Пътищата на праведните. Бързина

Този, който изпълнява задълженията си бързо, доказва категорично, че обича своя Създател.

Бързината /зризут/ е голяма добродетел по въпроса за Учението и Заповедите. Това също се отнася до подобряването на този свят. Това е качеството на праведния, опитвайки се да бъде ефективен, праведният постига съвършенство в служенето на Създателя. И мъдреците казаха: „Бързите се опитват да започнат да изпълняват заповедите възможно най-рано“ (Псахим 4а). Вижте какво се казва за Авраам, когато става въпрос за жертвоприношението на Исаак: „И Авраам стана рано сутринта и впрегна конете“ и така нататък (Битие 22:3): трудно му беше да пожертва единствения си син, но той изпълни волята на Всевишния с бързина и стана рано сутринта.

Този, който изпълнява задълженията си бързо, доказва категорично, че обича своя Създател, така робът, който обича господаря си, бърза, дa изпълни волята му и върши работата си. Бързината зависи от човешкото сърце, за да освободи сърцето си от други мисли и тревоги, човек избира със сърцето си единствената важна мисъл и грижа – тогава той несъмнено бърза. Авраам направи същото: той се отвлече от любовта към сина си и мислеше за волята на Създателя, а любовта към сина му се разтвори пред любовта към волята на Създателя, благословен да бъде Той.

Ето защо Авраам бързаше да стане рано, защото душата и мислите му бяха привързани към голямата любов към Твореца. Затова Всевишният обеща на Авраам и неговите потомци да помнят жертвата на Исаак. Случва се човек да направи нещо трудно за любим човек, но сърцето му не е съгласно с това. Но Авраам и Исаак, и двамата според желанието на сърцата си, изпълниха волята на Всевишния.

Защото предците са били на много високо ниво на праведност и двамата са се придържали към Всевишния в знанието си, преди да се съберат отново с Него във велик съюз. Защото тяхното голямо намерение и желание беше да провъзгласят и уведомят целия свят за единствения Създател и да обърнат хората да Го обичат. Служейки на Всевишния и Неговите заповеди, предците сякаш губят телесната си обвивка, а умовете им се стремят към любов към Създателя, Твореца на света. И така направиха всичко ефективно.

И трябва да знаете, че качеството бързина е началото на всички добродетели. Човек не може постоянно и непрекъснато да седи пред книга – трябва да яде и да пие, да спи, и т.н. Следователно се изисква бързина и ефективност – бързо да се върне към книгата и да продължи да учи. И нека никой не мисли, че денят е голям и годината дълга, защото мъдреците казаха за това: „Не казвайте: „Ще уча в свободното си време“ – може би няма да имате свободно време“ (Авот 2 :5). И нека никой не казва: „Вече е вечер и ако започна да уча, ще трябва веднага да започна да се моля“.

Защото един час учене и дори една дума са по-важни от всичко на света. И за това се казва: „Който не слуша Тора, и молитвата му е отвратителна“ (Мишлей 28:9) И също така е написано: „Предпочитам Тора от устата Ти, отколкото злато и сребро“ (Псалми 119:72) и е писано: „Защото един ден в Твоите дворове е по-добър от хиляда” (пак там, 84; 11). Всемогъщият каза на Давид: „Един ден, когато преподаваш Тора, е по-приятен за Мен от хилядите жертви (Ола), които твоят син Соломон ще Ми донесе на олтара“ (Макот 10а).

Равин Пинхас бен Яир каза: „Бързината води до чистота, чистотата води до отделяне, отделянето води до най-висшата духовна чистота (таара), таара води до святост, святостта води до смирение, смирението води до страх от греха, страхът от греха води до благочестието, благочестието води до пророчеството, пророчеството води до възкресението на мъртвите, възкресението на мъртвите води до Елияху Ха-Нави, за да бъде запомнен с добро” (Йер. Шкалим 3:3). Вижте колко голяма е силата на бързината, която води до толкова много добродетели! Нека човек бъде внимателен и ефикасен в изпълнението на всички заповеди, нека се стреми към книгите, да учи от ранна сутрин до късна вечер!

Качеството бързина украсява всички добродетели и подобрява всички достойнства!

А сега трябва да ви напомня за неща, които хората обикновено ги мързи да правят. Ако трябва да разгледате нещо в книга, донесете книгата бързо и също толкова бързо потърсете това, което трябва да намерите. А може бързо да отидете и да попитате някой който знае. Ако някой беден дойде при вас да ви поиска хляб, не казвайте: „Не мога да отида да ви донеса хляб“, а бързо идете и го донесете. Ако ще си миете ръцете, но няма достатъчно вода, или е негодна, или съдът е неизползваем, с пукнатина и сте гладни, не позволявайте на глада да ви доведе до желанието да направите животът си по-лесен”! – Донесете бързо вода и подходящ съд за измиване на ръцете.

Необходима е специална бдителност и не се сдържайте, когато е необходимо, дори за минута, за да не нарушите казаното: „Не прави себе си отвратителен“ (виж Макот 16б). Защото тези, които не отиват навреме по нужда, си навличат сериозни заболявания. И се изисква грижа и бързина, за да се поддържате чисти, така че тялото и дрехите да са чисти. Ако искате да пиете, тогава станете и измийте ръцете си, и отидете на чисто място, вземете вода и кажете благословия преди и след пиене. Ако лежите в леглото и чуете гръм или видите светкавица, станете, измийте ръцете си и благословете.

И също така е необходима ловкост, за да станете рано сутрин, да прогоните съня от клепачите си и да отидете да изучавате Тора. И трябва бързо да се отдалечите от лошите си мисли, от завистта и омразата и от мислите за жени и да насочите мислите си според волята на Всемогъщия – всичко това изисква най-висока ефективност. Ако ви обземе съжаление – за смъртта на приятел или за загубата на имущество, или страдание – много е необходимо да го преодолеете бързо: да изгоните скръбта от сърцето си, така че то да е чисто и да насочите мислите си с любов към Всевишния. Трябва да разберете, че съда и присъдата на Всевишния са справедливи, приемете ги с любов, стремете се към Учение, молитва и добри дела и обърнете всичките си намерения в името на Всевишния.

Човек трябва да се проверява всеки ден какво нарушение е свършил и да бърза да се предпази от това нарушение. И вие също трябва да проверите себе си: в изпълнението на коя конкретна заповед сте слаби. А човек трябва преди всичко да разбере какво го е довело до тази слабост. Мързеливецът, например, трябва да разбере, че безделието идва от празните приказки, а който се занимава с празни приказки, се лишава от Учение, молитва и всяко добро.

Затова нека стриктно да избягват любителите на празното бърборене, да не се събират в компания с тях и по този начин ще намерят лек за тази болест. И така постъпете с всичките си лоши качества: първо се опитайте да разберете основата им и да я унищожите – така ще премахнете от очите си мрака, който помрачава светлината на душата. За всичко това е необходима ефективност, защото ако ви мързи да изкорените лошите качества, те ще се разпространят и ще процъфтяват в сърцето до такава степен, че ще бъде невъзможно да се отървете от тях.

И нека усърдно търси мир и се стреми към него, както е казано: „Търсете мир и се борете за него” (Псалми 34:15). И нека усърдно търси познанието на Учението и познанието на Твореца, както е писано: „И да се стремим да познаем Всевишния“ (Осия 6; 3). И мъдреците също казаха: „Преместете се там, където изучаването на Тора процъфтява“ (Авот 4: 13). И нека бъде бърз в търсенето на справедливост, както е казано: „Търсете правда, стремете се към справедливост“ (Деварим 16:20) и е писано: „Слушайте Мене, вие, които следвате правдата, Които търсите Господа” (Исая 51:1). И трябва бързо да преписвате книгите, необходими за учене, и когато чуете или видите нещо ново, трябва бързо да го запишете, за да не се забрави.

Равин Юда бен Тейма каза: „Изпълнявайки волята на Небесния Отец, бъди смел като леопард и лек като орел, бърз като елен и силен като лъв“ (Авот 5:20). Вижте как са учили мъдреците да бъдем леки, бързи и мощни, изпълнявайки заповедите! И Давид каза: „Побързах и не се забавих да спазвам Твоите заповеди” (Псалми 119; 60). И още мъдреците са тълкували – „Пазете мацот” (Шмот 12; 17) – не четете „мацот”, а четете „мицвот” /заповеди/: ако на вас се падне да изпълните заповед, не се бавете, изпълнете я веднага (Мехилта).

Лекота, ловкост и сила също са необходими за борба със злодеите. Бъдете смели, като Моше, който каза: „Въоръжете се с мечове“ (Шмот 32:27), и като Пинхас, за когото се казва: „И Пинхас бен Елазар, бен Аарон, а-коен, видя това и стана от общността и взе копието в ръката си” (Бамидбар 25:7). Опитайте се бързо да напуснете компанията на зложелатели, за да не бъдете в съвет и съгласие с тях.

Но това, което е най-необходимо, е бързината по пътя на завръщането към Всевишния. Бъдете бързи и не се колебайте по пътищата на покаянието и нека нито за миг не бъдете злодей пред Всемогъщия. Вижте колко ефективни са слугите на кралете и благородниците в изпълнението на задълженията си и в тяхната служба! Още повече трябва ефективно да се изпълнява службата на Царя на царете над царете, Пресветия, благословен да бъде Той!

Въпреки че бързината е добра сама по себе си, все пак трябва да се пазите от прекомерна прибързаност в службата си. Защото който скача, може бързо да падне. И бягащият твърде бързо също пада. Когато се коригира нещо, не трябва да се бърза, всички неща се коригират бавно. И мъдреците също казаха: „Не бързайте, когато съдите“ (Авот 1; 1). Ефективността се състои в поддържане на сърцето будно, мисълта възприемчива и крайниците леки при изпълнение на задачата, но човек не трябва да прибързва с нищо. Всички тези въпроси изискват голяма мъдрост и разбиране кога да бързаме и кога да се забавим.

И въпреки че качеството на бързината е много добро, не бързайте, преследвайки изпълнението на желанията си и задоволяването на страстите си, не преследвайте лоши дела. Защото както бързината в делата на Тора води човека към най-високото достойнство, така бързината в престъпленията води човека в подземния свят. И точно както ефективността е необходима в делата на Тора, ефективността е необходима в делата на всекидневния живот, ефективността в занаята. Голям успех очаква тези, които вършат работата си ефективно.

Затова, човече, бъди ефективен в делата и на двата свята! Вършете ефикасно работата си, която е нужна на този свят, за да се освободите бързо за духовна работа, за служене на Всевишния.

Автор-Орхот Цадиким

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *