Преодоляване на негативните импулси в себе си. Думите, които си казвате, са ключови за изправлението.

А) Същността на коригирането на човешките недостатъци е отказът от извършване на лоши дела. Много по-лесно е човек да върши добри дела, отколкото да стои далеч от злото. Има хора, които винаги са готови да помогнат на ближния си, но реагират агресивно, ако някой ги обиди по някакъв начин. Такива хора харесват личните си постижения и предимства и, като правило, много ценят одобрението и благоприятното мнение на другите за тях. Истинското величие обаче идва, когато човек работи върху себе си, за да се издигне над естествените си наклонности (Chazon Ish; Emuna Ubitachon).

Б) Когато някой извърши героичен акт, дори ако този акт включва най-висока степен на саможертва, но е в съответствие с нормалните наклонности на този човек, това не е толкова възвишено, както ако друг извърши по-малко героичен акт, като се принуди да преодолее своите естествени наклонности (виж: Равин Меир Шапиро; Ницуцай Ор Хамеир, стр.149).

В) Всеки човек трябва сам да определи онези практически области, в които той лично трябва да се усъвършенства. Мнозина обаче не виждат промени в този аспект. Те приемат, че всички хора са еднакви. Как тогава можете да разберете в кои области трябва да работите върху себе си? Отговорът е, че трябва да насочите търсенето си към онези области, в които духовното израстване изглежда трудно за вас. И трябва да започнете да работите върху това, което ви е трудно. (Rabbi Yechezkail Levenstein; Kovetz Inyanim, Сиван 5728, стр.15).

Г) Ако искате да се подобрите в някоя област, запитайте се: – Каква е основната причина за моя недостатък или лош навик? След като разберете причината, получавате представа какво трябва да направите, за да коригирате този недостатък в себе си (Ахават Майшорим, стр.32).

Д) Умението да управляваш себе си доставя голямо удоволствие. Това дава на човек усещането за власт над себе си и знанието, че може да контролира своите импулси, възгледи и действия. Равин Симха Зисел от Келм посъветва учениците си да не позволяват нито един ден да минава, без поне веднъж да преодолеят желанията си. Понякога обаче е по-добре да не се насилвате да вървите директно срещу импулсите си. Потискайте негативните си импулси, като се фокусирате върху други неща; заобикаляйте ги, като се разсейвате от тях (Тнуат Хамусар, том 2, стр.159).

 Думите, които си казвате, са ключови за изправлението

А) С помощта на енергията на мисълта вие сте в състояние да контролирате своя нрав (Chochmah Umussar, том 1, стр. 144).

Ако промяната изглежда болезнена и трудна за вас, това е, защото си казвате: „Колко трудно е да се промениш. Наистина е много трудно. Ужасно е, че е толкова трудно!“ Променете думите си на: „Наистина е вълнуващо, увлекателно предизвикателство и събитие да промениш себе си. И ще оценя удоволствието от всяко, дори и най-незначителното подобрение, и в крайна сметка ще стана човекът, който искам да бъда!“

Б) Начинът, по който говорите, не само характеризира вашата личност, но и ви оформя. Думите, които използвате, създават и променят вашата личност. Ето защо е особено важно да внимавате какво казвате (Равин Шломо Залман Далински; Тнуат Хамусар; том 5, стр. 145).

Автор-Рав Зелиг Плискин

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *