Молитва и покаяние

Има много аспекти на молитвата. Сред тях: разбиране на величието на Създателя и Неговата велика милост, молба, отправена към Създателя за задоволяване на нуждите, укрепване на вярата в Бога. В конкретен случай и ситуация се казва молитва, съответстваща на тази ситуация. На тази страница има кратък списък с молитви. Може също така да се молите със свои думи, изразявайки горните аспекти на молитвата.

Ежедневни молитви. Препоръчително е всеки ден да четете молитви, изразяващи благодарност към Създателя и признаване на Неговото величие. Също така е препоръчително да прочетете благодарствена молитва след основното хранене и още по-добре всеки път след хранене да четете молитва. В сборник молитви са дадени приблизителна формула за такава молитва.

Празнични молитви. На празници, като събота, е препоръчително да се съберем заедно и да четем пасажи от Псалмите за величието на Създателя. По време на колективна молитва е препоръчително залата да се раздели на две части – отделно за мъже и жени. Трябва да се молите, докато стоите към Светата земя.

Всеки трябва да се моли, не само човекът, отговорен за общността, и е препоръчително всеки да участва в публичната молитва – всеки, например, може да прочете пасаж. Молитвата е пряко обръщение към Всемогъщия, без никакви посредници.

Молитви във време на беда. Ако се случи някакво нещастие, опасност и т.н., може да прочетете съответните глави от книгата на Псалмите, например Псалм 20, а ако се молите за болен човек, Псалм 103. Може също да се молите със свои думи.

Специално място за молитва. Препоръчително е да имате специално място за молитва и да го наречете „молитвен дом“. Съшо така е добре понякога да посещавате, ако е възможно, Стената на плача в Йерусалим, например в навечерието на важно събитие в живота, като сватба и т.н., защото се казва: „Домът ми ще се нарича дом на молитва за всички народи.”

Покаяние


Човек, който съзнателно или несъзнателно е извършил грях, било то грях срещу Създателя или грях срещу друг човек, трябва да се покае, тоест да съжалява за това, което е направил, да се задължи никога повече да не прави това и да се отдалечи от причините, които са го довели до грях. Трябва също така да признаете пред Бога за постъпката си и да Го помолите за прошка.

Ако човек е обидил друг, трябва да помолите жертвата за прошка и да му плати обезщетение в случай на щета. Човек също трябва да се покае пред Твореца за греха срещу Него.

В дните, определени за покаяние, е препоръчително да прочетете книгата на пророк Йона за покаянието на жителите на Ниневия, както и Псалм 51, който говори за покаяние.

Забрана за вкарване на друг в грях


Забранено е да въвеждаш друг човек в грях. Например жените, особено омъжените, трябва да се обличат и да се държат скромно, за да не въвеждат мъжете в грях.

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *