Осъзнайте способностите си да се промените

Когато човек развие навик да извършва определено действие, този навик в крайна сметка става част от него в желанието да извърши това действие.

А) Равин Израел Салантер винаги е учил, че имаме повече потенциал за самодисциплина, отколкото самите ние осъзнаваме. Той написа:

„Човек не трябва да говори за своите недостатъци: „Аз съм това, което съм“. И човек не може да промени природата си.” Не е вярно, че човек не може да промени себе си. Ако се постараете, можете да преодолеете лошите си навици и да спрете да извършвате неправедни действия. Освен това ще можете да се научите да правите добри дела, които никога преди не сте правили, ако научите отново и затвърдите чрез повторение доброто, което сте направили” (Chayai Hamussar, том 2, стр. 29).

Б) Ако, като се опитвате да промените себе си и разглеждате идеи, които биха могли да имат положително въздействие върху вас, не виждате незабавен напредък, не се отчайвайте. Често е необходимо да повтаряте едни и същи идеи отново и отново, докато се появят забележими промени. Всеки път, когато преразглеждате даден принцип, той има някакъв ефект върху вас, дори и да е толкова малък, че не може да бъде забелязан. Бъдете търпеливи и продължавайте да опитвате. Ако работите за самоусъвършенстване достатъчно дълго, в крайна сметка ще направите пробив (Rabbi Yisrael Salanter; Ohr Yisrael, p.58).

В) Равинът Меир Шалом от Порисов каза: „Гарантирам на всеки, който иска да повиши духовното си ниво, че ако човек направи всичко, което зависи от него с неговите настоящи възможности, той със сигурност ще постигне повече, отколкото е притежавал досега“ (Дерех Цадиким, стр.19).

Г) Дори ако човек има много негативна личност, той все още има възможност да се подобри, ако искрено се опита (Mussar Hatorah, p.50).

Д) И въпреки че за човек с отрицателни качества е много трудно да се промени и да стане по-добър, ако е решен да се промени, той ще успее. Решителният човек ще постигне всичко, което си е наумил. Ако сте решени да се отървете от всякакви отрицателни качества, няма съмнение, че ще постигнете целта си (Maaneh Rach, ch.6).

Е) Един от основните принципи на Тора е, че всеки човек има свобода на избор и голям потенциал да промени негативните аспекти в своя характер и личност. Много хора смятат, че тъй като досега са действали по определен начин, това е истинската им природа и не могат да направят нищо по въпроса. Тази идея е напълно погрешна. Всеки човек, който е решен да коригира недостатъците си, има голям потенциал за такива промени (Торат Ханефеш, 110-111).

Ж) Когато човек развие навик чрез извършване на определено действие, този навик в крайна сметка става част от него в желанието да извърши това действие. Навикът има власт над всяко възможно действие. Дори към това, което мрази в момента, той може по-късно да развие любов. По същия начин може да почувствате, че никога няма да направите определено нещо, но ако се случи да го направите два или три пъти, ще ви стане относително лесно да продължите да го правите (Dubner Magid; Sefer Hamidot: shaar hadaat, ch.3 ) .

Правейки нещо, което ви изглежда негативно, вие променяте отношението си към това действие. Ето защо, казаха нашите мъдреци, когато човек извърши постъпки няколко пъти, той губи негативното си отношение към тези действия. Но този закон на човешката природа може да се използва и по положителен начин (Равин Исак Шер; Въведение в Хешбон Ханефеш).

Ако се тревожите за предстояща дейност, като изнасяне на публична реч или разговор с определен човек, най-добрата противоотрова е да направите нещо, което е неприятно, дори и да изпитвате дискомфорт, докато го правите. И ако на практика направите това, от което се страхувате, определен брой пъти, страхът ви най-вероятно ще отшуми. И дори безпокойството ви да остане, можете да се убедите от опит, че то само по себе си не е толкова лошо, колкото страхът от това безпокойство. Смелостта не означава непременно, че нямате страхове, а че сте решени да действате въпреки тези страхове.

З) Има много аспекти на вашата личност, които ще ви бъде изключително трудно да изкорените напълно от себе си. Но все още имате достатъчно начини да се предпазите и застраховате, за да не се изправите пред изкушението (виж: Даркай Мусар, стр. 12-13).

И) Един от подходите към живота, който ви позволява да преодолявате препятствията и да използвате потенциала си, е да развиете навика да гледате на всеки ден като на страница от вашата биография. Вие пишете книга. И тази книга съдържа всички ваши действия и думи. Гледането на живота по този начин има голяма сила за човешката мотивация. Ако знаехте, че биографът записва всички ваши действия, ще ви е по-лесно да се държите по-уравновесено, отколкото обичайно (виж: Ор Йечезкайл, михтавим, стр.40-41).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *