Кой създаде злото

Б-г е създал всичко, което съществува, включително злото .

Как може Б-г – абсолютната доброта (както цар Давид каза в Техилим 34:9: „Вкусете и вижте колко е добър Господ…“) – да създаде зло?

Като отговор ще цитирам думите на Рамхал (равин Моше Хаим Луцато) от книгата му Daat Tvunot ( siman 97). Той казва, че злото е „съвсем нова реалност, която Всемогъщият е искал да създаде, за да изпита хората с нея, за да им даде място за работа. И не е имало нищо подобно на тази реалност или подобно на нея, преди Всевишният да я създаде, защото Всевишният е абсолютно добро и съвършенство. И всичко добро, макар и да е създадено за първи път, пак е свързано с Всевишния, благословен да е Той…

Но злото, напротив, е нещо абсолютно противоположно на Всевишния, нещо, което дори във формата на „намек” не е съществувало преди. Как Всемогъщият го е създал, обяснихме. Но в Своята безгранична сила Той може да създаде нещо, което е абсолютно противоположно на Него, за което няма основание в Неговите свойства – в името на Неговата Слава, за да знаем, че Неговата сила няма граници.

И се казва за това (Йешая 45:7): „(Аз) създавам светлина и създавам тъмнина, правя мир и нося бедствие (буквално: създавам зло – bore ra ), Аз, Господ, правя всичко това.“ Но Той, благословен да е, създаде злото само за да бъде унищожено… Защото така или иначе злото беше създадено само за да донесе много по-голяма полза на праведните, да им даде награда.”

Рамхал казва, че целта на създаването на зло е да се даде награда на праведните за избора на добро, защото без злото човек няма да има свобода на избор и няма да има какво да работи.

В Тора се казва, че при сътворението на света (Берейшит 1, 31) „… Бог видя всичко, което беше създал, и ето, беше много добро.” Виленският Гаон обяснява ( Yei Or, Itro 68, 2): има добро, което не е съвършено, малка част от което е зло, но „много добро“ е съвършено, абсолютно добро. Така в сътворения свят злото има своята роля, но стихът ни казва, че това, което ни се струва зло, всъщност е и добро.

Автор-Реувен Куклин

Източник-toldot.com
Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *