Бедността е удар за тези, които злословят



„Това ще бъде учението за прокажения“ (Мецора 14:2) Гаон, Маран Хидо, благословенна да е паметта на праведнника, цитира думите на нашите мъдреци („Ховот ха-Левавот“, А-Хния, 7) че заслугите на този който злослови отиват при човека, за когото е говорил, а греховете на този човек се прехвърлят върху злословещият. И се оказва, че в един миг е загубил всичките си заповеди и Тора. Но това беше, докато не направи тешува(разкаяние). И когато поеме върху себе си задължението да не говори повече за своя другар, те ще му върнат цялата му Тора и заслуги. И за това се казва: „Това е учението за прокажения“ – кога Тора ще бъде върната на злословещият? „В деня на пречистването му“, когато той ще бъде пречистен и ще се върне в тешува.

Проказата, както знаем, идва от злословие. Хафец Хаим, благословена да е паметта на праведника, пише в книгата си „Шемират Халашон”: „Нека не е учудващо в очите ви, че виждаме хора да злословят, а те нямат никакви болести.” Има две обяснения за това. Едното е в съответствие с тайната на Тора: забраненият разговор прави душата нечиста, това е духовна болест. Но когато имаше Храм, имаше начин човек да се очисти от тази болест, преминавайки всички етапи на пречистване на прокажения, а сега, когато поради нашите грехове Храмът е разрушен и ние не можем да се очистим, остава тайна болест който се вкопчва в душата (нефеш). И за това се казва: „Който пази устата си и езика си, пази душата си от беди“, тъй като поради греховете в разговора душата е осквернена, Господ да се смили.

И Саба от Келм, благословенна да е паметта на праведнника, каза ((Хохма ве мусар, 1:161): „Когато заведат пациент в операционната зала и приготвят там пили, ножове, форцепс и превръзки, душата ( нешама) може да излети само като види оборудването. От голям страх… Тогава разбира колко е страшна болестта и това са средствата за нейното лечение. И като видят колко пари трябват за лечение на прокажен: две птици и един бор, и червено сукно и езов, и два овена, и една овца, и дар жито, и масло – тогава разбират колко ужасна беше проказата.

Вторият отговор е даден в свещената книга „Акане“, чийто автор пише, че всеки, който злослови за другите, е осъден на проказа и задава въпрос: „Ако е така, всички евреи биха били прокажени, защото Израел за злословие изпадна в изгнание! Но бедността се приравнява на проказата, защото прокаженият се смята за мъртъв, както и бедният човек (Трактат Недарим, 64).

А Хафец Хаим обясни, че грехът на злословието в по-голямата си част идват от гордостта, поради която човек гледа отвисоко на ближния си, критикува и намира недостатъци. Но ако обеднее, духът му ще се смири и езикът му ще бъде обуздан.

Ако искаме да знаем причините за финансовите затруднения, източника на трудности с доходите, които нямат край, хилядите трагедии, които се разиграват, появата на хиляди безработни и нуждаещи се семейства, милионите проляни сълзи, тогава ето го: невъздържаност на езика, грехове на разговора!

Бедността е ужасна, по добре да не я изпитваме! В мидраша се разказва, че благословеният Създател е дал на Йов избор: мъченията на Йов, Господ да се смили, от загубата на деца до язви по цялото му тяло или бедност. Йов каза: „Господарю на света, поемам върху себе си всички мъки на света, но не и бедността! Като отида на пазар и нямам стотинка в джоба си, какво ще ям?!” (Мидраш Шемот Раба, 31:12).

Бедността има много видове. Бедност в пари, бедност в знания, бедност в Тора. Ако искаме да избегнем всички нейни форми, нека се заемем да пазим езика си от злословие. Да поставим ограда на устата си. Например, всеки ден девет – десет часа да не говорим забранени думи. Или поне един час. По този начин можем да устоим. Колко неприятности ще избегнем за себе си, семейството и целия народ. Един постоянен час на пазене на езика, час, в който да не злословим и клюкарим, не лъжем и не се подиграваме, час на чистота на езика. Колко милост ще привлечем към себе си от Небето като заслуга на този час.

И няма нужда да отлагате решението. Сега, веднага. Да определим часа и да решим: това ще бъде един добър час за нас! (Мааян Ашавуа)

Автор:«Оцарот»

Източник- toldot.com

Превод: bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *