Познание за вярата 74. Няма награда за заповедите в този свят

Награда за заповедите и благото, което ще получим, ако спазваме пътя на Всевишния, описан в Тора, е животът в бъдещия век.

Няма награда за заповеди в този свят


„Каза рабби Йеошуа бен Леви: какво е написано: „Които Аз ти заповядвам днес да вършиш“? Това означава, че днес трябва да ги вършиш, а не утре, и днес — да ги изпълняваш, но не и днес да получаваш наградата за тях“ (Авода Зара 2б).

„Рабби Яаков казва: няма награда за заповеди в този свят, защото така сме научили в Барайта: Рабби Яаков казва: няма заповед, която да е записана в Тора заедно със своята награда, от която да не зависи възкресението на мъртвите. За почитта към баща и майка е написано: за да се продължат дните ти и да ти бъде добре. За прогонването на птица от гнездото е написано: за да ти бъде добре и да се продължат дните ти. Ето, баща казал на сина си: изкачи се на кулата и ми донеси птиченца от гнездото, и той се изкачил на кулата, прогонва майката от гнездото и взима птичките, но при спускането пада и загива — къде е доброто на дните му и къде е дълголетието му?! Но „за да ти бъде добре“ — в свят, който е напълно добър, и „за да се продължат дните ти“ — в свят, който е напълно дълъг“ (Кидушин 39б).

Тосфот там обясняват, че според Раши авторът на мишната също е съгласен с мнението на рабби Яаков. А според Тосфот, неименуваните думи в мишната не следват мнението на рабби Яаков. Рамбам постановява халахата според рабби Яаков и го обяснява, защото на пръв поглед, от обещанията на Тора към тези, които я спазват, не излиза така:

„Тъй като е известно, че наградата за заповедите и благото, което ще получим, ако спазваме пътя на Всевишния, описан в Тора, е животът в бъдещия свят, както е казано: „за да ти бъде добре и да се продължат дните ти“, а възмездието за злодеите, които са напуснали пътищата на праведността, описани в Тора, е карет (изхвърляне), както е казано: „изхвърляйки, ще бъде изхвърлена душата му, грехът му е върху него“. Какво тогава е това, което е написано в цялата Тора: ако слушате, ще ви бъде така, а ако не слушате — ще получите онова, и всички тези неща в този свят: ситост и глад, война и мир, царство и робство, пребиваване на земята и изгнание, успех в делата и неуспех, и всички други думи на завета?!

Всички тези неща са истина и ще останат така, и когато изпълняваме всички заповеди на Тора, всички тези добри неща ще бъдат с нас, а когато ги нарушаваме, ще ни сполетят всички бедствия, за които е написано. И въпреки че това е така, тези неща не са изчерпателната награда за заповедите, а тези бедствия не са изчерпателното възмездие за този, който нарушава заповедите“ (Рамбам, закони за покаянието, гл. 9).

Рамбам се стреми да опровергае мнението на „четвъртата група“ относно същността на бъдещия свят, която споменава в предисловието си към тринадесетте основи на вярата:

„Четвъртата група вярва, че това, което придобиваме чрез изпълнението на заповедите, е покоят на тялото и задоволяването на страстите в този свят, като плодородна земя, много имущество, голямо потомство, здраве, мир и безопасност, и че властта принадлежи на цар от Израел, а ние ще властваме над нашите врагове. И че бедата, която ще ни сполети, ако отхвърлим Тора, ще бъде противоположна на това — всичко, което имаме сега в епохата на изгнанието. И като доказателство за своите мисли привеждат всички стихове от Тора, проклятията и други пасажи, и всички разкази, които се съдържат в Писанието.“

Рамбам обширно осъжда тези групи, като казва, че тяхното разбиране на Тора е повърхностно и ограничава абстрактните смисли на нейните притчи и тайнствата й, и че техните възгледи са грубо телесни, оценяващи само плътската награда и удоволствията на този свят.

В противоположност на този възглед Рамбам обяснява обещанията, съдържащи се в тези стихове от Писанието.

Обещанията са инструменти, а не цел

Рамбам обяснява отговора на техните аргументи:
„Но така трябва да се разбират всички тези думи: Святият, благословен да е Той, ни даде Тора — това е дървото на живота, и този, който изпълнява всичко, което е казано в нея, и познава Бог със съвършено истинско знание, ще се удостои чрез нея с живот в бъдещия свят, съразмерно с величието на делата си и обширността на мъдростта си. И Той ни даде обещание в Тора, че ако я изпълняваме с радост и добросърдечност, постоянно размишляваме върху нейната мъдрост, Той ще ни предпази от всички неща, които ни пречат да спазваме нейните закони — от болести, войни, глад и подобни. И ще ни даде всички блага, които ще ни укрепят в изпълнението й — ситост и мир, изобилие от сребро и злато, за да не губим времето си в придобиване на онова, от което се нуждае тялото, а да сме свободни за изучаване на нейната мъдрост и изпълнение на нейните заповеди, за да се удостоим с живот в бъдещия свят. И така се казва в Тора след като са дадени обещанията за благата на този свят: „и праведност ще бъде за нас и т.н.“

Същото се отнася и за наказанията в този свят

„Също така Той ни съобщи в Тора, че ако я изоставим в умовете си и се предадем на търсене на суетното, както е казано: „И Йешурун надебеля и започна да рита“, то Праведният Съдия ще отнеме от тези, които я изоставят, всички блага на този свят, които ги укрепват в бунта им, и ще им изпрати всички беди, които ще им попречат да придобият дял в бъдещия свят, за да загинат в злобата си. И за това е казано в Тора: „Заради това, че не служи на Господа… ще служиш на враговете си, които Господ ще изпрати срещу теб“. И така трябва да се разбират всички тези благословии и проклятия“.

Тоест, ако сте служили на Господа с радост и сте спазвали Неговия път, Той ще ви изпрати тези благословии и ще отдалечи от вас проклятията, за да бъдете свободни за занимания с мъдростта и да растете в Тора, занимавайки се с нея с цел да придобиете живот в бъдещия свят. И ще ти бъде добре в свят, който е изцяло благо, и дните ти ще се продължат в свят, който е изцяло дълголетие. Така ще се удостоите и с двата свята — добър живот в този свят, който води към живота в бъдещия свят. Защото ако тук не придобиеш мъдрост и добри дела, няма как да придобиеш този живот, както е казано: „Защото няма дело, нито сметка, знание и мъдрост в гроба“. И ако изоставите Господа и се отдадете на ядене и пиене, разврат и други, Той ще ви наложи всички тези проклятия, ще отнеме всички благословии и всички ваши дни ще се превърнат в смут и страх, и няма да имате свободно сърце и здраво тяло, за да изпълнявате заповедите, и ще загубите живота в бъдещия свят. Така ще загубите и двата свята. Защото когато човек губи времето си в занимания със светски дела в болести, войни и глад, не се занимава нито с мъдрост, нито със заповеди, с които се придобива животът в бъдещия свят“ (там).

„И затова мъдреците казаха: няма успешни звездни съчетания за Израел, — тоест, че успехът или неуспехът на Израел не зависят от природните причини или от обичаите на земната реалност, а само от служението или бунта“ (Рамбам, Послание за възкресението на мъртвите). По-нататък ще разгледаме обширните думи на Рамбан относно този принцип.

Така това Божие ръководство не е въздаяние за човешките дела.

„Тези блага не са крайната награда за заповедите и тези беди не са крайната отплата, която получава онзи, който нарушава заповедите. Защото без съмнение, пътят не се нарича край, и всяка награда в този свят е само за да направи възможно постигането на бъдещия свят, а всяко наказание в този свят е само за да ускори отхвърлянето на злодея от бъдещия свят.“

Автор-Рав Еуд Авицедек

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *