Пътищата на праведните. Доброжелателност

Доброжелателността е много добро качество, то се съдържа само в добрата и велика душа.

Доброжелателността / рацон / е много добро качество, то се съдържа само в добрата и велика душа. Този, в когото има доброжелателност, благоволение, добра, блага воля, е доволен от всички свои дела и обстоятелства, от всичко, което Творецът го е наградил и отредил; няма да говори за несправедливата си участ. Този, който притежава това качество, не очаква величие и почести; той желае да издържи и е готов да търпи.

 И той не се оплаква от своите дела и обстоятелства, не се обижда на Всевишният, казвайки: „Защо Всевишният прави това и това с мен?“ Същото качество включва състоянието „да си доволен от съдбата си“ и вие вече знаете за достойнството на това качество и неговото величие. Ако праведният човек е доволен от хората и хората са доволни от него, тогава Всевишният е доволен от него. И казаха следното: „От когото са доволни хората, доволен е и Всевишният“ (Авот 3:10).

И дори мразещите го се примиряват с такъв човек, както е писано: „Когато Всевишният е доволен от човек, Той принуждава враговете му да се примирят с него“ (Мишлеи 16:17) и знаете, че Авимелех се помири с Авраам (Берейшит Раба 54:1). Значението и превъзходството на това, че някой е доволен от даден човек, виждаме от факта, че това качество се приравнява към живота, то е източникът на доброта и благо /хесед/, както се казва: „В светенето пред лицето на царя има живот, И неговото благоволение е като облак с пролетен дъжд.” (Притчи 6; 15). Вижте какво се случи с Мордехай, когато Асуир беше доволен от него, и какво се случи с Йосиф, когато фараонът беше доволен от него.

И ако това се е случило с онези, от които хората са били доволни, то още повече този, който е доволен от Всевишния, ще постигне много добрини. Затова нека човек работи, за да изпълни заповедите, и Всевишния ще бъде доволен от него. И мъдрецът казал: „Който притежава това качество, е богат“. А от качеството на доброжелателството произтичат прошката и милостта (мечила), тоест човек се помирява с въстаналите срещу него и не отмъщава.

Много, много приятно и красиво е, когато човек е пълен с добронамереност и не се съобразява със собственото си мнение, ако то не е подобно на мнението на другите. Това води до това, че той става обичан от всички, изпълнявайки желанията на всички. Такъв човек е много близо до покаянието, защото ако е склонен да направи зло и приятелят му го увещава, той се съгласява да остави злото и да се върне към доброто.

Така той е доволен от себе си, като признава злодеянията си и изоставя злите пътища, а приятелите му са доволни от него. И така каза Шломо: „Който се вслушва в съвета, е мъдър“ (Притчи 12:15). Това не означава да слушате само с ушите си. „Вслушва“ означава, че той се вслушва в съвета на мъдреца и се съгласява да действа според казаното. По този начин цялата Тора се състои от качеството доброжелателност, както и всички наказания, проклятия, съвети и всички благословии. Защо? Защото е писано за часа на даването на Тора: „И ето, ако слушате гласа Ми и пазите завета Ми, ще бъдете избрани от Мен от всички народи“ (Изход 19:5). „Слушай“ означава, че ще приемеш и ще се съгласиш.

И те отговориха: „Ние ще го направим и ще слушаме“ (пак там 24:7) и се съгласиха. За проклятията се казва: „Но ако не слушаш гласа на Господа твоя Бог, и не внимаваш да вършиш всичките Му заповеди и повеленията Му, които днес ти заповядвам, то всички тия проклетии ще дойдат на тебе и ще почиват на тебе.” (Второзаконие 28:15); и е писано: „Благословение, ако спазвате заповедите на Всевишния, <…> и проклятия, ако не слушате заповедите на Всевишния“ (пак там, 11; 27-28). И всички тези „слушайте“ не означават само да „слушате с ушите си“. Това означава съгласие за изпълнение.

И четем за Яков, че той се съгласи с майка си и се вслуша в нейния съвет относно благословията на баща си и получи благословията на баща си. И той се съгласи да се подчини на баща си и майка си и взе жена според думата им и затова беше удостоен да стане прародител на дванадесет племена. И е писано: „Който ме слуша, ще живее безопасно и ще бъде в мир, без да се страхува от злото“ (Притчи 1:33).

Послушанието има четири вида: слуша и проиграва, /т.е. получава наказание/; слуша и побеждава, /тоест получава награда/; не слуша и получава наказание; не слуша и получава награда. „Той слуша и получава наказание” – това е Адам, първият човек, както се казва: „А на Адам каза: защото послуша жена си” (Битие 3:17). И получи наказание: „Защото ти си пръст и в пръстта ще се върнеш“ (пак там 3; 19). „Той слуша и получава награда“ – това е Авраам, който е инструктиран: „Каквото и да ти каже Сара, послушай гласа й“ (пак там 21; 12). И какво получи като награда? „Защото чрез Исаак ще се нарече твоя род“ (пак там). „Той не слуша и получава награда“ – това е Йосиф, както се казва: „И той не я послуша, да легне с нея, да бъде с нея“ (Битие 39: 10).

И какво получи като награда? „И Йосиф, той управлява цялата земя“ (пак там, 42; 6). „Те не слушат и получават наказание” – това е народът на Израел, както е казано: „И не ме послушаха и не преклониха ухото си” (Еремия 7:26). И какво получиха като наказание? Казано е (пак там, 15; 2): „Който на смърт, на смърт, който трябва да бъде убит с меч, на меч“ (Ялкут Шимони, Берешит 1; 32). И се казва: „Ако желаете и слушате, ще ядете благословиите на земята“ (Исая 1:19).

Непокорният и непослушен син е наказан със смърт, защото не послуша, както е писано: „Нека баща му и майка му да го вземат и да го изведат при старейшините на своя град <…> и да кажат на старейшините на своя град: „Ето, нашият син, непокорен и непослушен, не ни слуша.” , <…> и всички жители на града ще го убият с камъни”[1]” (Второзаконие 21; 19-21). За народа на Израел се казва: „Вие въстанахте срещу Всевишния“ (пак там, 9; 7); и се счита за тяхно престъпление, че не искаха да се подчинят, „защото те са твърдоглав народ“ (Изход 34:9).

Тъй като всичко зависи от качеството на доброжелателността, нека всеки склони желанието си да изпълнява заповедите на Всевишния. И ето какво са казали мъдреците: „Върши Неговата воля, като че ли е твоя собствена, тогава Той ще върши твоята воля като че ли е Негова собствена; унищожи в себе си желанието, което е противно на Него, тогава Той ще унищожи в другите желанието, което е противно на теб” (Авот 2:4). Извод: нека никой не бъде упорит и нека не закоравява срещу онези, които му показват праведните пътища. Но нека се съгласи с тях и приеме думите им добронамерено.

Защото за упоритите хора е казано: „Тръни и примки има по пътя на опакия, Който пази душата си се отдалечава от тях.“ (Притчи 22:5), и се казва: „Упоритият човек няма да намери добро“; (пак там 17:2.0). И тези, които са упорити, многократно се засрамват, и онези, които искат да слушат думите на Тора, многократно се възхваляват, както е писано: „Той се привлича само към Тора на Всевишния и той изучава Неговата Тора ден и нощ. И той ще бъде като дърво, посадено край водни потоци, което дава плода си на времето си” (Псалми 1:2-3). И е писано: „Щастлив е човекът, който се бои от Всевишния и страстно обича Неговите заповеди“ (пак там, 112: 1). Забележете, че не е казано: „Той изучава много Неговите заповеди“, а „желае страстно“.

Тоест, човек трябва да насочи желанието си към заповедите! Равин Абау каза: „В бъдеще всички ще бъдат изненадани от тези, които се подчиняват на Всевишния. И те ще кажат: „Какво означава това? Този не е чел и не е преподавал, но тук седи с предците и говори с тях!“ И Всевишният ще им отговори: „Защо се чудите? Той е удостоен с тази награда само защото Ме е слушал през живота си.” Както е казано (Притчи 15; 31): „Ухо, което слуша ученията на живота, ще остане сред мъдрите”” (Агадат Берешит, гл. 84).

Това е много добро качество, но нека човек не го използва по отношение на злодеите – нека не се съгласява с тях!

И нека не желае нищо зло или нещо, за което Законът предупреждава. Но нека се съгласи с онези, към които Всевишният благоволи, както е писано: „Всевишният благоволи към онези, които Му се боят” (Псалми 147; 11). И нека насочи волята си към заповедите; въпреки че му е трудно, нека насочи волята си към заповедите до такава степен, че те да му станат скъпи. Защото, въпреки че на Авраам му беше трудно да принесе в жертва собствения си син, той отмени волята си пред волята на Твореца и стана рано сутринта, и се приготви бързо, с духовно желание и любов.

Но който насочи волята и желанието си към зли дела и се съгласи със злодеите и техните дела, а праведните са му отвратителни, такова благоволение ще го отведе в подземния свят и за него се казва: „Горко на вас, назоваващите злото добро и доброто зло, полагащи тъмнина за светлина и светлина за тъмнина, превръщайки горчивото в сладко и сладкото в горчиво” (Ишая 5:10). И се казва: „Който оправдава злодея и обвинява праведния, и двамата са отвратителни пред Всевишния“ (Притчи 17:15).

А за някой, който иска да постигне дълбочината на благочестието и на единството (йичуд), да познае Всевишния, това е възможно само ако е мъдър, разбиращ и има добродушна душа и не е гневен. Писано е: „И сега, синове, послушайте ме и блажени са онези, които пазят пътищата ми” (пак там 8:32), Създателят каза на народа на Израел: „Моля само от вас да Ми се покорявате , и ще направя това, за което пророците пророкуваха“: (Ишая 1; 19) „Ако желаете и слушате, ще пожънете благословиите на земята“ (Мидраш Мишлей гл. 8).

И е писано: „Щастлив е този, който Ми се подчинява” (пак там, 34). Затова насочете желанието си към изпълнение на волята на Всевишния и да не ставате непокорен пред своите учители и на онези, които знаят повече от вас. И така се казва в Тора: „Иди при левитските свещеници и при съдията, който ще бъде в онези дни, и попитай, и те ще ти кажат присъдата, и направи според словото, което ти кажат, < …> не се отвръщайте от това. Това, което ще ви кажат, не е нито дясно, нито ляво.

И всеки, който действа нагло, не се подчинява на свещеника, който стои там, за да служи на Всевишния, или на съдията, нека този човек умре; и се изкорени злото от Израил” (Второзаконие 17; 9-12). От всичко това става ясно, че качеството на доброжелателството е добро и велико качество, в което се състои цялата Тора. Дори мъдреците да са ви казали, че лявото е дясно, а дясното е ляво, съгласете се с тях и отменете своето мнение и воля, за да постъпите според техните думи. И още повече човек трябва да се съгласява с тях и да им се подчинява, ако са казали за дясното, че е дясно, а за лявото, че е ляво (Иер. Орайот 1; S).

Помисли за това! Ние се молим: „И нека службата на Твоя народ Израел бъде завинаги желана.“ И така – всичките ни дела и нашата служба зависят от благоволението на Всевишния. И ако човек не насочи волята и желанието си към заповедите на Твореца, а се бунтува срещу Него и избира лоши действия, за които Всевишният е предупреждавал, как действията на такъв човек ще бъдат желани от Всевишния? Как ще пожелае в Своето благоволение този, който не го благоволи и не го желае?!

Нека човек никога не бъде непокорен пред Създателя и пред своите другари, защото това е, с което се хвалеше мъдрецът: „Никога не съм действал против мнението на моите другари. Знам, че не съм Коен. Но ако моите другари ми кажат „да се кача на платформа“[2], аз ще се кача“ (Шабат 118b). И няма да продължаваме да говорим за това качество, защото то е неразделна част от качеството любов и радост.

Няма нищо по-хубаво на света от послушанието. И така те казаха: „Един човек падна от покрива и счупи костите си и имаше нужда от превръзки и мазило за всеки от органите си и на всяка от костите си – такъв е този, който съгреши във всички части на тялото си, като се казва: „От главата до петите няма здраво място в него“ (Ишая 1; 6), и Всевишният го изцелява с едно лекарство; това лекарство е послушанието, както е казано: „Приклонете ухото си и елате при Мен, послушайте и душата ви ще оживее”” (пак там, 55:3).

[1] Това се отнася за случай, при който син многократно краде от родителите си, пие и се облажва и е наказван с камшици. Законът предвижда синът да пропилее имуществото на родителите си и да стане разбойник. Затова е по-добре да го оставим да умре невинен за грабеж. Вижте Синедриона 68b-71b.

[2] Тоест изпълнява задълженията на свещеник.

Автор-Орхот Цадиким

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *