Познание за вярата 13. Изправление на света царството на Всемогъщия

Всички обекти на този свят се привличат и проектират по верига: от тяхното съществуване в трансцендентални сили до тяхното съществуване в материалността.

Изправление на света царството на Всемогъщия

Името Ша-дай е името на Цимцум (съкращение), „който каза на Своя свят „достатъчно!” Но в това „достатъчно“ има всичко: „което е достатъчно в Моята божественост за всяко творение“ (Раши).

Тази концепция е една от основите на малхут – че във всеки детайл има квинтесенцията на всичко и на тази основа всеки човек има потенциала да коригира цялата вселена. „Земята на какво стои .. на един стълб и името му е праведният, както е казано: „и праведният е основата на света““ (Хагига 12). Разберете всичко това добре. Всички тези въпроси се коренят във висшите качества и се развиват стъпка по стъпка до формата на материалния свят.

„Всички обекти на този свят са привлечени и проектирани по верига: от тяхното съществуване в трансцендентални сили до тяхното съществуване в материалността… Следователно коренът на всички детайли на изпитанието на човек е в трансценденталните сили, според техните съответствия реалности на изправност и повреди, както писахме по-горе. И според тяхното състояние там те се преценяват и определят, за да се разпространят и реализират в материалността в съответните им обекти. И това разделение обхваща всички детайли на съществуването според техните нива.

Висшата мъдрост взе предвид всички тези детайли на теста и според истинската им същност установи кое е най-подходящо и достойно, и това е ясно според принципите, за които говорихме.” (Пътят на Твореца, пак там). Обмислете всичко това.

Корекция на малхут

Тази форма на Вселената – Малхут – дава възможност да бъде доведена до съвършенство:

„И освен всичко това има още един аспект, произтичащ от споменатите две части на управлението: индивидуална и обща.

Когато Висшата мъдрост разгледа всичко, което беше необходимо, за да коригира видовете, от които ще бъде съставено гореспоменатото събрание на съвършените, тя видя, че е много подходящо една част от хората да могат да помогнат на друга част и да им дадат полза.

Тоест сред обитателите на Бъдещия свят, включени в събранието, ще бъдат не само онези, които постигат съвършенство чрез собствените си усилия. Но и този, чиито действия му позволяват да се наслаждава на съвършенството, бидейки зависим от друг, по-достоен от себе си, ще влезе в тази общност. Но той ще бъде в него на по-ниското ниво – нивото на един зависим от друг. Така той няма да бъде напълно отхвърлен от съвършенството” (Пътят на Твореца, пак там).

Това е изграждането на Вселената във формата на Малхут, която създава възможност за коригиране на един индивид от друг или от цялото общество.

Такава корекция може да бъде направена и от праведния човек, който е основата на света: „Според този принцип е установено, че беди и страдания могат да сполетят праведния човек и това ще бъде изкуплението на неговото поколение. И дългът на праведния е да приеме с любов страданието, което ще му се случи в полза на неговото поколение, точно както би приел с любов страданието, което би последвал сам. По този начин той дава добро на своето поколение, което изкупва, а самият той е много издигнат и става един от главите в събранието на жителите на Бъдещия свят, както споменахме.

В тази категория страдание има друг тип, по-висок от споменатия по-горе. Защото видът, споменат по-горе, е, че праведният ще бъде бит за своето поколение, което беше достойно за голямо наказание и близо до унищожение или гибел, и той ги изкупва със своето страдание, спасява ги в този свят и им помага и в отвъдното.

Но има и страдание, което се дава на най-благочестивите, които вече са постигнали собственото си съвършенство. Тяхната цел е да помогнат на целия набор от области на управление да достигнат до края – съвършенството.

Обяснението на този проблем е следното. Още според първия ред, установен за управление на света и неговите трансформации, човек трябваше да претърпи малки страдания, за да може той и целият свят с него да постигнат съвършенство. Това обстоятелство е генерирано и произтича от скриването на Светлината на Всевишния и скриването на Неговото Лице, което е една от фундаменталните основи на човешкото съществуване, както споменахме по-горе.

И още повече, когато щетите в света се увеличиха поради големите и мощни грехове, които бяха извършени в него, скриването и прикриването на доброто се увеличи още повече: светът и неговите обитатели се оказаха в долно и лошо положение, и сега е необходимо чрез трансформациите, които Неговата чудна Мъдрост организира в света, неговите елементи да са постигнали корекция.

И една от основите на тези трансформации е, че хората получават наказания, съответстващи на техните злодеяния, докато атрибутът на справедливостта не бъде удовлетворен.

И Господ, благословен да е Той, установи, че съвършените и значимите ще могат да поправят другите, както споменахме, и атрибутът на справедливостта ще ги порази, вместо да порази целия свят.

Но тъй като самите те са съвършени и достойни за добро и страдат само за другите, разбира се, атрибутът на справедливостта ще се задоволи с малката мярка на тяхното наказание, вмясто за голямо наказание за грешниците. И освен това, поради това, техните заслуги се увеличават и тяхната сила се умножава, което допълнително увеличава способността им да коригират това, което другите са извратили. А именно: те ще поправят не само своето поколение, но и всички щети на света от времето, когато грешниците са се появили в него до сега. И, разбира се, след това те ще бъдат, в Събранието на Съвършените, първите от първите и най-близките до Благословения” (Пътят на Твореца, пак там).

Халахическата основа на всички тези корекции е взаимната отговорност: „И за да има място за тази велика корекция, Висшата Мъдрост първоначално свърза хората един с друг. Нашите мъдреци казаха за това (Швуот 39а): „Всички евреи са отговорни един за друг.” И поради това се оказва, че всички те са свързани помежду си и не са изолирани всеки сам по себе си. И мярката на доброто винаги надвишава и ако те са наказани един за друг поради греха, тогава още повече ще си помагат чрез заслуги” (пак там). Коренът на взаимната отговорност се намира в атрибута Малхут.

Управление от провидението на съда

Управлението, произтичащо от качеството на Царството на Всевишния (Малхут), изисква да има индивидуално провидение: „От това, което можем да различим в провидението на Всевишния, е че всичките порядки на провидението и неговите пътища са прямотата на съда и яснотата на закона, както се казва (Псалми 45:7): „Жезълът на Твоето царство е скиптърът на почтеността.” И е писано (Мишлей 29:4): „Царят с правосъдие ще утвърди земята“ (Пътят на Създателя, 2:8). Както беше обяснено в предишната глава от името на Рамбам, индивидуалното провидение следва за съда.

Оттук следват подробностите за управлението на възмездието: „Но има и друга причина за добро и лошо, основана на присъда и възмездие. Върховният съдия постановява, че една от последиците от постъпката на самия човек ще бъде помощта от Благословения – да улесни неговото постигане на съвършенство и да го спаси от препъване, както се казва (1 Царе 2:9): „Той ще пази стъпките на благочестивите.”

Но разбира се има много степени и за това. Защото може да има такъв човек, който според делата, които вече е извършил, има право по закон на малка помощ от Създателя, и друг, за когото ще бъде решено, че Той ще му помогне много и ще улеснява неговото постигане на съвършенство и трети, който ще получи най-голямата помощ.

И също така, напротив: може да има някой, който според закона няма право на помощ от Небето, но за него няма да е трудно да постигне съвършенство, и друг, за когото според присъдата ще има много пречки и ще му трябват големи усилия и голямо усърдие, за да постигне съвършенство, и трети – пълен злодей, пред когото всички врати за поправяне ще бъдат затворени и в злобата си той ще бъде отхвърлен. И във всичко това има много много детайли и детайли на детайлите.” (Пътят на Създателя, 2:3).

Имахме честта да разберем: индивидуалното провидение придружава човек още преди неговото раждане: то му дава неговата лична задача в този свят и инструментите, от които се нуждае, за да изпълни съдбата си. След раждането това провидение го придружава, ако изпълни съдбата си, и му помага в задачата му, води го по правия път, ако е достоен за това.

Управление от провидението на Единството

Необходимо е да се разбере, че коренът на Управлението, който определя съдбата на човек още преди неговото раждане, се намира в Управлението на Единството. Всъщност в Управлението на съда сама по себе си няма причина на дадено лице да е приготвено изпитание бедност. А за неговия другар – тест за богатство. И така – всички други въпроси на света. Всички тези постановления за съдбата на човек не зависят от неговите действия; те се отнасят до Управлението от Провидението на Единството, един от продуктите на която е Управление на Съдбата. Но дори и в управлението на човек след неговото раждане, управлението на единството участва и води човечеството към целта, първоначално предназначена за него …

Автор-Рав Еуд Авицедек

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *