Как да бъдем свободни

Каква е разликата между човек и животно? Човек има свобода на избор, способност да преодолее инстинкта и моментния импулс на желание. Той може да избере да живее живот на духовност или да избере да се спусне до нивото на животно.

Попаднали в своеобразно робство, зависими от алкохола и наркотиците, хората губят свободата си на избор и се спускат до нивото на животните. Животните обаче не страдат от болестта на пристрастяването, пише равинът и психиатър Авраам Тверски в книгата си „Пристрастяващо мислене“ (стр. 113). Животните ядат и пият само толкова, колкото тялото им се нуждае, не се разрушават, чрез прекомерно ядене или пиене.


За разлика от животното, човек е в постоянно търсене на смисъла на своето съществуване, той има не само физически, но и духовни нужди, които не е толкова лесно да задоволи. Не е изненадващо, че неудовлетворените духовни нужди предизвикват у човека чувство на безпокойство и той, не може да си намери място и търси удовлетворение в нещо друго.

Това обяснява феномена на „смяната на зависимостта“, когато човек преминава от алкохолизъм към наркомания, хазарт и работохолизъм. Но всичко това дава само временно облекчение, защото нищо не може да замени духовността на човека. Ето защо търсенето и развитието на духовността става основа на много рехабилитационни програми…


„Само тези, които се занимават с Тора, са свободни!“ – учели мъдреците от Талмуда. Физическият изход от Египет достигна своята кулминация – духовно освобождение – едва когато бившите роби приеха Тора на планината Синай. Колкото и да е важно евреинът да излезе от Египет, още по-важно е Египет да излезе от евреина, казва равин Менахем Мендел от Коцк (1788–1859).


Укрепването на духовността помага на човек да преодолее вътрешното робство и различните форми на зависимост. В крайна сметка духовността се изразява в изключителното човешко качество на свобода на избора.
„Няма превъзходство на човека над животните“, пише цар Соломон (Еклисиаст 3:19). Смисълът на казаното не е толкова в това, че човек, подобно на животните, има инстинкти, а че превъзходството на човека над животните се крие в думата „не“. Човекът, за разлика от животните, може да каже „не“ на инстинктите си…

Автор – Рав Арье (Лев) Кацин

Източник – toldot.com

Превод – bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *