Кабала

Една от причините е страхът на мъдреците, че тайните на Кабала ще попаднат в ръцете на умни хора, но нечисти в своите намерения и страсти. Те се страхуваха от непредвидените, разрушителни последици, до които това можеше да доведе.

В този смисъл Кабала е като атомната енергия. Когато този колосален енергиен потенциал е под контрол, той носи големи ползи под формата на атомна електроцентрала. Но ако ядрената енергия излезе извън контрол, тя се превръща в огромна разрушителна сила с непредвидени последици.

Така е и с Кабала. Ако е под контрола на еврейските мъдреци, това носи огромни ползи за тях и целия еврейски народ, разкривайки невероятната дълбочина в мъдростта на Тора и коригирайки света. Но ако Кабала напусне ръцете на мъдреците и попадне в ръцете на нечестни и злонамерени хора, това ще доведе до трагични резултати.

И така еврейският народ претърпя много неприятности и гонения заради няколко капки кабала, които изтекоха и доведоха до създаването на християнството. Експертът по кабала, лъжепророкът Шабтай Зеви и франкисткото движение бяха достатъчни, оставяйки след себе си опустошение на еврейския живот на местата, където се намираха, да и бяха страдали достатъчно от всички останали „кабалисти“.

Това е една от причините да има толкова силна съпротива срещу масовото изучаване на Кабала във всички поколения. Сега можем да разберем колко основателни са страховете на мъдреците в наше време.

Ако разгледаме внимателно всички етапи от еволюцията на възгледите, през които преминава съвременното изучаване на Кабала, ще видим как пред нас се появява нова секта на „кабалистите“. След като усетиха изключителния интерес към Кабала, те решиха да обявят на целия свят, че вече е възможно всички да я изучават: евреи и неевреи, деца, възрастни – и всеки друг, който се сети за това.

И ако попитате, какво ще кажете за строгите условия, които мъдреците са наложили върху изучаването на Кабала? И как изобщо са се надявали да разпространят кабала в западния свят, който по правило търси незабавни материални удоволствия? За всичко това беше намерено решение, не ново, но, както винаги, „революционно”: няма връзка между Кабала и евреите с тяхната религия! Но ако това не е част от юдаизма, тогава какво е? И на това беше намерен творчески отговор: Кабала е наука! И не само наука. А приложна наука, с нейна помощ може да разберете шестото чувство, а в същото време… всички останали изобретения на иноваторите. Само за това, както винаги се случва в такава ситуация, трябваше да пренапишат както еврейската история като цяло, така и историята на Кабала в частност.

Не си струва да споменаваме, че това дори не е груба фалшификация, а просто нелепа профанация. Аргументите им понякога граничат с обида на човешкия интелект и са предназначени изцяло за неподготвения слушател. И ако не бяха тези чисти и леко наивни души, наистина търсещи духовен живот и поради липсата на ясно и солидно познание от самите извори на юдаизма, не са в състояние да различат тънкостите на факти, идеи и определения, нямаше да има нужда от тези редове. Затова ще трябва да отговорим на изобретенията на „новите кабалисти“. Трудно е да се прегледат всички аспекти и аргументи в рамките на кратък отговор, затова ще анализираме в следващите статии най-сбито само няколко от основните твърдения.

Автор: равин Ашер Кушнир

Източник-toldot.com

Превод-bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *