Заповед за брака

Подходящо е възрастен мъж и жена да създадат семейство, както е писано: „Не е добре за човека да бъде сам“ (Битие 2:18). Човекът е социално същество, което трябва да прави добро и да помага на ближния си. В рамките на брака той може най-добре да развие качествата на добродетелта и взаимопомощта. Следователно бракът е желателен дори за тези, които вече имат деца или които вече не могат да раждат деца.

Бракът също е средство за запазване на обществения морал, тъй като с негова помощ човек се отдалечава от разврата – в крайна сметка той може да задоволи сексуалното желание по разрешен начин и дори да изпълни заповедта.

Брак с цел продължаване на рода. Освен това създаването на семейство има и друга цел: да доведе деца в света, както е писано (Битие 1): „И Бог ги благослови и каза: Плодете се и се множете, и напълнете земята.“ И също така се казва (Исая 45): „Той не създаде (земята) напразно; Той я създаде, за да я обитават хората.“ Творецът е създал света, за да го населяват хората, раждайки нови поколения. В допълнение, потомците на Ной поеха върху себе си заповедта „да се плодят и да се множат“ – да имат поне един син и една дъщеря. Следователно е подходящо мъж, който няма деца, да се ожени за жена, която е способна да ражда.

Интимност извън брака. След потопа потомците на Ной се задължават да се дистанцират от жените, с които е забранено половото общуване, дори целувките и прегръдките. А Шем и Евер въведоха забрана за извънбрачни интимни връзки. Следователно, преди да се влезе в интимна връзка, трябва да се проведе брачна церемония, а ако това не е възможно, трябва да се проведе частен, неформален брак в съответствие с основния закон (това включва решението на съпрузите да живеят заедно и да влязат в в интимна връзка, вижте по-долу) .

Брак


Забранено е сключването на брак или интимна връзка с близки роднини: майка, съпруга на баща (мащеха), сестра по майчина линия, дъщеря и внучка, свекърва и нейната майка, дъщеря на съпруга (доведена дъщеря) и внучка на съпругата, леля – на баща и сестра по майчина линия баби. Забранено е да се жениш за жена, която е омъжена и все още не е разведена (виж по-долу). Препоръчително е вдовица, чийто съпруг е починал, без да остави деца, да се омъжи за някой от роднините на съпруга си. Ако по някаква причина това е невъзможно, тя може да се омъжи за друг.

На „Сина на Ной“ – човек, който спазва седемте заповеди – също е забранено да се жени за еврейка или да се жени за еврейка. Също така не може да свърже живота си с човек, който не вярва в Бог. Препоръчително е да имате една жена, а не две или повече, особено ако двуженството е забранено от закона на дадена страна. Бракът трябва да бъде сключен с пълното съгласие на двете страни.

Какво е брак? Брачните отношения възникват в момента, в който мъжът и жената решат да се оженят и да влязат в интимна връзка. Ако мъж и жена решат да живеят заедно (като съжители, любовници и т.н.) и влязат в афера, те също се считат за женени и ако след това решат да се разделят, трябва да преминат през процеса на развод, както е обяснено По-долу.

Въпреки че бракът е валиден след интимно сношение, дори и да не е извършена сватбена церемония, все пак е препоръчително да се извърши сватбеният ритуал.

Предложение за процедура на брак


(Този ред не е догма, а само предложение. В него могат да се правят промени според обстоятелствата. Бракът е валиден дори в случаите, когато съпрузите са решили да се оженят и са встъпили в интимни отношения, без да са извършили ритуал.)

Лицето, което провежда сватбения ритуал (един от лидерите на общността на синовете на Ной), трябва предварително да провери дали тези хора могат да се оженят, тоест дали са близки роднини и дали са свързани с предишен брак. След това им обяснява ценностите на семейния живот, взаимопомощта и т.н. и определи дата за сватбената церемония.

Сватбени приготовления. Бъдещите съпрузи трябва да посетят родителите си (особено родителите на булката) и да получат тяхната благословия. (Но ако родителите се противопоставят на брака, децата не трябва да им се подчиняват.) Също така е препоръчително да се проведе малко семейно парти, където бъдещите роднини от двете страни могат да се срещнат и фактът на годежа да бъде оповестен публично.

Подготовка за сватбения ритуал. Препоръчително е да организирате церемониална трапеза, на която ще бъдат поканени роднини и приятели. Нека сватбата да бъде уважавана, но скромна, в съответствие с местните обичаи и финансовите възможности на булката и младоженеца. Не трябва да бъдете екстравагантни и особено да се опитвате да засенчите съседи и колеги.

Страните подписват брачен договор, който регламентира тяхното сътрудничество и взаимни отговорности.

Сватбен ритуал

Булката и младоженецът влизат в залата, придружени от родителите си, а ако нямат родители, придружени от други роднини или приятели. Сядат на почетното място на масата.
Ритуалът се извършва от ръководителя на общността, а ако няма официален такъв, се извършва от някой от по-старите, уважавани членове на общността. Ръководещият ритуала стои на подиума и т.н. и кани булката и младоженеца. Те се приближават, водени от приятели, под празнична музика.
Организаторът налива чаша вино и благославя: „Благословен си, Господи, Създателю на света, който освети човечеството чрез брака”. След всяка благословия той дава да отпие вино младоженеца, а той подава чашата на булката.

Младоженецът слага сватбен пръстен на пръста на булката и казва: „С този пръстен ти си ми посветена като съпруга според законите на синовете на Ной.“

Водещият ритуала благославя съпрузите, за да са щастливи в семейния си живот. След това те подписват брачния договор, като изпълнителят на ритуала също поставя своя подпис. След това договорът се дава на булката (може да направите две копия на договора и да дадете едно от тях на младоженеца). Чашата отново се пълни с вино и изпълнителят на ритуала благославя:

„Благословен си Ти, Господи, Царю на света, Който създаде всичко за Своя слава.“

„Благословен си Ти, Господи, Царю на света, Който сътвори човека по Твой образ, по Твой образ и подобие Ти го създаде и му издигна вечно здание от плът. Благословен си Ти, Господи, сътворил човека.”

Всички се качват и се ръкуват с младоженците и техните близки, пожелавайки им щастие. След това поканените се настаняват по масите. По време на хранене оркестърът свири музика и се изнасят речи. Сватбеният организатор или младоженецът благодари на събралите се, роднини и приятели придружават младоженците до дома им.

Пример за брачен договор


На 28 февруари 2001 г., Василий Иванов, каза на Елена Петрова: „бъди моя съпруга“ и тя се съгласи. Ние, булката и младоженеца, се задължаваме да притежаваме заедно цялото имущество, което ще имаме (ако споразумението е различно, запишете го) и да живеем заедно в любов, приятелство и пълно доверие.

Младоженецът се задължава да се грижи за материалните нужди на семейството и да живее със съпругата си като всички семейни хора. Булката се задължава да води домакинството, както е обичайно, и да инвестира спечелените пари в домашния бюджет (ако постигнат друго споразумение за разпределението на отговорностите, запишете го). В случай на развод съпругата ще получи от съпруга си парична сума, равна на годишните му доходи (ако постигнат различно споразумение, напишете друга сума, например $20 000, или 300 минимална заплата, или нищо; или напишете друго условие или споразумение). Ако съпругът умре, съпругата ще използва неговото имущество, докато не се омъжи за друг мъж.

Съпругът се задължава да издържа децата, които се раждат до навършване на пълнолетие (18 години).

Подписи: Младоженец г-н Иванов Булка г-жа Петрова

Духовен лидер на общността на синовете на Ной г-н Сидоров (или двама свидетели се подписват)

Поведение на брачната двойка


Скромността украсява всяка жена, но задължава омъжената жена. Съпругата трябва да се пази от сближаване с непознати мъже, да не влиза в романтични разговори с тях и още повече да се въздържа от целувки и прегръдки.

Интимност. Съпругът е длъжен да живее със съпругата си правилно, за да могат да имат деца и да задоволява нейните желания. Съпругата трябва да се съгласи да прави секс, за да задоволи желанието на съпруга си. Всеки съпруг трябва да вземе предвид желанието или нежеланието на другия да влезе в интимност в момента. Целта на интимния живот е да се създаде силна връзка между съпрузите, а не само да задоволи сексуалните инстинкти.

Семейно планиране. Мъжът е изпълнил заповедта „плодете се и се размножавайте“, ако има поне син и дъщеря, но е препоръчително да раждате деца в съответствие с естествените възможности. Но когато заповедта е изпълнена и семейните обстоятелства не са благоприятни за растеж на семейството, е разрешено да се използват контрацептиви. Трябва да се има предвид, че средствата, които водят до загуба или унищожаване на семе (например презерватив), са нежелателни. По-добре е да използвате хапчета или по-естествени методи, например изчисляване на датата на овулация.

Развод и вдовство


Бракът остава валиден до смъртта на един от съпрузите или до развода. Ако съпругът е изчезнал и неговото местонахождение е неизвестно, жената няма автоматично право да се омъжи за друг мъж: тя трябва първо да разбере дали той е мъртъв или не. (Възможно е, ако активните търсения не доведат до нищо, съпругата да обяви, че се развежда с него).

Развод. След като премине през стандартната процедура за развод, приета в дадена страна, инициаторът на развода казва на съпруга си, че се развежда с него, съобщава това на всички и след това жената става свободна за нов брак.

Предложена церемония на благодарност за раждането на дете
(Това описание не е догма, а предложение и може да бъде променено според обстоятелствата)

Когато бащата и майката узнаят за раждането на дете, казват: „Благословен си, Господи, Боже на света, Който си благ и правиш добро!”

Церемония за благодарност

Двойките, които искат публично да благодарят на Създателя, могат да организират семейно събиране или церемония на благодарност в общността на синовете на Ной.
Довеждат празнично облеченото дете. Бащата казва: „И Адам наименува жена си Ева, защото тя беше майка на всички живи.” (Битие 3:20) Майката казва: „И (Ева) каза: Придобих мъж с Господа“ (пак там, 4:1).

Родителите казват заедно: „Създателят е благоволил човека да участва в Неговото творение и ние Му благодарим за това. Молим се това дете да продължи да изгражда света и да следва нашите стъпки, така че веригата от човешки синове, изпълняващи волята на Създателя, да не бъде прекъсната.

Присъстващите ги благославят: „Както сте били достойни за това дете, така да сте достойни да го отгледате здраво, в щастие и благоденствие, и да се удостойте да бъдете на неговата сватба, и да бъде верен служител на Бога и да намери милост в очите на Бога и хората. И родителите отговарят „Амин“.

Родителите произнасят молитва: „Нека бъде волята на Твореца да бъдем достойни да отгледаме това наше дете в здраве и благоденствие, и то да бъде вярващо в Бога и да спазва Неговите заповеди, и да бъде добър човек, и да бъде здрав физически и духовно и живее дълъг живот.“ Присъстващите отговарят с „Амин“.

Даване на име


Името на човек отразява неговите вътрешни качества и родителите се ръководят от Божественото Провидение, когато дават име. От своя страна родителите трябва да се опитат да изберат добро име за детето си, например, включително името на Създателя (като Иван, Емануил, Иля).

Ако едно дете е кръстено на друг човек, този човек трябва да вярва в Бог. Не може да кръстите дете на злодей. Родителите наричат детето, а всички присъстващи го благославят, за да расте достоен човек, верен на Бога и мил към хората. Добре е церемонията да се извърши от духовен лидера на общността на синовете на Ной или друг уважаван човек в общността.

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *