хиромантия

Юдаизмът не осъжда хиромантията. Нещо повече, кабалистичната книга Зоар [i] (гл. Итро) казва: когато Моше(Мойсей) избира съдии за еврейския народ, той, наред с други неща, използва хиромантия.

Разбира се, Моше, който притежаваше мъдростта на четенето на длан, използваше повече от това. Зоар казва: всеки път, когато беше необходимо, Божественото присъствие (Шехина) беше с него и му разкриваше чрез пророчество повече, отколкото можеше да види, чрез гледане на лицето или дланите.

Други наши мъдреци също потвърждават, че дланта на човек може да даде определена информация за него. Така Тур[ii] (Орах Хаим298) казва, че по време на Авдал[iii], когато се пали свещ, е обичайно да се гледат дланите – върху тях можете да намерите знак за благословия.

Рамбан [iv] също потвърждава, че хиромантията е част от мъдростта на Тора. Той пише, че това знание се е предавало от учител на ученик през поколенията. Въпреки това, отбелязва той, по време на преследването на евреите тази и други подобни мъдрости бяха до голяма степен загубени.

Известно е, че известният мъдрец от Тора и кабалист Аризал [v] е притежавал такива знания. Така той можеше да види по лицето на човека какво е съгрешил. И още – през колко прераждания е преминала душата му и за какъв коректив е дошъл на този свят. Въпреки това Аризал не предаде познанието за мъдростта на хиромантията дори на най-близкия си ученик Рав Хаим Витал[vi].

Въпреки това Рамбам [vii] възприема по-рационалистичен подход и вярва, че подобни практики са лъжи и измама (коментар към Авода Зара 9:16, Лехем Мишне [viii], коментар към Авода Зара 11:9).

Как работи? Известно е, че човешката душа е облечена в тялото и нейната същност се отразява в тялото, особено в лицето и ръцете. Изучавайки тези модели, можете да разпознаете природата на душата на човек.

В светлината на горното е ясно, че знанията в областта на хиромантията могат да се използват за определяне на качествата на човек. Например, за да разбере дали е подходящ за ролята на лидер или не, както направи Моше. Или за да се определи кои недостатъци на душата трябва да бъдат коригирани, както направи Аризал.

Разчитането на лицето и ръката за предсказване на бъдещето обаче е съвсем различен въпрос. Това често се свързва с нарушаване на заповедта за „доверяване“ на Създателя, както се казва (Второзаконие 18:13): „Бъдете непорочни пред Господа, вашия Б-г.“ Раши [ix] обяснява: ходете с Него в почтеност и доверие и уповавай на Него и не се опитвайте да предсказвате бъдещето, но приемете всичко, което ви се случва непорочно (безхитростност), и тогава вие ще бъдете с Него и в Неговата съдба. ” Този закон е даден в Шулхан Арух [x] (Йоре Деа 179).

Освен това предсказването на бъдещето на ръка и т.н. – това е един вид глупост, от гледна точка на юдаизма. В края на краищата е известно, че всеки евреин може да повлияе на собствената си съдба – чрез покаяние, молитва, изучаване на Тора и добри дела (Рав Моше Стернбух [xi], отговор „Тшувот ве-Анхагот” 4:196).

Въз основа на горното: можем ли да заключим, че хиромантията е забранена според еврейския закон? Отговорът е не. Но ще има ли полза от ходенето на врачка? Малко вероятно. Наистина ли лесно ще повярваме, че гадателка, която иска да й се„позлати ръката“, има точното знание, което според Рамбан е до голяма степен изгубено и остава скрито дори за видните мъдреци на Тора?

И дори ако религиозен човек се занимава с хиромантия, не трябва да бързате да се свържете с него, защото, както знаете, има случаи, когато, криейки се зад висока мъдрост, хората просто се опитват да „правят пари“.

Рав Яков Хилел[xii] описва това явление с помощта на игра на думи. Той казва, че често такива хора не са „мекубалим“ – кабалистки мъдреци, а „мекаблим“ – т.е. получаване на пари.

Ясно е, че естественото желание на човек е да знае какво ще му се случи. В Тора обаче откриваме напълно уникален подход към това: първо, самият човек в много отношения е архитект на собственото си бъдеще и, второ, нашето бъдеще е в надеждни ръце – ръцете на Всемогъщия, Който несъмнено ще ни помогне да получим всичко, което трябва да получим.

Автор – равин Яков Шуб

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

[i] Сефер а-Зоар („Книга на сиянието“) е централното произведение на Кабала, тайното учение на юдаизма. Според Традицията по-голямата част от книгата е написана от великия мъдрец от Мишна, Шимон бар Йохай.

[ii] Равин Яков бен Ашер (Бааль а-Турим; Тур ок. 5029-5103 / ок. 1269-1343, Германия – Испания) – един от най-големите кодификатори на законите на Тората, съставител на халахическия кодекс “ Арбаа Турим“.

[iii] Хавдала е процедурата за разделяне на съботата и празника от делничните дни.

[iv] Равин Моше бар-Нахман, Рамбан (4954-5030 / 1194-1270, Испания – Ерец Израел) – най-великият учител по право, коментатор на Танах и Талмуд, кабалист.

[v] Равин Исак бар-Шломо Лурия Ашкенази (Ари ха-Кадош; Аризал; 5294-5332 / 1534-1572, Йерусалим – Кайро – Цфат) – най-великият праведник, чудотворец и експерт в скритите раздели на Тора.

[vi] Равин Хаим бар Йосеф Витал (5303-5380 / 1543-1620, Сафед – Египет – Йерусалим – Дамаск) – един от най-великите кабалисти от всички поколения, ученик на Аризал, който записва уроците си.

[vii] Равин Моше бар-Маймон, Маймонид (4895-4965 / 1135-1204, Испания – Египет) – най-великият еврейски мислител и учител на закона.

[viii] Равин Авраам бар-Моше Ди-Ботон (Лехем Мишне; ок. 5305-5348 / ок. 1545-1588, Солун) – изключителен юрист. Автор на коментара „Лехем Мишне“ върху кодекса на Рамбам „Мишне Тора“. Този коментар е отпечатан до основния текст във всички класически издания на Мишне Тора.

[ix] Рабейну Шломо Ицхаки (4800-4865 / 1040-1105, Франция, йешиви на Германия) е класически коментатор на Танах и Талмуд.

[x] Шулхан Арух – най-авторитетният кодекс на еврейския закон (първото издание завършено 5325/1565). Съставено от равин Йосеф бар-Ефраим Каро (Мехабер; Маран; 5248-5335 / 1488-1575; Испания – Португалия – Турция – Ерец Израел), най-великият от учителите на закона от всички поколения.

[xi] Равин Моше Стернбух (р. 5686 / 1926, Лондон – Йерусалим) – ръководител на равинския съд на ХаЕда Хахаредит в Йерусалим, специалист по еврейско право, ръководител на йешива. Той беше и бивш равин на Йоханесбург.

[xii] Равин Яков Хилел (р. 5705 / 1945, Бомбай, Англия, Израел) е известен съвременен кабалист, ръководител на институциите Хеврат Ахават Шалом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *