Тора-Забрана за богохулство

Заповедта забрана за Б-гохулство се разбира като забрана да се проклина Неговото име – което и да е от имената, с които е обичайно да се нарича Б-г, на който и да е от езиците. Смисълът на тази забрана е, че човек трябва смирено и с благодарност да приема всичко, което се случва в живота му и да помни, че Всевишният е милостив и дълготърпелив. Неговото провидение никога не изоставя никого от нас. Само Той ни напътства и подкрепя и всяко малко нещо в живота ни, е част от Неговия специален план за всеки от нас. И ако нещо не върви по начина, по който бихме искали, е необходимо ясно да разберем, че това е волята на Всевишния и Той има сериозни причини, поради които всичко трябва да бъде точно така, а не иначе, и това е за наше добро.

Това е втората от седемте заповеди, но всъщност това е първата забрана. Именно от нея Талмудът започва да обсъжда седемте закона на потомците на Ноах, поставяйки я пред всички други заповеди. Може би – защото тази забрана предполага не само признаване на Всевищния (както се подразбира от забраната за идолопоклонство), но и пълното и абсолютно подчинение на човека на Неговата воля, както може да се види от предходния параграф. И тогава става ясно защо забраната за Б-огохулство предшества една много по-актуална на пръв поглед заповед – забраната за идолопоклонство. В края на краищата дори Рамбам в своята монументална творба „Мишне Тора“ поставя законите за Б-гохулството в раздела за идолопоклонство, като казва, че и двете са отричане на основите на вселената и живота.

И така, нека се обърнем към Вавилонския Талмуд. Какво ни казва той за тази фундаментална забрана (Вавилонски Талмуд, трактат Синедрион 56а):

„Мъдреците учат: защо е казано в Писанието – (написано във връзка със забраната за Б-гохулство (Вайкра 24:15): Всеки човек, който проклина своя Б-г, ще понесе греха си – ком. Раши)? За да се включат тук народите на света, които трябва да се пазят от Б-гохулство по същия начин, както беше заповядано на Израел в това.“

Как е заповядано на Израел (Кодекс на религиозните закони „Мишне Тора“, Закони за идолопоклонството 2:8 – Маймонид (Рамбам)):

„Предупреждението за Б-гохулство следва от Тора, както е казано (Шмот 22:27): Не проклинай Б-г. Всеки път, когато се изслушва в съда случай на Б-гохулство, при разпит на свидетели, се употребява алегория като „Да порази Йосе Йосе“ (един от примерите за проклятие, където „Йосе“ замества произнесените от Б-гохулника имена на Всевишния – бележка на автора). В края на разследването всички присъстващи са помолени да напуснат, и най-уважаваният от свидетелите е помолен да произнесе буквално това, което е чул. Той казва [.. .], вторият свидетел казва: „И аз чух същото като него. И ако има много свидетели, всеки от тях трябва да каже: И аз чух същото.

Рамбам пише (Кодекс на религиозните закони „Мишне Тора“, Закони за идолопоклонството 2:7):

„Б-гохулникът е осъден на смърт чрез хвърляне на камъни само ако е произнесъл специалното четирибуквено име на Б-г и е прокълнал едно от незаличимите имена, тъй като е казано (Ваикра 24:16): И този, който оскърби Името на Г-спода, нека бъде умъртвен, цялото общество ще хвърля камъни по него, както герът (човек приел юдаизма – превод от библейски), така и жителят на страната (евреин – бел. авт.), който е обидил името, ще бъде предаден на смърт. За специалното Име – смъртна присъда, за нарицателни имена само предупреждение, че това е забранено.“

Сега трябва да направим малко отклонение. Факт е, че в Библията може да намерите огромен брой имена, с които се нарича Всевищния. Всички те са разделени на две групи. Така нареченото специално четирибуквено Име се състои от буквите הויה и има най-голяма святост. Беше разрешено да се произнася само в Йерусалимския храм, но сега, когато храмът го няма, произношението му е строго забранено. Това име обикновено се превежда като Г-спод. Нарицателните имена са седем специални имена на Всевищния на библейски език, които е позволено да се произнасят само при молитва и изучаване на Тора и е забранено да бъдат изтривани, ако се прилагат някъде, както и всички други имена на Всевищния, срещащи се в Танах, като Милостивия, Милосърдния и т.н.

Всичко това се отнася за Израел. Въпреки това, по отношение на народите по света, Рамбам пише (Кодекс на религиозните закони „Мишне Тора“, Закони на кралете и техните войни 9:3):

„Потомък на Ной, който е проклел Всевишния – независимо дали е проклел специалното име от четири букви или нарицателните имена на който и да е език – подлежи на смъртно наказание. Което не е така за Израел.“

Но защо законът е по-строг за хората по света? Талмудът обяснява (Вавилонски Талмуд, трактат Синедрион 56а):

„Равин Ицхак Напаха: казано е това, за да се включат тук нарицателните имена (говорим за това, което е казано в Писанието (Ваикра 24:15): Всеки човек, който проклина своя Б-г – казано е с цел, да се включат нарицателните имена в забраната за Б-гохулство, така че народите по света да се пазят от Б-гохулство по същия начин като Израел; в края на краищата, откъдето се извличат всичките седем заповеди, има само забрана за проклинане на специално име от четири букви, тъй като е изписано Г-спод, а Б-г се тълкува там като забрана за идолопоклонство – ком. Раши)

Но според мнението на равин Меир, учението (Ваикра 24:15): Всеки човек, който проклина своя Б-г, ще носи греха си. Какво казва текстът на Тора? В края на краищата вече беше казано (Ваикра 24:16): всеки, който оскърби Името на Г-спода, нека бъде умъртвен. Тъй като е казано: А оскърбяващият името на Г-спод, на смърт да бъде предаден – може да се разбере, че човек (и Израел и народите по света – бележка на автора) подлежат на смърт само за специалното име от четири букви. Откъде се вижда че са включени и нарицателните имена? Преподава текста на Тора: Всеки човек, който проклина своя Б-г – това е във всички случаи. И това е мнението на равин Меир, а мъдреците са казали: за специалното име с четири букви – наказанието е смърт, а за нарицателните имена – предупреждение.

И това е в разрез с мнението на равин Мейша. Защото равин Мейша казал на мъдреците: потомък на Ной, който прокълне Всевишния с едно от нарицателните имена, подлежи на смъртно наказание. На какви стихове от Тора се основава мнението му? ( Ваикра 24:16): Както герът, така и жителят на страната, който е оскърбил Името, ще бъдат умъртвени. Това показва, че гер и жител на страната са осъдени на смърт само за специалното име от четири букви, но потомък на Ной – дори за общото име. Но за равин Меир, редът „както гер, така и гражданин на страната“ служи само за да посочи разликата в наказанието.

Гер и жител на страната – със смъртно наказание чрез хвърляне на камъни, но потомъкът на Ной – със смъртно наказание с меч (т.е. според равин Меир както герът, така и жителят на страната и потомъкът на Ной подлежат на смъртно наказание за нарицателни имена; всички те бяха включени чрез фразата „всеки мъж“, тоест герът и жителят на страната се приравняват към потомците на Ной – коментар на Раши). Може да кажете, че щом са включени (в този раздел всички, като подлежат на смъртно наказание за нарицателни имена – ком. Раши), значи са включени (и във всичко казано в този раздел, включително смърт чрез хвърляне на камъни – ком. Раши). Затова са ти го обяснили!

А за равин Ицхак Напахи и мъдреците, с които мнението му е в съответствие, е даден редът „и гер, и жител на страната“, защото герът и жителят на страната се нуждаят от специално четирибуквено име, но потомъкът на Ной не се нуждае от него. Защо тогава се казва „всеки човек“? Този израз в Тора е разговорен и не носи специално смислово натоварване.

Всички имена, с които е обичайно да се нарича Всевишния на всички езици, с изключение на библейския, според закона на Тора са нарицателни. Следователно, забраната за богохулство категорично забранява произнасянето на фрази като, „нищожество“, „жалък“, както и използването на съществителни нарицателни, смесени с нецензурни думи и изрази. Също така е забранено да се ругае Всевишния с имена на идоли, да се споменават напразно имената „Г-спод“ и „Б-г“ и изобщо да се говори пренебрежително за Създателя на всички неща, Който всеки момент поддържа и обновява живота на всеки от нас.

Автор и източник: 7for70.net

Превод: bneinoah-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *