Еврейски празници


Неевреинът, дори ако е в процес на обръщане (приемане на еврейството), не може да спазва съботата. Следователно трябва да се спазва не еврейската събота с различните забрани, а смисълът на съботата – да се празнува като ден, в който човек се отдава на размисъл за величието на Създателя, проявено в творението.

Може да приложите следната процедура: вечерта от петък срещу събота организирайте празнична семейна трапеза, запалете свещи в чест на съботата. По време на хранене говорете за вярата и сътворението на света. Добре е да прочетете пасажа „И завърши се (сътворението) на небето и земята…” (Битие 2). Желателно е да пеете песни, които разказват за вярата.

Събота следобед. В много страни събота е почивен ден от работа. Затова е препоръчително в събота да се организира колективна молитва за хората, които спазват заповедите на синовете на Ной. Четете псалми, които говорят за съботата и сътворението на света, например Псалм 104, изучавайте заповедите на синовете на Ной. Може да четете от седмичната глава, която се чете тази събота в синагогите, пасажи, които се отнасят за всички хора, и да пропускате пасажи, които се отнасят само за евреите.

През този ден може също да предприемете излети сред природата, за да получите впечатления от величието на Сътворението. В края на съботата е препоръчително да се извърши ритуал за отделяне на съботата от ежедневието: запалете свещ и я благословете: „Благословен си Ти, Господи, Господарю на света, който създаде светлината на огъня“, за да благодарим на Създателя, който е дал на хората мъдростта да използват огъня и енергията.

Всички тези съботни дейности, споменати по-горе, трябва да се извършват с намерението за участие в еврейската събота доколкото е възможно това за не-евреин, но не и с цел изобретяване на нова религия.

Нова година – Рош Хашана.


Новата година, която започва на първия ден от месец Тишрей, е денят на съда за всички хора. Този ден трябва да бъде ден на покаяние и интроспекция за изминалата година, поемане на нови добродетелни ангажименти за бъдещето. На този ден е бил създаден първият човек, следователно това е и денят, в който Създателят е признат за Владетел на всички създания. Препоръчително е да провеждате празнични молитви и особено да се молите за цялото човечество да признае авторитета на Създателя. Текстът на молитвите може да се основава на еврейския сборник с празнични молитви за Нова година, както и тези за Деня на изкуплението – относно опрощението на греховете.

Празникът на шатрите (шалашей) – Сукот.


По време на съществуването на Йерусалимския храм евреите пожертваха седемдесет бика по време на празника Сукот, за да изкупят греховете на седемдесете нации, на които е разделено цялото човечество. В книгата на пророк Захария е написано, че в бъдеще всички народи ще дойдат в Йерусалим, за да се поклонят на Бога на празника Сукот.

Този празник трябва да бъде посветен на молитвите за мир в целия свят и за идването на Мошиах (Месия), когато цялото човечество ще узнае истината.

Също така е препоръчително посещенията на Светите земи да съвпадне с празника Сукот – в памет на факта, че в бъдеще всички нации ще дойдат в Йерусалим по това време.

Има място и за идеята, че човек, който спазва заповедите на потомците на Ной, може да построи колиба, която ще символизира обединението на човечеството под идеята за Единния Бог. Колибата символизира и бъдещото разпространение на Божествената мъдрост, когато всички народи ще познаят истината.

Ханука е празник на победата на вярата и духа над агресивното идолопоклонство.


Препоръчително е да отпразнувате първия ден на Ханука със запалване на свещи, пеене на празнични песни и разказване на истории за чудесата, случили се на Ханука. Трябва да се помни, че свещта е символ на светлината на Тора, а военната победа над елинизма и всичко, което той представлява – над атеизма и материализма – има духовен произход.

Шавуот е денят на предаването на Тора.

На този ден светът получи Божествено откровение на планината Синай и човечеството получи Законите от Бога. Препоръчително е в този ден да се проведе публична молитва, като се благодари на Създателя за даването на Законите и се четат главите от Тора, разказващи за Откровението на планината Синай.

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *