Броене на Омер-Четиридесет и деветте стъпки към личното усъвършенстване

Въведение

Левит 23:15-16 „ От другия ден след съботата, в която принесохте снопа на движимия принос, да си изброите седем цели седмици; до следващия ден подир седмата събота да изброите петдесет дена, и тогава да принесете новохлебен принос Господу.”

С мицвата за броене на 49 дни, известен като Сефират Ха’Омер, Тората ни кани на пътешествие в човешката психика, в душата. Има седем основни емоции, които съставляват спектъра на човешкото поведение. В основата на всички форми на робство стои изкривяване на тези емоции. Всяка от седемте седмици между Пасха и Шавуот е посветена на разглеждането и усъвършенстването на една от тях.

Започваме да броим от втората нощ на Пасха, в началото на 16 Нисан.

Седемте емоционални атрибута са:

• Седмица 1 от броенето Омер научаваме Chesed – Любяща доброта

• Седмица 2 от броенето Омер научаваме Гевура – Дисциплина, Проницателност, Сила

• Седмица 3 от броенето Омер научаваме Тиферет – Състрадание, Хармония, Милост

• Седмица 4 от броенето Омер научаваме Netzach – Издръжливост, победа

• Седмица 5 от броенето Омер научаваме Ход – Смирение, разкош, слава

• Седмица 6 от броенето Омер научаваме Йесод – Свързаност, основа

• Седмица 7 и последната научаваме Малхут – Суверенитет, лидерство, достойнство, благородство

Седемте седмици, които представляват тези емоционални атрибути, допълнително се разделят на седем дни, съставляващи 49 дни от броенето. Тъй като напълно функционалната емоция е многоизмерна, тя включва в себе си смес от всички седем атрибута. По този начин, броенето на първата седмица, която започва във втората нощ на Песах, както и състоящото се от действителното броене („Днес е ден един от Омер …“) ще се състои от структуриран подход с предложени медитации.

След приключване на 49-те дни стигаме до 50-ия ден – Матан Тора. След като сме постигнали всичко, което можем да постигнем чрез собствената си инициатива, пресичайки и усъвършенствайки всеки емоционален ъгъл на психиката си, след това получаваме подарък („матан“ на иврит) отгоре. Ние получаваме това, което не бихме могли да постигнем със собствените си ограничени способности. Ние получаваме дарбата на истинската свобода – способността да надхвърлим нашите човешки ограничения и да се докоснем до божественото.

Седемседмичният (49-дневен) период между Песах и Шавуот се нарича Омер. Практиката за броене на тези 49 дни в очакване на Шавуот се нарича Преброяване на Омер. На 50-ия ден Шавуот – който отбелязва Предаването на Тората в планината Синай – се празнува. Преброяването на омера не само изгражда очакването за празника на Шавуот, но е и време на духовно усъвършенстване и личностно израстване. По-долу са ежедневните размисли на Омер за всеки от 49-те дни от броенето. Тези размишления съдържат мисли и упражнения за усъвършенстване на личния характер и саморазвитие през този период.

Бекграунд/Основа

Когато израилтяните напуснаха Египет, те преживяха голям скок напред. За кратко време те преминаха от гнусно робство към свобода. Мъдреците ни казват, че след това са били изправени пред нова и важна задача: да настигнат себе си.

Това е едно от обясненията на „преброяването на Омера“, което се наблюдава в периода между Песах и Шавуот. От втората нощ на Песах започваме да броим, ден за ден. След седем седмици, четиридесет и девет дни, пристигаме в Шавуот на петдесетия ден, когато Тората беше дадена на планината Синай.

Този процес на броене на дните един по един се обяснява като означаващ опит за усъвършенстване в постоянен, стъпка по стъпка, режим. Напускането на Египет беше скок на прогреса, пробив от най-ниските дълбочини. Но тогава има нужда да наваксате себе си, да постигнете истински и постоянни качества като индивиди и като нация.

В противен случай свободата, получена с напускането на Египет, може лесно да бъде загубена: вместо да бъде роб на египтяните, човек би станал роб на нещо друго.

Седемте седмици представляват седем различни аспекта на характера, емоционалните сили, които съставляват основната структура на индивида (Любов, сериозност, милосърдие, желание за победа, подчинение, посвещение и изпълнение). Седемте седмици предоставят възможност да подобрите тази структура и да я направите по-стабилна. Едва след този период на самоусъвършенстване израелтяните бяха готови да се срещнат с Бог на Синай и да получат Неговата Тора.

Този стремеж се отнася и за индивида през вековете. След извисяващия опит на Песах, преброяването на Омера изразява опит за интернализиране на това преживяване: да се промениш истински и постоянно, за да изживееш новото ниво на духовна свобода.

Тази идея можем да приложим и към обществото като цяло в нашата съвременна епоха. През изминалия век преживяхме голям скок напред в технологичния прогрес, който ни осигури много видове комфорт и свобода. Но тази свобода и власт носят със себе си опасна нестабилност. Виждаме това в огромните ужаси отпреди 70 години, а също и в социалните проблеми на днешния ден.

Нашият съвременен свят също трябва да „брои Омера“, за да се опита и да се движи стъпка по стъпка, подобрявайки вътрешния си живот, морала си, взаимодействието на емоциите си. Хората имат ли свобода или стават все по-дълбоко поробени от своите апетити?

Ученията на Тора дават насоки не само за това как да управляваме еврейския начин на живот, но и как да изградим здраво и справедливо общество. Седемте закона на Ной описват как всички човешки същества трябва да се стремят да живеят. Седемте закона на Ной, заповядани от Хашем на цялото човечество, са:

1.… да вярваме в Бог [и да не служим на идолите];

2. … да не хулим срещу Бог;

3. … да не убиваме [включително евтаназия и аборт, освен ако не се спасява живота на майката];

4.… да не крадем;

5. … да не извършваме изневяра, кръвосмешение и други форми на лична безнравственост;

6.… да не ядем крайник от живо животно;

7.… и да се създаде съдебна [и образователна] система, която да прилага тази инструкция в обществото.]

Чрез прилагането на границите, ограниченията и положителните задължения, наложени от тези инструкции в контекста на съвременния живот, можем да се стремим да наваксаме за напредъка си. Като се вглъбим в нашата вътрешна структура като човешки същества, ние можем да се подготвим в световен мащаб да се срещнем с Бог и да открием наистина съвършения свят, обещан от Пророците.

Молитва за преброяване на Омера

 [Брой Омер за [Нощна дата]

[(Брой) дни в Омер]

BA-RUCH A-TAH ADO-NAI E-LO-HE-NU ME-LECH HA-OLAM ASHER KID-E-SHA-NU BE-MITZ-VO-TAV VETZI-VA-NU AL SEFI-RAT HA-OMER.

Благословен си, Господи, Боже наш, Царю на Вселената, Който ни освети със Своите заповеди и ни заповяда за преброяването на Омера.

[Днес е (…) ден, което е един ден на Омера].

Нека Милостивият да ни върне службата на Светия Храм, бързо в наши дни; Амeн, Селах.

Нека Бог бъде милостив към нас и да ни благослови; нека Той направи Своето лице да ни свети завинаги; нека Твоят път да е познат на земята, Твоето спасение да е сред всички народи. Народите ще Те възхвалят, о, Боже; всички народи ще Те възхвалят. Народите ще се радват и ще пеят от радост, защото Ти ще съдиш народите справедливо и ще ръководиш народите на земята завинаги. Народите ще Те възхваляват о, Боже; всички народи ще Те възхвалят, защото земята ще произведе своя плод и Бог, нашият Бог ще ни благослови. Бог ще ни благослови; и всички от най-отдалечените краища на земята ще се боят от Него.

Ние Те умоляваме, с голямата сила на десницата Си да освободиш пленника. Приеми молитвата на Своя народ; укрепи ни, пречисти ни. Тебе, Страхотният, Могъщият, умоляваме Те, пази като зеницата на окото Си онези, които търсят единство с Тебе. Благослови ги, очисти ги; дай им завинаги Твоята милостива правда. Ти, Мощният, Святият, в Твоята изобилна доброта, ръководи Твоята конгрегация. Ти, Единственият и Възвишеният, погледни към Твоите хора, които почитат Твоята святост. Приеми молбата ни и чуй нашия вик, Ти, който познаваш нашите тайни мисли. Благословено да бъде името на славата на Неговото царство завинаги.

Господарю на Вселената, Ти ни заповяда чрез Моше, Твоя раб, да броим Сефират Ха-Омер, за да ни очистиш от нашето зло и нечистота. Както Си написал в Тората: „Ще броите за себе си от деня, следващ деня на почивка, от деня, в който носите Омер за движимия принос; броенето ще бъде за седем пълни седмици. До денят, следващ седмата седмица, ще броите петдесет дни, „за да се очистят душите на Твоят народ Израил от оскверняването им. Нека да бъде Твоята воля, Господи наш, Бог и Бог на нашите бащи, че в заслугата на Сефират Ха-Омер, който преброих днес, недостатъците, които имам и съм причинил, да бъдат поправени и нека да бъда очистен и осветен със свръхестествена святост. Нека да бъде дадена обилна награда на целия свят. Нека бъдат поправени нашите нефеш, руах и нешамах от всякакви низости и дефекти и нека Ти да ни пречистиш и осветиш със свръхестествената Си святост. Амeн, селах.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Четиридесет и деветте стъпки към личното усъвършенстване

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Omer Седмица 1:

Любяща доброта

Светът е изграден върху Любящата доброта (Пс. 89:3)

Любовта е единственият най-силен и необходим компонент в живота. Любовта е произходът и основата на всички човешки взаимодействия. Това е и даване, и получаване. Тя ни позволява да достигнем над и извън себе си. Да преживеем другия човек и да позволим на този човек да ни изпита. Това е инструментът, чрез който се научаваме да изживяваме най-високата реалност – Бог. С една дума: любовта е трансцендентност.

……………………………………………………………………………………

Ден на Омер 1 | Обич към любовта

Разгледайте любовния аспект на любовта. Изразът на любовта и нейното ниво на интензивност. Всеки може да обича в сърцето си. Въпросът е дали и как го актуализираме и изразяваме. Запитайте се:

1. Каква е способността ми да обичам друг човек?

2. Имам ли проблеми с даването?

3. Скован ли съм или егоист?

4. Трудно ли ми е да пусна някой друг в живота си?

5. Имам ли място за някой друг?

6. Разрешавам ли място за някой друг?

7. Страхувам ли се от своята уязвимост, от отваряне и нараняване?

8. Как да изразя любовта си?

9. Способен ли съм да съобщя истинските си чувства?

10. Да отказвам ли да изразявам любов от страх от реакция?

11. Или напротив: често изразявам твърде много, твърде рано. Другите разбират ли погрешно намеренията ми?

12. Кого обичам?

13. Обичам ли само онези, с които имам отношения и които са свързани с мен?

14. Имам ли способността да обичам непознат; да дам ръка на някой, когото не познавам?

15. Изразявам ли любов само когато е удобно?

16. Защо имам проблеми с любовта и какво мога да направя по въпроса?

17. Включва ли любовта ми останалите шест аспекта на любовта, без които любовта ще бъде изкривена и няма да може да бъде реализирана наистина?

………………………………………………………………………………………………………

Ден 2 на Омер: Дисциплина на любовта

Здравата любов винаги трябва да включва елемент на дисциплина. Ниво на разстояние и уважение към другия. Оценка на способността на лицата да издържат вашата любов. Любовта трябва да бъде темперирана и насочена правилно. Попитайте родител, който в името на любовта е разглезил детето си; или някой, който задушава съпругата си с любов и не ѝ позволява никакво пространство. Любовта по преценка е необходима, за да не се дава на тези, които не я заслужават.

1. Любовта ми достатъчно ли е дисциплинирана?

2. Възползват ли се другите от моята природа?

3. Наранявам ли някого, като стана тяхна патерица в името на любовта?

4. Наранявам ли децата си, като насилвам върху тях моята ценностна система, защото така ги обичам?

5. Уважавам ли този, когото обичам, или е егоистична любовта ми?

6. Чувствителен ли съм към неговите чувства и нагласи?

7. Виждам ли любимата си като продължение на себе си и на своите нужди?

8. В моята любов има ли прекалено голям акцент върху този, когото обичам и неговата способност да издържа моята любов, колкото има върху мен и моето даване?

Дъждът е благословия само защото пада на капки, а не залива полето.

……………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 3 | Състрадание в любовта

Има любов и има красива любов. Истинската любов включва съпричастност и състрадание, което я прави красива любов. Любовта често се насърчава в очакване на взаимност. Истинската любов се изразява дори когато човек не получава нищо в замяна; дори когато другият не заслужава любов. Състраданието дава любов и на тези, които са ви наранили. Човек признава дисциплината на любовта и казва, че въпреки това състрадателната любов изисква да се помогне на всички.

Упражнение за деня: Предложете ръка за помощ на непознат.

………………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 4 | Издръжливост на любовта

1. Дълготрайна ли е любовта ми?

2. Издържа ли на предизвикателства и неуспехи?

3. Издигания и падения на живота. Колко съм готов да се преборя за любовта, която имам?

4. Любовта ми има ли дух и доблест?

Упражнение за деня: Направете нещо, необходимо за да се борите за любим човек.

………………………………………………………………………………………………………

Ден на Омер 5 | Смирение на любовта

Често можете да се заключите в любовта и да не можете да простите на любимия си или да се наведете или компрометирате позицията си. Смиреността въвежда аспекта на смирението в любовта; способността да се издигнеш над себе си и да простиш или да се предадеш на този, когото обичаш само заради любовта, дори ако си убеден, че си прав. Арогантната любов не е любов.

1. Любовта смирява ли ме?

2. Аз арогантен ли съм макар че – или понякога, защото мога да обичам?

3. Давам ли си сметка, че способността да се обича идва от по-голямо, по-високо място; от Бог?

И като знам, че не трябва да влизам във всякаква любов с пълно смирение, признавайки голямата привилегия да мога да обичам:

1. Давам ли си сметка, че чрез любовта получавам повече, отколкото давам?

2. Оценявам ли този, когото обичам, за това?

Упражнение за деня: Погълнете гордостта си и се примирете с любим човек, с когото сте се скарали.

……………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 6 | Здрава връзка в любовта

За да бъде любовта вечна, тя изисква връзка. Усещане за сплотеност, което актуализира любовта в съвместни усилия. Интимна връзка, родство и привързаност, облагодетелстваща и двете страни. Това свързване дава плодове; плодът, роден от здравословен съюз.

Упражнение за деня: Започнете да изграждате нещо конструктивно заедно с любим човек.

………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 7 | Суверенитет на любовта

Зрялата любов идва с – и носи – лично достойнство. Интимно усещане за благородство и реалност. Знаейки вашето специално място и принос в този свят. Всяка любов, която е изтощителна и нарушава човешкия дух, изобщо не е любов. За да бъде любовта пълна, тя трябва да притежава измерението на личния суверенитет.

Упражнение за деня: Маркирайте аспект в любовта си, който укрепва духа ви и обогатява живота ви – и празнувайте.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Седмица Омер 2: Справедливост, дициплина, прозорливост, сила

Чувството за доверие и защита идва от здрави граници, които функционират в нашия живот

Ако любовта е основата на човешката изява, дисциплината е канала, чрез който изразяваме любов. Тя дава насока на нашия живот и любов и ни фокусира. Вземете лазерен лъч: силата му се състои във фокуса и концентрацията на светлина в една посока, а не фрагментирани светлинни лъчи, разпръснати във всички различни посоки.

Дисциплината концентрира и насочва нашите усилия, нашата любов в правилните посоки. Друг аспект на дисциплината е – уважение и страхопочитание. Здравата любов изисква уважение към този, когото обичате.

Ден на Омер 8 – Седмица 2 | Любовта към дисциплината

Основното намерение и мотив в дисциплината е любовта. Защо измерваме поведението си, защо установяваме стандарти и очакваме хората да се съобразяват с тях – само заради любовта? Дори преценката за виновните е само за изразяване на любов. С други думи, наказанието не е отмъщение; това е просто още един начин да се изрази любовта, като се очисти всичко антитетично на любовта. Толерантността към хората никога не трябва да се бърка с толерантност към тяхното поведение. Напротив: любовта към хората включва желанието ни те да бъдат най-доброто, на което са способни и затова им помагаме да са наясно с нещо, което е по-ниско от перфектно поведение.

Любимата на дисциплината е любовта в дисциплината; осъзнаване на вътрешната любов, която подхранва дисциплината и преценката. Признанието е, че вашата дисциплина и дисциплината, която очаквате от другите, са само израз на любов. И това се натъква човек, когато се дисциплинира. Това е разбирането, че нямаме право да съдим другите; имаме право само да ги обичаме и това включва да искаме те да бъдат най-доброто. Запитайте се:

1. Когато преценявам и критикувам друг, дали добавям по някакъв начин отблъскване с някое мое презрение и раздразнение?

2. Има ли някакво скрито удовлетворение от неговия провал? Или е само от любов към другия?

Упражнение за деня: Преди да критикувате някого днес, помислете два пъти дали го правите в грижа и любов.

…………………………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 9 – седмица 2 | Дисциплина на дисциплината

Разгледайте дисциплиниращия фактор на дисциплината. Моята дисциплина дисциплинирана ли е или е прекалена?

1. Имам ли достатъчно дисциплина в живота си и във взаимодействията си с другите хора?

2. Организиран ли съм?

3. Ефективно ли използвам времето си?

4. Защо имам проблеми с дисциплината и какво мога да направя, за да я подобря?

5. Отделям ли всеки ден време за лично отчитане на моя график и постижения?

6. Включва ли дисциплината ми останалите шест аспекта /Chesed: Любяща доброта; Tiferet: Състрадание, Хармония, Милост; Netzach: Издръжливост, победа; Chod: Смирение, разкош, слава; Yesod: Свързаност, основа; Malhud: Суверенитет, лидерство, достойнство, благородство/, без които дисциплината не може да бъде ефективна и здравословна?

Упражнение за деня: Направете подробен план за прекарването на деня си и в края на деня вижте дали сте си го изпълнили.

……………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 10 – Седмица 2 | Състрадание в дисциплината

Не само любовта, но и състраданието трябва да движат дисциплината. Любовта идва от признаването на нечии заслуги и положителни качества (дисциплината канализира и насочва тези силни страни и премахва отрицателните). Състраданието е безусловна любов. Това е любов само в името на любовта, без да се отчита позицията на другия. Състраданието е видяна като тотална безкористност в очите на Бог. Обичаш без причина; обичаш, защото си отражение на Бог.

Има ли дисциплината ми този елемент на състрадание?

Упражнение за деня: Бъдете състрадателни към някой, когото сте укорили.

……………………………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 11 – Седмица 2 | Издръжливост на дисциплината

Ефективната дисциплина трябва да е трайна и упорита. Последователна ли е дисциплината ми или само принудителна? Възприемам ли се като слаб възпитател?

Упражнение за деня: Удължете плана, който сте направили на втория ден за по-дълъг период от време, изброявайки краткосрочни и дългосрочни цели и го преглеждайте и актуализирайте всеки ден и вижте колко сте последователни; ако вървите през този план.

…………………………………………………………………………………………………………………………

Ден на Омер 12 – седмица 2 | Смирение в дисциплината

Резултатите от дисциплина комбинирана със сила са очевидни. Най-големите катастрофи са станали в резултат на действията на хора, застанали в арогантна преценка на другите.

1. Съм ли арогантен в името на справедливостта (това, което считам за справедливо)?

2. Мисля ли някога, че седя на по-висок пиедестал и давам преценка на „поданиците“ си по-долу?

3. Ами децата ми? Моите ученици?

Съдията трябва да бъде най-смиреното от съществата, като признава, че той седи в съд, не по собствена заслуга, а само защото Бог му е дал право да съди Неговите деца.

Упражнение за деня: Не съдете никого, освен ако не го правите безкористно, без лични пристрастия.

……………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 13 – Седмица 2 | Обвързване чрез дисциплината

За да бъде ефективна дисциплината, тя трябва да бъде съчетана с ангажираност и обвързване. И в своето дисциплиниране и на другите трябва да имате усещане, че дисциплината е важна за развитието на по-силна връзка. Не че те дисциплинирам, а че го правим заедно за наша взаимна изгода.

Упражнение за деня: Демонстрирайте на вашето дете или ученик как здравата ви връзка е основна съставка в дисциплината и растежа.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 14 – Седмица 2 | Суверенитет на дисциплината

Дисциплината, подобно на любовта, трябва да повиши личното достойнство (вж. седмица първа, ден седми). Дисциплината, която разбива човек, ще предизвика обратна реакция. Здравословната дисциплина трябва да засили самочувствието и да помогне да се постигне най-доброто в човек; култивирайки в него суверенитет. И това не компрометира дисциплината; напротив, това я насърчава и подобрява.

1. Моята дисциплина осакатява ли човешкия дух?

2. Отслабва ли или укрепва мен и другите?

Упражнение за деня: Когато дисциплинирате вашето дете или ученик, възпитавайте неговото самоуважение.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Омер 3 седмица: Състрадание, Хармония, Милост

Състраданието се отключва от сърцето ни

Състраданието смесва и хармонизира свободното изливане на любовта към любимите с дисциплинирането на дисциплината. Състраданието притежава силата, което е трето измерение – измерението на истината, което не е любов, нито дисциплина и следователно интегрира двете.

Истината се осъществява чрез безкористност: издигайки се над егото си и предразположенията ви, ви дава възможност да осъзнаете истината. Ясна и обективна картина на вашите нужди и тези на другите. Дисбалансът между любовта и дисциплината (и така и всяко изкривяване) е резултат от субективна, следователно ограничена перспектива; въвеждането на истината чрез спиране на личните ви предразсъдъци позволява да изразявате чувствата си (включително синтеза на обич и дисциплина) по най-здравословния начин.

Това качество дава на състраданието името му, което означава красота: съчетава различните цветове на любовта и дисциплината, а тази хармония го прави красиво. За да бъде състраданието пълно, трябва да се включат следните седем аспекта: любов към състраданието, дисциплина на състраданието, състрадание към състраданието, издръжливост на състраданието, смирение на състраданието, обвързване на състраданието и суверенитет на състраданието.

…………………………………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 15 – седмица 3 | Любов на състраданието

Разгледайте любовния аспект на състраданието. Запитайте се:

1. Състраданието ми нежно и любящо ли е или изглежда жалко?

2. Съчувствието ми покровителствено ли е?

3. Дори ако намерението ми не е покровителствено, другите хора възприемат ли го като такова?

4. Препълено ли е състраданието ми с любов и топлина; изразява ли се с ентусиазъм или е статично и безжизнено?

Упражнение за деня: Когато помагате на някого да излезе от състояние на притеснение и разшири своето пространство; предлагайте усмивка или любящ жест.

………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 16 – седмица 3 | Дисциплина на състраданието

За да бъде състраданието ефективно и здравословно, то трябва да бъде дисциплинирано и фокусирано. Това изисква дискретност както към този към когото изразявате състрадание, така и в мярката на самото състрадание. Дисциплината разпознава кога трябва да се изрази състрадание и кога трябва да бъде отказано или ограничено. Дисциплината в състраданието е знанието, че да бъдеш истински състрадателен, понякога се изисква удържане на състрадание. Защото състраданието не е израз на нуждите на даряващия, а отговор на нуждите на получателя.

1. По-състрадателен ли съм към непознати, отколкото към близки?

2. Ако да, защо? Състраданието ми идва ли от някаква вина?

3. Състраданието ми към другите компрометира ли собствените ми нужди?

4. Помагам ли на другите за сметка на това да помагам на себе си?

5. Може би е точно обратното: Съчувствието ми към моето семейство и близките засенчва ли нуждите на другите?

6. Съчувствието ми импулсивно ли е или небрежно?

7. Оценявам ли мярката на състрадание, необходима за дадена ситуация?

8. Съизмерима ли е с нуждите на получателя?

9. Мога ли да го нараня със състраданието си?

10. Натоварва ли състраданието ми другите? Уважава ли ги?

11. Давам ли твърде много или твърде малко?

12. Възползват ли се другите от моя състрадателен характер?

13. Когато видя нуждаещ се човек, безразсъдно ли изразявам ли състрадание от вина или от съжаление?

14. Да извърша ли „престъплението“ на състраданието, като му помагам в нещо вредно (давам му пари за да купи вредно вещество и т.н.)?

15. Отдавам ли себе си, за да определя нуждите на този човек и да му помогна по възможно най-добрия начин?

Упражнение за деня: Изразете състраданието си по концентриран и конструктивен начин, като адресирате специфичните нужди на някого.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Ден на Омер 17 – Седмица 3 | Състрадание на състрадание

Разгледайте състрадание на състраданието. Изразяването на състраданието и неговата интензивност. Истинското състрадание е безгранично. Това не е разширяване на нашите нужди и се определя от нашата ограничена перспектива. Състраданието към друг се постига чрез безкористно отношение, издигане над себе си и поставяне в ситуацията и опита на другия човек.

1. Готов ли съм и способен ли съм да го направя? Ако не, защо?

2. Изразявам и обновявам ли съчувствието и съпричастността в сърцето си? Какво ме блокира да го изразя?

3. Заключен ли съм по някакъв начин?

4. Състрадателен ли съм или се самообслужвам?

5. Състраданието по-скоро от вина ли е, отколкото от истинска съпричастност?

6. Как това се отразява на и изкривява състраданието ми?

Тествайте себе си, като видите дали изразявате състрадание дори когато не се чувствате виновни.

1. Състраданието ми идва ли от чувството за дълг или е несериозно?

2. От друга страна: Живо ли е състраданието ми; звучи ли с жизненост или се изразява само в задължения?

3. Моето състрадание е ли резултат само от навик, че се чувствам зле, когато друг страда, или всъщност включвам себе си, за да изследвам и усъвършенствам състраданието си, спазвайки ограниченията и формите на изразяване?

4. Как изразявам състрадание? Красиво ли е състраданието ми? Добре ли е оформено?

5. Съдържа ли останалите шест елемента на състрадание – любов на състраданието, дисциплина на състраданието, издръжливост на състраданието, смирение на състраданието, обвързване на състраданието и суверенитет на състраданието, без които моето пълно състрадание остава нереализирано?

Упражнение за деня: Изразете състраданието си по нов начин, който надхвърля предишните ви ограничения: изразете го към някого, към когото сте били коравосърдечни.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 18 – седмица 3 | Издръжливост на състраданието

1. Моето състрадание трайно и последователно ли е?

2. Надеждно ли е или капризно?

3. Преобладава ли сред другите сили в живота ми?

4. Имам ли способността да бъда състрадателен дори когато съм зает с други дейности или само когато ми е удобно?

5. Готов ли съм да се изправя и да се боря за друг човек?

Упражнение за деня: По средата на натоварения ден отделете малко време и се обадете на някой, който има нужда от състрадателна дума. Защитавайте някой, който се нуждае от съчувствие, дори и да не е популярна личност.

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Ден на Омер 19 – седмица 3 | Смирение на състраданието

Състраданието трябва да включва смирение, за да не бъде снизходително и претенциозно. Смирението е признание, че способността ми да бъда състрадателен и да давам не ме прави по-добър от получателя; това е признанието, че създавайки този, който се нуждае от състрадание, Бог ми даде дарбата да мога да дам състрадание. Така няма място за надменност в състраданието.

1. Чувствам ли се по-горен, защото съм състрадателен?

2. Поглеждам ли надолу към онези, които се нуждаят от моето състрадание?

3. Смирен ли съм и благодарен на Бог за това, че ми даде способността да изпитвам състрадание към другите?

Упражнение за деня: Изразете състрадание по анонимен начин, без да вземате личен кредит.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 20 – седмица 3 | Свързване в/на състраданието

За да бъде напълно осъзнато състраданието, то се нуждае от свързване. Това изисква създаване на канал между даряващия и приемника. Взаимност, която се простира отвъд момента на нуждата. Връзка, която продължава да живее нататък. Това е най-удовлетворяващия резултат от истинското състрадание.

1. Обвързвате ли се с този, към когото имате състрадание, или оставате на разстояние?

2. Постига ли вашето взаимодействие нещо повече от един акт на съчувствие?

Упражнение за деня: Уверете се, че нещо вечно е изградено в резултат на вашето състрадание.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ден на Омер 21 – седмица 3 | Суверенитет на състраданието

Проучете достойнството на състраданието си. За да бъде състраданието пълно (и да засили останалите шест аспекта на състраданието), то трябва да признае и оцени суверенитета на личността. То трябва да повиши самочувствието и да култивира човешкото достойнство. Както вашето собствено достойнство, така и достойнството на този, който се възползва от вашето състрадание.

1. Моето състрадание изразява ли се достойно?

2. Проявявам ли и подчертавам величие в състраданието си?

3. Извлича ли достойнство у другите?

4. Признавам ли факта, че когато изпитвам състрадание достойно, то ще се отрази реципрочно в този, който получава състрадание?

Упражнение за деня: Вместо да предоставяте единствено благотворителност, помогнете им да си помогнат по начин, който укрепва достойнството им.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Седмица на Омер 4: Издръжливост, победа; Издръжливостта днес е победа в утрешния ден

Издръжливостта и амбицията са комбинация от решителност и упоритост. Това е баланс от търпение, постоянство и смелост. Издръжливостта също е надеждна и отчетлива, което създава сигурност и ангажираност. Без издръжливост, всяко добро начинание или намерение няма шанс за успех.

Да си издръжлив означава да си жив, да бъдеш воден от нещо, което си заслужава усилията. Издръжливостта е готовност да се бориш за това, в което вярваш, да вървиш докрай. Без такъв ангажимент всяко начинание е плоско и празно. Това е енергия, която идва отвътре и не се спира пред нищо, преди да постигне целите си. Това, разбира се, изисква издръжливостта да бъде внимателно проучена, за да се гарантира, че тя се използва по здравословен и продуктивен начин. Запитайте се:

1. Колко съм ангажиран със своите ценности?

2. Колко дълго и силно бих се борил за тях?

3. Лесно ли се олюлявам?

4. Каква цена съм готов да платя за моите убеждения?

5. Има ли някаква истина, за която бих бил готов да дам живота си?

Ефективната издръжливост трябва да обхваща следните седем съставки: любов, дисциплина, състрадание, издръжливост, смирение, обвързване и достойнство. Проблемите, които хората имат с издръжливостта и ангажираността, се дължат на липса на един или повече от тези седем компонента.

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 22 – Седмица 4 | Любов към издръжливостта

За да издържа каквото и да е, трябва да го обичам. Неутралното или безразлично отношение ще се отрази в ограничена ангажираност. Ако имам затруднения с поемането на ангажименти, да проуча колко обичам и се наслаждавам на обекта, който изисква моето обвързване.

1. Обичам ли работата си?

2. Моето семейство?

3. Моите избори?

За да бъде издръжливостта ефективна, тя трябва да бъде грижовна и обичаща. Издръжливостта без любов ще бъде контрапродуктивна. Силната издръжливост може да бъде приета като сурова и агресивна, което подкопава сътрудничеството на другите. Извън чистата решителност човек често може да стане контролиращ и взискателен, прогонвайки другите. За да бъде издръжливостта успешна, тя се нуждае от любящо и грижовно отношение, изисква търпение.

1. Причинява ли издръжливостта ми да бъда или да изглеждам прекалено твърд?

2. Моят стремеж и решителност правят ли ме да контролирам другите?

3. Дали не съм прекалено взискателен?

4. Другите (моите служители, приятели, деца) сътрудничат ли с мен поради силата на моята воля и целеустременост или от любов?

5. Любяща ли е моята издръжливост?

6. За да си постигна целта бих ли позволил другите да бъдат наранени?

7. Вярвам ли, че целта оправдава средствата?

8. Бих ли се спрял пред нещо, за да постигна целите си?

9. Когато моята издръжливост надделее и преодолея препятствията по пътя си, все още ли обичам хората край себе си?

10. Дори когато защитавам себе си и другите срещу нездравословни влияния, дали ме водят любов или омраза (виж втора седмица, ден първи)?

Упражнение за деня: Когато се борите за нещо, в което вярвате, направете пауза за момент, за да гарантирате, че то е направено по начин изпълнен с любов.

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 23 – Седмица 4 | Дисциплина на издръжливостта

Изследвайте дисциплината на вашата издръжливост. Издръжливостта трябва да бъде насочена към продуктивни цели и да се изразява по конструктивен начин.

1. Фокусирана ли е моята издръжливост и решителност във възпитаването на добри навици и да премахна лошите? Или е обратното?

2. Издръжливостта ми идва ли от сила или слабост?

3. Излиза ли от дълбока убеденост или от дефанзивност?

4. Упорствам ли понякога в нежелание да признавам грешките си? Вкоренен ли съм в определени решения и не съм готов да ги преразгледам?

5. Използвам ли издръжливостта си срещу издръжливостта, като съм упорит в липсата на решителност?

Упражнение за деня: Премахнете един лош навик днес.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 24 – Седмица 4 | Състрадание на издръжливостта

Здравословната издръжливост, насочена към развиване на добри качества и модифициране на лоши, винаги ще бъде състрадателна. Състраданието на издръжливостта отразява най-красивото качество на издръжливостта: траен ангажимент да помогнем на друг да расте. Издръжливостта без състрадание е заблудена и егоистична. Издръжливостта трябва да бъде не само любов към тези, които заслужават любов, но и състрадателна към по-малко щастливите.

1. Моята решителност компрометира ли състраданието ми към другите?

2. Мога ли да се издигна над егото си и да съчувствам на конкурентите си?

3. Милостив ли съм в победата?

Упражнение за деня: Бъдете търпеливи и слушайте някой, който обикновено ви прави нетърпеливи.

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 25 – Седмица 4 | Издръжливост на издръжливостта

Разгледайте аспекта на издръжливост на издръжливостта, нейната изява и интензивност. Всеки има сила на воля и решителност. Ние имаме капацитета да издържим много повече, отколкото можем да си представим, и да надделяваме при най-трудните обстоятелства. Запитайте се:

1. Непоследователно ли е поведението ми?

2. Непоследователен и ненадежден ли съм?

3. След като имам воля и решителност, защо съм толкова изменчив?

4. Страхувам ли се от достъп на други хора до моята издръжливост и ангажименти?

5. Страхувам ли се да не бъда в капан от ангажимента си?

6. Ако да, защо? Реакция ли е на някаква минала травма?

7. Вместо да култивирам издръжливост в здравословни неща, развих ли способност за издръжливост на нездравословни преживявания?

8. Понасям ли повече болка, отколкото удоволствие? Подценявам ли способността си да издържам?

Упражнение за деня: Ангажирайте се да развиете нов добър навик.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Омер ден 26 – Седмица 4 | Смирение в издръжливостта

Отстъпчивостта е резултат от смирение, и е съществен елемент на издръжливостта. Бързината в действията може понякога да бъде формула на унищожението. Дъбът, на когото му липсва способността да се огъва при урагана, е изкоренен. Тръстиката, която отстъпва на вятъра, оцелява без проблем.

1. Знам ли кога да отстъпя, от сила не страх?

2. Защо често се страхувам да отстъпвам?

Издръжливостта се подхранва от вътрешна сила. Смирението в издръжливостта е скромно признание, че способността да се издържа и да се надделява идва от душата, която Бог дава на всеки човек. Това смирение не компрометира стремежа към издръжливост; напротив, тя го засилва, защото човешката издръжливост може да стигне само донякъде и да издържи само толкова много, докато издръжливостта, която идва от Божественото, е безгранична.

1. Приписвам ли своя успех само на собствените си сили и решителност?

2. Убеден ли съм, че съм всесилен поради нивото си на издръжливост?

3. Откъде да взема сили в моменти, когато всичко изглежда толкова мрачно?

Упражнение за деня: Когато се събудите, благодарете на Бог за това, че ви дава душа с изключителната сила и гъвкавост, за да издържите, въпреки предизвикателствата на изпитанията. Това ще ви позволи да черпите енергия и сила за целия ден.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 27 – Седмица 4 | Свързване в/чрез издръжливостта

Свързването е основно качество на издръжливостта. То изразява непоколебимия ви ангажимент към човека или преживяването, чрез което се свързвате, ангажимент, толкова мощен, че ще издържите всичко, за да го запазите. Издръжливостта без връзка няма да издържи.

Упражнение за деня: За да сте сигурни, че новото ви решение трябва да издържи, завържете се към него незабавно. Това може да се гарантира, като незабавно актуализирате решението си в някакъв конструктивно действие.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Ден на Омер 28 – Седмица 4 | Суверенитет на издръжливостта

Суверенитетът е крайъгълен камък на издръжливостта. Издръжливостта, която обхваща предишните шест качества, наистина е почит и свидетелство за величието на човешкия дух.

1. Достойна ли е моята издръжливост?

2. Показва ли най-доброто в мен?

3. Когато се сблъсквам с трудности, държа ли се като крал или кралица, вървя ли гордо с вдигната глава, уверен в дадените ми от Бог сили, или се прикривам и изтръпвам от страх?

Упражнение за деня: Борете се за достойна кауза.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Седмица на Омер 5:  Смирение, блясък, слава – В дребността има величие. В скромността има красота. Има сила в благодарността

Ако издръжливостта е двигателят на живота смирението е неговото гориво. Тъй както дисциплината придава обичащ фокус, смирението дава трайна посока. Смирението е мълчаливият партньор на издръжливостта. Силата му е в тишината му. Неговия блясък в покоя му. Смирението води до отстъпчивост, което е съществен елемент на Смирението – и произтичащата от това отстъпчивост – не трябва да се бърка със слабост и липса на самочувствие.

Смирението е скромност и признание. Казва „благодаря“ на Бога. Ясно разпознаваш своите качества и силни страни и признаваш, че те не са твои; те са ти дадени от Бог за по-висока цел, отколкото просто задоволяване на собствените ти нужди. Смирението е скромност; това е разпознаването колко си малък, което ти позволява да осъзнаеш колко голям можеш да станеш. И това прави смирението толкова страхотно.

Издръжливостта черпи своята енергия от признанието на смирението. Твоята човешка издръжливост стига само до капацитета ти. Като признаеш, че силните ти страни идват от по-високо място, това признание ти дава силата да издържиш далеч над твоята възприемана способност. Дава ти част от трайната сила на Бог.

Не може да се пълни вече пълна чаша. Когато си изпълнен със себе си и твоите нужди „Аз и нищо друго“, няма място за повече. Когато „изпразваш“ себе си пред нещо, което е по-голямо от тебе, ти допускаш много повече от ограничения си капацитет. Смирението е ключът към трансцендентността; да достигнеш отвъд себе си. Само истинското смирение ти дава силата на пълната обективност.

Смирението е чувствителност; това е здравословен срам от признанието, че можеш да бъдеш по-добър, отколкото си и че очакваш повече от себе си. Въпреки че смирението мълчи, това не е празнота. Това е динамичен израз на живота, който включва всичките седем качества на любов, дисциплина, състрадание, издръжливост, смирение, обвързаност и суверенитет. Смирението е активно, а не пасивно. Не състояние на битие, а взаимодействие дори в спокойствието и бездействието му.

………………………………………………………………………………………………………………………

Ден на Омер 29 – Седмица 5 | Любов на смирението

Изследвайте любовта в смирението си. Здравословното смирение не е деморализиращо; то носи любов и радост, а не страх. Смирението, на което липсва любовта, трябва да бъде преразгледано за неговата автентичност. Понякога смирението може да бъде сбъркано с ниско самочувствие, което би довело до нелюбов.

Смирението носи любов, защото ти дава способността да се издигнеш над себе си и да обичаш друг. Арогантността под прикритието на любовта означава да обичаш себе си, или което е още по-лошо: да направиш другите част и разширение на себе си и на себелюбието си.

1. Смирението ми кара ли ме да бъда по-любящ и даряващ? По-експанзивен?

2. Или ме инхибира и ограничава? Смирен и щастлив ли съм или смирен и нещастен?

Упражнение за деня: Преди да се молите със смирение и признание на Бог, дайте малко благотворителност. Това ще подобри вашите молитви.

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Ден на Омер 30 – Седмица 5 | Дисциплина на смирението

1. Смирението трябва да бъде дисциплинирано и съсредоточено. Кога смирението ми трябва да ме кара да правя компромиси и кога не?

2. В името на смирението ли оставам понякога мълчалив и неутрален в лицето на нечестие?

Друг аспект на дисциплината на смирението: смирението трябва да включва уважение и страхопочитание към човека или преживяването, към което проявявате скромност.

1. Ако смирението ми е желателно, то защо не уважавам другия?

Упражнение за деня: Съсредоточете се върху нежеланието си в която и да е област, за да видите дали то произхожда от здраво, скромно място в себе си.

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 31 – Седмица 5 | Състрадание на смирението

Проучете дали вашето смирение е състрадателно. Смирението ми кара ме ли да съм самостоятелна и антисоциална личност или се изразява в съпричастност към другите?

1. Смирението ми е ли балансирано и красиво?

2. Или е непохватно?

Точно както смирението носи състрадание, състраданието може да доведе човек до смирение. Ако ви липсва смирение, опитайте се да действате състрадателно, което може да ви помогне и да ви донесе смирение.

Упражнение за деня: Изразете смирено чувство в акт на състрадание.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Ден на Омер 32 – Седмица 5 | Издръжливост на смирението

Проучете силата и издръжливостта на вашето смирение.

1. Смирението ми издържа ли на предизвикателства?

2. Твърд ли съм в позициите си или дрънкам глупости в името на смирението?

Смиреността и скромността не трябва да предизвикват човек да се чувства слаб и несигурен. Издръжливостта на смирението подчертава факта, че истинското смирение не ви превръща в „изтривалка на вратата“, за да стъпят върху вас; напротив, смирението ви дава трайна сила.

1. Смирението ми възприема ли се като слабост?

2. Това кара ли другите да се възползват от мен?

Упражнение за деня: Демонстрирайте силата на своето смирение, като инициирате или активно участвате в добра кауза.

………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 33 – Седмица 5 | Смирение на смирението

Изследвайте смирението на смирението.

1. Всеки има смирение и скромност в сърцето си, въпросът е мярката и начина, по който човек съзнателно го чувства?

2. Страхувам ли се да бъда твърде смирен?

3. Маскирам и защитавам ли скромността си с агресивно поведение?

Научете се да култивирате своето смирение, като взаимодействате с хора, които са по-изискани от вас самите, предизвиквайки у вас скромност и смирение, които ви мотивират да растете. Смирението също трябва да се изследва за неговата истинност.

1. Смирението ми скромно ли е?

2. Или това е още един израз на арогантност?

3. Изпитвам ли твърде много гордост от смирението си?

4. Парадирам ли го? Служи ли то на мене самия?

5. Моето смирение е част от кръстоносен поход или е истинско?

6. Имам ли очаквания поради скромността си?

Упражнение за деня: Бъдете смирени само заради себе си.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 34 Седмица 5 | Свързване в смирение

Смирението не трябва да е самотно изживяване. Това трябва да доведе до задълбочена връзка и ангажираност. Няма по-силна връзка от тази, която излиза от смирението.

1. Смирението ми отделя ли ме от другите или ме сближава?

2. Смирението ми дава ли резултати?

3. Дългосрочни резултати?

4. Създава ли вечна основа, на която аз и другите можем да разчитаме и да надграждаме?

Упражнение за деня: Използвайте своето смирение, за да изградите нещо трайно.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Ден на Омер 35 – Седмица 5 | Суверенитет на Смирението

Ходенето в смирение е вървеж във висините. Достойнството е същността на смирението и скромността. Блясъкът на смирението е величествен и аристократичен. Смирението, което потиска човешкия дух и отрича индивидуалния суверенитет, изобщо не е смирение.

1. Смирението ми кара ли ме да се чувствам достойно?

2. Чувствам ли се жив и жизнен?

Упражнение за деня: Научете някого как смирението и скромността повишават човешкото достойнство.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Седмица на Омер 6: Свързване, създаване на здрава и стабилна връзка

Връзката е от съществено значение за това кой сте. Свързването е в основата на всички взаимоотношения

Създаването на връзка е върховно емоционално действие. Докато първите пет качества (любов, дисциплина, състрадание, издръжливост и смирение) са интерактивни, те проявяват двойственост: обичащ и обичан. Акцентът е върху чувствата на индивида, а не непременно върху взаимността.

Създаването на връзка, от друга страна, е пълно сливане на двете. Без връзка, никакво чувство не може да бъде реализирано истински. Създаването на връзка означава свързване; не само чувство за друг, но и привързаност към него. Не е просто ангажимент, а пълна преданост. Тя създава канал между даряващия и приемника. Свързването е вечно. То развива вечен съюз, който живее завинаги чрез вечния плод, който носи. Създаването на връзка е основата на живота. Емоционалният гръбнак на човешката психика. Всеки човек се нуждае от обвързване, за да процъфтява и да расте. Връзката между майката и детето; между съпруг и съпруга; между братя и сестри; между близки приятели. Свързването е утвърждаване; това дава на човек чувството за принадлежност; че „имам значение“, „значим съм и важен“. То установява доверие – доверие в себе си и доверие в другите. Вдъхва увереност. Без обвързване и подхранване не можем да осъзнаем и да бъдем себе си.

Създаването на връзка канализира всичките пет предишни качества в конструктивна връзка, придавайки й значението „основа“. Докато всички останали човешки чувства са индивидуални емоции, отделни елементи на сграда, всеки необходим компонент на човешкия опит, свързващи канали и ги интегрира в една връзка, която създава основа, върху която твърдо стои структурата на човешките емоции. Свързването е даване на всичко от себе си, а не само част; не е една емоция, а всички тях. Така създаването на здрава и стабилна основа допълва спектъра на първите шест емоции.

Основаването на създаването на здрава и стабилна връзка е различна от обикновено действие. То не просто почива под по-високите нива на структурата, но обхваща всички тях. Ефективната основа на емоционалната психика не може да остане отделена, но трябва да включва и прониква всички емоции. Само тогава връзката може да бъде конструктивна и вечна.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 36 Седмица 6 | Любов към създаването на здрава и стабилна връзка

Любовта е сърцето на връзката. Не можеш да се обвържеш без любов. Любовта създава надеждна база, която позволява обвързването да се надгражда. Ако имате проблем със свързването, проучете колко обичате този (или обекта), с който искате да се свържете.

1. Опитвам ли се да се свързвам, без първо да насърчавам любящо отношение?

2. Връзката ми изразява ли се любящо?

Упражнение за деня: Покажете връзката, която имате с детето си или приятеля си чрез действие на любов.

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 37 – Седмица 6 | Дисциплина на създаването на здрава и стабилна връзка

Проучете дисциплината си за създаване на здрава и стабилна връзка. Това трябва да става по преценка и внимателно обмисляне с кого и с какво се обвързвате. Дори и най-здравословното и най-близкото обвързване се нуждае от „тайм аут“, уважение към пространството на всеки индивид.

1. Доминирам ли? Прекалено зависим ли съм от този, с когото се обвързвам? Той твърде ли зависи от мен?

2. Свързвам ли се от отчаяние? Свързвам ли се със здрави, здравословни хора?

Упражнение за деня: Прегледайте дисциплината в преживяванията си, за да видите дали тя се нуждае от корекция.

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ден на Омер 38 – Седмица 6 | Състрадание в създаването на здрава и стабилна връзка

Свързването трябва да бъде не само любвеобилно, но и състрадателно, да усетите болката на вашия приятел и да му съчувствате.

1. Условно ли е моето обвързване?

2. Оттеглям ли се, когато ми стане неприятно заради проблемите на моя приятел?

Упражнение за деня: Предложете помощ и подкрепа в трудностите на някого, с когото сте се свързали.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 39 – Седмица 6 | Издръжливост на свързването

Основен компонент на връзката е нейната издръжливост. Способността и да издържа на предизвикателства и неуспехи. Без издръжливост няма шанс да се развие истинска връзка.

1. Напълно отдаден ли съм на тази, с която съм обвързан?

2. Колко ще търпя и колко съм готов да се боря за поддържането на тази връзка?

3. Човекът, с когото се обвързвам, осъзнава ли моята преданост?

Упражнение за деня: Демонстрирайте нивото на издръжливост на вашата връзка, като се изправите пред някакво предизвикателство, което пречи на връзката.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 40 – Седмица 6 | Смирение във връзката

Смирението е от решаващо значение за здравата връзка. Арогантността разделя хората. Загрижеността със собствените ви желания и нужди ви отделя от другите. Смирението ви позволява да оцените другия човек и да се обвържете с него. Свързването, което е просто разширение на вашите собствени нужди, е всъщност обвързване по-здраво със себе си. Здравословното свързване е обединение на двама различни хора, на независими личности, които се присъединяват към по-висока цел, отколкото да задоволят само собствените си нужди. Истинското смирение идва от приемането и признаването на Бог в живота ви.

1. Запознат ли съм с третия партньор – Бог – в нашата връзка?

2. И че този партньор ми дава способността да се обединя с другия, въпреки нашите различия.

Упражнение за деня: Когато се молите, признайте че Бог специално ви помага да се свържете с другите.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 41 – Седмица 6 | Свързване към свързването

Разгледайте аспекта на свързване към свързването. Формите, които приема и нивото на изразяване. Всеки човек се нуждае и има способността да се обвързва с други хора, със значителни начинания и със смислени преживявания.

1. Имам ли проблеми да се свързвам с други хора?

2. Трудността дали е във всички области или само в определени?

3. Свързвам ли се лесно в работата си, но имам проблеми с връзката с хората? Или обратното?

4. Имам ли проблеми със свързването със специални събития в живота си?

Проучете причините за не свързване.

1. Дали защото съм твърде критичен и намирам грешка във всичко е моето извинение, че не се свързвам лесно с други хора?

2. Твърде ли съм затворен в собствените си разбирания?

3. Моето нежелание за свързване не е ли защото изпитвам дискомфорт от уязвимостта, която се получава от връзката с друг човек?

4. Нараняван ли съм в миналите си преживявания от връзки с други хора?

5. Злоупотребявано ли е с моето доверие?

6. Страхът ми от обвързването е ли резултат от липса на връзка, която преживях като дете?

За да развиете способността си да се обвързвате, дори и да имате основателни причини за недоверие, трябва да помните, че Бог ви е дал Божествена душа, която е грижовна и обичаща и трябва да се научите да разпознавате гласа вътре във вас, което ще ви позволи да изпитате душите на другите хора и сърца. Тогава можете бавно да започнете да премахвате защитите си, когато разпознаете някого или нещо, на което наистина можете да се доверите. За да е възможна връзката, тя трябва да въплъщава останалите шест аспекта на свързването. Успешната връзка трябва също да включва актуализиране на връзката чрез конструктивни дела.

Една допълнителна точка: свързването подхранва връзките. Когато се свързвате в една област от живота си, това ви помага да се свържете в други области.

Упражнение за деня: Започнете връзка с нов човек или ново изживяване, което ви привлича, като отделяте определено време всеки ден или седмица, за да прекарвате конструктивно заедно.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 42 – Седмица 6 | Достойнство във връзката

Обвързването трябва да повиши суверенитета на човек. То трябва да подхранва и укрепва собственото ви достойнство и достойнството на този, с когото се обвързвате.

Свързването ми потиска ли изразяването на моята личност и качества? Прекалява ли този, с когото се обвързвам?

Упражнение за деня: Наблегнете и подчертайте силните страни на този, с когото се свързвате.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Седмица на Омер 7: Суверенитет, лидерство, достойнство, благородство

Твое, Господи, е величието, и силата, и великолепието, и сиянието, и славата; защото всичко е Твое що е на небето и на земята; Твое е царството, Господи, и Ти си на високо, като глава над всичко.

Суверенитетът – последният от седемте атрибута – е различен от предишните шест. Това е състояние на битие, а не дейност. Лидерството е пасивен израз на човешкото достойнство, който няма нищо свое, освен онова, което получава от останалите шест емоции.

От друга страна, суверенитетът проявява и актуализира характера и величието на човешкия дух. То е самото влакно на това, което ни прави хора. Когато любовта, дисциплината, състраданието, издръжливостта и смирението са правилно канализирани в психиката чрез свързване – резултатът е суверенитет. Свързването ни подхранва и позволява нашият суверенитет да изплува на повърхността и да процъфтява.

Суверенитетът е чувство за принадлежност. Знаеш, че имаш значение и че правиш разлика. Че имаш способността да бъдете вещ лидер в правото си. Дава ти независимост и увереност. Усещане за сигурност и авторитет. Когато една майка любезно полюшва детето си в ръцете си и очите на детето срещат любящите майчини очи, детето получава посланието, че е желано и необходимо на този свят. Има удобно място, където винаги ще бъде обичано. Няма от какво да се страхува. Чувства се като цар в сърцето си. Това е суверенитет, царуване.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 43 – Седмица 7 | Обичащ в суверенитета

Здравият суверенитет винаги е мил и обичащ. Ефективният лидер трябва да бъде топъл и внимателен.

1. Прави ли ме суверенитетът ми по-любящ?

2. Упражнявам ли внимателно своя авторитет и лидерство?

3. Налагам ли властта си на другите?

Упражнение за деня: Направете нещо добро за подчинените си.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 44 – Седмица 7 | Дисциплина на суверенитета

Изследвайте дисциплината на вашия суверенитет и лидерство. Въпреки че суверенитетът е любящ, той трябва да бъде балансиран с дисциплината. Ефективното лидерство се гради върху авторитет и дисциплина.

Има още един фактор в дисциплината на суверенитета: определяне на областта, в която имате юрисдикция и власт.

1. Признавам ли, когато не съм авторитет?

2. Упражнявам ли авторитет в неоправдани ситуации? Наясно ли съм с моите ограничения, както и със силните си страни?

3. Уважавам ли авторитета на другите?

Достойнството също се нуждае от дисциплина. Достойният човек трябва да има степен на резерв.

Упражнение за деня: Преди да заемете авторитетна позиция по даден въпрос, направете пауза и обмислете дали имате право и способност да упражнявате авторитет в тази ситуация.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 45 – Седмица 7 | Състрадание в суверенитета

Разгледайте състраданието в суверенитета. Добрият лидер е състрадателен.

1. Моето състрадание компрометирано ли е заради авторитета ми?

2. Давам ли си сметка, че неразделна част от достойнството е състраданието?

Състраданието – хармонията – е от решаващо значение за успешното лидерство.

1. Управлявам ли гладко работеща дейност?

2. Организиран ли съм?

3. Давам ли ясни указания на подчинените си?

4. Имам ли проблеми с делегирането на правомощия?

5. Работи ли моята организация като екип?

6. Имаме ли чести срещи на персонала, за да координираме нашите цели и усилия?

Упражнение за деня: Прегледайте област, в която притежавате авторитет, и вижте дали можете да я изгладите и да повишите нейната ефективност, като ограничите излишните неща и консолидирате силите.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 46 – Седмица 7 | Издръжливост на суверенитета

Достойнството на човека и успехът на лидера се проверява от нивото му на издръжливост. Волята и решителността отразяват силата и величието на човешкия дух. Силата на суверенитета.

Колко решителен съм в постигането на целите си? Колко силна е моята убеденост да се боря за достойна кауза? Колко съм уверен в себе си? Дали липсата ми на издръжливост е резултат от ниската ми самооценка? Маскирам ли несигурността си, като намирам други извинения за ниското си ниво на издръжливост?

Упражнение за деня: Действай за нещо, в което вярваш, но досега си бил неуверен. Скочи и просто го направи!

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 47 – Седмица 7 | Смирение на суверенитета

Суверенитетът е Божий дар за всеки индивид. Смирението на суверенитета е смиреното оценяване на този изключителен дар.

1. Смиряват ли ме суверенитетът и независимостта?

2. Съм ли аз арогантен лидер? Оценявам ли специалните качества, с които съм благословен?

Упражнение за деня: признайте си че Бог, ви е създал с лично достойнство.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 48 – Седмица 7 | Свързаност на суверенитета

Разгледайте аспекта на свързаност на вашия суверенитет. Здравата независимост не бива да ви пречи да се обвържете с друг човек. Напротив: самоувереността ви позволява да уважавате и се доверявате на суверенитета на другия и в крайна сметка се обвързвате с него. И тази връзка ще укрепи вашия собствен суверенитет, вместо да го жертвате.

1. Пречи ли ми суверенитетът да се обвързвам?

2. Може ли това да се дължи на по-дълбоката несигурност, за която не знам?

3. Признавам ли факта, че страхът от обвързване отразява липсата на увереност в собствения ми суверенитет?

4. Говоря ли с този, с когото се обвързвам и обсъждам ли страховете си, че свързването ще компрометира границите ми?

Упражнение за деня: Актуализирайте суверенитета си, като засилвате връзката си с някой близък човек.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ден на Омер 49 – Седмица 7 | Суверенитет на суверенитета

Проучете суверенитета на вашия суверенитет.

1. Произхожда ли от дълбоко вкоренена вътрешна увереност в себе си?

2. Или това е просто добавка, която да маскира несигурността ми?

3. Това причинява ли суверенитета ми да е прекомерен?

4. Запознат ли съм със своята уникалност като личност? От моя личен принос?

Упражнение за деня: Отдели малко време и се концентрирай върху себе си, върху истинското си вътрешно Аз, не върху представянето си и как се проектираш на другите; и бъди в мир със себе си, знаейки, че Бог е създал много специална личност, която си ти.

Предоставено от Валентин Боянов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *