци (Chochmah Umussar, том 1, стр. 231) .

Г) За да промените някоя черта на характера в себе си, е много важно да знаете конкретните подробности за това какво планирате да правите и от какви неща ще се откажете.

Ако човек заяви: „Не искам повече да бъда мързелив“ или „Бих искал да спра да бъда високомерен“, този вид твърдения са твърде общи. Трябва да сте по-конкретни какво трябва да направите, за да спрете да бъдете мързеливи или високомерни. Например мързелив човек може да каже: „Всяка сутрин ще се събуждам по едно и също време; Ще отделям толкова време за учене всеки ден; Ще направя толкова много добрини за един ден.” Един високомерен човек може да каже: „Няма да се хваля с тези свои пет постижения; Ще говоря с по-голямо уважение за тези петима познати; Няма да обръщам внимание на недостатъците на тези хора” и т.н. Колкото по-конкретни са плановете ви, толкова повече шансове ще имате да промените едно или друго свое отрицателно качество.

Д) Хaфец Хаим каза: „Трябва да водим записи на нашите действия по същия начин, както водим записи на нашите икономически дейности“ (Michtevai Chafetz Chayim).

Е) Всяка черта на характера е тема сама по себе си. Когато работите върху самоусъвършенстването, е препоръчително да се справяте с всеки свой недостатък поотделно. За да разберете всички подробности за всяка черта на характера си, трябва да се съсредоточите върху всяка от тях като независима категория. Но ако сте успели да се отървете от определен недостатък, това ще има положителен ефект върху другите ви качества (Торат Авраам, стр.48).

Ж) Ако искате да промените някои аспекти на поведението си, отделяйте време всеки ден, за да обмислите следните три точки:

(1) Разберете подробностите за вашето поведение; Направете конкретен списък с грешките, които правите.

(2) Опитайте се да разберете причините, поради които правите тези грешки.

(3) Направете план как да се отървете от причините, които пораждат тези грешки (Erech Apayim, стр. 67).

Всеки от нас трябва всеки ден да прави оценка на всичко, което е направил през деня. Както големият бизнесмен винаги претегля печалбите и загубите си, така и всеки от нас трябва да следи как върви животът му.

 Водете записи. Те ще ви помогнат в духовното израстване

А) Много е важно да напишете списък с вашите недостатъци и слабости в тетрадка. Преглеждайте този списък всеки ден, за да запомните върху кои области трябва да работите (Rabainu Yonah; Shaarey Tshuvah 1:8).

Б) Работейки върху себе си и избирайки конкретни области за самоусъвършенстване, вие ще станете по-чувствителни и ще разбирате по-добре неща, свързани с избраната от вас тема. В работата си ще срещнете препоръки, идеи, техники, свързани с темата, в която решите да се усъвършенствате. Струва си да запишете всички тези мисли, за да можете да ги прегледате, което от своя страна ще ви позволи да ги споделите с другите (Cheshbon Hanefesh, no.43).

В) Водете си бележки, докато работите върху себе си във всяка област, за да запомните своите успехи и грешки. Тези бележки ще ви позволят да придобиете чувство на радост, осъзнавайки, че не сте загубили времето си и се стремите към духовно израстване (Cheshbon Hanefesh; no.66).

Г) За да разберете как използвате времето си, опитайте се да направите списък на всички неща, които успявате да направите за един ден и времето, прекарано за всяко от тези неща. Въпреки че за повечето хора е твърде трудно да поддържат записи за дълъг период от време, дори кратък период от време воденето на записи от този вид може да бъде много полезно (вижте: Haadam Bikar, стр.21).

 Отделете специално време, за да оцените действията си

А) Постоянно изяснявайте какво трябва да бъде правилното поведение. Като следваща стъпка проверете собствените си действия и ги сравнете с вашия идеал. По този начин можете да се подобрите (Месилат Йешарим, гл.3).

Б) Преди да си легнете, прегледайте всичките си дела и действия за изминалия ден (Shaarei Kdushah 1:6).

В) Всеки от нас трябва всеки ден да прави оценка на всичко, което е направил през деня. Както големият бизнесмен винаги претегля печалбите и загубите си, така и всеки от нас трябва да следи как върви животът му. Отделете специално време, за да го оцените, тъй като тази оценка трябва да стане важен аспект от живота ви: ползите от нея са много големи (Хашломат Хамидот, стр.45).

Г) Ако искате да се научите да не казвате това, което не е подходящо, например унизителни думи, обиди, лъжи, ласкателства, заяждания, обиди и т.н., отделяйте време всеки ден, за да помислите дали сте били достатъчно внимателни ( Chafetz Chayim; Въведение в Chavat Hashmirah).

Д) Уверете се, че умът ви е ясен през времето, което отделяте за самоанализ. Ако ви е трудно да мислите ясно и отчетливо, защото другите са наоколо или защото сте твърде сънливи, по-добре е да отделите друго време за този тип мислене (Erech Apayim, стр.68).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *