По-долу са дадени примери за молитви, които човек може да каже. Може да се молите със свои думи, да добавите нещо от себе си, да предложите свои собствени версии на молитви. Основното е, молитвата да идва от сърцето.

Сутрин, веднага след събуждане, казват:


„Благодаря Ти, Царю на света, че върна душата ми. Голяма е вярата ми в Теб. И аз Ти благодаря, че осигуряваш на хората всичко, от което се нуждаят, и им даваш мъдрост, така че да познаят Твоето величие и да могат да изпълнят съдбата си.”

Преди лягане:


„Благодаря Ти, Господи, за всичките милости, които си ни направил, и по-специално за (такава и такава услуга), която ми направи днес. И моля за прошка, ако съм съгрешил пред Теб, и прощавам на всички, които са ме обидили по някакъв начин, и Те моля да ми дадеш прошка в сърцата на тези, които съм обидил.”

Благословия след основното хранене за деня (може да се каже след всяко хранене):


„Благословен си Ти, Господи Боже, Царю на света, който храниш целия свят според Твоята милост и милосърдие. Той дава хляб на всяка плът, защото милостта Му е вечна. И по Неговата велика благост ние нямаме и никога няма да изпитваме липса на храна – заради великото Му Име, защото Той храни всички и прави добро на всички и приготвя храна за всичките Си създания, които е създал. Благословен си Ти, Господи, който храниш всички.”

Почивен ден


Препоръчително е всеки човек да има семейна трапеза в чест на Шабат. Взема се чаша вино в дясната ръка и се казва:

„И завършени бяха небето и земята, и цялото им войнство. И Бог завърши Своята работа на седмия ден, която Той вършеше, и си почина на седмия ден от цялата Своя работа, която беше вършил. И Бог благослови седмия ден и го освети, защото в този ден си почина от всичките Си дела, които Бог беше извършил, създавайки” (Битие 2:1).

Шабат молитви


По-добре е съботната молитва да се направи публично, тоест част от молитвата се произнася заедно, на глас, а част всеки говори за себе си и само първите и последните думи се произнасят на глас от водещия на молитвата.

„Хвалете Господа, всички народи, славете Го, всички народи! Защото голяма е Неговата милост към нас и истината Господна пребъдва до века.

Боже мой, душата, която ми даде, е чиста. Ти я създаде, Ти я сътвори, Ти ми я вдъхна, и Ти я пазиш в мен, и в бъдеще ще ми я вземеш, и после пак ще ми я върнеш. През цялото време, докато душата ми е в мен, аз Ти благодаря, Боже мой, Господарю на всички дела, Господарю на всички души. Благословен си Ти, Господи, Който връщаш душите в мъртвите тела!”

„Благословен си Ти, Господи, Царю на света, който ме сътвори като човек и ми даде разум!“

„Благословен си Ти, Господи, Царю на света, Който се разкри на планината Синай на народа на Израел и им даде Закона за цялото човечество, за да могат хората да подобрят делата си и да се приближат до Теб!”

„Благословен си Ти, Господи, Царю на света, който си приготвил за хората всичко необходимо за физическо съществуване и за духовно съвършенство!“

„Песента на възхвала на Дейвид. Ще Те превъзнасям, Боже мой, Царю, и „ще благославям Твоето име до века; Всеки ден ще Те благославям и ще славя Твоето име до вечни векове; Господ е велик и много прославен и Неговото величие е непостижимо; От поколение на поколение те ще прославят Твоите дела и ще възвестяват Твоята сила; (За) блясъка, славата на Твоето величие и Твоите чудесни дела ще разкажа; И (за) силата на Твоите ужасни дела те ще говорят, и за Твоето величие ще разкажа; Те ще провъзгласяват спомена за Твоята голяма благост и ще възпяват Твоята правда; Господ е състрадателен и милосърден, дълготърпелив и многомилостив; Господ е благ към всички и Неговата милост е към всичките Му създания; Всички Твои създания ще Те хвалят, Господи, Твоите благочестиви ще Те благославят; (За) славата на Твоето царство ще говорят и (за) Твоята сила ще говорят; Провъзгласявайки на човешките синове Неговото могъщество и славата на блясъка на Неговото царство; Твоето царство е вечно царство и Твоята сила е във всички поколения; Господ подкрепя всички, които падат, и изправя всички, които се огънат; Очите на всички Те очакват и Ти им даваш храната навреме; Ти отваряш ръката Си и насищаш всичк живо с благоволение; Господ е праведен във всичките Си пътища и благочестив във всичките Си дела; Господ е близо до всички, които Го призовават, до всички, които Го призовават с истина; Той изпълнява желанието на онези, които Му се боят, Той чува вика им и им помага; Господ защитава всички онези, които Го обичат, но Той ще унищожи всички нечестиви; Устата ми ще говорят хвала на Господа и всяка твар ще благославя святото Му име до века.

„Нека душата на всяко живо същество благославя името Ти, Господи Боже наш; и нека духът на всяка плът непрестанно да Те прославя и издига, нашия Цар! От век на век Ти си Бог и освен Теб нямаме цар, избавител и защитник, освободител и спасител, който дава храна, слуша молитви и проявява милост във всяко време на бедствие и страдание. Във всички поколения ние нямаме владетел, подкрепа или опора освен Теб; Бог на всички творения, Създателят на всичко, което се случва, прославен с голяма хвала, управляващ Своята вселена с милост и Своите създания с милосърдие. В края на краищата Господ никога не спи и не дреме; Той събужда спящите и пробужда дремещите, и връща дара на словото на немите, и освобождава затворниците, и подкрепя онези, които падат, и изправя тези, които се огъват; Ние благодарим само на Теб. Ако гърлото ни беше пълно с химни, като морето с вода, и на езика ни имаше песен, звучна, като шума на вълните, и на устните ни безгранична хвала, като небесната шир, и очите ни сияеха като слънцето и луната, и ръцете ни бяха разперени като крилата на орли в небето, и краката ни леки, като нозете на елени, – пак няма да можем да Ти благодарим, Господи, Боже и благословим Името Ти, както трябва да бъде, дори за едно от хилядите и хиляди безбройните благословии, знамения и чудеса, които си направил за нас. Досега Твоята милост ни подкрепя и Твоята благост не ни оставя – не ни оставяй, Господи, Боже наш, до века! И всичките части на тялото, които си ни дал, и духът, и душата, които си вдъхнал в ноздрите ни, и езикът, който си поставил в устата ни – всички те ще благодарят, и благославят, и хвалят, и прославят, и пеят хваления, и възвеличават, и възхваляват, и провъзгласяват святостта и благородството на Твоето име, нашия Цар. Защото устата на всички трябва да Ти благодарят, езикът трябва да се кълне във вярност към Теб, очите трябва да бъдат приковани в Теб, коленете трябва да се сгънат, а тялото да се преклони в поклон и сърцето да трепери пред Теб. И всяко същество ще възпява Твоето име, както е писано за него:

„Всичките ми кости ще кажат: Господи, кой е като Теб, който спасяваш бедния от по-силния от него, бедния и окаяния от този, който ги ограбва?“

„Чуй молитвата на бедните, чуй вика на нещастните и спаси! Кой ще бъде подобен на Тебе, и кой ще се сравни с Теб, и кой ще се съпостави с Тебе, велики, могъщи и страховити Боже, Всевишни Боже, Който създаде небето и земята? Ще Ти пеем, и хвалим, и прославяме, и ще благославяме Твоето свято име, както е казано: “Псалом Давидов. Благослови, душа моя. Господа, и цялото ми същество – благослови святото Му име!

„Нека осветим Твоето име на този свят, както е осветено във висшите небеса, както е писано от ръката на Твоя пророк: „И викаха един към друг и казваха: „Свят, свят, свят е Господ на Силите. , цялата земя е пълна с Неговата слава.”

„И завършени бяха небето и земята, и цялото им войнство. И Бог завърши Своята работа на седмия ден, която Той вършеше, и си почина на седмия ден от цялата Своя работа, която беше вършил. И Бог благослови седмия ден и го освети, защото в този ден си почина от всичките Си дела, които Бог беше извършил, създавайки” (Битие 2:1).

„Господарю на света, прояви милост към Твоите създания – синовете човешки и отвори сърцата им, за да познаят и възлюбят Името Ти, и дай на всички храна, и изцели болестите им, и спаси всички, които страдат и търпят мъки, така че за да познаят всички, че Ти си милостив и многомилостив.”

„Трябва да прославим Господа на целия свят, да провъзгласим величието на Създателя на вселената. Защото Той не ни направи като идолопоклонници, Той не ни позволи да бъдем като езичниците. Той не ни даде тяхното наследство и не същата съдба като всички техни орди. Защото те се покланят на празнотата и безсмислието и се молят на божества, които не спасяват; прекланяме колене и падаме на лицата си и благодарим на Царя на царете, Светия Създател, благословен да бъде Той. Той разпростря небесата и утвърди земята, и престолът на Неговата слава е височините на небесата, и обиталището на Неговата сила е височините на височините. Той и никой друг властва над нас. Наистина Той е нашият Цар и няма друг. Както е писано в Неговия закон: „И ще познаеш в онзи ден и ще приемеш в сърцето си, че Господ е единственият Бог, от висините на небето до дълбините на земята няма друг.“

И затова уповаваме на Теб, Господи Боже наш. Надяваме се скоро да видим блясъка на Твоята сила, която ще помете истуканите от лицето на земята и ще унищожи идолите. За да може светът да бъде коригиран под управлението на Бог. Тогава всички човешки синове ще започнат да викат към Твоето име и всички грешници на земята ще се върнат при Теб. Всички жители на земята ще познаят и разберат, че трябва да коленичат пред Теб, само в Твоето Име да се кълнат. Пред Тебе, Господи Боже наш, те ще се поклонят и ще паднат на лицата си и ще отдадат почит на Твоето славно Име; и всички те ще се подчинят на Твоята Царска власт и Ти скоро ще царуваш над тях завинаги. Защото на Теб принадлежи на царската власт и Ти ще царуваш в слава завинаги. Както е писано в Твоя закон: „Господ ще царува до вечни векове!“ И се казва: „И Господ ще стане Цар на цялата земя; В онзи ден Господ ще бъде един и името Му ще бъде едно.”

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *