Познание за вярата 57. Аргументи на онези, които отричат ​​свободата на избор. 2. Астрологична предопределеност

Има ли предопределеност на съдбата и събитията в живота на човека въз основа на съзвездията, движението на небесните тела, неговия зодиакален знак и т.н.?

Астрологична предопределеност

“… Звездобройци” – “да не помислищ, че има истина в тези астрологични фантазии, които са измислени от тези, които вярват в съдбата, която се определя от звездите, тъй като те твърдят, че времето и мястото на раждане на човека (комбинацията от звезди, които са били в този момент) му придават съвършенство или непълноценност и че човек е принуден да извършва точно тези специфични действия. Продължавайки думите си там, Рамбам подробно опровергава техните твърдения както от позицията на Тора, така и от позицията на философските учения, в съответствие с основите, които очертахме по-горе.

Всъщност, въпреки че нашите учители признават влиянието на комбинациите от звезди върху човек и събитията от неговия живот, тази система от зодии е инструментът, с който Създателят контролира природата на творението, вижте в трактата Шабат, но е в ръцете на човека, да се измъкне от тази власт: „А известно е, че всичко, което се случва с човека, бил той малък или голям, е предадено от Твореца във властта на съзвездията, но Той е дал и разум на човека, с чиято помощ той може да се измъкне от силата на звездите и тази сила е дадена на човека, за да може да бъде добър или зъл” (Раавад, Закони на покаянието 5:5). Ако е така, лицето не е „принудено да извършва точно тези конкретни действия“. И в бъдеще ще обясним причината за това.

Позиция на Тора

„Всичко е в ръцете на Небето, освен страха от Небесата“ (Бавли, Нида 16б). И Гемара обяснява там: „Ангелът, който е отговорен за зачеването, се нарича „Лайла“ („Нощ“). Взима капка семе и я поставя пред Светия, благословен да е Той, като Му казва: Господарю на света! Ето една капка, какво ще се случи: силен или слаб, мъдър или глупав, богат или беден. Но не казва дали ще бъде праведен или злодей. Не е изненадващо, че в света на Създателя има място за всяко действие без Неговото предначертание, тъй като Писанието казва: „Каквото иска Господ, Той го прави на небето и на земята.“ Знайте, че всичко ще бъде направено както Той пожелае, въпреки че нашите работи са оставени на нас. Как е възможно това? Както Създателят иска огънят и въздухът да се издигат нагоре, а водата и земята да се спускат надолу, а сферата да се движи в кръг и всички останали творения да се държат според обичаите си, които са Му угодни, така и Той иска човекът да бъде в собствената си власт и всичките му дела да са в негови ръце, и така че да няма нито един, който го принуждава, нито такъв, който дърпа, но той, сам и според собственото си разбиране, което Бог му е дал, прави всичко, което човек може да направи. (Рамбам, законите на покаянието, там).

Рамбам разглежда тази тема, за да ни предпази от заблуди: „Хората смятат, че някои от действията на човека, които той избира, са предопределени. Например, бракът с определена жена или получаването на някакво имущество. Но това не е вярно. Ако мъж се ожени за жена с Кетуба и Кидушин и тя му е позволена според закона, и той се жени за нея, за да изпълни заповедта за плодене и размножаване, тогава той изпълнява заповед, и Господ не предопределя изпълнението на заповед. Но ако в брака има нещо нередно, това е грях, и Господ не предопределя извършването на грях. Същото се отнася и за човека, който е взел имущество чрез грабеж, кражба, измама или лъжлива клетва за поверено имущество. Нима можем да кажем, че Бог е предопределил да му се даде това имущество? Но това не е така, защото всички човешки дела са дадени на избора на човека, и в тях несъмнено може да се намери послушание или непослушание. Ако неправедно имущество премине от ръцете на един човек в ръцете на друг, казвайки, че това е предопределено от Бога, ние бихме казали, че Той предопределя греха и непослушанието… Оказва се, че когато мъдреците казаха, че „всичко е в ръцете на Небето“, те всъщност говореха за естествени неща, които не са подвластни на човешкия избор, като например дали човек ще бъде висок или нисък, дали ще вали дъжд или ще има суша, дали климатът ще бъде лош или добър, и други подобни неща в света, освен движението или покоя на човека.“

Думи от автора на книгата “Икарим”

Авторът на тази книга обяснява надълго и нашироко, че „има неща, които хората са принудени да правят, и има такива, които зависят изцяло от техния избор, и има такива, в които нуждата и изборът са смесени“. В това, което се случва с човек, има три влияещи фактора, всеки според собствената си структура: предопределението на Бог като реакция на делата на човека – тоест награда или наказание, съдбата на звездите – късметът на човека , трудолюбието на самия човек.

Що се отнася до предопределението на Бога, има широко поле за усилията на човека – и това е неговата цел: да избере доброто, в този избор той е свободен. Съдбата на звездите е поведението на природата, според законите, установени от Създателя през шестте дни на сътворението, според тях („мазал”) Всемогъщият спуска постоянните си дарове – това е „късмет” („мазал” ), а Гемара говори за неговите дарби: „Късметът дава мъдрост, късметът дава богатство,Израел има късмет. Равин Йоханан казва: Израел няма късмет. (Шабат 156). Раши обяснява там: „Защото чрез молитва и заслуги неговият късмет се променя към по-добро.“ И в Гемара има истории, които съответстват на думите на равин Йоханан, че Израел няма късмет. Необходими са обаче заслуги и голямо усърдие в покаянието и добрите дела, за да се промени присъдата, произнесена над човека от Твореца чрез комбинации от звезди и планети. Също така в действията на човека в делата на този свят мъдреците използват формулировката „усилие“, за да подчертаят, че само действията са подчинени на силата на човешкия избор, а не резултатите, които абсолютно зависят от два други фактора, но, разбира се, без усилия човек няма да постигне това, към което се стреми (и в тази връзка количеството усилия пряко зависи от степента на доверие на човека в Бога, както е известно).

Влиянието на комбинацията от звезди върху живота на човек не засяга всички детайли от живота му, както вярват „звездоброиците“, които отричат ​​свободата на избора. Влиянието на късмета върху природата и характера на човека съответства на понятието „подготовка“, тоест склонността на човек да придобие определени качества. Но в неговата власт е да избере да ги насочи към доброто. И както е обяснено в Гемара: „Този, който е роден под знака на Марс, ще пролее кръв. Рав Аши каза: той може да бъде лекар-кръвопускател, или може да бъде злодей, може да бъде касап, и може да бъде моел” (Шабат там). Има цяло поле от възможности за използване на даденото за добро. Това се отнася за всяко вродено качество, дори и да изглежда зло. И както казахме в темата за надзора всичко, което е предопределено за един човек по отношение на характера и качествата му преди раждането му е негов дял, който му се дава за поправяне чрез работата му, а така и всичко, което му е определено от делата на света са инструменти, дадени му за тази цел.

Говорихме за всичко това подробно, обяснявайки предишната основа.

Автор-Рав Еуд Авицедек

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *