Погледни в душата си. Помощ от външни фактори. Вашето отношение към другите. Разбиране на вашата позиция

Външните фактори могат да ви помогнат да опознаете себе си по-добре.

А) Ако искате да опознаете един човек, разберете кои са приятелите му (Сефер Хасидим, бр.50).

Б) Всички сме повлияни от обществото, в което сме израснали. Равин Йерухем Лейбовиц отбеляза, че евреите, израснали в различни страни, показват наклонности към различни черти на характера. В някои страни те са склонни да бъдат ядосани, в други да бъдат арогантни и т.н. (Daat Chochmah Umussar, vol.1, p.84).

В) Много хора погрешно вярват, че средата оставя важен отпечатък само върху децата и хората със слаба воля. Всъщност това не е вярно. Средата влияе на човек, дори ако той е наистина прекрасен човек (Michtav Mi Eliyahu, том 1, стр. 153).

За да разберете себе си, трябва да знаете всички условия на вашето обкръжение, в които може да попаднете. Опитайте се да забележите какво влияние имат условията на околната среда върху вашата личност и поведение.

Почувствайте отношението си към другите

А) До каква степен ви харесва да сте в компанията на други хора и доколко предпочитате да сте сами? (Торат Авраам, стр.381).

Б) Вашето истинско отношение към човек или към отговорностите може да зависи от това дали правите повече от минимума, който се изисква от вас. Ако харесвате човек или задача, ще направите повече, отколкото се очаква от вас. Фактът, че правите по-малко от това, което се изисква от вас, показва негативно отношение към някого или нещо. Това основно правило ще ви помогне да разберете отношението си към много неща (Daat Chochmah Umussar, том 1, стр. 86-87).

В) Някой, който обича да получава, а не да дава, ще мисли, че всеки човек има същия възглед като него. Той няма представа за добротата сама по себе си. Когато види някой да прави добро дело, той ще предположи, че този човек има някакъв скрит мотив. Той ще си каже: „Чудя се каква полза ще има от този бизнес?“ (Михтав Ми Елияху, том 1, стр. 194).

Коя е първата мисъл, която ви идва на ум, когато видите някой да прави добро?

Г) Как се опитвате да преценявате хората – положително или отрицателно? И какво разкрива вашата преценка за вас самите? (Bayit Neaman, стр.77).

Д) Какво ви доставя по-голямо удоволствие – да хвалите други хора или да говорите срещу някого? (Bayit Neaman, стр.77-78).

Бъдете наясно със знанията си

А) Човек винаги трябва да е наясно колко много още не знае и не трябва да се смята за по-умен, отколкото е (Сефер Хамидот ЛехаМейри, стр. 253).

Б) Равин Йерухем Лейбович каза, че Хафец Хаим от време на време се приближавал до рафтовете си с книги и се питал: „Знаеш ли тази книга?“ И тази също? А тази? (Daat Chochmah Umussar, том 1, стр.96).

В) Нашите мъдреци (Pirke Avot 4:1) заявяват, че е мъдър този, който се учи от всички. Какво означава? Обяснението е, че човек обръща внимание на всичко, което се отнася до сферата на неговите интереси. Шивачът, като срещне човек, веднага обръща внимание на дрехите му. Обущарят прави обувки, а шапкарят шапки. По същия начин всеки бизнесмен ще обърне внимание на думите или действията, които могат да бъдат от полза за неговия бизнес. И във всички тези области онези, които първоначално не са имали интерес, може да не забележат абсолютно нищо. Подобно е и в духовните въпроси – колкото по-издигнат е човек духовно, толкова по-скоро ще забележи добродетели у другите хора.

И само онези, които сами са чувствителни да помагат на другите хора, ще обърнат внимание на многото уроци, които ще получат от другите – как да бъдат още по-чувствителни към нуждите на другите хора. От този принцип можем да заключим, че ако човек се учи от примера на друг човек, той показва искрен интерес към всички форми на мъдрост и такъв човек заслужава да бъде наречен мъдър човек (Равин Симха Зисел от Келм; Чохма Умусар, том .2, стр. .92).

Познавайте и разбирайте позицията си, когато се сблъскате с нови идеи.

Важен метод за себепознание и духовно израстване е въпросът: „Каква е моята позиция по този въпрос?“ Когато изучавате която и да е област от Тора, независимо дали са писмени или устни закони, винаги се опитвайте да разберете за себе си къде и как прилагате принципите на Тора в живота си (Maarchai Laiv, p.70).

Когато изучавате етика, съсредоточете се върху онези области, в които имате нужда от корекция (Равин Носон Вахтфогел; Сихот Мусар, стр.65).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *