Промени и изменения. Учете се от другите

Има неща, които могат да се научат най-добре от глупав човек, отколкото от умен. Например, ако някой иска да спре да пие, той ще спечели повече само от вида на пияница, проснат на земята, отколкото от антиалкохолна лекция на трезвеник.

А) Както болният се нуждае от лекар, който да го излекува, така и човек с покварен характер се нуждае от мъдър наставник, който да му помогне (Орхот Цадиким, Въведение).

Б) По бизнес въпроси хората често търсят съвет от експерти. Същото важи и за духовните въпроси: създайте си навик да се консултирате с знаещи хора, за да станете по-добри (Торат Авраам, стр.404).

В) Различните хора са компетентни в различни области. Ако решите да работите върху подобряването в определена област, опитайте се да намерите някой, който е успял в тази конкретна област и го помолете да бъде ваш консултант и ментор (Cheshbon Hanefesh, no.46).

Г) Един от най-добрите начини да се промените към по-добро е да се сприятелите с хора, които имат положителни качества. Влизайки в близък контакт с духовно богати хора, вие се учите от примера на техните достойнства (Диврай Йехошуа 2:5).

Д) Ако искате да се подобрите в определена област, можете да спечелите много, ако се присъедините към група хора с подобни мисли, които искат да се срещат редовно (Chafetz Chayim; Chavat Hashmirah: maalot hashmirah, no.14).

Е) По-лесно е да вършите добри дела, когато чуете, че някой вече е успял в тези дела (Chochmah Umussar, vol.2, p.71).

Ж) Има неща, които могат да се научат най-добре от глупав човек, отколкото от умен. Например, ако някой иска да спре да пие, той ще спечели повече само от вида на пияница, проснат на земята, отколкото от антиалкохолна лекция на трезвеник. Можем да научим повече от това, което виждаме с очите си, използвайки ума си, за да разберем какво е вредно (равин Нахум Зев Зив; цитиран в Ohr Yechezkail, michtavim, p.10).

Когато срещнете човек, който има очевидни отрицателни качества, използвайте това, за да разберете колко осъдителни са подобни недостатъци. И това ще ви помогне да избегнете същите грешки в себе си (Bait Yitzchok, p.137).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *