Прогноза за 5785 Година на добротата
Равин Аарон Л. Раскин

Да започнем с действителните букви на годината на иврит: Тав Шин Пей Хей. Те означават: Да бъде година на Божествено Провидение. С други думи, това е година, в която хората ще отворят очите си и ще започнат да виждат как Бог оживява и привежда в съществуване всеки аспект на реалността.

Както казваме, Бог подновява творението всеки ден, и повече от това, както казва Баал Шем Тов, всеки момент Бог пресътворява света.

Баал Шем Тов учил своите ученици, че всичко е по Божествено Провидение. Учениците го попитали: „Докажи го. Как знаеш, че всичко е Божествено Провидение?“ И той казал следното: „Ще ви покажа.“

Вятър дошъл и откъснал листо от дървото, и листото започнало да се търкаля, докато не спряло. Баал Шем Тов казал: „Сега идете и погледнете под листото.“ Ученикът отишъл и погледнал под листото, и там имало червей.

Баал Шем Тов казал: „Виждате ли, този червей се печеше на слънце и нямаше енергия, нямаше сили, и се обърна към Бог и каза: ‘Боже, спаси ме. Не мога да се движа. Нямам повече енергия.’ И Бог чудотворно направи така, че вятър да духне, и листото падна от дървото, за да защити този червей.

Ако това е вярно за червей, колко повече е вярно за хората, и още повече за Ам Исраел (народа на Израел).“

Така че това е година, в която ще отворим очите си и ще видим Божието Божествено Провидение във всеки аспект на реалността.

Друг подход: Тав Шин Пей Хей означава Ще бъде година на изкупление за земята. Земята, тоест земята на Израел. Както казва Мидрашът, причината, поради която Израел се нарича „земята“ (ארץ), е защото етимологически думата „ерец“ означава да тичаш (от корена „рац“), за да изпълниш волята на Бог. Земята на Израел е място, където тичаме да изпълняваме волята на Бог.

Баал Шем Тов казал: „Направете Израел тук.“ С други думи, където и да се намира човек, ние имаме отговорността и задължението да направим това парче земя Еретц Израел, което означава свята земя, място, където тичаме да изпълняваме волята на Всемогъщия Бог.

Друг подход: Тав Шин Пей Хей означава Ще бъде година, в която ще видим действията на Месията. Ще видим свят на мир, свят на хармония, свят на чудеса; светът ще се обединява, ще си сътрудничи, ще става единен.

Така разглеждаме буквите.

Ако вземем последните две букви на годината, които са פ„ה (85) на иврит, те образуват думата „пе“ (פה), което означава „уста“.

Какво е „устата“?

Пророк Илия казва: „Устата на Бог“ се отнася до Малхут, Божието царство.

Какво означава това? Какво е Божието царство?

То се отнася до Тора, която говорим с устата си — Устната Тора. Това предполага, че тази година светът ще бъде залят със знанието на Устната Тора, и това е вярно както за евреите, така и за неевреите.

Както се казва в Талмуда в трактата Санхедрин, че дори и неевреин, който изучава Тора — което означава да научи законите на Седемте Ноеви заповеди, да изучава Тора относно тези Ноеви закони — този човек е толкова велик, колкото и Коен Гадол (Върховният свещеник) в Светия Храм.

Това е година на знание, година на учене и година на вдъхновение.

Освен това, последната буква на тази година, „Хей“ (ה), която всъщност е новата буква на тази година, защото „Тав Шин Пей“ имахме през последните четири години. Тази година, петата година, „Тав Шин Пей Хей“, 5785. Буквата „Хей“ е много силна буква.

Както се казва в Талмуда, Бог създал света с буквите „Юд“ (י) и „Хей“ (ה). С „Юд“ Той създал Олам Хаба (Светът, който ще дойде), и с „Хей“ (ה)Бог създе този свят.

Освен това, в глава 2, стих 4 от Книгата на Битие, се казва: „Това са хрониките, когато Бог създаде света.“ Оттук научаваме, че Бог създаде света с буквата „Хей“ (ה). Сега, в свитъка на Тората, буквата „Хей“ в тази дума всъщност е малка „Хей“, което подсказва за последната „Хей“ от Божието име, защото в Тетраграматона имаме „Юд“, „Хей“, „Вав“ и „Хей“. Този свят беше създаден с втората „Хей“ — последната „Хей“ от Божието име, малката „Хей“. С други думи, Бог изрече „Х“, и от този звук излязоха всички десет изречения на сътворението, и целият свят се появи.

Но има и друг начин да погледнем на това, който наричаме „Цимцум“ (свиване). Това е като учител — блестящ учител, който взема всичките си знания и трябва да ги събере, всичките си знания, целия си опит, цялата си история, всичките си емоции, и да ги свие в една буква. Можете ли да си представите това — една буква? Бог взе своята безкрайна мъдрост и я сви в една буква — буквата „Хей“, и от тази буква, от този дъх, създаде целия свят.

Но има едно красиво усукване на това. Думата „Брия“ (сътворение) има същите букви като „Авраам“. Бог създаде света с Авраам. Какво означава това? Авраам е известен като човек с огромна доброта, толкова много, че в кабала се казва, че светът на „Хесед“ (милост) казал на Бог: „Боже, ти не се нуждаеш от мен, имаш Авраам. Авраам предоставя толкова много любов и доброта по целия свят, че ти не се нуждаеш от мен повече.“

Затова цар Давид ни казва в книгата на Псалмите: „Бог създаде света чрез доброта.“ Или по друг начин: „Бог създаде света заради добротата.“

С други думи, първата мисия на цялото човечество е да извършва дела на доброта и милост. Тази година ще видим Божията доброта към нас, но трябва да покажем нашата доброта към другите.

След като Бог създаде Адам и Ева, се казва, че ги поставил в Рая. Защо ги поставил в Рая? За да работят и да го пазят. Какво означава това? Ако Раят е толкова красив и съвършен, защо трябва да извършват някаква работа? Не е нужно да работиш в Рая. И защо трябва да пазят Рая? Бог е там, в Рая.

Затова ние превеждаме това по следния начин: думата „работа“ (работа) означава молитва. Рамбан казва: „Какво се нарича работа на сърцето? Това е молитвата.“ Когато се молим на Бог, това изисква работа, защото молитвата означава връзка — свързване с Всемогъщия Бог. Между другото, това е петата заповед — „Хей“ (ה), петата заповед в Тора. Тора казва, че петата положителна заповед е да служиш на Бог чрез молитва, отново чрез дъх — „Хей“ (ה) е дъх. Когато служим на Бог…

Когато се молим на Бог, не е достатъчно просто да четем думите в молитвеника. Трябва да ги изразим и да ги чуем. Това е година на молитва, година на свързване с Всемогъщия Бог. „Служене“ означава да служим чрез молитва, а „пазене“ означава да не нарушаваме заповедите, да ги защитаваме.

Бог даде на Адам и Ева шест заповеди. Ето ги:

  1. Да не служат на идоли, което, между другото, е и петата отрицателна заповед в Тората — да не се изговаря име на божество, различно от Бога. Трябва да използваме устата си само за да служим на Бог и да се молим на Него, а не на друга сила във Вселената.
  2. Да не богохулстват — да не проклинат Бога.
  3. Да не крадат.
  4. Да не убиват.
  5. Да не прелюбодействат или да извършват незаконни сексуални действия.
  6. „Диним“ — да не нарушават законите на страната, а да ги следват.

Това бяха шестте заповеди, които Бог даде на Адам. По-късно Той даде и седмата заповед на Ной, известна като „седемте заповеди на Ной“, а след това на Синай даде Десетте заповеди и след това 613-те заповеди и т.н.

Идеята е, че Бог постави Адам и Ева в Рая, въпреки че Раят представлява този свят. Бог създаде един съвършен свят и искаше този свят да бъде рай за цялото човечество. Всеки от нас има лична мисия и задължение да направи света по-добър, по-изискан и по-красив. Това започна още с Адам и Ева.

Това е прогнозата за тази година: година, в която ще видим Божието провидение, година на изкупление за земята на Израел, година на устата — когато използваме устата си, за да изучаваме Тора. Освен това, това е година на петицата, когато виждаме как Божият дъх създава света всеки миг наново, което се свързва с идеята за доброта — петте пръста на Божията дясна ръка на милост. Като извършваме добрини, наистина ще бъдем благословени с една добра и сладка година на лично ниво.

И не забравяйте, че Бог има достатъчно доброта, здраве и пари за всеки човек. Никой не може да отнеме това, което ти принадлежи. Трябва да имаме лична връзка, за да служим на Всемогъщия Бог.

Равин Аарон Л. Раскин

превод със съкращение: bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *