Познание за вярата 12. Деяния на провидението

Висшата мъдрост е отмерила всички детайли на качествата, които трябва да са възможни в човешката природа според основната цел.

Преди да се роди човек

„Името на ангела, назначен над бременността, е Лайла и той взема капка и я поставя пред Светия, благословен да е Той, и казва пред Него: Владетелю на света! Какво ще стане с тази капка? Силен или слаб, мъдър или глупав, богат или беден. Но злодей или праведен не казва, според казаното от равин Ханина: Всичко е в ръцете на Небето, освен страха от Небето” (Нида 16).

В предишната статия от цикъла беше обяснено, че човекът е единственото създание в света на действието, върху което се разпростира индивидуалното провидение. Мъдреците ни обясняват, че провидението над него, с всичките му последствия, съществува още преди да бъде създаден. Постановлението относно всички обстоятелства в живота му е дадено в съответствие с частта, която той трябва да коригира в този свят.

„Вече казахме, че службата, поверена на човека, зависи от това, че в света е сътворено добро и зло и човекът е поставен между тях, за да избере доброто.

Но категориите на доброто, както и категориите на злото, са многобройни. В крайна сметка всяко добро качество се отнася до доброто, злото на обратното. Например гордостта е от категориите на злото, а скромността е от доброто; милосърдието е от категориите на доброто, а противоположното е жестокостта; умереността и доволството от съдбата са от категориите на доброто, а противоположното качество е от категориите на злото; и така нататък във всички други детайли на качествата” (Рамхал, Пътят на Създателя, част 2, глава 3).

Всички обстоятелства на човек, които са установени за него още преди неговото раждане, съответстват на тестовете, които той трябва да премине в този свят.

„Висшата мъдрост е отмерила всички детайли на качествата, които трябва да бъдат възможни в природата на човека според основната цел, произвела е всички тези качества във всичките им аспекти, техните причини и следствия и всичко, което ги придружава, и е установила тяхната възможност в човека.

Въпреки това, за да се случат всички тези неща, бяха необходими различни състояния на хората, служещи за да ги изпитат. Тези състояния трябва да създадат пространство за изява на всички детайли на категориите на злото и човек да ги преодолее, за да запази добрите си качества.

Например, ако няма богати и бедни, тогава в човека няма да има място нито за милост, нито за жестокост. Но сега, откакто съществуват, богатите ще бъдат изпитани от богатството си: дали ще проявят жестокост към бедния, който се нуждае от него, или ще се смили над него; и бедният също ще бъде изпитан: дали ще се задоволи с това, което има, и ще благодари на Всевишния, или обратното. И богатството също ще бъде изпитание за богатия: дали ще се възгордее от него, ще посегне ли към суетите на света, оставяйки службата на Създателя, благословен да е Той, или с цялото си богатство ще бъде скромен и покорен и презирайте суетата на този свят, избирайки Тора и службата. И така във всички други подробности” (пак там).

Всяка душа има специална част, определена за нея в това служение:

„Висшата Мъдрост раздели всички тези аспекти между представителите на човешката раса, както счете в дълбините на своя план за подходящи и достойни. Оказва се, че всеки човек има особен дял в изпитанието и войната със злото начало и това е неговото предназначение и неговото бреме на този свят. Той трябва да издържи този тест такъв, какъвто е. Неговите дела ще бъдат оценени от справедливостта на Всевишния, според бремето, което действително е било дадено на човека във всички негови аспекти, с най-голяма точност” (пак там).

„С най-голяма точност“ е в основата на понятието „индивидуално провидение“, което обхваща всички хора по света. Всеки човек има свое собствено лично бреме в службата и дял в човечеството за пълното коригиране на Вселената и това е целта на разпределянето на „видовете тестове“ между хората. Тук се докосваме до темата „индивид и общество“, чийто корен е като малхут, която съдържа целта на творението и неговата форма.

Служение малхут

„Това е като слугите на един цар, които са под негово командване и всички те заедно трябва да изпълняват служба на неговото царство: той дава на всеки от тях част от работата, така че чрез общите им усилия трябва да бъдaт завършени необходимите части. И всеки от слугите отговаря за изпълнението на тази част от службата, която му е поверена, и според това как свърши възложената работа, царят ще го награди.

Но степента на това разделение и неговият път са извън нашето разбиране. Само Висшата Мъдрост, издигната над всякакъв разум, ги отмери и установи по най-съвършения начин” (пак там).

Това служение е поверено на Израел. Нека обясним по-подробно:

Малхут (Царството) е система, която включва индивиди и всеки от тях има своя специална цел: „Всеки трябва да каже: за мен е създаден светът“ (Мишна, Синедрион 37). Но от друга страна, Израел е „царство от свещеници и свят народ“ (Шмот 19:6). Същността на събирането на Израел е събирането на всички души на Израел в една структура на Малхут. Както Раши обяснява стиха „при събирането на главите на народите, заедно с колената на Израел – „тогава ще се сбъдне, че „и ще има цар в Йешурун“.

Малхут е възможността за изразяване на всички индивиди чрез общото. Тук няма загуба на индивидуалност, а от друга страна не се разрушава структурата на общото и следователно всичко е в Малхут. Малхут е съд, чрез който всеки индивид е включен в чудесно изградена и организирана структура. От една страна: разделение на племена и семейства, „всеки в своя лагер и със собствено знаме“, а от друга страна, един народ.

Малхут е формата на вселената

Като се замислим, ние ще намерим във външния вид на цялата реалност израза на Малхут. Нека обясним малко по-подробно: Вселената е хармонично съвършенство, което включва отделни части. Безброй части, всяка от които съществува и функционира самостоятелно, се вписват в една система, изградена в забележителен ред и закономерност, а разрушаването на една от частите причинява увреждане на цялата конструкция. Всеки детайл е изграден от трилиони атоми, връзката между които характеризира тази материя – Малхут в Малхут. Това е структурата на човека – микрокосмос, той е изграден от 613 органа и сухожилия, всеки от които има своя функция и задача и са обединени в съвършена система, работеща в забележително единство. Всеки орган се състои от много клетки, които функционират като вътрешен организъм и се размножават толкова, колкото е необходимо. Всяка клетка съдържа ДНК, която носи в себе си характера и свойствата на цялата структура във всичките й детайли – Малхут в Малхут!

Това е служенето Малхут, това е работата на обществото и на индивида: всеки човек в съответствие с корена на своята частна душа и нейната част в събранието на Израел.

Тази форма на разделение на работата за коригиране на злото и довеждане на вселената до съвършенство от обществото и индивида е присъща на духовната форма на вселената и, както обяснихме, на нейната материална форма.

Автор-Рав Еуд Авицедек

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *