Познание за вярата 34. Възможността за постижение на доброто е само от отричането на злото

Точно както погрешните схващания и грешки са неразделна част от процеса на изучаване на Тора и човек не разбира правилно Тора, докато не направи грешка и не преодолее грешката си, така според същия модел е създаден целият свят.

Възможността за постижение на доброто е само от отричането на злото

Дори един съвършен човек, Адам, създаден за света на удоволствията, Райската градина, не би постигнал съвършенството и съответно постигането на истинското удоволствие, без отричане от Дървото на познанието, с цялата болка и страдание на това изпитание. По този начин той се удостои да се прилепи към Дървото на живота, истинското удоволствие.

Точно както заблудите и грешките са неразделна част от процеса на изучаване на Тора и човек не разбира правилно Тора, докато не направи грешка и не я преодолее, така, според същия модел, целият свят е създаден. Затова казаха (шабат 89): „Ако вашите грехове са като тези години, които са подредени в определен ред от шестте дни на сътворението“, тоест това е редът на света. Оказва се, че всички грехове и наказанията за тях са били планирани в подготовката за реализация… и след като човек разбере Тора, той научава как самата първоначална грешка е била за това причината и необходимостта (Равин Цадок ХаКохен) .

Така, за да се разкрие доброто, злото трябва да се разкрие във всичките му нюанси и аспекти в максимална степен.

Защо Всевишният направи това?

Струва си да се замислим защо Висшата мъдрост установи реализацията на злото точно по този начин – чрез самия човек (става дума за корените на душите, това са т.нар. 974 поколения преди сътворението на света и всичко, което се случва в нашия свят е породено от тях). Авторът на книгата Лешем обяснява, че човек получава истинско удоволствие, когато се наслаждава на това, което му принадлежи. Съответно и насладата в бъдещия свят от победата над злото ще бъде по-пълна, ако това зло идва чрез самия човек. Това разкритие можеше да бъде постигнато чрез отричането на злото, но тези 974 поколения съгрешиха и злото се появи в действителност.

Защо не е достатъчно изправлението, което човек прави, просто издържайки теста?

На този въпрос отговаря и авторът на книгата Лешем. Че има ограничения за акта на изправление в процеса на праведност и подчинение на Създателя, но Всевишният е пожелал да разкрие максимума на злото във всичките му аспекти и в най-голямата му сила – с цел възнаграждаване на доброто в Бъдеще, когато от всяка сянка на злото ще се разкрие допълнителна сянка на доброто и приятността на удоволствието в това разкритие ще се увеличи. Всичко това е възможно само чрез действията на нечестивите, чието злодейство е неограничено. В такъв процес злото се засилва неимоверно и има възможност за разкриване на злото във всичките му категории.

В тази връзка трябва да се разбира изявлението на мъдреците относно стиха: „И Бог видя всичко, което направи, и беше твърде добро“:

Добро – това е доброто начало, твърде – е злото начало.

Добро – е качеството на доброто, твърде – е качество на страданието.

Добро – това е Райската градина, твърде – това е Гехином.

Добро – е ангелът на живота, твърде – е ангелът на смъртта.

Добро е качеството на благото, твърде е качество на възмездието.

Чрез праведността може да се разкрие доброто, но твърде е нещо повече от добро, разкрива се само чрез съществуването на злото и неговото отричане.

„И всъщност се казва: Твоя народ всички са праведници…”, а как е възможно това? Но откриваме, че грях в името на Небето е повече от заповед не в името на Небето и това също се нарича праведник, че всички негови дела са в името на Небето и дори тези, които са насочени към грях, и в бъдеще такива неща ще станат ясни за всички грехове на синовете на Израел, както казват Мъдреците в трактата Шабат: ако вашите грехове са като тези години, които са били подредени в определен ред от Шестте дни на Сътворението – което беше уредено от истинската воля на Всевишния, че да бъде така. И ако е така, тогава те изпълниха волята на Създателя и всичко беше като „грях в името на небето“.

Свят на разкаянието

Всички откровения, за които говорихме, се отнасят до Бъдещия свят, света на Бина. Това е коригиран свят, в който всички неща ще се върнат към корените си коригирани и ще разкрият целта на тяхното създаване – славата на Небето, изгряваща от тях. Светлина, пробиваща тъмнината, добро, излизащо от злото – това е покаянието на мирозданието: откровението за Единството на Всевишния, че само доброто идва от Него. Светът на Бина (разбирането): това е основата на Бина, разбирането на едно нещо от друго, светлина от тъмнината.

„Затова се казва за Бъдещето, когато злото влечение ще бъде отменено: „В онези дни ще търсят греха на Израел и няма да го има…“, защото дори миналите грехове не съществуват в действителност. Точно това се казва в трактата Шабат: „ако вашите грехове са като тези години, които са подредени в определен ред от Шестте дни на сътворението…“, и тъй като са били заповядани от Всевишния да бъдат такива, тогава това не е грях, тъй като това е волята на Всевишния. Това става чрез най-висшето покаяние (тшува), нивото на Бина, което е в тайната на Йом Кипур, Портата на свободата, както е известно… Знанието за бъдещето е от страната на Бина… Горе, бъдещето вече е известно като миналото” (Р. Цадок ХаКохен).

Покаяние от любов

Този, който се разкае вж нашия свят, разкрива тези прекрасни откровения: „Тшува (връщане, покаяние) – това означава, че връща това нещо на Всевишният, с други думи, признава, че всичко се извършва от Създателя и дори мисълта в сърцето на човек… Излиза, че Всевишният му е дал сила тогава дори в греха, и чрез това, след пълното покаяние, човек се възнаграждава така, че съзнателните престъпления стават за него като заслуги, защото това беше и волята на Създателя.

За това е писано: „…и твоите благочестиви ще пеят ликуваща песен“, а Мъдреците са казали: „Това са нечестивците на Израил“. Защото благочестив (хасид) е този, който се отклонява от буквата на закона, за да направи повече, отколкото се изисква, а също и порочен човек се отклонява от закона, за да върши зло. И когато в бъдеще Всевишният се разкрие след пълното завръщане и покаяние на хората и всички признаят силата на Неговото царство, престъпленията, които са били отклонение от правия път, ще бъдат благочестие, тъй като не са се отклонили от истинската воля на Всевишния. И е написано точно “Твоите благочестиви”, а не просто “благочестиви”, защото Всевишният ги нарича благочестиви, но не в очите на хората…” (Р. Цадок ХаКохен).

Трябва да се подчертае още веднъж: всички тези твърдения се отнасят за света на Знанието, в който няма категория избор и нямат никакви последствия или проекции върху света на свободния избор, в който живеем.

Автор-Рав Еуд Авицедек

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

2 thoughts on “Познание за вярата 34. Възможността за постижение на доброто е само от отричането на злото”
  1. Невероятна мъдрост и знание! Общо взето това в идеята, че тези които се отрекат от злото, направят тшува, се издигат повече от други, които никога не са се докосвали до злото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *