молитвеник за Бней Ноах

БРИТ ОЛАМ
молитвеник за Бней Ноах
Съставен от равин Ури Шерки
ръководител на Брит Олам
Международен център Бней Ноах
Превод на руски под редакцията на Пинхас Полонски
Превод на български и редакция: сем. Боянови

Молитви при хранене

Преди хранене

Хляб

Барух Ата Адонай Елохейню Мелех ха’олам хамотци лехем мин ха’аретц.

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който правиш да израсте хляб от земята.

Зърнени – (или преди ядене на пшеница, ечемик, ръж, мюсли, спелта и ориз)

Барух Ата Адонай Елохейню Мелех ха’олам борех миней мезонот.

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който създаваш разнообразни храни.

Вино или гроздов сок

Барух Ата Адонай Елохейню Мелех ха’олам борех при ха’гафен

Благословен Си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който създаде плодовете на лозата.

Плодове растящи на дърво

Барух Ата Адонай Елохейню Мелех ха’олам борех при ха’етц.

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който създаваш плодовете на дърветата.

Зеленчуци и кореноплоди, растящи директно от земята

Барух Ата Адонай Елохейню Мелех ха’олам борех при ха’адама.

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който създаваш плодовете на земята.

Различни видове храна и пиене на вода

Барух Ата Адонай Елохейню Мелех ха’олам шех хакол не’хиех бидваро.

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, по Чиято дума всичко съществува.

След нахранване

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който си създал множество живи същества и всичко, от което се нуждаят. Благословен си за всичко, което Ти си създал, за да поддържаш живота във всичко живо. Благословен Си Ти, Който даваш живота на света.

  Молитва при изучаване на Тора

При започване

Благословен е Онзи, Който в Неговата святост даде Тора на Своя народ Израел. Не вярвам на човек, не разчитам на ангел, само на Небесния Бог, Който е Истинският Бог, чиято Тора е истинна, чиито пророци са истинни и Който върши много дела на добротата и истината. Вярвам в Него и възхвалявам Него и Неговото славно име.

При завършване

И това е Учението / Тора, което Моисей изложи пред синовете на Израел. „Тя е дървото на живота за всички, които са й верни, щастлив е този, който я цени.“ И Той каза: „Ще те направя светлина на народите, така че Моето спасение да стигне до краищата на земята“. Нека са желани за Теб, Господи, моята Крепост и Изкупител, думите на устата ми и мислите на сърцето ми.

Благословение при виждане на небесна дъга

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който помни съюза Си и е верен на съюза Си и спазва обещанията Си.

Молитва за дъжд

И отговори ни, Ти Който създаде света с качеството на милостта, Ти Който избра Своя народ, Израел, за да се познае цялото Твое величие и блясъкът на Твоята Слава. Слушайки молитвата, изпрати роса и дъжд на земята и насити целия свят с Твоята щедрост и изпълни ръцете ни с Твоите благословения и богатството на дара на Твоята ръка. Очисти и освободи тази година от всяко зло, и от всякаква вреда, и от всички нещастия, и й дай надежда и щастлив край. Пощади ни и имай милост към нас и всички наши семена и плодове и ни изпрати дъждове благословени и щедри, и носещи живот и мир, както в добрите години. И ни избави от мор, и меч, и глад, и диви зверове, и плен, и позор, и зли стремежи, и ужасни тежки болести, и ужасни тежки събития, и установи за нас добри съдби. И нека Твоето милосърдие надделее над цялото Твое притежание и се отнасяй милостиво към Твоите деца и приеми нашата молитва с милост и с желание.

(На 8-я ден, от началото на Суккот)

Нека Той заповяда на Ангела си да разпредели за нас от отделените дъждове, за да смекчи повърхността на пустощта, когато е суха като скала. Успокой с капките си онези, в които е вдъхната душа, поддържайки и оживявайки онези, които си спомнят мощните дъждове. Спомни Си праведните, които Си благословил като дървета, засадени край потоци вода, които Си спасил от огън и вода.

Заради тях не задържай вода към земята. Спомни Си праведните, които изливат сърцата си пред Тебе като вода. В името на тяхната праведност дай ни изобилна вода!

Защо Ти Си Господ, Бог, Който кара вятъра да духа и дъждът да пада. За благословия, а не за проклятие. За живот, а не за смърт. В изобилие, а не в недостиг. Именно Той поддържа живите в доброта, подкрепя падналите, лекува болните и освобождава затворените. Кой е като Теб, Господарят на великите дела и кой е съпоставим с Теб, Царят, Който носи смърт и възстановява живота, Който прави спасението да процъфтява! Благословен Си, O Господи, Създател и Дарител на живот, Който поддържа Своите творения! Амен.

Шакхарит – Сутрешни молитви

След сутрешно събуждане

Моде /Мода – ж.р./ Ани лефанеха, Ме́лех хай ве-кхая́м, ше-хехеза́рта би нишмати́ бе-хемла́, раба́ емунате́ха.

Благодаря Ти, жив и истинен Царю, за това, че по Твоята милост върна душата ми. Велика е Твоята вярност.

След изгрев и сутрешен тоалет

Господар на света / Адон олам

Господарят на света, Който е царувал преди създаването на творението. Когато се появи желанието Му да създаде света, Той започна да се нарича Цар. И след като всичко свърши, Той, страшен, сам ще царува. И Той беше, и Той е, и Той ще остане завинаги във великолепие. И Той е един и няма друг, който би могъл да се сравни с Него и да стане като Него. Без начало и без край; и у Него е силата и властта. И Той е моят Бог и жив Избавител, крепостта на моята съдба в час на беда. Той е моето знаме и моето убежище, моята съдба в деня, когато Го призовавам. На Него поверявам духа си по време на сън и по време на бодърстване. И тялото ми заедно с духа. Господ е с мен и няма да се страхувам.

Ходу

Книга Хроники I,16,8-12. Призив към целия свят да прославим силата на Всевишния:

Благодарете на ХаШем, призовавайте Името Му, прогласете на народите за делата Му. Пейте Му, хвалете Го, разказвайте за всичките Му чудеса. Гордейте се с Неговото свято име; Нека се радват сърцата на тези, които търсят ХаШем! Допитвайте се до ХаШем и Неговата сила, търсете Лицето Му непрестанно. Помнете чудесата, които Той извърши, знаменията и законите, които бяха изречени от Неговите уста.

Псалм 145

Ще Те превъзнасям, Боже мой, Царю, и ще благославям Твоето име от века и до века. Всеки ден ще Те благославям, и ще възхвалявам Твоето име от века и до века. ХаШем е велик и твърде възхвален, и величието Му е неизследимо. Всяко поколение ще възхваля делата Ти на следващото, и за Твоите могъщи дела ще разказват. Великолепната слава на Твоето величие и Твоите чудесни дела аз ще обсъждам.

И за мощта на Твоите страшни дела ще говорят, а за Твоето величие аз ще разказвам. Спомен на Твоята изобилна доброта ще произнасят, и за Твоята правдивост ще пеят възторжено.  Благ и милостив е ХаШем, бавен на гняв и велик в доброта.  ХаШем е добър към всички; Неговите милости са върху всичките Му творения. Всичките Твои творения ще Ти благодарят, ХаШем, и Твоите благочестиви ще Те благославят.

Ще говорят за славата на царството Ти и ще декларират Твоето могъщество, за да известят на човечеството могъщите Му дела и славното величие на Неговото царство. Твоето царство е царство, обхващащо всички вечности, и владичеството Ти е през всяко поколение след поколение. ХаШем подкрепя всички паднали, и изправя всичките прегърбени. Очите на всички гледат с надежда към Тебе; и Ти им даваш тяхната храна в точното време. Отваряш ръката Си и удовлетворяваш желанието на всичко живо.

Праведен е ХаШем във всичките Свои пътища, и благороден във всичките Свои дела. Близо е ХаШем при всички, които Го призовават, при всички, които искрено Го призовават. Изпълнява желанието на тия, които Му се боят, ще чуе вика им, и ще ги избави. ХаШем пази всички, които Го обичат; а ще изтреби всичките нечестиви. Хвалебствие на ХаШем устата ми изричат; и всяка плът нека благославя Името на Неговата святост за вечни векове.

Псалм 115,18

Ние ще благославяме Бог отсега и завинаги, Халелуя! Псалом 150 – Призив към цялото творение да възхвалява ХаШем за всичко, което Той прави в света:

Халелуя! Въздайте хвала на Бога в Неговата светиня; въздайте хвала в Неговата небесна крепост. Въздайте хвала за Неговото могъщество, въздайте хвала за Неговото величие! Въздайте Му хвала, с тръбене на рог, въздайте Му хвала със звуците на арфа и лира! Въздайте Му хвала със звуците на тамбури и флейти; въздайте Му хвала със струни и тръби! Въздайте Му хвала със звука на тимпани; въздайте Му хвала под фанфарни звуци! Всяка душа, въздай хвала на Бога! Халелуя!

Ш’ма

(Второзаконие 6:4) – (Рецитира се сутрин и вечер. С лицето към Йерусалим, а дясната длан е поставена над очите, като знак, за предпазване на очите от силния блясък на Божието величие.)

Ш`ма Исраел Адонай Елохейню Адонай ехад

(Изпей го по-тихо)

Барух шем к`вод малхуто л`олам уа`ед

Слушай, Исраелю, Адонай е нашия Бог, Адонай е единствен.

Благословено да бъде името на Неговото славно царство за вечни времена.

Второзаконие 6:5-9

Обикни Адонай, твоя Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичката си сила. Тези неща, които ти заповядвам днес, нека бъдат върху сърцето ти. Учи на тях прилежно децата си, и говори за тях, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш. Вържи ги за знак на ръката си и нека ти бъдат като превръзка над очите ти. И да ги надписваш на вратните стълбове на къщата си и на портите си. 

  Минха – Ежедневни молитви

Псалм 84,5:

Щастливи са онези, които живеят в Твоя храм, винаги ще Ти възнасят хваление. Села!

Псалм 144,15:

Щастлив е народът, на когото това е дадено; щастлив е народът, чийто Бог е Адонай!

Шемонех Есрей – Амида

(Осемнайсет благословии – Правостояща молитва)

Амида (букв. „стоящ“) е основната молитва и молба към Всемогъщия. В еврейската традиция се чете три пъти на ден: сутрин, следобед и вечер. Бней Ноах може да избере времето за четене на тази молитва или да я прочете в съкратена форма, но е важно да запазите последователността на трите основни теми в нея: прославяне на Създателя, молби и благодарност.

Тази молитва се чете шепнешком, изправен, в посока Йерусалим. Първо правят три крачки напред, поставят единия крак до другия, така че да изглеждат като ангел. Те прогонват всички тревожни мисли от сърцето, за да може човек да се съсредоточи върху молитвата. Можете да се молите със затворени очи или да гледате само в молитвеника. Не се движете от мястото си до края на молитвата Амида.

Когато произнасям Името на ХаШем, отдайте слава на нашия Бог!

Адонай, сфатаи тифтах у`фи ягид техилатекха.

 (Адонай, отвори устните ми; че устата ми да разгласят възхвала на Тебе)

Първите три благословии са прослава на Всевишния

1. Патриарси

Възхвалявам и прославям, Богът на вселената, Създателят на небето и земята, Богът на Авраам, Бог на Ицхак и Бог на Яков; великият, могъщ и страшен Бог, Всевишният Бог, Който дарява ползотворни милости и твори всичко, помни добрите дела на предците, и изпраща избавител на потомството им заради Името Си в любов. Цар, Който помага, спасява и защитава. Благословено е Твоето име, Защитнико на Авраам.

2. Могъщество

Ти си вечно могъщ, Адонай, Боже наш; връщаш мъртвите към живота, велик Избавител.

От Песах до Сукот: „Който прави росата да слиза,“Между Сукхот и Песах: „Той прави вятъра да духа и Той прави дъжда да пада,“

Ти поддържаш живите с доброта, съживяваш мъртвите с изобилна милост, подкрепяш падналите, лекуваш болните, освобождаваш затворените, изпълняваш обещанието Си да възстановиш живота на тези, които почиват в земята. Кой е като Теб, Господарю на могъщи дела, и кой е подобен на Теб, Царю, Който причинява смърт и възстановява живот и прави спасението да расте! А Ти си верен на Твоето обещание да върнеш живота на мъртвите. Благословено е Твоето Име, Който връщаш мъртвите към живота.

3. Святост на Божието име

Ти Си свят и Твоето име е свято, и светите ангели Те хвалят от ден в ден, вовеки. Благословено е Твоето Име, Свети Боже.

4. Познание

Ти даряваш на човека знание и учиш на прозрение крехкия смъртен. Дай ни от Твоята мъдрост, прозрение и знание. Благословено е Твоето Име, Дарителю на знание.

5. Покаяние / Тшува

Дай ни да се върнем, Татко наш, в Твоята Тора, и ни приближи, Царю наш, до служение на Теб. И ни помогни да извършим пълно покаяние пред Теб. Благословено е Твоето Име, Който жадуваш покаяние.

6. Прошка

Татко наш, прости ни нашите грехове; Царю наш, прости ни нашите престъпления, защото Ти си Бог добър и прощаващ. Благословено е Твоето Име, Милостивий и Прощаващий изобилно.

7. Спасение

Бързо избави Своя народ Исраел; защото Ти си всесилния Избавител. Благословено е Твоето Име, Спасителю на Исраел.

8. Изцеление

Изцели ни, Адонай, тогава ние ще бъдем изцелени, спаси ни, тогава ще бъдем спасени, защото Ти си нашата слава. Дай лечение и изцеление за всички наши болести, всичките ни страдания, както и всички наши заболявания …

(Прибави персонални молитви за оздравяване.)

Защото Ти си Бог, Цар, верният и състрадателен Лечител. Благословено е Твоето Име, Изцелителю на болните от Своя народ Исраел.

9. Благословена година

Благослови за нас, Адонай, Боже наш, тази година и цялата й реколта за добро, и изпрати

От Песах до 5 декември: „благословение“Между 5 декември и Песах: „роса и дъжд за благословение“

на земята, и насити ни с нейните щедрости, и изпрати благословение на тази година да е като най-добрите години. Благословено е Твоето Име, Благославящий годините.

10. Събиране на изгнаниците

И разпръснатите от народа си, Исраел, събери в страната им. Благословено е Твоето Име, Събиращият изгнаниците на Исраел!

11. Възстановяване на правосъдието

Върни ни съдиите, като онези, които съдиха преди и съветниците, каквито бяха по-рано и избави ни от скръб и печал. И бързо възцари се над нас, Адонай, Боже наш, в милосърдие, в милост, в справедливост и съд. Благословено е Твоето Име, Царю, Обичащият праведността и възмездието.

12. Против клеветниците

И да няма надежда за клеветниците; и нека всички подлости загинат незабавно; и всички врагове на народа Ти да бъдат унищожени; и злоумишлениците изкорени, и съкруши, и прогони – скоро, в наши дни. Благословено е Твоето Име, Смазващ врагове и Побеждаващ злодеи.

13. Праведници

Над праведниците, над благочестивите, над старейшините от Твоя народ – дома Исраилев, и над остатъка от мъдреците, и над прозелитите и над нас самите – нека се разпростре Твоето милосърдие, Адонай, Боже наш. И възнагради с добро всеки, който искрено вярва в Твоето име; и ни дай наследство сред тях завинаги и да не се срамуваме, защото искрено вярваме на Теб. Благословено е Твоето Име, Опора и Защита на праведните.

14. Възстановяване на Йерусалим

И в Йерусалим, Твоя град, по милосърдието Твое, върни се и живей в него, както Си обещал; и навеки го възстанови скоро в наши дни; и бързо утвърди престола на Давид в него. Благословено е Твоето Име, Строителят на Йерусалим.

15. Месия, потомък на Давид / Маши́ах бен дави́д

И кълнът на дома на Давид, Твоя слуга, бързо да порасне и го издигни в Твоето избавление; защото се надяваме на Твоето спасение постоянно. Благословено е Твоето Име, Който отглеждаш спасение.

16. Изслушване на молитва

Милостиви Отче, чуй нашия глас, Адонай, Боже наш, окажи ни милостта Си и приеми благосклонно нашата молитва, защото Ти си Бог, чуващ молитвите и молбите. От Тебе, Царю наш, без отговор да не се върнем. Бъди благосклонен към нас, отговори ни, и чуй нашите молитви:

(Добави лични молитви)

Защото Ти милосърдно внимаваш на молитвите на Твоя народ Исраел. Благословено е Твоето Име, Чуващия молитва.

 
Трите последни благословии – нашата благодарност към Създателя

17. Храмова служба

Бъди благосклонен, Адонай, Боже наш, към Твоя народ Исраел, и молитвите му приеми и възстанови службата в Светая Светих в Твоя храм; и жертвите, принесени от Исраел и молитвите му приеми с любов, и нека службата на Твоя народ Исраел винаги да бъде желана от Теб. Спомни Си за нас, Адонай, Боже наш, за добро в този ден; и нека Твоето внимание ни донесе благословение; и ни спаси за благополучен живот; и в съответствие с Твоето обещание, бъди снизходителен към нас – нали взорът ни е насочен към Теб, защото Ти, Боже, си Цар милосърден и милостив.И да се удостоим да видим с нашите очи, как ще се върнеш Ти, по Твоето милосърдие, на Сион. Благословено е Твоето Име, Който възстановяваш Своето присъствие на Сион.

18. Благодарение / Модии́м

Благодарим Ти, че Ти, Адонай, си наш Бог за вечни векове. Ти си Крепостта на нашия живот; Защитник, който ни спасява от поколение на поколение. Ще Ти благодарим и ще провъзгласяваме на Тебе хвала – за нашия живот, който е поверен на Тебе, за нашите души, пазени от Теб, и за Твоите ежедневни чудеса, за Твоите знамения и благодеяния, които Ти твориш винаги – вечер, сутрин и през деня. Благ, защото Твоето милосърдие е неизчерпаемо; Милосърден, защото Твоята милост е безкрайна, ние винаги сме се надявали на Теб. И за всичко това нека Твоето Име, Царю наш, да се възвеличава и превъзнася завинаги! И всички живи същества завинаги ще Ти благодарят и искрено ще хвалят и благославят Твоето велико Име, защото Ти си добър, Ти си Бог – нашето спасение и нашата опора завинаги. Бог на добротата. Благословено е Твоето Име, добротата е Твоето име и на Тебе подобава да благодарим.

19. Благословение на света

Дари мир, доброта и благословение, живот, милост, любов и милосърдие на нас и на целия Твой народ Исраел. Благослови ни, Татко наш, всички нас заедно със светлината на Твоето лице. Защото Ти, Адонай, нашият Бог, ни дари в светлината на Твоето лице, със Закона на живота и безкористната любов, справедливостта и благословението, милосърдието, живота и мира. И нека е угодно на Тебе да ни благословиш и да благословиш целия Твой народ Исраел, по всяко време и във всеки миг, с дара на Твоя мир.

Наш дълг е да прославяме Господа на целия свят, да провъзгласяваме величието на Създателя на вселената. Коленичим и се покланяме и благодарим на Царя на царете, Светият, благословен да Бъде Той. Той разпростря небесата и утвърди земята, и престолът на Неговата слава е в небесните висини, и обиталището на Неговото могъщество е във висините на висините. Той е нашият Бог и няма друг. Наистина, Той е нашият Цар и никой друг освен Него. Както е писано в Неговата Тора: И ще познаеш в този ден и ще приемеш в сърцето си, че ХаШем е единственият Бог, от височините на небесата до дълбините на земята, няма друг.

Надеждата, че цялото човечество ще благодари и ще хвали ХаШем: в този ден Господ ще бъде един и името Му е едно.

И затова се надяваме на Тебе, Адонай, Боже наш. Надяваме се скоро да видим блясъка на Твоята сила, когато истуканите изчезнат от лицето на земята и идолите бъдат унищожени, за да се поправи света под Божията власт. Тогава всички човешки синове ще призоват Твоето Име и всички грешници на земята ще се върнат при Теб. Всички жители на земята ще признаят и разберат, че трябва да се коленичи само пред Теб, само в Твоето Име трябва да се заклеват. Пред Тебе, Адонай, Боже наш, ще се кланят и ще падат по очи, и ще отдават почит на Твоето славно Име; и всички ще приемат Твоята царска власт и Ти скоро ще се възцариш над тях за вечни векове. Защото царската власт принадлежи на Тебе и Ти ще царуваш в слава за вечни векове. Както е писано в Твоята Тора:

Адонай ще царува завинаги! И се казва:

И Адонай ще бъде цар на цялата земя; в този ден Адонай ще бъде един и името му е едно.

Ве-хая́ Адонай ле-Ме́лех ал-кол ха-а́рец, ба-йом ха-ху йихйе́ Адонай еха́д у-Шмо ехад.

(Добави на Суккот, ежедневно)

О, Ти, Който Си Чист, нека молитвата ми да се изкачи към Тебе. Ти, който Си Изобилие на милост и прошка, изтрий и премахни моите умишлени и неволни престъпления. Прости ми и ме помилвай за грешки, които съм извършил чрез обида, нараняване и нанасяне на болка на другите.

Маарив – Вечерни молитви

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, по Чиято дума настъпва вечерта. Той отваря небесните порти чрез Своята мъдрост и според Своето разбиране сменя годишните сезони и редува времената и подрежда звездите по местата им в небесната твърд според волята Си! Този, Който е създал деня и нощта, Той премахва светлината пред тъмнината и тъмнината пред светлината; отвежда деня и довежда нощта, и разделя деня и нощта. Адонай Тцеваот е Неговото име! Боже – жив и вечен, винаги властвай над нас. Благословен си, Адонай, Който довеждаш вечерта.

Ш`ма Исраел Адонай Елохейню Адонай ехад

(Изпей го по-тихо)

Барух шем к`вод малхуто л`олам уа`ед

Слушай, Исраелю, Адонай е нашия Бог, Адонай е единствен. Благословено да бъде името на Неговото славно царство за вечни времена. Благодарим Ти, Адонай, за цялата Твоя милост, която правиш за нас, и по-специално за милостта (прави се ретроспекция и благодарност за благодатите получени през изминалия ден), която направи към мен днес.

И Те моля да ми простиш, ако съм сгрешил или съм сгрешил в нещо пред Теб. Прощавам на всички, които ме обидиха. И Те моля да дадеш в сърцето на всеки, когото неволно съм обидил, да прости и на мен.

Преди заспиване

Хамапил

Благословен Си Ти, Адонай, Боже наш, Цар на вселената, Който хвърли връзките на съня и дрямката върху клепачите ми. Нека да бъде Твоята воля, Адонай, Боже мой и Бог на Исраел, че Ти да ме положиш да спя в мир и да ме вдигнеш в мир. Нека моите идеи, лоши сънища и лоши представи не ме объркват; нека моите деца да са съвършени пред тебе и нека Ти да просветлиш моите очи, за да не умра в съня си, защото Ти си Този, Който просветлява зеницата на окото. Благословен Си Ти, Адонай, Който просветляваш целия свят с Твоята слава.

  Шабат

(Шабат ерев)

 (жените запалват свещите – време)

Запалване на свещите

Барух Ата Адонай Елохейню Мелех ха’олам ашер кидшану б’митцвотав в’тцивану лишмор ет ха’шабат.

Благославен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който ни освети с Твоите заповеди и заповяда на Исраел да спазва и помни Съботата.

*

Нека бъде Твоята воля, Адонай, Бог мой и Бог на Исраел, да ми показваш благоволение (на моя съпруг, на моите синове, на моите дъщери, на моя баща, на моята майка) и на всички мои роднини; и че Ти даваш на нас и на целия Исраел добър и дълъг живот; че ти помниш нас в благоприятен спомен и благословия; считаш ни с внимание към спасение и милост; че Ти ни благославяш с големи милости; че Ти правиш нашето домакинство пълно; че Твоето присъствие обитава между нас. Дай ми привилегията да отгледам мъдри и разумни деца и внуци, които обичат Адонай и се боят от Бога, хора на истината, свято поколение, привързани към Адонай, които да озаряват света с Тората и добри дела и с всеки труд в служене на Създателя. Моля, чуй моята молба в този момент, заради Сара, Ребека, Рахел, и Лиа, Исраилеви майки, и направи нашата светлина да свети и да не бъде загасена завинаги, и нека Твоето лице да свети така че ние да сме спасени.

  ШАБАТ ШАЛОМ!!!

Кидуш

И небесата и земята бяха завършени и цялото им войнство. На седмия ден Бог завърши Своите дела, които беше правил и Си почина на седмия ден от цялата Си работа, с която се занимаваше. И Бог благослови седмия ден и го освети, защото беше ден за почивка от цялата работа по време на Сътворението на света.

Благословия за виното

Барух Ата Адонай Елохейню Мелех ха’олам борех при ха’гафен

Благословен Си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който създаде плодовете на лозата.

Благословен Си, Адонай, Боже наш, Цар на вселената, Който даде Шабат на народа на Исраел, така че чрез него всички да научат, че Ти си създал света и тези, които го изпълват. Святостта на Шабат ще засегне целия свят, така че да се научим да освещаваме всичките си дела в Неговата чест. Благословен Си Ти, Адонай, Който осветяваш Шабат.

Измиване на ръцете

Псалм 24:3-4

Кой може да се изкачи на планината на ХаШем? И кой може да застане на Неговото свято място? Оня, който е с чисти ръце и с непорочно сърце, който не се е клел напразно в Името Ми, и не се е клел измамно.

Благославен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който ни освещаваш със Своите закони и даде заповед на Исраел за измиването на ръцете.

Благословия за хляба

Барух Ата Адонай Елохейню Мелех ха’олам хамотци лехем мин ха’аретц.

Благославен си Ти, Адонай, Бог наш, Царю на вселената, Който правиш да израсте хляб от земята.

Молитва на майката

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който Си творец на мира. Ти, Който си направил Шабата свят. Ти, Който призова Исраел да почита Шабат тази нощ. Всемогъщи Боже, дай и на нас и на любимите ни хора да почиваме в този съботен ден. Нека Твоята светлината изгони сред нас духа на гнева и духа на страха. Изпрати Твоята благословия, за да можем да вървим в Твоя път и в Твоята светлина. Влез в нашите сърца тази нощ. Небесни Татко, ние се радваме на Твоето творение! От Теб получаваме всеки добър и перфектен подарък. Дари ни живот и любов, дай ни Твоя мир, Царю наш.

Благославяне на децата

Нека Бог да те предпазва и защитава, нека Той винаги да те запази от унижение. Укрепи го, Адонай, и го пази от чуждите пътища. Нека Бог да те благослови и да ти даде дълъг живот, Нека Бог те направи добър съпруг. Нека Той да изпрати някой да се грижи за тебе. Нека Бог да те предпазва и защитава, нека Бог да те пази от болка. Бъди благосклонен към него, Адонай, с щастие и мир, о чуй нашата шабатна молитва.

Благославяне на съпругата

Ешет кхайил – Добродетелна жена

Притчи 31

Кой ще намери жена талантлива? Нейната цена е много по-висока от перли; сърцето на мъжа ѝ разчита на нея, и на него няма да му липсва успех. Тя го награждава с добро, никога със зло през всички дни на живота си. Тя търси вълна и лен, и на радо сърце работи с ръцете си. Тя е като търговските кораби, отдалеч си набавя храна. Тя става, когато е все още нощ и дава храна на семейството си и дела на слугините си. Намисли си за нива, и я купува; от плода на ръцете си насажда лозе. Препасва със сила кръста си и укрепва ръцете си. Тя чувствува, че занятието ѝ е добро, и светилото ѝ не гасне нощем. Протяга ръце към хурката, и пръстите ѝ поддържат вретеното. Шепата си на сиромах отваря, и ръката си на нужделив протяга. Не се бои от сняг за семейството си, защото цялото ѝ семейство е облечено в аленочервена вълна.

Тя си прави луксозни постелки; лен и пурпурна вълна е нейното облекло. Мъжът ѝ се отличава при съвещанията, кога седи със старейшините на страната. Тя прави покривка и я продава, доставя пояс на търговеца. Сила и величие са нейно облекло, и тя с радост очаква последния ден. С мъдрост отваря устата си, и вежливо поучение е на езика ѝ. Тя предугажда пътищата на семейството си,и не яде хляба на мързела. Стават децата ѝ и я хвалят – мъжът ѝ, и той я възхвалява: „много жени са постигнали таланти, но ти ги надмина всичките“. Миловидността е фалшива и хубостта – празна; но жена, която се бои от Адонай, тя трябва да бъде хвалена. Дайте ѝ от плода на нейните ръце, и нека делата ѝ я възхваляват при портите!

Благославяне на съпруга

Псалм 1

 Блажен е човекът, който не ходи по съвета на нечестивия, и в пътя на грешните не стои, и в събранието на присмивателите не седи; Но в Тората на ХаШем е неговото желание, и в Неговата Тора размишлява ден и нощ.  Ще бъде като дърво дълбоко вкоренено край потоци води, което дава плода си на времето си, и чийто лист не повяхва; и всичко що върши ще благоуспява.  

Не е така с нечестивите; но те са като плявата, която вятърът отвява.  Затова, нечестивите няма да бъдат оправдани в съда, нито грешните в събранието на праведниците. Защото ХаШем наблюдава пътя на праведните; а пътят на нечестивите ще бъде обречен.

Псалм 92, на Шабат

Добро е да да благодарим на ХаШем и да пеем хвалебствие на Твоето име, Възвишений, да разказваме в утрото за милосърдието Ти, и за верността Ти в нощите. На десетострунен инструмент и с лира, с пеене, придружено с арфа. Защото Ти ме развесели, ХаШем, с деянията Си; ще пея радостно за делата на ръцете Ти. Колко са велики Твоите дела, ХаШем! Твърде дълбоки са мислите Ти. Грубиян не знае това, нито глупак го разбира, че нечестивите изникват като тревата, и всички, които вършат беззаконие, цъфтят, то е за да бъдат изтребени завинаги. Но Ти, ХаШем, завинаги си Възвишений, защото, ето, враговете Ти, ХаШем, защото, ето, враговете Ти ще погинат; ще бъдат разпръснати всички, които вършат беззаконие.

А моята гордост Ти въздигаш като рог на див вол; аз бях наситен с неувяхващо масло. Очите ми видяха провалянето на причакващите ме врагове, когато се надигнаха против мене тези, които биха ме наранили; ушите ми чуха за тяхното унищожение. Праведен човек ще процъфтява като палма, ще расте висок като кедър в Ливан; насаден в дома на ХаШем ще процъфтява в дворовете на нашия Бог. Все още ще бъдат плодоносни и в дълбока старост, ще бъдат енергични и свежи; за да възвестяват, че е праведен ХаШем, моята канара, у Когото няма неправда.

Благословия след Шабат ерев

(кратка версия)

Барух Ата Адонай Елохейню Мелекх ха’олам ал хамазон ве’ал ха’аретц хатова. Ув’не Йерусалим ир ха’кодеш бимхера бейамейню. Барух Ата Адонай бонех беракхамав Йерусалим.

Благославен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който осигуряваш храна и добра земя. Дано да построиш Йерусалим, светия град, скоро в нашите дни. Благословен си Ти, Адонай, Който строиш Йерусалим в милост.

Благословии след Шабат ерев

(удължена версия)

Благословен Си Ти, Адонай, Боже наш, Цар на вселената, Който прехранваш целия свят, в Своята доброта – с благоволение, с добрина и с милост. Той дава прехрана за всяка плът, защото Неговата милост е вечна. И чрез Неговата голяма доброта никога не ни липсва и дано никога не оставаме без прехрана, за цялата вечност. Заради Неговото велико Име, защото Той е Бог, Който прехранва и поддържа всички, прави добро на всички и Той приготвя храна за всички Негови създания, които Той сътвори. Както е казано: „Ти отваряш ръката си и щедро насищаш всичко живо“. Благословен Си Ти, Адонай,

Който прехранваш всички.

*

Милосърдният, Той ще царува над нас завинаги. Милосърдният, Той ще бъде благословен на небето и на земята. Милосърдният, да бъде Той възхвален във всички поколения и прославен чрез нас завинаги и през цялата вечност. Милосърдният, Той ще ни изпрати всичко необходимо за достойно съществуване. Милосърдният, Той да благослови този дом и тази маса, на която се хранихме.

*

Милосърдният, Той да ме благослови (жена ми и децата ми) и всичко, което е мое, нас и всичко, което е наше. Така Той да благослови всички нас заедно със съвършена благословия и да кажем: Амен.

*

Нека Небесата, решат за нас и за тях добро, за да се съхрани мирът, и да получим благословение от Адонай и милост от Бога на нашето спасение, и тогава ще намерим милост и благосклонност в очите на Адонай и хората.

*

Той, Милосърдният, да ни даде в наследство мир, който целият ще бъде Събота и почивка за вечен живот. Милосърдният, да възстанови за нас падналата скиния на Давид, да издигне спасителната кула за Своя цар и да извърши милост за Своя помазаник – за Давид и за неговото потомство завинаги.

*

Бойте се от Адонай, вие Негови свети, защото онези, които благоговеят пред Него, не страдат. Младите лъвове може да са в нужда и да гладуват, но тези, които търсят Адонай, няма да им липсва нищо добро. Отдайте благодарности на Адонай защото Той е добър, защото Неговата доброта е вечна. Ти отваряш ръката си и задоволяваш желанието на всяко живо същество. Благословен е човекът, който се доверява на Адонай и Адонай ще бъде неговата опора, както е казано в псалма: “Млад бях, ето, остарях, но не съм видял праведник изоставен, а децата му да просят хляб“. Адонай ще даде сила на народа Си; Адонай ще благослови народа Си с мир.

*

Този Който сключи мир на Небесата Си, Той ще даде мир на нас и на целия Исраел, и да кажем: Амен.

*

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, и за реколтата от нивите, и за желаната, красива и просторна земя, която на Тебе беше угодно да дадеш на народа на Исраел, за да ядат плодовете й и да бъдат наситени с нейните благословии. Адонай, Боже наш, смили се над Твоя народ Исраел, и над Йерусалим, Твоя град, и над Сион, където обитава Твоята слава, и над Твоя олтар, и над Твоя храм. И възстанови Йерусалим, светия град, бързо в наши дни, и ни доведи там, за да се радваме на възстановяването му, и ние да ядем от плодовете му и да се наситим с благата му. И ние ще Те благословим, пребивавайки в святост и чистота. И нека Ти е угодно да ни укрепиш в този съботен ден. Нека Твоето Име да бъде благословено от устата на всяко живо същество, постоянно и завинаги, както е писано: И ще ядете и ще сте се наситили, и ще благословите Адонай, вашия Бог, за добрата земя, която ви е дал. Благословен Си Ти, Адонай, за земята и за препитанието.

*

Нека да Ти доставя удоволствие Адонай, Бог наш, да даваш почивка на Исраел чрез Твоите заповеди и чрез заповедта за седмия ден, този велик и свят Шабат. Защото този ден е велик и свят пред Теб, за да спрат работа и да са доволни в него с любов, както е заповядано от Твоята воля. Нека да е Твоята воля, Адонай, Боже наш, да няма бедствие, тъга или скръб в този ден на тяхното доволство. И покажи им Адонай, Боже наш, утехата на Сион, Твоя град, и възстановяването на Йерусалим, града на Твоята святост, защото Ти Си Господарят на избавлението и Господарят на утехата. Възстанови Йерусалим, Светия град, скоро в нашите дни. Благословен си Ти, Адонай, Който строиш Йерусалим в Своята милост.

Молитви на Шабат

(събота след сутрешна молитва)

Призив към всички създания да превъзнасят ХаШем – Единствения и Вечния – Който дава избавление и милост.

Нека душата на всички живи същества благославя Твоето Име, Адонай, Боже наш, и нека духът на всяка плът непрестанно Те прославя и превъзнася, Царю наш! От век на век Ти си Бог и освен Теб, ние нямаме Цар, Избавител и Защитник, Освободител и Спасител, който дава храна, отговаря и показва милост във всички времена на беда и молитва. Във всички поколения, от първото до последното, ние нямаме господар освен Теб.

Благодарност към ХаШем, Който управлява творението в любов, дава живот и спасява човека от всяко зло.

Бог на първите и на последните, Бог на всички създания, Владетел на всички поколения, прославен с голяма хвала, властващ над Своето творение и над Своите създания милостиво. Защото ХаШем никога не спи и не дреме, Той събужда спящите и дремещите, и възвръща дара на словото на немите, и освобождава пленниците, и подкрепя падналите, и изправя сгърбените; ние само на Теб благодарим.

*

Въздайте хвала на ХаШем, всички народи; славете Го, всички племена! Защото ние сме защитени чрез Неговото покровителство и истината на Господ е завинаги. Славете Бога! Халелуя!

Исаия 58:13-14

Ако въздържиш крака си защото е Събота, въздържиш се да не вършиш своите нужди в светия Ми ден, и обявиш Събота „наслада“ и свят и почитаем ден на ХаШем, и го почиташ, като не се занимаваш със своите неща, в търсене на своите нужди, или да дискутираш забранените неща, тогава ще се наслаждаваш в ХаШем; и Аз ще те направя да се качиш по високите места на земята, и ще ти доставя наследството на баща ти Яков. Защото устата на ХаШем изговориха това.

Изход 31:16-17

И тъй, Исраелтяните да пазят съботата, като я празнуват във всичките си поколения по вечен завет. Това е знак между Мене и Исраелтяните завинаги; защото в шест дни направи ХаШем небето и земята, а на седмия ден си почина и си отдъхна.

Изход 20:8-11

Помни Съботния ден, за да го освещаваш. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела; но седмия ден е Събота на ХаШем, твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито прозелита, който е прекрачил прага ти; защото в шест дни ХаШем направи небето и земята, морето и всичко, което е в тях, а на седмия ден Си почина; затова ХаШем благослови Съботния ден и го освети.

Преди четенето на Тора в Шабат:

Благодарим Ти, Адонай, Боже наш, за това, че си ни дал дял сред изучаващите на Твоята Тора.

 След четенето на Тора в Шабат:

Нека Ти е угодно, Адонай, Боже наш, да ни дадеш дял в Твоята Тора и да заслужим да живеем и да наследим добро в Бъдещия свят.

  Мусаф

(Четвъртата Амида, наречена Мусаф, се рецитира на Шабат, Рош Ходеш и в празнични дни, след четенето на Тора. Чете се изправен, с лице към Йерусалим. )

Когато произнасям Името на ХаШем, отдайте слава на нашия Бог!

Адонай, сфатаи тифтах у`фи ягид техилатекха.

 Адонай, отвори устните ми; че устата ми да разгласят възхвала на Тебе.

Първите три благословии са прослава на Всевишния

1. Патриарси

Възхвалявам и прославям, Богът на вселената, Създателят на небето и земята, Богът на Авраам, Бог на Ицхак и Бог на Яков; великият, могъщ и страшен Бог, Всевишният Бог, Който дарява ползотворни милости и твори всичко, помни добрите дела на предците, и изпраща избавител на потомството им заради Името Си в любов. Цар, Който помага, спасява и защитава. Благословено е Твоето име, Защитнико на Авраам.

2. Могъщество

Ти си вечно могъщ, Адонай, Боже наш; връщаш мъртвите към живота, велик Избавител.

От Песах до Сукот: „Който прави росата да слиза,“Между Сукхот и Песах: „Той прави вятъра да духа и Той прави дъжда да пада,“

Ти поддържаш живите с доброта, съживяваш мъртвите с изобилна милост, подкрепяш падналите, лекуваш болните, освобождаваш затворените, изпълняваш обещанието Си да възстановиш живота на тези, които почиват в земята. Кой е като Теб, Господарю на могъщи дела, и кой е подобен на Теб, Царю, Който причинява смърт и възстановява живот и прави спасението да расте! А Ти си верен на Твоето обещание да върнеш живота на мъртвите. Благословено е Твоето Име, Който връщаш мъртвите към живота.

3. Святост на Божието име

Ти Си свят и Твоето име е свято, и светите ангели Те хвалят от ден в ден, вовеки. Благословено е Твоето Име, Свети Боже.

Централни благословения – освящаване на Шабат

4. Освещаване на деня

Ти си един, и Твоето име е едно, и има ли някой подобен на Твоя народ, Исраел, единствен от народите на земята! Величествена красота и венец на спасението – ден на почивка и святост – Ти дарува на Твоя народ. Авраам ликува и Ицхак тържествува, защото синовете на Яков получават почивка в този ден. Почивка в любов и доброволно служене на Тебе, почивка в истина и вяра, почивка в мир и спокойствие, тишина и сигурност, съвършена почивка, която на Теб е угодна. Твоите деца ще осъзнаят и разберат, че тяхната почивка е от Теб и в знак на благодарност за своята почивка ще освещават Твоето Име.

Боже наш! Нека нашата Шабатна почивка да Ти бъде угодна. Освети ни с Твоите заповеди и ни дай дял в Твоята Тора, насити ни с Твоите щедрости и зарадвай душите ни със спасението, дарено от Теб. И очисти сърцето ни, за да Ти служим искрено. И дай ни дял, Адонай, Боже наш, с любов и благосклонност, в Твоите святи Шабатни дни, и да получи покой в тях народа на Исраел, който освещава Името Ти. Благословено е Твоето Име, Който освещаваш Шабат.

Трите последни благословии – нашата благодарност към Създателя

5. Храмова служба

Бъди благосклонен, Адонай, Боже наш, към Твоя народ Исраел, и молитвите му приеми и възстанови службата в Светая Светих в Твоя храм; и жертвите, принесени от Исраел и молитвите му приеми с любов, и нека службата на Твоя народ Исраел винаги да бъде желана от Теб.

/ В Новолуние, Песах и Суккот се добавя:/

Боже наш! Нека се издигне, възнесе и достигне до Тебе, и да бъде забелязана и благосклонно приета и чута нашата молитва, и възобнови вниманието Си към нас и спомена за бащите на Исраел, и спомена за Месията, потомъкът на Давид, Твоят слуга, и спомена за Йерусалим, Твоят свят град, и спомена за целия народ на Исраилевия дом – за добро, за милост, за спасение и за състрадание, за живот и за мир в този ден /това начало на месеца/.

Спомни Си за нас, Адонай, Боже наш, за добро в този ден; и нека Твоето внимание ни донесе благословение; и ни спаси за благополучен живот; и в съответствие с Твоето обещание, бъди снизходителен към нас – нали взорът ни е насочен към Теб, защото Ти, Боже, си Цар милосърден и милостив.И да се удостоим да видим с нашите очи, как ще се върнеш Ти, по Твоето милосърдие, на Сион. Благословено е Твоето Име, Който възстановяваш Своето присъствие на Сион.

6. Благодарение / Модии́м

Благодарим Ти, че Ти, Адонай, си наш Бог за вечни векове. Ти си Крепостта на нашия живот; Защитник, който ни спасява от поколение на поколение. Ще Ти благодарим и ще провъзгласяваме на Тебе хвала – за нашия живот, който е поверен на Теб, за нашите души, пазени от Теб, и за Твоите ежедневни чудеса, за Твоите знамения и благодеяния, които Ти твориш винаги, вечер, сутрин и през деня. Благ, защото Твоето милосърдие е неизчерпаемо; Милосърден, защото Твоята милост е безкрайна, ние винаги сме се надявали на Теб. И за всичко това нека Твоето Име, Царю наш, да се възвеличава и превъзнася завинаги! И всички живи същества завинаги ще Ти благодарят и искрено ще хвалят и благославят Твоето велико Име, защото Ти си добър, Ти си Бог – нашето спасение и нашата опора завинаги. Бог на добротата. Благословено е Твоето Име, Добротата е Твоето име и на Тебе подобава да благодарим.

7. Благословение на света

Дари мир, доброта и благословение, живот, милост, любов и милосърдие на нас и на целия Твой народ Исраел. Благослови ни, Татко наш, всички нас заедно, със светлината на Твоето лице. Защото Ти, Адонай, нашия Бог, ни дари в светлината на Твоето лице, със Закона на живота и безкористната любов, справедливостта и благословението, милосърдието, живота и мира. И нека е угодно на Тебе да ни благословиш и да благословиш целия Твой народ Исраел, по всяко време и във всеки миг, с дара на Твоя мир. Благословено да бъде Името Ти, Който благославяш с мир Своя народ, Исраел! Нека е желано от Теб, Адонай, Боже наш, да установиш мир за народа на Исраел и в земята на Исраел, така че благословението на Твоя мир да се разпространи до всички Бней Ноах, които се приближават до твоята Тора и Твоите заповеди, и до целият свят в пълнота, Амен!

*

Наш дълг е да прославяме Господа на целия свят, да провъзгласяваме величието на Създателя на вселената. Коленичим и се покланяме и благодарим на Царя на царете, Светият, благословен да Бъде Той. Той разпростря небесата и утвърди земята, и престолът на Неговата слава е в небесните висини, и обиталището на Неговото могъщество е във висините на висините. Той е нашият Бог и няма друг. Наистина, Той е нашият Цар и никой друг освен Него. Както е писано в Неговата Тора: И ще познаеш в този ден и ще приемеш в сърцето си, че ХаШем е единственият Бог, от височините на небесата до дълбините на земята, няма друг.

Надеждата, че цялото човечество ще благодари и ще хвали ХаШем: в този ден Господ ще бъде един и името Му е едно.

И затова се надяваме на Тебе, Адонай, Боже наш. Надяваме се скоро да видим блясъка на Твоята сила, когато истуканите изчезнат от лицето на земята и идолите бъдат унищожени, за да се поправи света под Божията власт. Тогава всички човешки синове ще призоват Твоето Име и всички грешници на земята ще се върнат при Теб. Всички жители на земята ще признаят и разберат, че трябва да се коленичи само пред Теб, само в Твоето Име трябва да се заклеват. Пред Тебе, Адонай, Боже наш, ще се кланят и ще падат по очи, и ще отдават почит на Твоето славно Име; и всички ще приемат Твоята царска власт и Ти скоро ще се възцариш над тях за вечни векове. Защото царската власт принадлежи на Тебе и Ти ще царуваш в слава за вечни векове. Както е писано в Твоята Тора:

Адонай ще царува завинаги! И се казва:

И Адонай ще бъде цар на цялата земя; в този ден Адонай ще бъде един и името му е едно.

Ве-хая́ Адонай ле-Ме́лех ал-кол ха-а́рец, ба-йом ха-ху йихйе́ Адонай еха́д у-Шмо ехад.

  Дневни молитви и хвалебствия в Шабат

Псалм 96

Призив към целия свят да провъзгласи Царството на Всевишния, Който справедливо ще съди народите, и призив към цялото творение да се радва.

Пейте на ХаШем нова песен, пейте на ХаШем, всички по земята. Пейте на ХаШем, благославяйте името Му, провъзгласявайте из ден в ден Неговото спасение. Възвестявайте между народите славата Му, между всички хора – чудесата Му. Че велик е ХаШем и твърде достохвален, изумителен е Той, повече от всички сили. Защото всички богове на племената са нищожества; а ХаШем е направил небесата. Пред Него са блясък и величие, могъщество и красота в светилището Му. Отдайте на ХаШем, вие всички семейства на народите, отдайте на ХаШем слава и сила. Отдайте на ХаШем славата дължима на името Му; вдигнете жертвоприношения и елате в дворовете Му. Поклонете се на ХаШем в блясъка на светостта; треперете пред Него всички на земята.  Провъзгласете между народите: ХаШем е царувал! Наистина светът е здраво установен, за да не може да се срути. Той ще съди народите с честност. Ще се зарадват небесата и ще ликува земята, ще бучи морето и всичко що го изпълня.  Ще се възрадва полето и всичко, което е на него; тогава радостно ще пеят всички дървета на гората. Пред ХаШем, защото Той ще е пристигнал, защото Той ще е пристигнал, за да съди земята. Ще съди света с праведност, и народите с верността Си.

Псалм 84,5:

Щастливи са онези, които пребивават в Твоя храм; всякога ще възнасят хвала на Теб. Села!

Псалм 144,15:

Заслужаващ похвала е народът, на когото му е това дадено; заслужаващ похвала е народът, на когото ХаШем е неговия Бог!

Псалм 115, 18:

А ние ще благославяме Бога, отсега и навеки! Халелуя!

Молитва за благополучието на нашата Родина

Боже на живота и Цар на света, Пребиваващ на високо и Виждащ всичко долу: и на небесата, и на земята! В Твоите ръце са силата и могъществото и в Твоята власт е да възвеличаваш и да надаряваш със сила всеки. Погледни от Твоето свято жилище, към България, нашата страна, и благослови българите, нашия народ. Амен! Молим Те да я покриеш под сянката на Твоите крила и да разпънеш над нея шатъра на Твоя мир. Амен! Нека Твоята Светлина и Твоята помощ я напътстват, Твоята милост и истина да я пазят. Амен! И нека изобилието от мир процъфтява в нашата страна и нека жителите на България живеят в безопасност. Амен! Нека думите на нашите устни и мислите на нашите сърца да бъдат угодни на Тебе, Адонай, наша крепост и Избавител!

Молитва за държавата Исраел и за еврейския народ

Небесни Отче, крепост на Исраел и негов Избавител, благослови Държавата Исраел – началото на растежа на нашето Избавление. Осени я с крилото на Твоята милост и простри над нея скинията на Твоя мир, и изпрати Твоята светлина и Твоята истина над управителите ѝ, служители ѝ и съветници ѝ, и им дай добрия Си съвет! Укрепи ръцете на защитниците на Святата земя и им дай, Боже наш, избавление и ги увенчай с венец на победата! И дай мир на страната и вечна радост на нейните жители! И целият дом на Исраел, спомни Си във всички страни на тяхното разпръсване и ги доведи скоро с достойнство в Сион – Твоят град, и в Йерусалим – обителта на Твоето Име, както е казано в Тората на Мойсей, Твоя слуга : „дори ако си заточен до края на света, оттам твоят Господ ще те събере и оттам ще те вземе.” И ХаШем, твоят Бог, ще те въведе в земята, която са наследили бащите ти, и ти ще я наследиш, и Той ще ти направи добро и ще те умножи повече от бащите ти. И обедини сърцата ни, за да обичаме и да се страхуваме от Твоето Име, и да пазим всички думи на Твоята Тора, и ни изпрати Месията, потомък на цар Давид, за да освободи онези, които чакат Твоето окончателно спасение.

  Хавдала

Закриване на Шабат

/събота след залез и показване на 3 звезди на небето, или според времето дадено в сайта: chabad.org/

(Исая 12:2-3)

Ето, Бог е моето спасение; ще се уповавам и не ще се боя; защото Бог е мое могъщество и мое хваление – ХаШем, и Той е спасение за мен. Ще можете с веселие да извадите вода от изворите на спасението.

*

Адонай, Господар на легионите, благословен е човекът, който вярва в Теб. Адонай, пази ни! Царят ще ни послуша, в деня, в който Го призовем. А юдеите имаха светлина и веселие, радост и достойнство. Така ще е и за нас. Ще взема чашата на спасението и ще призова Името на ХаШем.

Над виното казват: Внимавайте, господа!

Отговор: За живота! (Лехаим!).

Благославяне за виното

Барух Ата Адонай Елохейню Мелекх ха’олам борей п’ри ха’гафен.

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който сътвори плода на лозата!

Благославяне за ароматите

Барух Ата Адонай Елохейню Мелекх ха’олам борей миней весамим.

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, който сътвори благоуханни вещества.

Благославяне за светлината от огъня

(Запалване на свещта)

Барух Ата Адонай Елохейню Мелекх ха’олам борей ме’орей ха’есх.

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, който сътвори светлината на пламъка!

Изпива се виното и се благославя

Благословен си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, за лозата и плода на лозата.

Псалм 23

ХаШем е Пастир мой, от нищо не ще се нуждая: Той ме настанява на злачни пасбища и ме води на тихи води, въстановява душата ми, води ме по пътя на праведността заради Своето име.  Дори и да вървя в долината, засенчена от смъртта, няма да се уплаша от злото, защото Ти си с мене; Твоят жезъл и Твоята палица ме успокояват.  Ти приготви пред мене трапеза пред очите на мъчителите ми, Ти помаза главата ми с елей; чашата ми е препълнена. Дано благост и доброта да ме следват през всички дни на живота ми, и аз ще живея в дома на ХаШем дълги дни.

Псалм 128

Достоен за хвала е всеки, който се бои от ХаШем, който ходи в Неговите пътища! Когато ядеш от труда на ръцете си, ти си достоен за хвала, и ще ти бъде добре! Жена ти в твоя дом ще бъде като плодовита лоза; децата ти – като маслинени клони около твоята трапеза. Ето, тъй ще бъде благословен човек, който се бои от ХаШем! ХаШем да те благослови от Сион, и ти да видиш добруването на Йерусалим през всички дни на живота си. И дано видиш деца от децата си. Мир на Исраел!

*

Барух Ата Адонай Елохейню Мелекх ха’олам хамавдил беин кходеш лекхол, беин ор лекхошекх беин Исраел лаамим беин йом хашви’и лешешет йемей хамаасех. Барух Ата Адонай хамавдил беин кодеш лекхол.

Благославен Си Ти, Адонай, Боже наш, Царю на вселената, Който отделяш святото от всекидневното, светлината от тъмнината, Исраел от народите, седмия ден от шестте дни на работа. Благославен Си Ти, Адонай, Който отделяш святото от всекидневното.

*

Направи така, че следващата седмица да започне за нас добре, да вършим само добри дела, които биха били хубави в Твоите очи, и да не се препънем и да извършим престъпления и грехове, и ни дай успех във всичките ни дела през следващата седмица.

ШАВУА ТОВ!

Други молитви

Молитва на съпруга за съпруг (или съпруг за съпруга)

Нека бъде Твоята воля, Господи, Боже наш, Бог на Авраам, Бог на Исаак и Бог на Яков, винаги да пазиш, защитаваш, закриляш моя съпруг (съпруга) от всякаква вреда, от всяко зло, от всички болести . И дай му (й) добър живот, дълъг живот, живот в богатство и чест. И дай ни здраво потомство, достойни и праведни деца. Нека между нас винаги има любов, братство, мир и приятелство. Вложи в сърцата ни любов към Тебе и страх пред Тебе, за да вършим Твоята воля и да Ти служим с цялото си сърце, за да творим справедливост и добро. И благослови моя съпруг (съпруга) със съвършено благословение на голяма сила и мир, както се казва за това: „Господ ще те благослови и ще те защити, Господ ще те освети със светлината на лицето Си и ще се смили над теб, Господ ще обърне лицето Си към теб и ще ти изпрати мир”, и се казва: „Господ ще го пази и ще поддържа живот в него, и той ще бъде щастлив на земята”. Амен, така да бъде!

Молитва за възпитанието на децата

Господарю на всички светове, възнесен над възнесените! Изслушай молитвите на онези, които идват при Теб, за да поискат твоята милост и благоволение. Удостои ме, чрез великото Твое милосърдие, да отгледам децата си да Ти служат в радост, а не в скръб. И нека не се опозорят, когато срещнат врагове. И нека бъдат пълни с Твоя Закон и усърдни в изучаването му. И нека благоденствието им дойде от Твоята ръка – в чистота и в изобилие. Да няма в тях ни зрънце порок. И нека очите ни видят тяхната радост и техния успех. Нека помислите на сърцето ми бъдат угодни на Тебе, Господ е моя опора и мое спасение. Амен.

Молитва за благополучието на децата

Господарю на света! Удостои ни нашите деца да бъдат силни в тялото и ума и с добър характер. И дари им дълъг и проспериращ живот и нека бъдат изпълнени с мъдрост и страх от Небето, нека бъдат обичани от Небето и желани на земята. И ги избави от зло око и зли наклонности и от всякакви нещастия. И нека имат здравословно възприятие за да Ти служат. И удостои мен (и съпруга ми) с Твоята голяма милост, за да се изпълнят дните ни с дълголетие и годините на живота ни да бъдат благополучни и приятни – в любов и мир. И ще се удостоим да възпитаме всеки един от синовете и всяка една от дъщерите ни за добри дела.


И назначи на всеки от синовете ми съпруга, и на всяка от дъщерите ми съпруг, и да не бъдат притеснявани от други, не дай Боже. И да не бъде осквернено Твоето велико Име – нито от нас, нито от нашите потомци, не дай Боже. И изпълни за добро всички стремежи на сърцата ни – дари ни здраве, късмет и всякакво благополучие. Амен. Да бъде така! И нека думите на устата ми и намеренията на сърцето ми да Ти бъдат угодни, Господ е моя опора и мое спасение.

Молитва за препитание

Нека бъде Твоята воля, Господи Боже мой, нека моето препитание и благополучие и препитанието и благополучието на семейството ми, да бъде царски предоставено, утвърдено и осигурено от Твоята ръка. И не ме карай да имам нужда нито от подаянията на хората, нито от техните заеми, а само от Твоята ръка, пълна и отворена, свята и щедра. И професията ми и всичките ми занятия да доведат до просперитет, а не до бедност, до живот, а не до смърт, и ме удостои, за да не се оскверни името Ти заради мен.

И да има от мене полза и добро влияние върху всички хора и винаги. Изпълни ръцете ми с благословението Си и ни насити с благостта Си, както направи с излезлите от Египет, защото Ти, Господи, си благословил и благославяш непрестанно. Очите на всички са вперени в Тебе и Ти им даваш храна навреме. Ти отваряш ръката Си и изпълняваш желанията на всички живи същества. Възложи своето бреме на Господа и Той ще те подкрепи, никога няма да позволи праведния да се спъне. Той ще ме въздигне и ще изпрати късмет, за да мога да Му служа с цялото си сърце завинаги. Амен.

Молитва за намиране на съпруга

Господарю на света! По Твоето благоволение Ти създаде Вселената и създаде човека, направи му помощник, освети ни с Твоите заповеди и му повели да се жени, за да се раждат деца. Благословен е Този, който създаде човека, който създаде всичко в Негова чест. Но нещастието ми е голямо, страх и трепет ме обзема, защото се страхувам да не би греховете ми да доведат да получа лоша жена, която не е предназначена за мен и не ми подхожда, и някой друг да ме изпревари и се ожени за жената, която ми е предназначена, и да не се притеснява душа от душа, не дай Боже. И така дойдох със съкрушено и унило сърце, за да представя молитвата си пред Теб, милостиви Отче. Нека бъде Твоята воля, Господи, Боже наш, да се смилиш над мен и да ми изпратиш съпруга, подходяща за мен и предназначена за мен от шестте дни на сътворението на света – за много години живот.

И нека моята жена бъде доблестна съпруга, бояща се от Бога, разумна, с добър характер, добродетелна, нека да не е безплодна, да не е лишена от деца и да няма порок в нея, но да бъде съвършена и успешна във всичко, така че да мога безпрепятствено да върша свята служба на Всевишния. И не ме взимай от този свят преди времето ми и не ме прогонвай от никого в света. Боже, пълен с милосърдие, възвръщащ самотните у дома, милосърден, милостив, закрилящ, подкрепящ, избавящ, насочващ, освобождаващ – помогни ми в чест на Своето Свето Име. Смили се над мен и ми отговори, и чуй молитвата ми, защото Ти слушаш молитвите на всички устни. Благословен слушащият молитвата. И думите на устата ми и мислите на сърцето ми да Ти бъдат угодни, Господ е моя опора и спасение мое.

  Молитва за намиране на съпруг

Нека бъде Твоята воля, Господи, Боже мой, Ти, по великото Твое милосърдие и по великата Твоя милост, да ми намериш подходящ жених в точното време, богобоязлив мъж, от хора искрени и боящи се от греха, точно както Ти избра двойка за Първия Човек, за Авраам, Исаак, Яков и Моисей – за всеки от тях негов жених – в точното време и навреме. И нека човекът, когото избереш за мой съпруг, да бъде добър, разполагащ към себе си със своите постъпки, добродетелен, чаровен, интелигентен и Богобоязлив, стремящ се към справедливост и отвръщащ на доброто с добро.
И да няма в него ни зрънце порок, недостатък и да не бъде гневлив и раздразнителен, а скромен и смирен, здрав и силен. И премахни замислите и уловките на жестоки хора и ненавистници, които се опитват да задържат съпруга, предназначен за мен. И да Ти бъдат угодни думите на устата ми и помислите на сърцето ми. Господ е моя опора и мое спасение.

Молитва за път

Нека бъде Твоята воля, Господи Боже мой, да ни водиш по мирен път, да насочваш стъпките ни по мирни пътеки, да проправиш за нас благополучен път и да ни доведеш до целта на нашето пътешествие за живот, радост и мир и да ни върнеш с мир по домовете ни и да ни избавиш от ръцете на всички врагове и от онези, които ни причакват в засада, от диви животни и от ръцете на разбойници, които могат да ни срещнат по пътя, и от всички нещастия, които сполетяват света. Изпрати благословия върху всички дела на нашите ръце и ми позволи да намеря милост, благоволение и милосърдие в Твоите очи и в очите на всички, които ни виждат. И чуй гласа на нашата молитва, защото Ти си Бог, който слуша молитвите и молбите. Благословен да си, Господи, който слушаш молитвата.

Молитва за късмет

Ето, аз планирам да отида на (име на място) – с позволението на Благословения Господ и в Негово име. Господарю на Вселената, в светите думи на Твоето Писание се казва: „Уповаващият на Господа, ще бъде обкръжен с благоволение“. Господи, истински Боже, дари ме с благословение и късмет във всичките дела на ръцете ми, защото бях уверен, че ще изпратиш благословия върху мен. Нека стихът, който казва: „Прехвърлете тегобите си на Господа и Той ще ви подкрепи“, се сбъдне за мен. Амен.

Молитва на децата за родителите

Нека бъде Твоята воля, Господи Боже наш, да бъдат баща ни, майка ни и ние самите здрави и силни, за да Ти служим истински. И изпрати на тях и на нас препитание в изобилие и голям просперитет и благополучие във всичко, за да можем да Ти служим истински и радостно. Научи сърцата ни да се подчиняват на гласа на баща ни и майка ни, избави ни от препъване, за да се отнасяме винаги с уважение към тях, защото такава е Твоята добра воля и ние ще Ти служим истински. Нека баща ни и майка ни да ни възпитат за добри дела, да бъдат осенени със здраве, всяка доброта и благоденствие, така че с духовно разположение да ни предоставят сватбени дарове, подаръци и добър дял. Изпълни всичко, за което се молим за добро. И нека думите на устата ми и намеренията на сърцето ми бъдат угодни на Тебе, Господ е моя опора и мое спасение.

Молитва за затворник

Господарю на света, изведи ме от тази тъмница към добър живот и мир, защото душата ми е уморена да живее в затвор. И когато ме изведеш от тая тъмница, всички праведници ще Те увенчаят с царски венец, както е казано: “Изведи от заточение моята душа, за да прослави Името Ти. Заради мен праведните ще Те увенчаят, защото Ти ще ме възнаградиш с добро.” И точно както Ти прие молитвата на Ной, когато беше затворен в ковчега, и изведе него и жена му, синовете му и жените на синовете му и всички, които бяха с тях, така отговори ми и ме освободи от тези тъмници за добър живот и мир, за да благодаря на Твоето име винаги, през всичките дни на живота си. Амен, така да бъде!

Молитва за укрепване на здравето

Господарю на Света, в Своето милосърдие дай ни сила, здраве и мощ в изобилие, усили и укрепи нашите части, нашите сухожилия и нашето тяло, за да Ти служим, и нека да нямаме никаква болест и болка. Нека бъдем радостни, проспериращи и здрави, за да Ти служим. Избави ни от всяко зло и удължи дните ни в просперитет и годините ни в доволство. Напълни годините ни, добави, удължи дните ни и добави години към живота ни, за да Ти служим. Покрий ни в сянката на Твоите криле и избави нас и близките ни от всякакви тежки и сурови присъди и нека бъдем спокойни и ведри, доволни и освежени, за да Ти служим и да тръпнем пред Теб.

Молитва за оздравяване

Нека бъде Твоята воля, Господи Боже наш, да бъдеш изпълнен с милост към нас и го направи според Твоята милост. И отстрани от (името на пациента) всички тежки и зли болести. Умолявам те, със силата на величието на Твоето милосърдие, дай му живот, прогони напастта и го изцели напълно – за много дни и години живот. И да бъде Твоята воля!

За зачатие и раждане на дете

Да бъде Твоята воля, Господи, Боже мой, Опора на световете, справедлив във всички поколения! Дари ме с желано дете – достойно, добро и красиво, без физически или умствени недостатъци, способно да живее и съществува без никакъв грях или лошо поведение. И дари ме с дете и ме благослови с Твоето име, и благослови дома ми с Твоето внимание, и ще позная мир в дома си. И направи зародиша на душата от чист източник. И направи всички приготовления, за да се завърши и му дай съществуване, и го донеси в света добре скроен, в милост, благоволение и милосърдие, здрав, смел и силен, и се смили над него, когато го създаваш и извайваш частите на тялото му. И го представи съвършен – и като дух, и като душа, и като устройство на вътрешните органи, и като устройство на тялото.

И да не бъде ни в една част от тялото му никаква вреда, никакъв недостатък, никакъв недъг, никаква болест. И нека нищо не му липсва през всичките дни на живота му. И да се роди в подходящо вреем и в добър час – благополучно и успешно. И да има добър, дълъг и спокоен живот, както в духовен, така и в материален аспект – в богатство, щастие и чест. И благослови мен и моите потомци, и децата на моите потомци с всичко, което усъвършенства нашето съзнание, нашия ум и нашето разбиране, за да вършим Твоята воля. И благослови ме с небесното благословение от висините и благословението на водите, които изпълват дълбините, благослови гърдите ми и корема ми. Моля, Боже на небесните войнства, Боже на Израил, Седнал между херувимите, нека ушите Ти чуят гласа на моите молитви, погледни ме с благ поглед от висотата на Твоето свято жилище и ми дай дете със свята душа и той ще бъде зает с Тора и изпълнението на заповедите.

И ме благослови с благословението на устните Си и домът на слугинята Ти да бъде благословен до века. Чуй молитвата ми, Господи, и бъди внимателен към молбата ми. И въплъти в мен целта, за която си създал човека във Своята Вселена, защото, за да населиш земята, Ти си сътворил човека и си го създал. Чуй гласа ми, Господи Боже, и приеми молитвата ми в милост и благоволение и не ме отпращай с нищо от Твоето лице и изпълни молбата ми за добро, и аз ще отгледам детето си в Богобоязън през всички дни. Амен.

Молитва по време на бременост

Господарю на света, Господарю на небесните войнства, очите на всички са вперени в Теб и в час на скръб те викат към Теб. И въпреки че не съм достойна да се явя пред Теб с молитва, въпреки това, с укрепено сърце, дойдох да излея молитвите си пред Теб, както Ти слушаше гласа на молитвите на праведните жени от всички поколения, така, в Твоето велико милосърдие, виж трудностите на слугинята Си и си спомни за мен; внимавай и послушай гласа на моята молитва и изпрати ангел-избавител да ме подкрепя и помага в дните на тази бременност.

И в Твоята благост ме спаси и избави от всяко нещастие, от всяка болест и болка, недъг и скръб. И се смили над мен, за да не загине плодът в утробата ми, подкрепи и укрепи ме, за да не напусне плодът преждевременно утробата ми. И дано раждането да стане в добър час; изпрати ми помощ от страна на светостта, бди над мен според Твоята велика милост и ме избави и спаси, както правиш с праведните жени, на които не изпращаш проклятието на Ева. И нека детето се роди в подходящ и правилен час, за да Ти служи, в час на материално благословение, за да не се нуждае от човешка милостиня.

И за мен, приготви мляко в гърдите ми, за да го нахраня, дай ми милостта Си да го отгледам, за да Ти служи със страхопочитание. Осигури на мен и съпруга ми добър живот и препитание, което идва без проблеми, без суетене и упорит труд, така че да успеем във всичките си начинания. Чуй молитвата ми, защото Ти внимаваш в молитвите на всички устни. Да Ти бъдат угодни на думите на устата ми и намеренията на сърцето ми, Господ е моя опора и мое спасение.

Молитва на мъж за бременна жена

Твое е Господи, величието и силата, славата, вечността и блясъка, защото всичко на небето и на земята е Твое, Господи, Царствуващ и Възвишен над всичко. Господи на света, със съкрушено и разкаяно сърце се моля пред Престола на Твоята слава. И въпреки че знам, че съм напълно недостоен, въпреки това уповавам на Твоята милост, защото Ти си милостив. И затова нека бъде Твоята воля, Господи, Боже наш и Боже на нашите бащи, да бъдеш изпълнен с милост към всички бременни жени и към жена ми и да облекчиш болките на нейната бременност.

Направи в името на Твоето милосърдие тя да роди здрав плод и той да се сформира благополучно – всичките му части и сухожилия – всичко в съвършенство. И заради Твоето велико милосърдие – нека жена ми да не роди преждевременно – в Твоето свято име, Бог – единствен и да са пълни дните на нейната бременност и бебето да се роди живо, както земята пуска кълнове и тъй като полето расте своите посеви. Да бъде така!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *