Искате ли да приемете юдаизма? Равин Товиа Сингър изследва това духовно пътешествие

Препис:

Трябва да поговорим за нещо, което се появява толкова често, че е очевидно, че трябва да го обсъдим. Трябва да поговорим за обръщането в юдаизма. Получавам, както можете да си представите, много имейли всеки ден, съобщения от цял свят. Въпросът, който получавам най-често, е: „Как да се обърна към юдаизма? Какво да правя?“

Много важно е да имате предвид, че по-голямата част от хората, които се свързват с мен, са бивши християни. Числата са наистина поразителни. Основното е, че хората много често правят грешка в своя подход към това.

Първо, много е важно да разберете, че има два начина да се обърнете към юдаизма. Защото еврейският народ е етнорелигиозна група и сме доста уникални в този смисъл. Тоест, ние сме нация – потомците на Авраам, Исаак и Яков, разбира се, но също така сме и вяра. Това е много необичайна комбинация. Това не е историята на исляма, нито на християнството, но е историята на еврейския народ.

Има хора, които просто искат да се обърнат към вярата на Израел, но без да се присъединяват към нацията на Израел. Това наистина не е обръщане, макар че нарочно не го казваме така. Това би било да станеш Бней Ноах, член на „праведните сред народите“. Има седем закона на Ноах, и което е важно за тях, е че ги спазваш не защото ти се струват логични, а защото Богът на Израел, Богът на Авраам, Исаак и Яков, ти е заповядал да ги спазваш. Не се присъединяваш към нацията на Израел, но се присъединяваш към вярата на Израел. И такива хора са осигурени с място в бъдещия свят.

Всъщност може да се каже, че цялата месианска ера е история за неевреи, които се обръщат към израелския народ, хващат ги за дрехите и казват: „Искаме да тръгнем с вас“, и стават именно като Бней Ноах. Може да се твърди дори, че Ноахидската вяра е в известен смисъл най-старата религия в света, защото там всичко се проследява до нея. Например, запознаваме се с Шабат точно в Битие 2. Бог го отделя и прави седмия ден свят, но в тази глава няма заповеди, защото еврейският народ още не е създаден. Това ще стане в последните 39 глави на Битие и, разбира се, в Изход, когато еврейският народ е въведен.

Сега искам да поговоря за обръщане към юдаизма, тоест присъединяване към нацията на Израел, както и към вярата на Израел, защото това е областта, в която, честно казано, хората много често правят грешки в своя подход. Първото нещо, което трябва да знаете, е, че ортодоксален равин няма да бърза да ви обръща към юдаизма. Напротив, той ще се опита да ви накара да го обмислите няколко пъти. Защо? Ако не преминете през обръщане към юдаизма и станете Бен Ноах, няма да сте задължени да спазвате Шабат, да ядете кошер или да правите нещо подобно.

Знам много хора, които са Бней Ноах и не ядат свинско, и това е тяхно право. Много от тях ядат само кошерно месо, което е заклано по правилния начин. Не са задължени да го правят, но го правят доброволно, и това е напълно приемливо.

Даниел, блажен да е спомена за него, живееше във време, когато нямаше храм, нали така? Той не можеше да принася жертви и приноси, защото живееше по време на вавилонското изгнание. Не искам да си мислите, че когато се обърнете към юдаизма, изведнъж ще трябва да спазвате 613 заповеди. Всъщност днес броят на заповедите, които са приложими за един евреин, са само няколкостотин. Ако имаше храм, щяха да бъдат повече.

Има дори заповеди за крадец. Има заповед в Тора, която казва, че човек, който е откраднал нещо, трябва да го върне, нали така? Сега, нека ви задам един въпрос: Ако не сте откраднали нищо, това означава ли, че трябва да изпълнявате тази заповед? Може би трябва да влезете в банка, да я ограбите и после да върнете парите? Моля ви, не го правете – това е федерално престъпление. Не правете нищо подобно! Просто тази заповед не се отнася за вас.

Същото е както в Съединените щати – ако зрението ви падне под определено ниво, не можете да управлявате моторно превозно средство без очила или някаква визуална помощ. Това са законите във всеки щат в Америка. Но представете си, че имате перфектно зрение – тогава тези закони не се отнасят за вас. Не че законът не е валиден – той е. Вие вярвате на 100% в него, но просто не се отнася за вас, защото имате отлично зрение и не ви трябват очила.

Опитвам се да ви обясня, че не е толкова трудно да бъдете религиозен ортодоксален евреин. Единственото нещо е, че ако живеете на място, където няма религиозни евреи, ще ви е трудно да намерите кошерни продукти. Така че не го правете. Например, прясната вода е сравнително достъпна, но ако живеете в средата на Сахара, това е по-трудно. Логично е, че религиозните евреи живеят в религиозни квартали, където всичко е достъпно и налично.

Сега, да се върнем на нашата тема. Това е много важно за вас да разберете. Ако усещате призвание да се присъедините към еврейския народ, а не просто да станете Бней Ноах, преследвайте го. Но, слушайте ме много внимателно, слушайте така, както никога преди не сте слушали в живота си. Моля ви, не изпращайте имейли на ортодоксална синагога, казвайки, че искате да се обърнете към юдаизма, и не се обаждайте в синагогата, за да кажете това. Почти сигурно, бих казал в 90% от случаите, няма да получите никакъв отговор. Може би някои синагоги ще ви отговорят нещо, но не очаквайте това.

Нека ви обясня какво се случва. Представете си за момент, че излизате на среща с някого. Говорите по телефона, преди да се срещнете, и този човек започва да ви казва, че иска да се ожени за вас и да има три деца. Вие ще реагирате: „Чакай, чакай! Още дори не сме се срещнали.“

В конвенционалния смисъл, това, което правите, е да се присъедините към еврейския народ. От християнска гледна точка или ако идвате от исляма, това може да не ви изглежда логично, защото в исляма трябва да кажете само една фраза, едно изречение, едно провъзгласяване, и вече сте мюсюлманин. Просто обявявате шахадата и сте мюсюлманин. В християнството, просто се покръствате и вече сте християнин – това отнема около 5 минути и не могат да дочакат да го направят с вас. Технически в това няма нищо лошо, но проблемът е, че бивши християни предполагат, че същото се отнася и за юдаизма.

Хората може би си мислят, че юдаизмът е по-еклектичен, по-отворен и приемащ от християнството. Но всъщност е малко по-различно. Вслушайте се внимателно: няма императив да се обърнете към еврейския народ, защото не е нужно да бъдете „спасени“, като приемете юдаизма, тоест като се присъедините към народа на Израел. В християнството ви казват, че ще отидете в ада, ако не сте християнин, така че там има императив. В юдаизма това го няма.

Разбирате ли? Това, което искате да направите, е да намерите ортодоксална синагога онлайн. Не искам да им звъните – това е голяма грешка. Не им пишете – нищо няма да стане. Не търсете телефонния номер на равина. Не правете нищо от тези неща. Ако познавате евреин, който посещава някоя конгрегация, можете да попитате приятеля си: „Мога ли да дойда с теб в синагогата?“ Това е страхотно!

Ако синагогата предлага уроци, не е нужно да питате учтиво за разрешение да присъствате. В 95% от случаите просто можете да отидете и да присъствате, без да има вход за вас. Просто отидете и усетете атмосферата. Разбира се, ще е добре да си набавите молитвеник от издателство ArtScroll – най-големият издател на еврейска литература в света, който предлага много информация. Ако живеете в Мемфис, Тенеси, например – това е сравнително голяма ортодоксална общност в южната част на САЩ. Или в Маями – не знам колко точно синагоги има там, но опитайте различни синагоги. Просто посетете уроци, служби.

Ако сте мъж, носете кипа, когато влизате, и не казвайте веднага: „Искам да се обърна към юдаизма“. Просто отидете и усетете атмосферата. Няма нищо лошо в това да посещавате различни конгрегации, докато не намерите такава, където усещате връзка с равина, където ви е удобно с обстановката, и където всичко ви пасва.

Представете се. Те ще ви попитат кой сте, и вие просто им кажете, че сте някой, който се интересува от еврейската вяра, че не сте били отгледани в тази вяра, но искате да научите повече за нея. Това е всичко. Ако искате да кажете, че сте видели това видео и сте решили да опитате, няма проблем.

Ключовото е да отидете и да усетите атмосферата, да позволите на хората да ви опознаят, защото говорим за присъединяване към еврейския народ. Сега, има разлика между равините. Някои са много отворени към извършването на обръщане, докато други изобщо не се занимават с тях. Подгответе се за това. Хабад центровете, които ще намерите по целия свят, не винаги извършват обръщане – бих казал, че повече от 50% от тях не го правят

Вероятно не повече от половината от тях ще участват в програма за обръщане. Моят опит е чисто анекдотичен, може би греша, но имайте предвид, че един хабадски дом може да не е толкова отворен за прием на обърнати, защото основната им задача е да укрепят хората, които вече са евреи, вместо да търсят нови такива. Това е тяхната основна насоченост. Съществуват хабадски домове в Америка, които извършват обръщане или работят с еврейски съд (бет дин)? Да, има такива, но просто бъдете наясно с това.

Още нещо, което трябва да знаете: не всички ортодоксални синагоги, или по-точно, не всеки ортодоксален равин или всеки ортодоксален бет дин, са признати от рабината на държавата Израел. Това е много, много важно. Не всеки ортодоксален равин в Америка или Канада е упълномощен от държавата Израел да извършва обръщане. Няма да искате да се озовете в ситуация, когато след време разбирате, че вашето обръщане не е признато. Един ден, когато се чувствате по-уверени, ще трябва да зададете този въпрос. Има списъци онлайн с признатите еврейски съдилища (бет дин), които са упълномощени да извършват обръщане, признати от Израел.

Това ще стане изключително важно за вас, когато решението ви да се обърнете бъде прието и вие официално станете кандидат. Едно от изискванията е, че трябва да живеете на разстояние за ходене до синагогата. Това е абсолютно неотменимо. Не става въпрос само за това, че не можете да карате кола до синагогата в събота или на празници, а равинът иска да бъдете част от еврейската общност. Разбирате ли? Равинът иска да бъдете част от общността.

Ако кажете на равина: „Не живея на разстояние за ходене до ортодоксална синагога, но ще наема хотелска стая през уикенда, която е близо до синагогата“, равинът почти сигурно ще ви каже, че това не е приемливо. Може би бихте могли да наемете апартамент, но основната цел е да се адаптирате към тази общност, да станете част от нея, докато учите и се подготвяте за обръщане.

Така че трябва да разберете, че равинът иска да е сигурен, че сте искрени. Повече от всичко, той иска да знае, че не сте лекомислени и че това не е някаква мимолетна прищявка, която след три години ще ви омръзне. Това за него е истински кошмар. Равинът иска да види, че сте сериозни, но не само сериозни – той иска да се увери, че не става въпрос за временен каприз.

Ако сте на 18 или 19 години, обикновено ще искат да изчакате още няколко години. Ако сте тийнейджър, те обикновено ще искат да го направите с родителите си, защото се страхуват, че тийнейджърите често променят мнението си. Това е голямо притеснение за равина. Той се страхува, че в момента може да искате да станете евреин, но след 8 години, след като вече сте приели юдаизма, което включва спазването на Шабат, яденето на кашер и други задължения, може да промените решението си.

Искам да ви кажа нещо, за да разберете вътрешната същност на нещата: религиозните евреи обичат да изпълняват митцвот (заповедите). Ако мислите дори за секунда, че евреите смятат това за някаква тежест или предизвикателство, правите голяма грешка. Причината, поради която може да мислите така, е, че сте били повлияни от християнския си произход и от мисленето на Павел, че законът е „проклятие“ за нас. Просто знайте това: 98% от религиозните евреи обичат да бъдат религиозни.

Това не означава, че религиозните евреи не се питат „мога ли да направя това?“. Религиозните евреи обичат да спазват Шабат, и ако тази идея ви се струва чужда, може би не искате да се обръщане в юдаизма. Но ако имате религиозен евреин, който живее в религиозен квартал, независимо дали е в Ню Йорк, Калифорния, или тук в Йерусалим, религиозните евреи обичат Шабат. Ние го обичаме и не искаме да сложим свинско в устата си. Когато видим омар, искаме да извикаме унищожител на вредители. Нищо от тези неща не ни привлича.

Не говоря от името на целия еврейски народ, но е важно да получите представа за това. Хора, които са се обръщали в юдаизма, са ми казвали, че омарът е нещо фантастично и вкусно. За мен той изглежда като хлебарка, но всички казват, че скаридите са невероятни, а омарът е фантастичен, и свинското, като бекон, е ненадминато вкусно. Приемам думата им за това, но никога не съм го опитвал и честно казано, не изглежда апетитно за мен, но може би на други им харесва. Но разберете това: спазването на заповедите от Тора за евреина е радост.

Най-дългата глава в цялата Библия е Псалм 119. Той съдържа 176 стиха и всъщност използва акростих, за да бъде по-лесен за запомняне. Имайте предвид, че цялата тази глава, най-дългата в Библията, е история за това колко много обичаме заповедите на Бог. Прочетете я от начало до край и ще се избавите от всички послания на Павел. Не се опитвам да навлизам в християнството тук, но разберете, че религиозните евреи наистина се радват да се хранят на Шабат и да празнуват в синагогата. Това наистина е голяма радост за нас.

Сега, вярно е, че например, ако съм поканен да изнеса лекция в Джуно или на друго място, не знам какво ще намеря там. Ще трябва да направя специални уговорки за кошерна храна, защото не знам колко голяма е еврейската общност там, но вероятно не е много голяма. Може да се случи след вашето обръщане, поради бизнес или други причини, да трябва да отидете някъде, където няма много евреи, и ще трябва да направите уговорки, но това не е нещо, което се случва често.

Основното е, че ако сте много млади, равините обикновено не са склонни да правят обръщане, защото се страхуват, че ще промените мнението си. Те искат да сте сигурни, да сте спокойни и да ви опознаят. Затова обръщането в ортодоксален юдаизъм отнема няколко години – защото искат да видят, че сте постоянни, че ще научите еврейските закони, ще научите заповедите (митцвот) и ще се адаптирате към еврейската общност, като същевременно се уверят, че се чувствате удобно и те също се чувстват удобно с вас.

Равинът, само да знаете, може да не е този, който всъщност ще извърши обръщането. Знам, че това ще ви изненада. След като някой е в процес на обръщане, има три основни „отбора“, които участват. Първият е ортодоксалната еврейска общност, която ще ви „осинови“, тоест ще отидете в дом за Шабат или празници, за да празнувате с ортодоксално семейство. Това е много разпространено сред религиозните евреи. В Израел е напълно нормално да отидете при някого, когото не познавате, за да празнувате Шабат. Хората канят други за Шабат – това е част от нашата култура, както и от еврейските закони и разбирания. Искаме да бъдем заедно като семейство.

Потенциалният за обръщане се свързва с еврейската общност – те започват да ви опознават, а вие започвате да ги опознавате. Те ще отговарят на вашите въпроси. Ортодоксалните евреи, ако са родени ортодоксални, са много, много запознати със своята вяра, само за да знаете. Това означава, че освен ако някой не е току-що обърнат или не е станал религиозен, ортодоксалните евреи четат библейски иврит гладко. Те наистина знаят много за своята вяра. Не е като, и не казвам това с пренебрежение, но знаете ли, ако някой влезе в епископална църква, мнозина никога не са чели Новия Завет, никога не са чели Второзаконие през живота си. Не го казвам с пренебрежение, но ортодоксалните евреи просто знаят огромно количество за своята Библия.

Всъщност, нека перефразирам това, за да разберете напълно. Има много хора, които са част от синагогата и знаят толкова, колкото и равинът. Обикновено равинът е наистина много добър учен, но в ортодоксалната еврейска среда не е здравословно, разликата в знанието между конгрегант и равин да е твърде голяма. Средният ортодоксален еврейски мъж ходи в ешива през целия си живот и е наистина доста учен. Много от хората в конгрегацията са самите те ръкоположени равини, които просто не практикуват.

Запомнете, че ортодоксалните евреи четат иврит от деца, те го изучават, а до времето на бар мицва ортодоксалните еврейски деца четат иврит гладко. Това е много лесен език, много малък език, лесен по много причини, които са извън обхвата на този разговор.

Първият „екип“, който трябва да знаете, е общността. Те ще ви „осиновят“, ще ги опознаете, а те ще опознаят вас. Другата част от този процес е лицето, което по същество ще бъде вашият ментор. Това може да е равин, може да е член на общността, може да са няколко членове на общността, които ще учат с вас. Ще ви бъдат дадени книги за четене и изучаване, за да научите добре всичко. Не е ракетна наука, но не можете просто така да се превърнете в ортодоксален евреин и внезапно да започнете да спазвате кашрут и Шабат, без да знаете какви са законите. Това би било безумие, така че трябва да имате знания за тях.

Ще учите и ще имате някакъв вид ментор. Бъдете внимателни с тази част. Има онлайн хора, които предлагат менторство. Някои от тях са легитимни, но някои са съмнителни. Ако цените са прекалено високи, стойте далеч от тях. Има много добри онлайн учители, които взимат пари за уроци, но това не трябва да е нещо с безумно високи цени. Разбира се, ако наемате някого да ви преподава, често ще плащате за това, но по-често хора от общността ще ви учат доброволно.

Това е менторът, човекът, който работи много близо с вас. В почти всички случаи, макар да не мога да кажа във всички случаи, човекът, който е ваш ментор, няма да бъде част от бейт дин. Бейт дин (религиозният съд) обикновено е съставен от трима религиозни мъже, обикновено равини, и всички ще бъдат равини. Обикновено менторът или спонсориращият равин не е част от тричленния съд, който ще извърши обръщането. Те обичат да държат тези две роли разделени. Имате ментор равин, който ви препоръчва на бейт дин, състоящ се от трима мъже, които ще извършат обръщането.

Този ментор равин ще работи с бейт дин, ще ви препоръча, ще им каже какво мисли за вас, какви са силните ви страни. Той ще работи с тях. Важно е да се уверите, че този бейт дин е признат от държавата Израел, конкретно от главния равинат на Израел. Ако не е признат и искате да направите алия (да станете гражданин на Израел), вашето обръщане няма да бъде прието.

Има и още едно уточнение. Има хора, които имат възможността – това не е лесно, но има хора, които имат възможността

Това означава да получите някакъв вид виза, за да бъдете тук в Израел като студент за пълно обръщане, но ще трябва по някакъв начин да имате доход и можете да влезете в програма за обръщане в Израел. Всички тези програми са препълнени и е много трудно да се влезе, но са под надзора на главния равинат. Ако успеете да влезете в такава програма, ще бъдете в наистина добра позиция, защото всичко е уредено. След като се обърнете, това наистина е „златен стандарт“ за обръщанетро. Не искам да кажа, че това е единственият „златен стандарт“, но е наистина много добро, защото след това, ако искате, можете да станете гражданин.

Но ключовият момент, който искам да запомните, е, че обръщането за жена има две части. Първата част е кабалат ол мицвот (приемане на Тора). Всъщност, когато стоите пред съда след година или две, или колкото време е нужно, те ще ви зададат въпроси. Въпросите няма да бъдат трудни, не е като да се явявате на изпит за адвокат. Те не се опитват да направят това, но искат да видят, че сте запознати с еврейския закон, че можете да четете иврит. Не е нужно да сте експерт – не искам да ви плаша – но трябва да можете да отворите молитвеник и да четете прости пасажи, благословии, разбира се. Това ще бъде наистина важно за тях.

За жена или мъж най-важният елемент на обръщането е кабалат ол мицвот – приемане на Тора и основни знания за нея. Не се изисква да станете равин, но те искат да знаят, че можете да четете иврит, обикновен иврит. Не е нужно да сте експерт, не се страхувайте от това. Това е най-важният елемент от всяко ортодоксално обръщане – че наистина им казвате, че искате да приемете цялата Тора. Помнете какво ви казах за цялата Тора – този малък детайл е много, много важен. Това означава, че вярвате, че цялата Тора е задължителна. Както споменах, ако сте жена, много от законите не се отнасят до вас, ако сте мъж, също има закони, които не се отнасят до вас, но вярвате, че те са от Бога – това е критично.

Второто нещо, което прави както мъжът, така и жената, е потапяне в миква – в басейн за потапяне. Това е много важен етап, но е лесна част – не е нужно да учите нещо специално за това. За мъжете обръщането включва и брит мила – обрязване. Ако живеехме по време, когато имаше Храм, ще трябваше също да донесете жертва. В момента, когато дойде Месията, всички обърнати ще трябва да донесат тази жертва, това е като нещо, отложено за бъдещето.

Така че, за жените има два основни елемента: приемане на Тора и потапяне в миква. За мъжете се добавя елементът на обрязването. Има и друг елемент, за който трябва да сте наясно, за да не се обидите. Има голям проблем с мисионери, които се опитват да проникнат в еврейската общност и да използват програмата за обръщане, за да станат евреи, а след това се опитват да обръщат други хора и да станат граждани на Израел. Вашата общност може да се притеснява за това, така че бъдете подготвени равинът да ви попита дали вярвате в някакви елементи на християнството. Не се обиждайте от това.

Освен това, трябва да отбележа още нещо. Не знам в кой град живеете, но в много синагоги, за съжаление, е необходима сигурност. Ето защо ви казах в началото, че ако можете да отидете с някой, който познавате и който ходи в синагогата, това ще направи нещата по-лесни. Аз живея в Израел и знам, че може да ви звучи контраинтуитивно, но в Израел не познавам нито една синагога без охрана, където трябва да минавате през сигурност. Но в Америка това може би не е така. В Далечния изток, като Сингапур, има много сигурност, в Европа също има много сигурност. Това варира от страна до страна и тук не мога да ви дам съвет, но мога да ви уверя в следното: ако сте в държава, където има високи нива на сигурност за влизане в синагога, защото евреите се сблъскват с антисемитизъм по начин, който не сме виждали от поколения, тогава да отидете с някой, който е евреин, ще бъде много добра идея.

Най-важното нещо е да говорите с Бога, да говорите с Бога на Израел, да го молите за мъдрост и разбиране. Още един важен момент: проучете своето родословие. Не знам точните числа, но процентът е доста висок – значителен брой хора, които са в програма за обръщане, правят ДНК тест и откриват бързо или разговарят с възрастен роднина и разбират, че всъщност винаги са били евреи.

Сега, ДНК тестът сам по себе си не ви прави евреин, дори ако покаже това, но може да ви покаже от кой град е еврейското ви семейство, и тогава можете да намерите гробовете и да получите категорично доказателство. Тестът няма да бъде достатъчен, за да ви направи евреин, но ще ви покаже, че вашата прабаба е живяла в определен град в Луизиана и е погребана в този гроб, и можете да отидете там и това може да ви помогне. Докато сте в процес на конверсия, наемането на генеалог е отлична идея, за да откриете дали имате еврейски произход.

Ако подозирате, че може да имате еврейски прародители, бъдете внимателни как задавате въпроси, защото вашето семейство може да не иска да ви сподели информация, ако не одобрява обръщането ви в юдаизма.

„Не знам какво е вашето семейство, може да бъдат много подкрепящо към твоето обръщане в юдаизма, което често не е така, но е възможно и да се противопоставят. Не знам отговора на този въпрос, но ти знаеш. Преди да започнеш да се обаждаш на членове на семейството си, просто бъди внимателен и осъзнат относно това кого питаш и какво казваш, защото това е ценна информация.

Нека Бог те води и те държи за ръка. Запомни, задачата на равина е – слушай внимателно – да се увери, че си добре. Неговата задача е, по някакъв начин, да те забави. Това е неговата роля – да се увери, че не правиш грешка, като се обръщаш. Разбра ли? Но това не е твоята задача. Ако усещаш, че имаш призвание да станеш евреин, това не е твой проблем. Твоята задача е просто да продължаваш напред, просто продължавай напред и се моли за мъдрост и разбиране.

Живеем в забележителни времена и нека станем свидетели на идването на истинския Месия скоро в нашето време. Шалом!“

Превод на преписа: bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *