Ислям, Народи по света, Исмаил, История, Едом, Арабско-израелски конфликт

Смисъла на сблъсъка на съвременните западни и консервативните мюсюлмански култури.


Братът на Яков Ейсав, известен още като Едом, беше арогантен атеист. От него произлизат римляните, чийто основен идеал е придобиването на собственост и увеличаване на производството отвъд потребностите на човека. Римляните са култивирали дух на абсолютно превъзходство и всемогъщество. Те се стремяха да подчинят целия свят за своя собствена изгода и удоволствие. Без съмнение реципиентите на римския мироглед днес са Съединените щати и целият цивилизован западен свят. Именно в тези страни науката и технологиите са най-развити, което увеличава възможностите за използване на природните ресурси в полза на хората, а в същото време и човешката гордост и арогантност. Идеалите на Едом са проникнали в съвременния Израел. Голяма част от израелската общност бързо върви в крак със западната култура. А известно е, че днес тази култура е основното препятствие по пътя на всеки, който иска да се доближи до светостта и да израсне духовно.

Исмаил, основателят на арабската нация, е син на Авраам от Агар, произхождащ от египетска царска династия. От майка си Исмаил наследява свободолюбие, стремеж че всичко му е позволено и непримиримост към всякакъв вид поробване. От Авраам той получи дълбоката вяра в Единия Б-г. И наистина, всички арабски философи работиха упорито, за да развият идеите на вярата за човечеството, а самите араби през цялата си история са обединени от вярата във Владетеля на света и действат в Негово име.

Нека помислим каква личност и какъв вид поведение се генерират от тези две сили, ако и двете са в един човек. Евреите имат, от една страна, система от духовни ценности, а от друга страна, заповеди, конкретни инструкции за формиране на личността в съответствие с тези ценности. Мюсюлманите нямат последното. Те нямат система от заповеди, която да ограничава естествените сили на човека и да ги насочва в правилната посока. Тяхната вяра не само не обуздава техните страсти, но и ги насърчава да правят каквото си искат и да вярват, че това е волята на Б-г. Един вид тяхната вяра в Бог е само инструмент, с помощта на който те могат да въплътят своята диващина в реалността.

Исмаилите са способни да извършат всякаква несправедливости под прикритието на посланици на Всемогъщия. Най-известният пример за това е „свещената“ война – джихад. Както пише изследователят на ислямската култура проф. Лазарус – Яфе: „Джихадът това е война с цел да обърне целия свят в мюсюлманската вяра. Ислямът не се срамува от начините за разпространение на своята религия, нито от насилствените, нито от мисионерските. Фанатичната вяра на мюсюлманите ги кара да действат в пълно пренебрежение на логиката и морала, както по отношение на другите – арабите са готови да наранят или убият по най-жесток начин всички „неверници“, така и по отношение на себе си – те са готови да умрат, само за да постигнат поставената цел. Затова не е странно откъде идват многобройните убийци – камикадзета.

Основата за разбиране на горното е обрязването, което е направил Исмаил. Премахването на излишната кожа, символизира премахването на материалните неща и всичко, което пречи на връзката на човек със Създателя, т.е. идолопоклонството. Всъщност арабите през цялото си съществуване са се борили за насаждането на вяра в Единия Б-г и срещу идолопоклонството.

По отношение на земята на Израел, Исмаил също има своя мисия. Във време, когато беше пуста от евреи, той премахна цялото идолопоклонство от нея. Да си спомним например кръстоносните походи. В наше време функцията на Исмаил е да пази Едом, т.е. Западната култура от нахлуване в Ерец Израел. Откриваме нещо невероятно в историческите изследвания. Една от претенциите на мюсюлманите в началото на арабо-израелския конфликт срещу еврейските заселници (халуцим) е, че „евреите въвеждат разврат и колективна анархия в традиционното общество на източното Средиземноморие“. Един вид на арабите им пречело това, че евреите донесли със себе си вид идолопоклонство под формата на колективна разпуснатост, което травмира традиционния начин на живот и в крайна сметка може да прекъсне връзката на човек с Б-г.

Днес арабите са заети да нарушават мира на материалния живот, да всяват страх от унищожение в света и да разбиват на прах фалшивата концепция за човешкото всемогъщество. По същество те отделят целия свят от западната култура, начело на който е Съединените щати. Мюсюлманската идеология е изразена от терориста Бен Ладен в интервю на американския журналист Том Фридман: „Американизацията е проникнала дълбоко във вас. Създава огромна пропаст между бащи и синове, между майки и дъщери, между дядовци и внуци, защото… по-младото поколение гледа на света в много отношения по различен начин от по-старото… Америка трябва да бъде елиминирана от Арабския полуостров и от ислямския свят като цяло, защото… нейният начин на живот замърсява ислямския дом.” С други думи, арабите ясно показват, че се борят срещу едомската култура, защото… създава пропаст между поколенията и разрушава религиозния характер на живота, т.е. връзката на човека с Б-г. Тази война няма политически, икономически или социални причини. Това е битката на Исмаил срещу идолопоклонството, разпространявано от Едом. И явно тази битка е едва в самото начало. Международните коментатори описват света като движещ се към сблъсък на два полюса, две противоположни сили – съвременната западна и консервативната мюсюлманска култура. И този сблъсък е неизбежен.

И след смъртта на тези две суперсили ще дойде време за активни действия на евреите. Това е времето, когато Израел ще бъде въздигнат под ръководството на праведния цар (Машиах). Древните еврейски мъдреци са казали: „Какво трябва да направят евреите, за да избегнат мъчението, което предхожда идването на Мошиах? Изучавайте Тора и се занимавайте с благотворителност.“ Ако целта на Исмаил е да премахне идолопоклонството, което е пречка за истинската вяра, то целта на Израел е да разпространи светлината на вярата в момента, когато всички пречки са премахнати.

Автор – Азриел Казаков

Източник-toldot.com

Превод – bneinoah-bg.com

One thought on “Ролята на Исмаил в днешни дни”
  1. Към Исмаеляните не бих причислил, разбира се, пилищимците, газяните и подобни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *