Учете в моменти на ефективност. Търсете вдъхновение

А) Всеки от нас има моменти, когато прави точно това, което трябва. Тези случаи стоят пред нас и служат като примери за това, което всъщност можем да направим, ако се постараем упорито (Равин Довид Блейхер; Хамеорот Хагдолим, стр.311).

Когато се почувствате разочаровани и обезкуражени от неспособността си да се подобрите, погледнете назад в живота си и си припомнете конкретни моменти, когато сте успели да подобрите нещо в себе си или когато сте извършили благородно дело. Припомняйки си миналите си успехи, вие придобивате увереност, че може да продължите да се подобрявате.

Б) Има много области, в които бихте могли да помислите за подобряване на недостатъците си, но си кажете: „Не мога!“ И след това следва изявлението: „Това, което не е осъществимо, не е осъществимо и не е моя вина.“ Начинът да преодолеете това препятствие е да помислите за минута: „Какво постигнах в този живот? Какво мога да направя? Всеки има много положителни качества, умения и способности. Разгледайте това, което ви интересува най-много. Направете по-подробен списък. Сега използвайте способностите, които вече имате, за да растете и да се подобрявате (базирано на Tana Dvai Eliyahu и Michtav Mi Eliyahu, vol.3, p.310).

Всеки има моменти, когато се чувства силно мотивиран да стане по-добър човек. Но проблемът е, че такива моменти много често бързо изчезват. Ето защо е изключително важно да предприемете конкретни действия, които ще гарантират, че няма да спрете на половината път към целта си. Опитайте се да измислите някои отправни точки, които ще ви позволят да си спомните вдъхновяващи моменти и тогавашната мотивация (Чуто от равин Хаим Шмулевиц; вижте: Sichot Mussar, 1971, есе 4).

Търсете вдъхновение, за да станете по-добър човек

А) След като чуете мъдрата мисъл на някой умен човек, можете да увеличите благодарността си за това, което сте чули, като си кажете: „Ако този велик мъдрец дойде при мен лично и изложи идеите си, ще го оценявам до края на дните си. И сега, след като прочетох (или чух) тези мъдри думи от негово име, трябва да им отговоря по същия начин и това ще ми помогне да израсна духовно” (виж: Michtav Mi Eliyahu, vol.3, p.309) .

Б) Ако трябва да вземете решение какво да направите в конкретна ситуация, използвайте един от методите на мусар и се запитайте: „Какво би направил конкретен велик мъдрец в този случай?“ (Ор Йечезкайл, стр.28). По-често имаме много повече мъдрост, отколкото си мислим. С този метод черпим от тази скрита мъдрост.

В) Хората се променят през цялото време и в различните дни сме в различни настроения. Следователно през определени периоди ще бъдем по-повлияни от определени идеи, докато в други тези идеи няма да ни направят нужното впечатление, но други идеи ще го направят. Затова е много важно, когато работим върху самоусъвършенстването, да осъзнаваме какви мисли и концепции ни впечатляват във всеки един момент. Когато срещнем идея, която докосва сърцата ни и може да ни помогне да се променим към по-добро, трябва да се съсредоточим върху нея и да я повтаряме често (Диврай Йехошуа 1:6).

Г) Ако наистина искате да се подобрите, отношението ви към лекцията, която сте слушали, трябва да бъде нещо подобно: „Лекторът отправи думите си лично към мен. Той посочи някои мои недостатъци. И сега трябва да започна да работя, за да се отърва от тези недостатъци” (Алай Шур, стр.97).

Д) Четенето за живота на праведните ще ви даде примери как да постъпвате (Ор Йечезкайл, михтавим, стр.28).

Чазон Иш каза: „Биографиите на велики учени на Тората са най-добрите произведения по мусар” (P’air Hador, том 4, стр.148).

Когато четете истории за велики хора, задайте си въпроса: – Какво бих направил в подобна ситуация? Какви поведенчески и оценъчни промени са необходими, за да стана като човека, за когото чета?

Е) Научете се да се подобрявате от всяко изречение, което чувате, и от всяко събитие, на което сте свидетел. Например един праведен човек веднъж стоеше до отворен прозорец. Един обущар, минаващ покрай къщата, се спря и го попита: „Имате ли нужда да поправите нещо?“ (той имаше предвид обувки, разбира се). Но нашият праведник веднага се хвана за тази мисъл за интроспекция, за да разбере дали има нужда да „поправи“ нещо в себе си.

Ж) Когато Всевишният е особено мил към вас, поемете ангажимент да станете по-добри. Това е обичаят на хората, които са успели да направят добри дела (Pachad Yitzchok, Igrot Uktavim, p.207).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *