Промени и изправление. Промяната изисква известно усилие

Много по-лесно е да се опитате да убедите друг човек да промени себе си, отколкото да промените себе си.

А) Ако човек не работи за коригиране на качествата си, той ще остане с всичките си отрицателни характеристики (Хашломат Хамидот, гл.2).

B) Известно е, че „Навикът е втора природа“. Тоест, ако създадете навик в себе си, той става част от характера ви и тогава е изключително трудно да го промените и да правите неща, които противоречат на този навик (Daat Chochmah Umussar, vol.1, p.1).

В) Човек е способен да промени поведението си чрез интелигентно използване на своя интелект. Има два аспекта да промените характера си: да спрете да използвате лоши навици или да промените характера си, така че да стане обичайно да правите това, което е правилно (Rabbi Yisrael Salanter; Ohr Yisrael, p.63)

Хората имат различни характери и за един човек някои неща са лесни за правене или отказване, докато за друг същото ще бъде трудно. Що се отнася до навиците, обратното може да е вярно. Не е достатъчно да овладеете това, което изглежда лесно. По-скоро човек трябва да се опита да направи това, което е правилно, дори и да не мисли, че е (пак там, стр.64).

Равин Израел Салантер каза: „Много по-трудно е да промениш една лоша черта на характера на човек, отколкото да изучиш целия Талмуд“ (Тнуат Хамусар, том 1, стр. 302).

Г) „Всяко начинание е трудно“ (Мечилта, Итро). Ако искате да промените някой аспект от характера си, ще трябва да работите усилено. Първо, ще трябва постоянно да се фокусирате върху областта, в която искате да се промените (Erech Apayim, стр.66). Тъй като в началото е трудно да промениш себе си, някои хора се страхуват, че това ще бъде болезнено и неприятно. Всъщност е трудно само в началото. След като създадете навик да правите и мислите по различен начин, това ще стане ваша втора природа и ще откриете, че поведението ви става все по-непринудено.

Д) Много по-лесно е да се опитате да убедите друг човек да промени себе си, отколкото да промените себе си (Maarchai Laiv, стр.51).

Е) Дори и да е възможно човек да подобри характера си чрез физическа операция, това не би трябвало да е неговата желана цел. Задачата е да коригира недостатъците чрез собствената си упорита работа (Michtav Mi Eliyahu, том 3, стр. 174).

Ж) За да ви въодушеви една идея, само интелектуалните знания не са достатъчни. Една идея трябва да бъде усетена емоционално, преди тя действително да промени дългосрочните ви навици. Равин Елияху Елиезер Деслер посочи като пример един от собствените си навици, който му причинявал физическа болка в продължение на няколко часа, след като е извършил определено действие. За него беше много трудно да преодолее това качество в себе си, защото силата на навика в момента беше по-устойчива от знанието, че ще му донесе физическа болка в бъдеще. Това е, което срещаме в много ситуации. И са необходими много усилия, за да почувствате потенциалната вреда от лошите навици и отрицателните качества (Michtav Mi Eliyahu, vol.1, p.79).

З) За да преодолеете мързела в себе си, трябва да действате. Не е достатъчно просто да промените начина си на мислене. Мисленето за мързела също може да бъде резултат от мързел: да намерите извинение да продължите да си почивате и да не правите нищо (Торат Авраам, стр.395).

И) Ако искате да станете по-добър човек, не трябва да правите грешката да мислите, че можете да го направите само чрез пожелателно мислене. Хафец Хаим каза, че ако човек наистина иска да се промени и да израсне духовно, той трябва да отделя достатъчно време всеки ден, за да работи върху себеусъвършенстването (Hameorot Hagdolim, p.311).

K) Ако човек, който иска да се промени към по-добро, промени само няколко незначителни навика, но не се опитва да промени основната основа, той всъщност не се променя. Равин Алтер от Невардок сравнява такъв човек с джудже, което един ден се събужда посред нощ и с радост открива, че изведнъж е станало много по-високо. И какво видя като доказателство за това? Преди краката му не стигаха до ръба на леглото, но сега се простират от единия ръб на леглото до другия. И едва след като разбра какво става, той осъзна, че единственото нещо, което се е променило, е, че вместо да лежи по-дължина на леглото, той лежи напречно. Но самият той не се е променил! По същия начин, единствената истинска промяна настъпва, когато коригирате причината – източникът на вашето поведение (Tnuat Hamussar, vol.4, p.308).

Освен това Реб Алтер каза, че ако някой само каже, че възнамерява да се промени, без всъщност да направи нищо по въпроса, той се държи като човек, който плава на кораб в западна посока. Изведнъж, по средата на пътуването, променя решението си и решава да плава в източна посока. Но вместо да слезе от кораба на най-близкото пристанище и да намери друг, който плава на изток, той обръща лицето си на изток. И въпреки че този човек прояви интерес да промени посоката на пътуването си, той все едно ще стигне там, за където първоначално е тръгнал (Тнуат Хамусар, том 4, стр. 306).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *